28-09-10

Een boekje tuin - de herfst

Foei ! Ik ben precies een week te laat.
Op 21 maart kwam ik hier heel enthousiast aandraven met "Een boekje tuin - de lente". Drie maand later, op 21 juni, was ik nog even enthousiast, en volgde "Een boekje tuin - de zomer". En intussen ben ik nog steeds een fervente aanhanger van Een boekje tuin, en zijn we in de herfst aanbeland.
boekjetuin8.jpg

En ook voor dit seizoen is 'Een boekje tuin' van Inge Bergh, Inge Misschaert en Kolet Janssen, met illustraties van Jurgen Walschot, een aanrader.

boekjetuin9.jpgOok nu weer komen allerlei thema's aan bod die ontegensprekelijk geassocieerd zijn met "de herfst": bladeren in al hun verscheidenheid, hoe verspreidt zaad zich, .... en nog zoveel meer.
boekjetuin1.jpg

Ook een artikeltje, dat ik zelf eens wat vaker zou moeten lezen: hoe nuttig spinnen wel niet zijn, en dat je die best gewoon weer buiten zet in plaats van te verpletteren.
En natuurlijk, ook nu weer zijn er een hoop tips om de kinderen zelf aan het werk te zetten: knutsels en frutsels, spelletjes, recepten, .... voor elk wat wils !
Gelukkig dat ik dit hoofdstuk ook nog eens goed las vandaag, ik zou anders nog bijna vergeten zijn dat het stilaan tijd wordt om de bollen weer aan de grond toe te vertrouwen.

En dan benadruk ik nog eens wat ik al eerder schreef.
Pure reklame ? Ik maak geen reklame, ik prijs iets aan, en da's een groot verschil. En waarom ? Omdat ik er, als fervent tuin- en natuurliefhebber, van overtuigd ben dat de liefde voor alles wat de planten en de natuur ons te bieden hebben, heel veel gemakkelijker wordt doorgegevenboekjetuin10.jpg via iets wat uitnodigt om aktief aan deel te nemen. Aan het spreekwoord "al doende leert men", voeg ik vandaag één zinnetje toe: "al doende krijgt men interesse". En interesse voor alles wat de tuin ons geeft kan er niet vroeg genoeg zijn.

Alleen voor kinderen en jonge tieners ? Neen !! Ik heb er ééntje, en doe het nooit meer weg. En er staan een aantal dingen in die ik nog niet wist, jawel. Een aanrader. ISBN 978-90-5838-609-0
(ik heb er eigenlijk 2: ééntje om te gebruiken, en ééntje om te bewaren)

En jong geleerd is oud gedaan, dat staat nog altijd als een paal boven water.


Illustraties: Jurgen Walschot, uit Een boekje tuin (De Eenhoorn)

22-09-10

Eventjes van de plank

Jolan kreeg maandag zijn eerste inentingen, en was daar absoluut niet goed van.
Kort na de middag was ik met hem bij de dierenarts, en tegen een uur of 5 in de namiddag begon hij zich echt slecht te voelen. Miauwen of slapen, dat was het enige wat nog lukte.

Jolan_220910_1.jpg

's Avonds laat begon het gelukkig al te beteren, en 's anderendaags, gisteren dus, was daar hoegenaamd niets meer van te merken. Hij is dan een paar uurtjes buiten geweest, om mij te "helpen" in de tuin. 't Ging nog nooit zo rap vooruit.... NIET dus !
Ondertussen is hij weer helemaal de oude.
Als ik de eerste week van Jolan in zijn nieuwe thuis eens overloop kom ik tot twee vasstellingen:
Eén. Ik heb het geweldig met hem getroffen: lief, speels, aanhankelijk, zelfzeker, gezond,  ...
Twee. Ik hoop dat hij opgroeit met veel zelfdiscipline, want ik ben niet goed bezig: Jolan mag alles. Misschien krijg ik daar nog wel spijt van....

Jolan_220910_3.jpgJolan_220910_2.jpgJolan_220910_4.jpg

11:53 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (20) | Tags: jolan, kat, kater, kitten |  Facebook

18-09-10

Veel drukker dan verwacht....

Als je, zoals ik, niet tegen het schreiend gemiauw van een jong katje kan, dat schreit omdat hij niet alleen wil gelaten worden, dan zijn de eerste dagen dat je een kitten in huis haalt wonderwel gevuld.

jolan_180910_2.jpg

Jolan laat mij niet gerust. Is hij wakker, dan moet er gespeeld worden, moet er gekeken worden of hij geen kattekwaad uitsteekt, moet hem aangeleerd worden wat mag en niet mag, .... Slaapt hij, dan is het op mijn schoot. Jolan wil overdag niet slapen in zijn mand: alleen mijn schoot is goed genoeg voor meneer, soms is hij tevreden met mijn schouder ook. Zet ik hem in zijn mand, dan zoekt hij mij toch onmiddellijk weer op, en kruipt gewoon langs mijn broekspijpen omhoog tot hij is waar hij wil zijn: op mijn schoot. Zet ik hem weer in zijn mand, en sluit ik de keuken af, dan is er een concert. Een cencert waar ik dus niet tegen bestand ben....

Ik heb verdorie de indruk dat een volwassen kat veel meer slaapt dan zo een klein spook. Maar 't is zo een lieve, zo een leuke en zo een mooie. Daar doet een mens al eens iets voor :-D

jolan_180910_1.jpg

18:23 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (25) | Tags: jolan, kat, kater, kitten |  Facebook

16-09-10

Hij slaapt.... voor eventjes

Mijn respekt voor ouders en grootouders die op hun heel jonge kroost moeten passen, is weer een beetje gegroeid.
Jolan is immers aangekomen, en dat gaat niet ongemerkt voorbij.

jolan_160910_1.jpg

De rit in de auto van West-Vlaanderen naar hier was een verschrikking. Het lawaai dat Jolan toen maakte ging door merg en been. En hij was kwaad, heel kwaad.
Maar eens in zijn nieuwe thuis was hij wonderwel heel erg snel op zijn gemak. Spelen, de keuken verkennen, en vooral: hij is heelerg blij met zijn mand, die was onmiddellijk zijn houvast.

jolan_160910_2.jpg

't Was de bedoeling dat hij de eerste paar dagen de open keuken niet zou kunnen verlaten, daarom was de verbinding met de living gebarrikadeerd met een afsluiting van 60 cm hoog. Het heeft geen half uur geduurd eer die hindernis genomen was....
En 's avonds werd zowat heel het huis al volop verkend; Jolan was niet moe te krijgen. Gelukkig ging de pijp tegen middernacht toch uit, ik had ondertussen voor de nacht iets in elkaar geknutseld waar hij niet uit kon ontsnappen, en de eerste nacht alleen is voor Jolan heel erg vlot verlopen.

Aangezien ik tijd en geduld heb is er al volledig afgeweken van het oorspronkelijke plan om hem enkele dagen alleen in de keuken te houden. Momenteel slaapt hij, hét moment om de wereld kennis te laten maken met Jolan.

jolan_160910_3.jpg

Ik ben twee Inge's, mijn zus Inge - veearts - en deze Inge, en ook Bientje dankbaar dat ze mij (al bij al vrij vlot) konden overtuigen om Jolan tot zijn 8 weken bij de moeder te laten. Mede daardoor heeft hij een heel zelfzeker karakter, is absoluut niet schuw of bang en is al zindelijk. Het enige wat hij nog niet leek te kunnen was drinken, maar dat lukt ondertussen ook al. Een bewijs dat zijn moeder lang en goed voor hem gezorgd heeft, gisteren nog had hij pas een hele geut moedermelk binnen toen ik hem ging ophalen. En ook het gezin, waar Jolan zijn eerste 8 weken doorbracht, ben ik dankbaar. Ik merk aan hem dat daar heel verstandig met de kittens is omgegaan.

Op de onderste foto zie je het best welke kleur Jolan momenteel heeft. Het is een kleur die zich heel moeilijk laat fotograferen, bij de minste verkeerde lichtinval ziet Jolan op foto donkerder dan in het echt. En een verkeerde lichtinval is niet moeilijk: Jolan zit nooit stil, slecht 1 op de 10 foto's is een klein beetje gelukt.

jolan_160910_4.jpg

13:11 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (17) | Tags: jolan, kat, kater, kitten |  Facebook

13-09-10

Zoveel te vertellen...

Ik heb nog zoveel te vertellen, van maanden terug eigenlijk al. Mijn reis naar Noorwegen moet vast en zeker nog verder aan bod komen, want ik ben blijvensteken bij deel 3, en had op z'n minst nog 2 verslagjes in mijn hoofd.
Ik ben ook naar Oostenrijk geweest, en buiten mijn stommiteiten met Ellen (de GPS), vertelde ik daar nog niets over. Komt dus zeker nog.
En niet te vergeten, ik was in het Zuid-Oosten van Engeland voor een paar dagen: Kent en East-Sussex, ronduit onvergetelijk !! Met wat ik daar zag zal ik jullie zeker en vast nog uitgebreid om de oren slaan.

Maar voorlopig kom ik niet verder dan wat foto's van de laatste stuiptrekkingen van de zomer. Ik heb dit jaar meer dan ooit van mijn tuin kunnen genieten, en 't zal de volgende jaren alleen maar in stijgende lijn gaan. De winter is nog lang niet aan de orde, dat zie je hieronder.

En gans onderaan ...... Jolan: nog geduld tot overmorgen, en hij loopt, rolt, speelt, slaapt, springt hier ook door mijn huis. En enkele weken later zal hij mij gezelschap houden terwijl ik in de tuin bezig ben. Of zal hij mij opwachten als ik thuiskom. Maar eerst moet hij door enkele moeilijke dagen: de scheiding van zijn moeder, da's voor woensdag dus.

130910_2.jpg 130910_1.jpg 130910_3.jpg 130910_4.jpg 130910_5.jpg

10:16 Gepost door Geert in Vakantie | Permalink | Commentaren (11) | Tags: noorwegen, oostenrijk, zomer, herfst, winter, jolan |  Facebook

08-09-10

Voila

Vooraleer ik mijn "blogaktiviteiten" herneem, eerst dit. En dan sluit ik meteen dit hoofdstuk af.

ongeval.jpg

Voila, dit is het, of liever: dit was het.
Zelf ben ik niet gekwetst. En meer ga ik daar niet over vertellen. Niet hier, en niet op Facebook. Waarom ?
Dit is, geloof me vrij, een dermate aangrijpende gebeurtenis, dat ik op dat moment sommige, weliswaar goed bedoelde steun kon missen als kiespijn. Bij zo een gebeurtenis heb ik wel heel veel aan steun en een luisterend oor van echte vrienden of van mensen waar ik een grote sympathie voor heb. En de meesten daarvan hebben het wel geweten. Maar het vooruitzicht om zowel hier als op Facebook overladen te worden door steunknuffels maakte mij niet bepaald vrolijker.
Wie mij een beetje kent zal daar niet geweldig van verschieten. Maar het houdt hoegenaamd geen veroordeling in van wie ik niet op de hoogte bracht. Iedereen verwerkt zoiets op zijn manier.
En ik laat mij niet graag dwingen :-)

10:11 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (11) | Tags: ongeval, total loss, perte totale |  Facebook

01-09-10

Zware tegenslag...

Omwille van een zware en onverwachte tegenslag, die ik liever niet aan de grote klok hang, zal deze blog eventjes gesloten blijven. Tot ik bekomen ben.
Maar geen nood, alles komt altijd terug in orde. Het had veel erger kunnen zijn ....

Zodra Jolan er is, zal ik ook wel weer volledig in mijn ritme zitten.

15:00 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook