06-06-10

Burgerplicht

Het lijkt soms een beetje een vies woord.
En inderdaad, het roept geen associaties op met leuke dingen.

Ook niet voor mij. Zondag 13 juni ben ik er dubbel bij: gaan stemmen, en "bijzitter spelen".
Het werd me nooit eerder gevraagd, en toen ik maandag de brief ontving met die oproep dacht ik heel eventjes "hoe kom ik daar vanaf ?"
Maar snel vond ik drie redenen om nu eens gewoon te doen wat moet gedaan worden en wat mij gevraagd werd.

Ten eerste. Iemand moet het doen.

Ten tweede. Niemand vind dit leuk, dus iets afschuiven op een ander, die dan evenveel slachtoffer is als jezelf, vind ik neigen naar egoïsme en kortzichtigheid.

Ten derde. Zondag is het vaderkensdag. Een reden temeer voor iemand in mijn situatie om mij er niet aan te onttrekken. Wat mij betreft hadden ze zondag zelfs uitsluitend mensen mogen oproepen die geen kinderen onder de 14 jaar hebben. Een vader hoort op zo'n dag niet in een kiesbureau te zitten, en een moeder eigenlijk ook niet; op zo'n dag hoort zij ook thuis te zijn.

Moederkensdag, vaderkensdag, .... er wordt heel wat minder heisa rond gemaakt dan rond Kerstmis, Pasen, Eerste Kommunie, Plechtige Kommunie, .... maar eigenlijk doen moeders en vaders elke dag van het jaar weer hun burgerplicht. Belangeloos zelfs.

Ik ga dus zondag met plezier, in het besef dat er ergens een vader is die anders in mijn plaats had moeten opdraven.

22:21 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook

Commentaren

amaai, er zullen er niet veel zo redeneren als jij.Chapeau!

Gepost door: Inge | 06-06-10

Geert, Ik ben tweemaal opgeroepen geweest als bijzitter en ik heb er nooit aan gedacht om het af te schuiven.Zo erg is dit toch ook weer niet en daarbij was het bureau waar ik zat een "vrolijke bende".Niemand deed "bekakt" en het ging er losjes aan toe.Het kan best zijn dat er bureau's zijn waar ze denken dat ze boven iedereen staan.

Helaba,zeg nu niet op voorhand dat ik geen Anne kan hebben. Laat de ontgoocheling maar voor morgen.Ik kreeg ze van een vriendin die er allerlei planten op nahield buiten het alledaagse.Je weet maar nooit.Maar ik laat het je zeker weten met foto en al.

Gepost door: magda | 06-06-10

Ik ben ook tweemaal opgeroepen geweest en heb het met plezier gedaan. Het rare was dat we bijna dezelfde groep hadden als de eerste keer (Er zijn er dus die zich meer aan zo'n brief mogen verwachten in hun leven) Als je een goeie groep hebt is het zo voorbij. Ik zou er niet van maken moest ik dat nog moeten doen maar nu kan ik er wel onderuit, zou nogal moeilijk zijn om vanuit Noorwegen een voormiddag te zitten in een kiesbureau hé. Ik denk niet dat ik een reisje België erbij zou krijgen. Ik heb dan nog een tweelingzus die nog nooit is opgeroepen. Mijn naam begint dan wel met een A en die van mijn zus met een V ;) Zou het daaraan liggen. Bij mij is het dan nog dubbel A...LOL
ha det bra og stor klem fra Sola
a3eindje

Gepost door: a3eindje | 06-06-10

Daar zitten is dan inderdaad een plicht die je moet vervullen.
In Nederland is het vrijwillig geloof ik... :-)
Naja, veel plezier zondag in elk geval.

Gepost door: Annemarie | 07-06-10

ik denk geert dat jij dat héél erg goed zult doen ook:-)

jammer dat ik zo ver weg zit anders kwam ik vast eens foto's nemen van je :-)

xxx

Gepost door: klaproos | 07-06-10

Zo ben jij....

Gepost door: ank | 07-06-10

Och ja... als zoiets moet en iedereen krijgt (ooit) de beurt, dan moet het hè...ik ben niet zo rebels dat ik me dan onder zoiets uit zou willen werken hoor. En je redenatie klopt als een bus.
Hier werkt het allemaal heel anders...sowieso zijn er nóóit verkiezingen op de heilige rustdag hahahaha dat zou ongehoord zijn voor sommige gristenen. En Vaderdag is bij ons een week later trouwens...de 20e...altijd de derde zondag van juni. Vrijwilligers bemannen verder de stembureaus hier, mensen die zichzelf aanmelden om het graag te willen doen...maar het stemmen zelf is ook niet verplicht, dat zal het verschil zijn misschien. Wij mogen a.s. woensdag van ons stemrecht gebruik gaan maken...en dat laat ik nooit!
Tjonge..was jij helemaal op de fiets in Brugge? :-)
Groetjesssssss!

Gepost door: mizzD | 07-06-10

Oh, jij hebt ook "prijs". Maar ik vind het op zich ook niet zo erg. Zal eens aan u denken te zondag!

Gepost door: Ellen | 07-06-10

DRIE (3) keer had ik ooit al prijs, toen ik nog jong en mooi was haha ;°). Na de derde keer ben ik naar het gemeentehuis gaan vragen wat ik moest doen om van die lijst geschrapt te worden. Het gaat wel vlug voorbij, al die mensen observeren die binnenkomen, mijn ganse straat paradeerde voorbij

Gepost door: omamoetje | 07-06-10

Mooi Geert, het siert je !
Ik ben ooit eens opgeroepen om te gaan tellen. Het was in 1995, net de dag voor ons wettelijk huwelijk, en ik zag het niet zitten om de avond voordien daar stemmekes te zitten tellen. Ik ben toch naar de plaats van de telling gegaan. De voorzitter vroeg me of ik het zag zitten, ik zei eerlijk "Nee" en gaf ook de reden waarom ik liever thuis zou zijn. De eerst volgende die binnenkwam, was 'een reserve' en wonder boven wonder heeft de voorzitter toen mij naar huis laten gaan, en die 'reserve' heeft mijn plaats ingenomen. Ik was reuzeblij, da kunt ge u wel voorstellen !

Maar Geert, ik ga zondag ook aan jou denken !!

Gepost door: Mamapippa | 08-06-10

hey Geert, ik was zooooo ontgoocheld dat ik geen Anne heb!!(grapje) Ik heb er nog geen foto van ,door allerlei andere dingen is het vergeten. De bloemetjes zijn wel roze ,maar hebben geen zo'n uitgesproken zwart hartje.Allé het kleurtje is wel goed maar de rest niet,hhahah!

Gepost door: magda | 09-06-10

Goed zo, ik ga ook zij het niet met plezier maar ik vind dat het moet,ooit verandert er wel iets
groetjes

Gepost door: Watervrouwtje | 09-06-10

Geert, Alle vaders van dit land zullen dit zeer op prijs stellen.
En ik denk dat het bijzitten toch een jobke is die best kan meevalllen hoor.
Groeten !

Gepost door: Piet | 09-06-10

Hoi Geert, Tof dat jij er zo over denkt!
IK ben gelukkig nog nooit gevraagd als bijzitster, en hopelijk blijft dat ook zo :-)
Als ze t me zouen vragen zou ik t wel doen hoor!

Gepost door: Ri@ | 12-06-10

een lange dag vandaag geert

toi toi toi

ik hoop dat de juiste de meeste stemmen krijgen mag :-)

Gepost door: klaproos | 13-06-10

Ik vond het nog meevallen, leuk gezelschap. Maar volgende keer mogen het ander zijn! :-)

Gepost door: Ellen | 13-06-10

Vaderdag in Nederland is een weekje later, mijn in Vlaanderen wonende vader zal dus nog efkens wachten moeten, want ik hou me aan de regels van het land waarin ik nu woon haha.
Is de uitslag van de verkiezingen die je wenste bereikt? Of vind jet het niets, die N-VA?

Gepost door: Danique | 14-06-10

Zo moesten er meer Belgen zijn!

Gepost door: Leen | 14-06-10

De commentaren zijn gesloten.