08-10-10

Herfstkleuren gekombineerd met vaste planten

Alle foto's in dit postje zijn aanklikbaar, omdat natuurpracht zich niet laat vangen in een kleine foto.
Elk jaar opnieuw ben ik redelijk tot zeer tevreden over mijn tuin in september en oktober. Soms duurt de kleurenpracht zelfs tot half november; of nog langer ook, afhankelijk van wanneer we de eerste nachtvorst van betekenis krijgen.

blog081010_4.jpg

blog081010_5.jpgEn het zijn niet alleen de typische herfstkleuren van het verkleurend blad die het hem doen, het is vooral de kombinatie van enkele laatbloeiende heesters, herfstkleuren aan bomen en struiken, en langbloeiende vaste planten. En dan kom ik weer bij de geraniums uit. Hiernaast andermaal de Geranium Anne Thomson: na een kleine, en dan nog relatieve rustpauze in augustus bloeit deze prachtgeranium tot de vrieskou er een eind aan maakt. Tot dan weet Anne Thomson van geen ophouden.

blog081010_2.jpg

Ook mijn rozen staan nog volop te bloeien. Een beetje hetzelfde verhaal als hierboven: ze weten van geen ophouden. Wie mijn blog volgt weet dat dit zowat de enige planten zijn in mijn tuin waarvan ik de naam niet ken: ik vond ooit een paar exemplaren op de composthoop van een tuincentrum, en elk jaar weer is er die wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Hoe ? Dat kan je hier lezen..

blog081010_6.jpgNet zoals voor de Geranium Anne Thomson, geldt voor de Geranium Rozanne dat die bloeit tot de nachtvorst invalt, en dat hij zich doorheen andere afstervende planten slingert, in de hoogte en in de breedte, en daardoor een hoop "lelijke herfst" verbergt. Geraniums zijn wat dat betreft echt unieke planten. Ik kan er onmogelijk genoeg van krijgen.

blog081010_1.jpg

En dan enkele laatbloeiende heesters. Zoals op de foto hierboven aan de linker kant, de Abelia Grandiflora, hier reeds uitvoeriger besproken. En in het midden vooraan de Lespedeza Thunbergii, een overweldigende bloeier, die eigenlijk nogal veel plaats inneemt met zijn doorhangende twijgen. Die twijgen, vol bloemetjes die doen denken aan brem (maar dan een andere kleur) werden in het verleden gemakkelijk drie meter lang, maar sinds vorig jaar snij ik tot halfweg de zomer tamelijk wat weg, en het resultaat is veel beter nu. En de struik met de rode besjes, in het midden meer naar achter ? Da's een Viburnum. Welke ? Ik kan er niet opkomen en ben nu eventjes te lui om naar buiten te gaan kijken op het kaartje.

blog081010_7.jpgSeptember was nat, een kolfje naar de hand van de Geranium Salome. Net als de Geranium Anne Thomson is dit overduidelijk een kruising waar de Geranium Procurrens aan te pas kwam: steeds verder zoekende vertakkingen. Bij de Geranium Procurrens blijkt dat een echte last te zijn (woekeren), de Geranium Anne Thomson vormt nergens nieuwe wortels, de Geranium Salome maar op heel weinig plaatsen. Maar hij houdt wel van voldoende vocht en voelt zich absoluut niet goed na een droogteperiode. 't Is wel een prachtige bloem.

blog081010_3.jpg

En dan zijn er natuurlijk her en der de diverse asters, en de uitbundig en lang bloeiende Rudbeckia Fulgida Goldsturm.
Het is aangenaam toeven nu in mijn tuin.

Commentaren

Geertje je tuin is een paradijsje maar dat zei ik al eerder. De kleuren van de vergankelijkheid gecombineerd met het groen is wonderschoon. Ooit, als we een tuin hebben en die hoeft niet eens zo groot te zijn als de jouwe of die van mijn ouders, ooit zal ook mijn tuin schitteren.

Fijn weekend.
Kus voor jou en Jolan.

Gepost door: Danique | 08-10-10

't Is toch een prachtige tuin, echt eentje om trots op te zijn
En hoe je die benamingen allemaal kent, het is ontzettend fijn :D
Je weet het al van mij, ik heb geen groene vingers noch tenen
het is, als je mijn tuin bekijkt, om van te wenen
:D:D

Gepost door: Blah | 08-10-10

Werkelijk waar
een paradijs voor Jolan.
Ik zocht, keek overal
maar zag die rakker niet.
Jammer, want zo'n plukje kat
maakt je foto's nog levendiger!

Jij hebt ook vier speelse pootjes bij je toetsenbord
toetsenbord en cursor zijn niet te weerstaan.....
Puur genieten met zo'n diertje.
Lachen ook!!

Gepost door: ank | 08-10-10

Tjonge...jij hebt echt nog veel bloeiends...ik zou daar toch eens naar moeten kijken als ik weer eens wat nieuws erin zet...dat er dingen bij zijn die wat langer doorbloeien. En dan zijn m'n asters ook nog eens kapotgewaaid..de wortel compleet afgebroken! Ga morgen kijken of ik die nog kan redden..en dan metteen wat meer naar achteren in de border want dat was het punt: hij was veel te lang geworden voor de plek waar ie stond.
En dat lijkt me de gewone gelderse roos hè...vib. opulus? of ben ik fout? :-)))
En túúrlijk mag je ook wat over de boeken uit je jeugd schrijven ( hahah eeniet blieton hè hahahaha dat klinkt gewoon zoals het hoort)...vind ik alleen maar leuk hoor als ik mensen inspiratie geef tot blogpostjes...kijk er al naar uit! :-)
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 08-10-10

een puur genieten hier geert,
maar ik ben wel blij voor mezelf dat ik al het werk niet meer heb:-)

alleen nog kijken ,
zalig hoor:-)

Gepost door: klaproos | 09-10-10

Heel ùooie tuin erg rustgevend,zojuist het stekken van de rozen gelezen.zeer knap,ga het ook proberen volgende lente
dàààg

Gepost door: watervrouwtje | 09-10-10

Het blijft een prachtige tuin, in elk seizoen! Echt een paradijs!

Gepost door: inge | 10-10-10

Geert,
Ik denk dat het méér dan aangenaam toeven is in zo'n prachtige tuin. En zo'n schitterende tuin komt er niet vanzelf hé ? Daar moet heel wat kennis ter zake en noeste arbeid aan vooraf gegaan zijn. Daar neem ik m'n petje voor af.
Groeten !

Gepost door: Fluwijn | 11-10-10

Ja, ik vind dat je gelijk hebt. Een huisdier moet een hoge aaibaarheidsfactor hebben.
Hoewel, er zaten spinnen met bijna zoveel "pels" als mijn katten, bah!!!

Gepost door: Ellen | 11-10-10

Tussen het FBen door, krijgen we hier toch ook nog s iets te zien van jou, Geert ;-)

Gepost door: Ri@ (Riboke) | 12-10-10

Je tuin is in alle seizoenen mooi! En zolang de nachten niet al te koud worden kun je nog lang genieten.Ik merk dat hier ook.De rozen bloeien nog eens al zijn de kopjes wat kleiner ,maar mooi is het alleszins.Ik had kleine tomaatjes in een bloempot en dacht nu is het gedaan maar dat plantje blijft maar bloeien en nu staan er weer al tomaatjes aan en vandaag plukte ik er zelfs eentje.Lekker vers van de struik!

Gepost door: magda | 12-10-10

mooie tuin :)

groetjes
Kim

Gepost door: Kim | 14-10-10

De commentaren zijn gesloten.