11-01-11

De arm der wet

Onlangs las ik bij Bientje een postje waarbij mijn gedachten snel terug gingen in de tijd.
En zó oud ben ik nu ook weer niet, toch lijkt het honderden jaren geleden als je het vergelijkt met de toestand nu..
Politie, Rijkswacht, Gemeentelijke Politie, fusies tussen Rijkswacht en Politie.... wij hadden daar geen boodschap aan. In onze gemeente was er een heuse veldwachter. En die verplaatste zich niet met een spiksplinternieuwe BMW, of een Volvo, of een Golf GTI... neen, de fiets, dat was zijn vervoermiddel.
Hij stond er ook gans alleen voor, maar dat was geen probleem, want hij werd geholpen i.p.v. tegengewerkt.

veldwachter.jpgTegenwoordig wordt iedereen die verondersteld wordt gezag uit te oefenen of gezag af te dwingen tegengewerkt. Om maar enkele voorbeelden te noemen: de leraar wordt tegengewerkt door de ouders, de politie wordt tegengewerkt door de advocaten.
Dan was de veldwachter er heel wat beter aan toe.
Reed kleine Geert zonder handen ? Een boze blik van de veldwachter, die alomtegenwoordig bleek te zijn, was voldoende om dat zeker een ganse week niet meer te durven.
Reed kleine Geert op het voetpad ? Idem dito.
Of reed kleine Geert zonder handen én op het voetpad (zowat het summum van overtredingen die je toen nog kon maken), dan stond de veldwachter tegen valavond aan de voordeur, en werd de hulp van vader en moeder ingeroepen. De veldwachter moest toen niet vrezen allerlei verwijten naar de kop geslingerd te krijgen, hij moest toen niet bang zijn voor een zinnetje dat pas veel later is uitgevonden ("hebt ge niets anders te doen?"), neen, hij werd binnengeroepen, dronk een druppel (of twee) en kon er zeker van zijn dat hij kleine Geert de komende maanden niet meer zou moeten berispen. Daar zorgden vader en moeder wel voor.

De wereld is veel veranderd. Verbeterd ? Waarschijnlijk wel, maar zeker niet in alle opzichten. 't Zou mooi zijn mocht de zwaarste criminaliteit weer iets zijn in de zin van een kind dat op het voetpad rijdt, of een volwassene die een kilo boter smokkelt van Nederland naar Belgie.
Nu moet je al voor de derde keer iets gestolen hebben in een winkel eer er een PV van opgemaakt wordt.

 

P.S. Wie wat tijd heeft moet eens het gratis webboek lezen op http://www.kromrecht.be/, of toch minstens de korte inhoud op http://www.kromrecht.be/page3.html

Commentaren

In Amsterdam rijden de agenten op mountainbikes over de trottoirs en door het rode licht hahaha.

Gepost door: danique | 11-01-11

Als ik me niet vergis noemde ze de veldwachter vroeger 'de garde' (toch bij ons).
Nu ga ik ne keer kijken naar dat webboek, al moet ik wel zeggen dat een boek lezen op de pc niet echt ontspannend is. Lezen wil ik het liefst, al hangend in de zetel doen ;-)
Ik ga het waarschijnlijk houden bij de korte inhoud !

Gepost door: Mamapippa | 11-01-11

Hier ben ik terug.
Ik wou effe melden dat die korte inhoud mij wel nieuwsgierig maakt naar het webboek, dus 't is opgeslagen op de pc. Interessant, vele van mijn vragen staan er bij ... ik hoop het antwoord te vinden ...

Gepost door: Mamapippa | 11-01-11

dag geert,
jawel man tijden veranderen sneller dan je wilt,
ik ben van mening dat er aan opvoeding thuis nóg héél veel gedaan zou moeten worden maar ehhhh
dat zal wel een droom zijn,
ik ga dat boek eens lezen :-)

dag en geniet van elk sprietje dat boven de grond komt hé.

Gepost door: klaproos | 11-01-11

In de vorige eeuw was Politie een man
die gezag afdwong, met laarzen aan en een pofbroek.
Het was iemand waar men bang voor was.
Nu zijn het leuke vlotte jonge mensen.
Die enorm onder druk staan omdat er veel te weinig agenten zijn.
Bij de inbraak van mijn vriendin, (toen ik op hun huis paste en
daardoor met hun te maken kreeg),
waren zij de enige politiewagen die die dag in een hele regio op de weg waren.
Niks geen laptop, maar eens schrijfblokje, om later uit te werken op verouderde pc's, in tijd die ze dan niet op straat kunnen zijn.
De regering wil nog meer taken aan politie geven, terwijl meer agenten werden beloofd,
die er niet zijn gekomen, vanwege geen geld.
Dan had de veldwachter op zijn fietske het heel wat makkelijker, Geert.

Gepost door: ank | 11-01-11

Gezag is iets wat men tegenwoordig niet meer erkent..van niemand niet. Alleen oudere mensen ( en vooruit, daar reken ik mezelf ook al toe haha) hebben nog ontzag voor hulpverlenende 'instanties'. Vroeger was men er soms té veel van onder de indruk ( mijn oma had een halfverlamde voet omdat de dokter haar voet te strak verbonden had en zij, in heilig ontzag voor de dokter, liet dat zitten...met alle gevolgen van dien!), maar tegenwoordig lijkt het wel of iedereen al dat gezag wil ondermijnen. Als ambulancemensen die hun werk moeten uitvoeren bij zware ongelukken al belaagd en tegengewerkt gaan worden...waar gaan we dan naar toe met z'n allen?? De wereld verandert zéker..
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11-01-11

O ik was ook zo bevreesd voor Marcel de veldwachter, we sloegen als eens peren van de pereboom van de buren, sneden jasmijntakken af om aan ons moeder cadeau te doen en vingen stekelbaarzen met schepnetten uit nylonkousen gemaakt . Voor t minste wat ik mispeuterde dreigde mijn vader met Marcel de veldwachter of met Warden de slunsenmarchand, van den dien was ik nog veel banger, de keren dat die aan ons deur heeft gebeld ( was natuurlijk mijn vader die vlug een ommetje liep) en dan speelde mijn vader een eenacter in de gang , zo luid mogelijk in de trend van
"Ach dag Warden, ja k peis dak ze ga meegeven, mja k kan er geen kot mee houden,.......ja.............denk je, ......ja, k zal t proberen... ok, k ga t nog even proberen...........Dag Warden!

En dan kwam mijn vader de living binnen, ik zat achter de zetel verstopt en riep, ok t is nog goed voor ene keer!
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Gepost door: christa | 11-01-11

Kleine Geert! Hihihi
Nee, 't is waar wat je vertelt... er is helaas nog weinig gezag of respect of wat dan ook of voor eender wie...
We hoeven idd. geen toestanden meer te pikken zoals MizzD beschrijft dat een dokter een patiënt mismeestert en er ook nog mee wegraakt. Daarvoor zijn we met z'n allen te mondig geworden. Maar er is een hemelsbreed verschil tussen assertiviteit en agressiviteit! En respect moet er volgens mij altijd zijn! Het is de basis van alle relaties.
Liefs,

Gepost door: Bientje | 11-01-11

Ik was ook onder de indruk van de politie zulle. Mijn grootvader was politie-inspecteur dus iedereen kende mij. Ik kon niks uitpeuteren of ze hadden het gezien, hmmm, nu ik het bedenk heb ik vééél uitgepeuterd wat ze niet gezien hebben ook :-D

Hier zijn ze ook nog bang van de politie.

Liefs
Inge

Gepost door: inge | 11-01-11

Zwijg mij over t gerecht, Geert! Breek me de mond nie open .. :-(
Ik ga t webboek wel s lezen op ne keer.
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 11-01-11

't is hier al allemaal gezegd en dan kan ik er aan toevoegen dat ik die veranderingen van respect naar tegenwerking van elke vorm van gezag ....zelf heb zien evolueren en ondervonden!

Gepost door: magda | 12-01-11

Volgens mij was die kleine Geert nen deugniet.
Maar je hebt gelijk hoor. Van zware jeugdcriminaliteit was in onze tijd geen sprake. Toen hadden we nog schrik voor het gezag. En vooral voor de klets rond je oren, die je van je vader kon krijgen.
Nu mogen vaders geen kletsen meer uitdelen. (Een verbetering dus... ?)
Groeten !

Gepost door: Fluwijn | 15-01-11

De commentaren zijn gesloten.