02-06-10

Beter laat dan nooit...

Welkom, ik ben terug.
020610-1

Beter laat dan nooit.
Dat geldt voor de sneeuw die nu plots begin juni heel plaatselijk uit de lucht viel.
Althans, zo lijkt het. De Viburnum Plicatum 'Cascade' is een viburnum die heel gelaagd groeit, met breed uitgroeiende bijna perfekt horizontale takken. Als die in bloei komen, eind mei, begin juni, lijkt het net alsof sneeuw uit de lucht is gevallen.
020610-3

Beter laat dan nooit.
Dat geldt voor een heel kort verslagje van de BBB-dag op 23 mei.
Voor foto's en meer info verwijs ik graag naar hier. Waar alles gezegd en geschreven is. Mijn foto's - véél minder in aantal dan wat sommige andere aanwezigen uit hun camera toverden -  gingen stomweg verloren bij het overzetten.
Toch nog eens expliciet aan toevoegen dat de afwezigen ongelijk hadden. Alle begrip natuurlijk voor bloggers die zich liever niet outen ('t was aanvankelijk ook mijn bedoeling om anoniem door blogland te wandelen), alle begrip voor hen die niet konden komen omwille van een minder gunstige datum zoals achteraf bleek, en alle begrip voor hen die zich minder thuis voelen op zoiets. Maar iedereen  - en het zijn er nogal wat toch - die plezier beleeft aan individuele blogontmoetingen kan ik toch maar aanraden om bij een eventuele volgende BBB present te zijn: het is een ideale gelegenheid om te merken met wie het goed dan wel minder goed klikt.

Beter laat dan nooit.
Dat geldt voor verliefd worden.
Ik ben verliefd op Anne. Nee, niet An of Ann, wel Anne !! 't Is een Engelse dame, Anne Thomson. Ze heeft haar aanwezigheid in de Lage Landen een beetje te danken aan mij (zie hier) en ze verwent mij dit jaar daar uitvoerig voor. Van nu tot eind oktober. Vorig jaar had ik er een aantal gescheurd, en het eerste jaar is dan telkens pover, maar nu.... zie maar.
Helemaal mijn kleur voor de tuin. Purper-paars-roze met een zwart hartje.
020610-2

020610-4

10-05-09

Gespot: Anne Thomson

Gisteren voor het eerst dit jaar gespot, ergens tussen andere planten: de eerste bloem van de Geranium Anne Thomson.
Mijn lievelingsplant, en ook een beetje mijn plant. Mijn plant, waarom ? Lees dit.
Vanaf nu tot een eind in oktober zal Anne Thomson haar beste bloemetje voorzetten.

Ik draag deze mooie bloem vandaag op aan alle moeders.

Ger_Anne_Thomson_1_090509Ger_Anne_Thomson_2_090509

01-04-09

Vervolg op stekken van Geranium Cantabrigiense

Eind januari berichtte ik hier over hoe ik zelf deze soort geraniums vermeerder.
Omdat ik nogal wat bezoekers krijg die via Google ingaven hoe je geraniums moet stekken, wil ik hier zeker ook het resultaat van mijn werk tonen. Dan weten ze meteen dat het wel degelijk werkt.
Ik weet natuurlijk niet of ze niet op zoek zijn naar het vermeerderen van pelargoniums, want die worden bij ons al te vaak 'geranium' genoemd.

Vierentwintig stuk had ik gestekt, eenentwintig zijn nu klaar om de grond in te gaan. Voorwaar niet slecht na zo'n korte periode: gestekt in november, nu de grond in. Deze negen zijn vandaag aan de beurt om geplant te worden. De rest morgen.
Oh ja, nog dit meegeven: niet alle geraniums laten zich op deze manier vermeerderen, dit geldt enkel voor die welke bovengronds houterige uitlopers vormen.

ger_cantabrigiense_010109

21-03-09

Reden om fier te zijn

Aangezien mijn verkenningstocht gisteren naar Het Wilgenbroek op een fiosco uitliep ben ik vandaag naar mijn vertrouwde adres gegaan om te kopen wat ik gisteren niet vond, of liever gezegd: niet wou kopen.
Op de vaste plantenkwekerij van Guido Van de Steen vond ik natuurlijk wél wat ik zocht, en mét de vereiste kwaliteit.

Anne_Thomson_kleinerMaar nu komt het.
Het was mij al opgevallen dat de Geranium hybride "Anne Thomson", die al een aantal jaren niet meer te vinden was in de Lage Landen, vanaf dit jaar weer volop te koop is bij vaste plantenkwekers. In de catalogus van Jan Spruyt staat zelf naast de Anne Thomson: "soort voor de eerste keer in ons assortiment, meestal beperkt in aantal".
En wat vernam ik vandaag ? Hoe komt het dat die prachtige geranium er weer is ? Dankzij mij verdorie !!
Omdat ze jaren terug nog nergens te krijgen was had ik toen Guido Van de Steen één van mijn planten geschonken om te vermeerderen via weefselcultuur (een hybride kan per definitie niet uit zaad gewonnen worden). Ik betreurde hier een aatal dagen geleden nog dat ik daar niets meer van vernomen had. Maar sinds vandaag weet ik dat, na twee mislukte pogingen, een derde cultuur wel is aangeslaan. En vanaf dan gaat het vermeerden zeer snel.
Ik ben niet weinig trots dat de plant die ik jaren geleden al aanduidde als de mooiste in mijn tuin, mijn lievelingsplant dus, nu door mijn toedoen terug bestaat in de gespecialiseerde handel.
Misschien moeten ze de naam veranderen ? Laat maar, Anne Thomson klinkt perfekt !!


Later op het jaar, als ze in bloei staat, zal ik er hier eens een serieuze bijdrage aan wijden.

16:00 Gepost door Geert in Geranium | Permalink | Commentaren (6) | Tags: geranium anne thomson, bloemen |  Facebook

30-01-09

Stekken van Geranium Cantabrigiense

Ik heb een groot probleem. Tijdens mijn tuinwerkzaamheden kan ik het meestal niet over mijn hart krijgen om plantjes die zich spontaan vermeerderen zomaar weg te gooien. Het resultaat is dan ook dat er op sommige momenten tientallen potjes staan met Alchemilla, Astilbe, Verbena Hastata, Phlox, Lobelia (ondermeer ~ Fulgens Verdrariensis en ~ Siphilitica), Salvia Nemorosa Mainacht, enz enz.
Maar nu heeft ook de stekziekte toegeslagen. Toen ik in november al wat begon aan de opkuis van mijn Geranium Cantabrigiense zag ik dat de uitlopers die zich over het tuinpad hadden uitgespreid vol stonden met slapende ogen. Ideaal om te stekken. En het resultaat mag er zijn.

ger_4ger_1
ger_3

Hoe gaat dit in z'n werk ? Heel eenvoudig. Snij de uitlopers af met een scherp mes en kort ze in tot enkele centimeters. Steek die in gepaste grond en zet alles op een plaats waar het niet te warm is: het is niet de bedoeling dat ze in november al beginnen groeien. Bij mij stonden ze gewoon in een niet-verwarmde serre. Ik heb ze in de vorstperiode rond nieuwjaar alleen een nacht of vier wat beschutting tegen de kou gegeven door ze in de koele berging te plaatsen. Vierentwintig stekjes waren uitverkoren, vierentwintig stekjes zijn zich nu aan het ontpoppen tot volwaardige Geraniums. De zon zit nu volop in de serre wat voor een graad of 10 zorgt bij dit vriesweer. Ideaal voor de wortelvorming; warmer hoeft niet, de bovengrondse groei mag niet sneller gaan dan de worteltjes aankunnen. Nog enkele weken, en dan snoei ik mijn struikrozen, die bloeien van mei tot november.

rozen_1rozen_2

Elk jaar neem ik een 10-tal stekken - in het voorjaar voor rozen, en elk jaar raak ik ze makkelijk kwijt in het najaar, nadat ze beworteld zijn. Binnen enkele weken zien jullie hoe dit verloopt.