17-03-11

Geen ontkomen aan...

Al zeg ik het zelf, ik heb een prachtige Catalpa in mijn tuin.

catalpajuli10.jpg

Maar vorige zomer heeft het enkele dagen na elkaar ontzettend hard gewaaid, in kombinatie met wat regen, en de onderste takken, die veeleer breed uitgroeien i.p.v. de hoogte in te gaan, konden het gewicht niet meer torsen, en het resultaat zie je hieronder.catalpa_gescheurd.jpg 
In totaal waren er zeker een 8-tal takken zwaar beschadigd; alleen die takken terugsnoeien zou geen zicht geweest zijn, de symmetrische vorm en/of de bolvorm zou volledig om zeep geweest zijn. En zo kwam het dat ik me gisteren aan het snoeien zetten: met de blote hand, en een handzaag natuurlijk. Niet met de kettingzaag: ik moest vermijden dat er takken met groot gedruis in de vijver vielen - en wie weet, de folie doorboorden - en ik moest vermijden dat de omliggende perken beschadigd werden.

catalpa_gescheurd_bis.jpgVooraleer ik begon zag de boom er uit zoals hiernaast. Misschien denken jullie: nog zo laat op het jaar een boom drastisch snoeiene ? Een Catalpa loopt heel erg laat uit, en is anderzijds via snoeiwonden wél gevoelig voor invriezen. Of het de beste moment is weet ik niet, maar ik weet wel dat ik hem altijd pas na half maar snoei én dat ik een prachtige Catalpa heb. Meer moet dat niet zijn.

De klus is geklaard, en hij is serieus gekortwiekt; vanaf de zomer van 2012 zal hij weer zijn mooie vorm hebben.

catalpa_gesnoeid.jpg

10:20 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (5) | Tags: catalpa, snoeien, wind, inscheuren, zware takken |  Facebook

Commentaren

Snoeien doet groeien
en jouw tuin blijft mij boeien.

Het zal je een voldaan gevoel geven.

Wat zou Quincy die takken
Geweldig vinden!

Gepost door: ank | 17-03-11

ooooh dat lijkt mij errrrg drastisch geert, maar ehhh jij zult wel weten wat je doet,
ik zal hier vanaf deze kant mee duimen voor jou :-)
dat het allemaal goed mag aflopen, is dat wat :-)


* maai goodnesss* onder petje krab...

hóe dat nog ooit goed moet komen:-))

xxx

Gepost door: klaproos | 17-03-11

Geert,
Ik vind het super om te lezen hoe voorzichtig & doordacht je het werk altijd aanpakt in de tuin en je huis.
Je tuin ziet er nu al prachtig uit.
Groetjes, van je ex-collega, Anneke

Gepost door: Anneke | 18-03-11

Mag ik het zeggen? Je hebt die prachtig gesnoeid en in de kortste keren heb je weer een mooi catalpa. Wij kwamen het hier ook tegen.De kruin was zo zwaar en bij een stormwind kraakten er enkele dikke takken.De rest van het groeijaar zat er dus een gat in de kruin. De boom is dan gesnoeid nog korter dan die van jou en juist onder de kruin werd een groot speciaal lint rond de kruin gebonden om te verhinderen dat de nieuwe takken weer zouden splitsen bij stormweer. Het jaar daarop was de kruin weer even prachtig! Succes met de jouwe.

Gepost door: magda | 19-03-11

Zooo...die takken waren serieus gekraakt! Dat móést wel stevig aangepakt worden lijkt me! Dus het ziet er nu dan wel rigoureus uit, maar dat gaat helemaal weer goedkomen natuurlijk..misschien zelfs wel mooier dan ie was nog..als dat nog kón! :-))) Je zult er alleen déze zomer weinig schaduw van hebben hè..dat wordt een gezond kleurtje voor jou! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 22-03-11

De commentaren zijn gesloten.