25-07-10

In de (tomaten-)puree...

Het wordt een "annus horribilis" voor mijn tomaten. Het wil maar niet lukken zoals andere jaren.
Een groot toeval is het natuurlijk niet, want dit jaar deed ik zowat alles anders dan andere jaren. Te beginnen met het plantgoed.
Het begon eigenlijk al vorig jaar. De zaak waar tomaten2_250710.jpgik mijn plantgoed koop wordt jaar na jaar wat meer verwaarloosd, en vorig jaar bleken aperitieftomaatjes uit te groeien tot trostomaten, trostomaten werden vleestomaten, en ga zo maar door: niets was wat het had moeten zijn. Maar ik had wél tomaten.

Dit jaar zag het er daar nog wat sloriger uit dan voorheen, en behalve twee plantjes voor aperitieftomaten kocht ik er niets. En terecht zo blijkt, want hier linksboven zie je mijn aperitieftomaatjes. Als je er zo twee binnen hebt, hoeft de hoofdschotel niet meer, da's misschien ook wel een gemak.

tomaten1_250710.jpgEén plant kocht ik bij de Aveve, en da's de enige die doet wat ze moet doen, zij het met een kleine opbrengst, maar da's voor straks. In elk geval, de tomaten ontwikkelen zich normaal en ze hangen kort bij de hoofdstam aan een stevige vertakking die het gewicht makkelijk lijkt te kunnen dragen. Zoals een tomatenplant moet groeien, zoals op de tweede foto hier.

De andere tomaten zou ik dan maar zelf zaaien. Een beetje laat op 't jaar, maar enkele weken achterstand is snel ingehaald, en dat is nu ook niet het probleem. De keuze viel - onder invloed van Peter Goossens - op Cœur de Bœuf. tomaten4_250710.jpgHet kan nog fel veranderen, ant ik at er nog niet van, maar tot nu toe een ferme tegenvaller. De zijvertakkingen van de Cœur de Bœuf zijn naar mijn smaak véél, maar dan ook véél te lang, waardoor ze afknakken nog vooraleer de tomaten op halve grootte zijn. Zoals je ziet op de derde foto. Sommige van die zijvertakkingen strekken zich tot meer dan 30 cm uit, en de eerste tomaat hangt 10 cm van de hoofdstam, geen wonder dat die vertakkingen dat niet kunnen dragen.

En dan het allergrootste probleem. De bestuiving. Twee keer pech dit jaar, want nog nooit zag ik zo weinig insekten (hommels) in mijn serre als dit jaar;dat wordt toch een probleem in de toekomst. Maar ook: het was te warm. Het ideaal tipstip voor bestuiving schijnt rond tomaten3_250710.jpgde middag te liggen, dat heeft te zien met vochtigheid: het stuifmeel is dan droog genoeg om los te laten, en de stamper is nog plakkerig genoeg om het stuifmeel te vangen. Maar de optimale temperatuur is 25 graden, boven de 35 graden lukt het bijna niet meer. In mijn serre was het dit jaar nog voor de middag bijna telkens zo'n 40 graden, hoewel alles maximaal open stond.....
Resultaat van een slechte bestuiving zie je op de foto hier: de vruchtbeginsels vallen gewoon af.

Tot overmaat van ramp was ik ook nog eens zodanig fier op mijn zelfgezaaide Cœur de Bœuf , dat ik een 5-tal plantjes uitdeelde aan bevriende "boeren". Wat zullen die nu wel niet denken....
Het wordt dus een hongerige en eenzame winter: geen tomaten om soep te maken, en geen bevriende boeren meer om troost bij te zoeken.....

Commentaren

Geert,
Wat een tuinman lijden kan. Maar zo'n flink uit de kluiten gewassen tomaat die bijna een hele hoofdschotel vult is toch wel flink meegenomen, dacht ik.
Hou de moed erin en als de winter dan toch wat eenzaam wordt, dan heb je nog steeds je blog.
Groeten !

Gepost door: Piet | 25-07-10

reactie:inderdaad de graanoogst zal mager zijn .Dat zie je zo al aan de halmen en het koren is ook niet uitgegroeid.Het koren op het veld zijn precies miniversies .
Tja tomaten kweken doe ik niet meer sedert ik de grote tuin niet meer heb.Ik deed het toen wel in openlucht en trok er zakken met gaatjes over. Ik had kilo's tomaten ,tot een andere tuinier op hetzelfde veld( we waren met drie) jaar na jaar bintjes plantte. Die werden ziek en de aardappelziekte zette zich over op mijn tomaten . Mijn tomaten werden ziek en ipv van rijpen gingen ze aan het rotten.Het was om te blèiten als je al die tomaten rood zag worden met bruine plekken op .Je kon er niets meer mee aanvangen. Toen ook zijn tomaten de "plaag" kregen ,is hij gestopt met bintjes te planten.
Het zomerweer is fijn maar in de groententuin ziet alles enorm af. Mijn uien en sjalotten zijn te vroeg aan het afsterven. Mijn zomerspinazie schiet te vlug en de sla vormt geen mooie kroppen maar vliegt de lucht in...Ik sproei wel zoveel als mogelijk maar dat is niet hetzelfde.
Ik zag maisvelden op mijn fietsroutes waarvan ik me afvraag of er wel maiskolven zullen aankomen!
We zullen het wel voelen in onze portemonnee komende maanden!

Gepost door: magda | 25-07-10

Zonde dat die coeur de boeufs niet groeien zoals ze moeten. Een lekkerder tomaat bestaat er niet volgens mij. Ik haal ze echter in de supermarkt, da's een pak minder kopzorgen precies!

Gepost door: Jientje | 25-07-10

Haha..Jientje haalt me de woorden uit de mond...kópen kun je ook altijd nog...maar dan haalt Magda me weer de woorden uit de mond: het zal allemaal behoorlijk duur gaan worden...én van mindere kwaliteit, want iedereen zal dezelfde problemen hebben als jij, ook de 'professionelen'!
En dan nu, voor de 8e keer :-( , ook de test...'klik op stuur'...

Gepost door: mizzD | 25-07-10

Wohooooo! gelukt...dan geef ik nog maar een toegift ook! Als die eend van jou ook zo geroest was, had je zeker niet al te veel geld over voor dat onderhoud..!! whahahahaa!

Gepost door: mizzD | 25-07-10

Geert, ik heb het moestuinen opgegeven! Alleen pompoenen lukte en dat kan zelfs het kleinste kind! En de winterprei die mijn schoonvader geplant had laatste zomer is nu opgeschoten, was deze winter nog veel te dun om te consumeren . Nu staan die opgeschoten bollen hier te pronken in de living, bijna drie weken staan ze er al en iedereen vindt dat ik hele mooie bloemen heb staan! Dus je moet niet altijd de dingen gebruiken waarvoor ze dienen!

Gepost door: christa | 25-07-10

Het schijnt een goed druiven jaar te zijn/worden.
Nu zal je misschien juist precies geen druiven hebben
ergens in je park-aan-huis?

Jammer, jammer Geert.
Want DAN maak je de lekkerste wijn,
nodig je de beste vrienden uit,
en heb je DUS geen last van een hongerige eenzame winter,
(wie denkt er al aan winter?)

Nu zit je in de puree, zelfs niets eens van tomaten.

Gepost door: ank | 26-07-10

Ja...heb enorm veel druiven aan m'n ranken hangen...vraag me af of ze dit jaar voor consumptie geschikt gaan worden...dat is nog nooit gelukt! Maar als het overal zo goed gaat met de druiven, zal de wijn in ieder geval niet duurder gaan worden...jippie! hahahahaa!
Hé...heb door jouw tips nu kunnen posten in het blauw...eerst de tekst geschreven en daarna pas alle foto's toegevoegd. Eerst werd na de tweede foto toegevoegd te hebben de tekst weer zwart..nu bleef ie dus blauw! Vooruitgang! Waarom één foto echter in plaats van midden in de post waar ie gezet was, ineens helemaal onderaan de post staat, is dan weer een grote vraag voor mij. Maar ik laat het maar zo...het hindert me niet.
Groetjesssssss!

Gepost door: mizzD | 26-07-10

Tja, die aperitieftomaatjes zijn flink uit de kluiten gewassen. Eigenlijk wel heel erg dat een plantenverkoper zijn zaak zo laat verloederen, dat je nog niet meer weet wat je koopt ...
Hopelijk krijg je toch nog wat goeie smakelijke exemplaren van de planten, en ach, die tomatensoep ... dat zijn zorgen voor later :-)

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 26-07-10

Ik vind niks lekkerder dan een goei tomaat, recht uit mijn pa zijn serre. Ik hoop voor jou dat er nog iets te redden valt!

Gepost door: Ellen | 26-07-10

ik ook heb problemen in de tomatenplantation.
ze zijn zelfgezaaid,de eerste waren een ramp,heb van miserie alles uitgetrokken en nieuwe gezaaid.we zijn nu een maand verder en er komen bloeisels aan.als augustus nu meevalt heb ik mischien nog herfstomaatjes.boontjes heb tot drie keer toe geplant,niks! alles opgevreten van de mieren.......
wat die kerstomaatjes betreft,je kan ze mischien nog gebruiken als
anti-ZE:wapen :-))
grtjs...

Gepost door: guusje | 26-07-10

al surfend hier terechtgekomen en een beetje rondgeneusd..

Gepost door: Annick | 28-07-10

al surfend hier terechtgekomen en een beetje rondgeneusd..

Gepost door: Annick | 28-07-10

ik dacht dat je tomaten in serres zelf moet bestuiven.

Gepost door: Martine | 30-07-10

De commentaren zijn gesloten.