23-08-10

Ik ben veranderd.

Terwijl het buiten de laatste week al geregeld eens herfst leek (slechte herfst dan nog wel) merk ik bij mijzelf op dat ik in 2010 gelukkig iets aan het afleren ben wat mij al jaren parten speelt.
Was het te warm, dan was ik niet gelukkig, want tuinplanten hebben dat niet zo graag, en laten hun bladeren hangen. En ik voelde mij daar niet goed bij.
Was het te droog: idem.
Was het te nat, dan liep ik ambetant rond omdat de hoge vaste planten door de zware regendruppels tegen de grond geslagen worden. En ik voelde mij daar niet goed bij.
Was er teveel wind, zoals nu: idem.

Maar kijk, dat alles hieronder, uit eigen tuin en allemaal aanklikbaar, is heel onlangs getrokken na een bij momenten veel te droge zomer, vlak na enkele dagen van abnormaal veel neerslag en rukwinden.

230810-1.jpg 230810-3.jpg 230810-4.jpg

En wat blijkt, het komt altijd weer in orde. Voorlopig toch, hoe het met de natuur bij ons binnen 10, 20 of 30 jaar zal zijn, da's weer iets anders. Maar daar probeer ik in elk geval dagdagelijks mijn steentje toe bij te dragen.

230810-2.jpgIk kon vroeger al heel intens van mijn hobby genieten, maar altijd was er een soort onrust. Die raak ik nu langzaam kwijt. Ik kan nu relaxen op mijn terras, al dan niet met een drankje naast mij, en een boek in de hand. En zonder me schuldig te voelen dat ik niet aan 't werk ben in de tuin.
Ik kan nu genieten van wat ik zie, zonder gefocust te zijn op wat ik niet wil zien (verdorde of platgeregende planten). Ik geniet van de Rudbeckia Fulgida die zich openplooit (links), of van de Geranium Salome die de zon opvangt (rechts).
230810-5.jpgHet was mij al vaker gezegd en aangeraden: "relax eens wat meer, geniet van je tuin", maar het heeft geduurd tot ik twee mensen ontmoette met hetzelfde hart voor bloeiende planten, dezelfde passie voor tuinen. Hetzelfde hart, dezelfde passie, maar op een andere manier.
Een mens is nooit te oud om bij te leren.
Bedankt !
Tusen takk !

(maar 't mag nu wel stoppen met waaien !)

Commentaren

Ja..een mens is nooit te oud om te leren hè. En als we niet helemaal horendol willen worden van iets waar we toch maar heel weinig aan kunnen doen, kunnen we ons er inderdaad beter bij neerleggen. :-)
En als ik zo'n tuin had als jij, kon je me er vast ook vaker in vinden met een boek en een glaasje hahaha! Maar je moet maar zo denken...die tuin is er niet vanzelf gekomen..misschien is het nu pas de tijd om er ten volle van te genieten, van al je werk. En die planten...ja, die herstellen zich wel...of niet, zo gaat het nu eenmaal met alles.
Het waait hier ook tot en met, maar geen onweer gezien gisteren hoor...en maar een spatje regen..vanmorgen al wat meer! Maar als die wind zo blijft waaien raken we dat ook snel weer kwijt denk ik.
Dat foto's toevoegen gaat wel...vind ze alleen nog veel te klein en ...ik schrijf tegenwoordig véél meer tekst. Heb een hekel aan die witte 'gaten' hahahahaa! Die woorden die jij vroeger weleens miste naast de foto's...die zijn in m'n archief door die migratie ook echt verdwenen..al m'n vroegere postjes zijn dus verminkt. Voor mij had het hele gedoe nog steeds niet gehoeven hoor..maar ja...ik roei altijd maar met de riemen die ik heb...en het bloggen kan ik nog steeds niet laten! :-)))
Groetjesssssss!

Gepost door: mizzD | 23-08-10

ach ja geert,
je weet hoe ik zit met m'n tuin:-)
ik heb zolang ik weet altijd een grote tuin gehad en wa sdag en nacht aan het werk, ik herken je gevoel van onrust, en nu....
nu doe ik er weinig of niks meer aan, ik geniet van wat ik heb en krijg:-)

"handenvol " vrije tijd, je hebt inmmers nu maar een leven, dat dat een heerlijk zijn.
die geranium, wowwwwww.
wat een beauty om te zien,

realx geert..
goed voor jou :-)

xxx

Gepost door: klaproos | 23-08-10

't verstand komt met de jaren he Geertje, leren relaxen hoort daarbij :D

Gepost door: Dinne | 23-08-10

Ja Geert, de natuur speelt dikwijls parten in een tuin. Een hete, droge zomer is hier ook altijd zonder erge gevolgen gebleven. Maar de strenge winters van de afgelopen jaren hebben hier toch lelijk huis gehouden in onze tuin :-(
Groetjes,

Gepost door: Ri@ (Riboke) | 23-08-10

Geert,
Ik denk dat ik dat ook heb. Ik ben misschien een beetje teveel veranderd. Misschien wordt het voor mij wel eens tijd om weer wat meer in de tuin te gaan werken.
Groeten !

Gepost door: Fluwijn | 24-08-10

Ik ken je nu toch al anderhalf jaar
en ik vind het prachtig hoe jij jezelf
in die tijd veranderd hebt.
Dat je openstaat voor die stroming in je leven
wat het voor jezelf uiteindelijk
toch gemakkelijker maakt.
Relaxed in je tuin, geen hond meer,
hoe je met mensen omgaat,
allemaal moeilijke keuzes soms,
maar vooral toch ook
dat je geen starre houding hebt.
Je leeft op jouw eigen wijze
en dat is mooi, heel mooi Geert!
Geniet maar lekker verder
met je prachtige tuin om je heen!

Gepost door: ank | 24-08-10

hallo geert,

je hebt een tuin om 'jaloers' op te zijn, al moet ik ook eerlijk toegeven dat ik niet jaloers ben van het onderhoud. maar een passie mag geen dwangneurose worden, ander kan je ook niet genieten.
ons minituintje staat er soms triestig bij, laat staaan dat we een grote hebben vol bloemen en planten. het is al veel verbeterd nu moonray er zich mee bezig houdt!
en ja, je leeft maar 1x, staat nu toevallig ook in mijn postje, en het leven gaat veel sneller voorbij dan we beseffen, dus moeten we genieten, maar inspanning hoort daar uiteraard ook bij, anders kan ontspannen ook niet, maar ik denk dat 'mijn' generatie dat wel meer doorheeft en het er wel meer van pakt dan onze grootouders, die gunden zich geen vrije tijd, dat was voor luiaards. maar niks is minder waar, dat zijn genieters, en als je op een gegeven moment terug blikt op het leven tot nu toe, wat herinner je je dan het meest, juist ja, de ontpanningsmomenten, de momenten waarop je met volle teugen genoot. daarom onze keuze voor nyc ipv de slpk te verbouwen, al was het even moeilijk voor mij om dat als citytrip tussendoor'reisje' te boeken want onze 'grote' reis willen we er niet voor laten. maar so what, het begint te sijpelen en ik zal volle bak genieten van de voorbereidingen, maar eerst nog een beetje heel hard werken ...

en btw, ons moonray vindt je foto's super en vraagt zich af wanneer hij je tuin eens mag komen bewonderen ;)

Gepost door: patsy | 24-08-10

Sh*t...zonde Geert van die catalpa...maar dat soort bomen worden toch ook wel eens wat kleiner (rond) gesnoeid?...zou niet zo'n heel gek gezicht zijn denk ik hoor...en wie weet groeit ie al snel weer terug tot zijn oude grootte. Of wie weet krijgen andere planten het nu even beter naar hun zin omdat ze meer zon krijgen..? het gaat zoals het gaat hè...lees je eigen postje nog eens...en relax! haha!

Gepost door: mizzD | 25-08-10

Daar dient zo'n prachtige tuin toch voor, om van te genieten. Maar wel af en toe de plantjes verzorgen hè Geert :-)

Gepost door: Mamapippa | 25-08-10

Geert ,ik ken dat gevoel.Dan zit je op het terras en je ziet iets dat je niet aanstaat en hup je springt recht om hier iets te wieden,daar iets af te knippen of ginder een slok extra water te geven...Ik ben zoveel ouder dan jij en ik heb die onrust nog.Nu na het stormweer heb ik drie super grote canvaszakken vol tuinafval bijeengesnoeid en geraapt.Toch probeer ik meer algemeen te kijken naar mijn tuin en niet meer zo erg in details.
Het stormweer heeft de catalpa een grote tak gekost,stokrozen doen kraken,lampionnetjes gebroken , mooie begonia afgekraakt ,ontelbare takjes van de bomen lagen verspreid...Tja ik heb die allemaal opgeruimd en bij mezelf gedacht in Pakistan hebben ze niets meer...Ik geniet van wat er wel nog is. En droog of nat een tuin herstelt zich ook wel met minimale hulp .

Gepost door: magda | 25-08-10

hé die evolutie heb ik ook doorgemaakt, laat komen wat komt... alleen DAGENLANG somber en regenweer in de zomer vind ik niet leuk, dan heb je geen vakantiegevoel, blijf je meer binnen en zo... en de natuur ja, die past zich wel aan soms gaat iets kapot (we waren zo blij dat de hortensias de winter overleefden en nu zijn er enkele kapot door de droogte!)

Gepost door: hildeken | 30-08-10

De commentaren zijn gesloten.