10-05-11

Dwars door Brugge 2011

ddb_1.jpgZondag liep ik dus Dwars door Brugge, de eerste keer dat ik aan een stadsloop deelnam. Ik wist dus absoluut niet aan wat ik mij kon verwachten.
Ik kan niet beweren dat de uren vooraf boeiend waren: een beetje zenuwachtig zitten aftellen naar 12u45, het uur waarop ik de trein naar Brugge zou nemen, wat anoniem rondslenteren in een grote massa (plusminus 7000 personen), al even anoniem omkleden in een tot kleedkamer omgetoverde sportzaal, ....
Gelukkig ontmoette ik dan - volgens afspraak - Calamity Jane, wiens wederhelft ook zou meelopen.
Nadien was het nog bijna 40 minuten gewoon wachten aan de startplaats. Ruimte om op te warmen of te strechen was er daar niet, en om gans achteraan te starten had ik geen zin.

ddb_2.jpgMaar dan.... eens we vertrokken waren was het echt wel leuk: de grote massa lopers, de nog grotere massa toeschouwers, het historische kader van de binnenstad, het mooie kader van de rand van Brugge en op het einde de landelijke weg langs het water.
Het uren aftellen naar 15u was snel vergeten !

Ik had gehoopt de bijna 15 km te kunnen afleggen in 1u25, zeker omdat het zo warm was. Maar ik heb blijkbaar een heel stuk sneller gelopen dan ik gewoon ben: in de massa heb je onbewust telkens een nieuw doel enkele meters voor je uit. Ofwel lopen ze net iets te traag, ofwel lopen ze net iets teveel voor je voeten, ... altijd is er een reden om je voorganger voorbij te steken (al ben ikzelf natuurlijk nóg veel vaker voorbijgestoken !).
En zo komt het dat ik de afstand volmaakte in 1u18'24".
En hoewel deelnemen belangrijker is dan winnen.... ik loop niet mee om zomaar de hoop te vullen, dus was ik toch wel nieuwsgierig naar mijn uitslag:

  • in de kategorie mannen +55 jaar was ik de 77-ste op 166 lopers die de aankomst bereikten
  • in het totaal klassement (alle leeftijden, mannen & vrouwen) was ik nummer 2345 op 4656 lopers die aankwamen

Volgend jaar ga ik zeker terug !!!

ddb_3.jpg

01-03-11

Dwars door Brugge

Lang niets verteld over lopen....

Ik ben ingeschreven voor "Dwars door Brugge", een loopevenement van 15 km, op 8 mei. In Brugge, jawel !
Het worden nog 2 maanden van goed trainen, want 2011 begon eigenlijk in mineur.
Door mijn eigen stomme schuld dan nog. Hier schreef ik vorig jaar dat ik eindelijk weer blessurevrij kon lopen, wat ik er niet bijschreef (zie ik nu) is dat ik ook dagelijks drie keer één minuutje oefeningen moest doen voor mijn kuitspieren. En dat zolang ik wou blijven lopen. Ik was nog gewaarschuwd door de podoloog: "let op", zo zei hij, "na verloop van tijd zal je dat beginnen verwaarlozen omdat je geen problemen meer ondervindt; denk eraan, dan komen ze terug."
En zo is het inderdaad gegaan. Mijn steunzolen deed ik niet meer aan als het maar voor 10 minuutjes was, en mijn oefeiningen vergat ik al langs om vaker. En op 1 januari 2011 was het weer zover: kuitspierblessure.

Gelukkig, en in tegenstelling tot vroeger, was ik er na een week of 4 volledig vanaf, meer dan waarschijnlijk omdat ik terug mijn oefeningen deed. Nu doe ik ze heel trouw drie keer per dag. Maar, eveneens in tegenstelling tot vroeger: één maand stilliggen bekoop ik op mijn leeftijd nu wel. Vroeger was ik na een tweetal weken konditioneel weer volledig bijgebeend. Helaas kan ik dat nu niet beweren.....

09-04-10

Het kan verkeren...

Iets meer dan een jaar geleden was ik er hier echt van overtuigd dat lopen (hardlopen) definitief tot het verleden behoorde.
Bijna dag op dag een jaar later liep ik voor het eerst in jaren nog eens 10 km aan één stuk door.
Ondertussen zit ik al aan 20 km zonder onderbreking, en aan ruim 35 km per week. Alles gaat prima, perfekt zelfs. Maar toch begin ik mij vragen te stellen.
Waarom kan ik niet lopen met mate ?
Waarom wil ik elke week meer ?
Ben ik niet aan het overdrijven ?
Zal ik binnenkort niet weer die ene stap teveel zetten ?
Zou ik niet eens een afspraak maken met de orthopedist die mij al drie keer aan de meniscus opereerde en vragen of het dát wel was wat hij bedoelde toen hij mij verzekerde dat ik gegarandeerd weer mijn geliefkoosde sport zou kunnen beoefenen ?

Maar eerst ga ik vanavond lopen !
In dit dekor.

watersportbaan_herfst

De Watersportbaan van Gent, waarvan onlangs officieel werd vastgesteld dat 1 toertje geen 5000 meter is, maar slechts 4967 meter. Drieëndertig meter korter dan al eeuwen gedacht: de Gentenaars zijn er nog niet goed van.

10:04 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (14) | Tags: watersportbaan, gent |  Facebook

13-02-10

Een kippevelmoment

Ruim 10 jaar geleden liep ik wekelijks 50 km, en om de 2 weken een toer van 20 km. Tot ik druppels in mijn ogen moest doen omwille van glaucoom, en die druppels bevatten betablokkers.
Ik vergeet het nooit. Van de ene dag op de andere was het gedaan. Lopen, alles wat je wil, maar ik moest geregeld een eindje stappen tussendoor, daar was niets aan te doen.

Anno 2010, drie stukjes meniscus armer, steunzolen rijker én de verlossing via een "second opinion" dat ik geen glaucoom heb en mijn druppels met betablokkers mag achterwege laten (daarover later meer).
Net als toen voelde ik het verschil quasi van de ene dag op de andere. Ik was altijd wel blijven lopen, maar het ging plots weer beter.

Gisteren was, onverwacht eigenlijk, een glorieuze dag. Voor een buitenstaander niets speciaals, voor mij heel erg leuk, zelfs belangrijk.
Na een drietal km opwarmen kwam ik aan de watersportbaan in Gent, waar Stefaan Engels sinds 1 januari elke dag een marathon afwerkt, met als ultiem doel een jaar lang, 365 dagen, elke dag een marathon te lopen. Dit is de link naar zijn website. Tot nu toe liep Stefaan nog geen kilometer alleen, altijd zijn er wel mensen die hem één of enkele rondjes vergezellen.
Het was koud, en de vrieswind waaide matig uit het oosten, maar de zon scheen uitbundig. En ik besloot de groep van een man of 8 tegemoet te lopen, en een rondje van 5 km samen met hen te doen. Het ging verbazend gemakkelijk, en nogal rap dacht ik "waarom geen twee rondjes?"

En het is gelukt, het is verrassend goed gelukt. Ik had zelfs meer gekund. Méér dan 10 jaar was het geleden, maar eindelijk liep ik nog eens 10 km zonder onderbreking.
Ik ben zo blij als een klein kind. Het klinkt banaal, en het is ook banaal, maar geluk zit soms waar je het niet verwacht. 
En ik begin al weer te dromen om tóch ooit een marathon tot een goed einde te brengen.

16-12-09

Lopen met steunzolen

Lopen (hardlopen) met steunzolen valt niet echt mee.
Maar 't zal wel beteren.

De klachten waarvoor ik steunzolen kreeg voorgeschreven (metatarsalgie en herhaaldelijke verrekking van de kuitspier) zijn heel fel verbeterd, of zelfs bijna opgelost, maar ik heb nu telkens opnieuw last van blaarvorming in de holte van de voet. En dit van zodra ik meer dan 5 km afhaspel.
Door mijn holvoeten - omgekeerde van platvoeten - had ik op die plaatsen nooit enige steun, en zit ik daar nog met een babyvelleke :-)
Het wordt dus een werk van lange adem om dat in orde te krijgen: na elke loopsessie een dag of 4 verplichte rust; voorlopig helpt Compeed ook nog niet.

Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek, dus ik verbijt de pijn.

10:42 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (15) | Tags: metatarsalgie, steunzolen, blaren |  Facebook

09-11-09

Ik ben weer loper

Na de perikelen met mijn voeten en mijn kuitspieren, en nadat ik nu sinds 2 weken steunzolen heb en aangepaste loopschoenen, heb ik natuurlijk niet stilgezeten.
Om de twee dagen wat gaan (hard)lopen, eerst 10 minuutjes, dan een kwartier, ...
En vorige vrijdag trok ik dan weer naar de Blaarmeersen en de Watersportbaan aan de rand van Gent, met als doel de 5 km rond de Watersportbaan vol te maken. In drie keer, in 4 keer, dat zou ik nog wel merken.

Ik vertrok op mijn aloude plaats, de hoek van de Blaarmeersen met de ringvaart en de spoorlijn Gent-Brugge, en de weersomstandigheden waren ideaal: niet teveel wind en wat regen. Na een 8-tal minuutjes inlopen kwam ik dan aan de Watersportbaan terecht, en ik zou dus wel zien waar ik zou stranden.
Vijf minuten weer tussen "het volk" was voldoende om mij letterlijkeen kippevelmoment te laten beleven: ik besefte plots dat ik weer tot de grote lopersfamilie van de Watersportbaan behoor: jong - oud, man - vrouw, snel - traag, mooi - lelijk, jongen - meisje, dik - dun, het loopt daar altijd allemaal rond.
Van puur geluk heb ik de 5 km in één keer volgemaakt, mijn geluk kon niet op.

En de voet en de kuit ? De kuit, het lijkt wel alsof ik er geen heb, en da's ideaal. En de voet, die voel ik natuurlijk nog, maar het gaat steeds beter. Een een beetje pijn heb ik er wel voor over.

10:35 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook

20-10-09

Voet- en ganganalyse

Of gang- en loopanalyse, want dat was het eigenlijk.

Naar aanleiding van de diagnose van metatarsalgie, enkele weken geleden, was ik gisteren in het AZ Alma, Campus Sijsele voor een paar simpele testen. Mee te brengen: mijn loopschoenen en mijn dagdagelijkse schoenen. Bij mij zijn dat gewone sportschoenen die ik eigenlijk aan geen mens durf tonen, maar waar ik geen afscheid kan van nemen. Aangezien ze zouden geïnteresseerd zijn in het slijtpatroon van de zool, moest ik het spel eerlijk spelen.
Natuurlijk waren ze niet verrast, er zijn wel meer mensen die zweren bij dat ene paar (sport-) schoenen. Maar het verdict was duidelijk: ze zijn nog slechts voor één ding goed: voor de vuilbak.

voetengangBij de ganganalyse wordt een beeld opgemaakt van de drukpunten in de voet, zoals op de foto hiernaast (geplukt van de website van AZ Alma, dus niet van mijn voeten). Bij mij blijkt dat de zone onder de tenen veel te rood gekleurd was, en de hiel is slecht heel licht blauw gekleurd.
De loopanalyse bracht ook wel e.e.a. aan het licht, waarbij de twee voornaamste punten zijn:
a) ik land op de voorvoet i.p.v. de hiel
b) bij het afstoten draait de enkel naar buiten wat extra belasting geeft op de kuitspieren.
En mijn oude loopschoenen, gekocht in een gespecialiseerde zaak en ook volledig versleten, zijn nu nog beter dan mijn nieuwe loopschoenen, van een bekend merk, gekocht zonder advies, en bijna splinternieuw. Het waren nochtans schoenen van boven de 100 EUR. Besluit: als je graag en veel loopt: laat je adviseren bij de schoenkeuze !!!

Wat zal er nu gebeuren  ? Aangepast schoeisel en steunzolen. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Vanaf vrijdag hervat ik het lopen (hardlopen voor de Noorderburen).

Meer medische informatie over zo'n analyse vind je hier.

24-09-09

Metatarsalgie

Gisteren werd ik dus onderzocht op mijn klachten die wellicht te wijten zijn een het feit dat ik holvoeten heb.

Een eerste diagnose voor de pijn in mijn li-voet is: Metatarsalgie. Dit is absoluut nog geen specifieke diagnose, het is een algemene benaming voor allerlei klachten onder de voet, m.n. de middelvoetsbeentjes. Het betreft doorgaans pijn in de middenvoet of de bal van de de voet. Kan o.a. berusten op het feit, dat het middenvoetsbeentje van grote teen korter is dan de overige middenvoetsbeentjes. Daarbij worden de kopjes van de 2e, 3e en 4e middenvoetsbeentjes overbelast. Dat komt voor bij de platspreidvoet, holspreidvoet, hallux valgux en bij diverse sport- en beroepsletsels.
(paragraaf over genomen van aryo2000sporttherapie.punt.nl).


Een nog betere beschrijving vind je hier.
De klachten die daar opgesomd worden zijn:
  • pijn in de voorvoet bij lopen en staan
  • startpijn in de voet bij het opstaan 's morgens
  • vochtophoping in de voorvoet
  • eeltvorming onder de bal van de voorvoet
  • verschietend gevoel in de voorvoet
  • (soms) tintelingen in de tenen
Van dit rijtje heb ik de eerste, de tweede en de laatste klacht in hoge mate. De rest voorlopig nog bijna niet.

Verder heb ik een afspraak  voor een gang- en loopanalyse, maar da's pas op 19 oktober :-((
Steunzolen zullen onvermijdelijk zijn.

11:47 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (15) | Tags: holvoeten, metatarsalgie |  Facebook

23-09-09

Een belangrijke dag

Eens een postje zonder foto, de tekst is het belangrijkste deze keer.

Vandaag wordt een spannende dag voor mij. Zij die al één en ander gelezen hebben zullen weten dat ik graag loop - voor de Noorderburen: hardlopen. Jammer genoeg staat dat al enige tijd op een heel laag pitje, op geen pitje eigenlijk.

Mijn knieproblemen zijn echt wel volledig opgelost, maar een probleem dat ik voordien al jaren had, is terug opgedoken: een steeds terugkerende kuitspierverrekking als ik loop. En daarbij is er gaandeweg ook een probleem aan de linker voetzool erger en erger geworden. Waar ik het vroeger alleen had de uren en de nacht nadat ik had gelopen, heb ik onlangs in de Vogezen , door gewoon te wandelen, heel veel pijn gehad. (Maar plooien was er natuurlijk niet bij !).
Sindsdien voelt mijn linkervoetzool alsof ze verhit is, alsof ze geplet wordt. Tenminste toch de voorste helft.

Vanavond zoek ik een podoloog op, naar verluidt een zeer bekwame. Ik hoop dat hij mijn probleem zal kunnen oplossen. Ik heb namelijk het omgekeerde van platvoeten: holvoeten. En het zou kunnen dat steunzolen mij helpen om mijn gewicht beter over mijn linker voetzool te spreiden - daar waar het nu blijkbaar allemaal vooraan gekoncentreerd zit. En misschien dragen die steunzolen er ook toe bij dat de afrol van mijn voeten bij het lopen anders is, waardoor de kuitspier minder belast wordt.

Hoop doet leven.

10:38 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (12) | Tags: holvoeten, kuitspier, verrekking |  Facebook

19-07-09

Fris, koel en vochtig...

.... een ideaal weertje dus om een 10-tal km te gaan lopen. En wel NU !!!

10:40 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook