05-04-10

Caltha Palustris

We zijn begin april, en de tuin ligt zo goed als klaar om het groei- en bloeiseizoen te laten beginnen. Momenteel wordt de aandacht rond de vijver getrokken door de dotterbloem. Op onderstaande foto links van de vijver al opvallend aanwezig, maar ook het einde van de vijver zal weldra geel kleuren.
Alle foto's hier zijn uit eigen tuin en aanklikbaar voor een groter formaat.

caltha_p_1

De dotterbloem of Caltha behoort tot de familie van de Ranunculaceae, en is een geslacht van bladverliezende, vaste oeverplanten.
De plant is volledig winterhard.
De meestvoorkomende variëteit, de Caltha Palustris, groeit het best in ondiep water, of op vochtige oevers waar de wortels makkelijk tot in het water kunnen reiken. De bladeren zijn hartvormig, afgerond, glanzend en donkergroen. Vooraleer ze opengaan zijn de bloemknoppen net gele kogeltjes, wat typisch is voor de meeste ranunculaceae.

caltha_p_2 caltha_p_3

De hoogte, kan in voedselrijke omstandigheiden tot ruim een halve meter worden; de breedte bedraagt een kleine halve meter. In mijn tuin wordt de plant gelukkig minder hoog: in de vijver moeten ze het stellen zonder grond, ze groeien daar in een substraat van lavastenen; aan de rand van de oever, in volle grond, hou ik ze jaarlijks binnen de perken.

caltha_p_5 caltha_p_4

Vroeg in de lente ontwikkelen de kogelvormige bloemknoppen zicht tot komvormige, helder goudgele bloemen, in trossen omheen een licht opschietende stengel.

caltha_p_6

De plant is heel gemakkelijk te vermeerderen: scheuren in het najaar of het voorjaar, of spontaan laten vermeerderen via zaad in de herfst of in het vroege voorjaar. Vermeerdering via zaad kan (moet) onder kontrole gehouden worden door de zaaddozen te verwijderen vooraleer ze gerijpt zijn. Anders kan het wel eens teveel van het goede worden.

Commentaren

Het heerlijke seizoen gaat in alle hevigheid beginnen.
Een blogje, helemaal jij Geert, zonnig geel en steeds meer groen in je paradijs.
Bovendien ontelbare vissen die het nu toch weer goed doen!
Op de eerste en laatste foto was lara tussen de bomen!


Gepost door: ank | 05-04-10

Whahahahaaa! Ik de enige normale op de wereld..??? hahahaha! Nee hoor...en natuurlijk was het sowieso een mooie wandeling, maar echt voorjaarsachtig vond ik 'm toch niet in het park..hoewel ( zoals ik al schreef hè!) we toch wel de nodige voorjaarsbodes zagen ja...maar die regenbui na de koffie...allemachtig...werd weer in ene terug de herfst ingeworpen hoor hahahahaha! Het zal dan wel zo'n aprilse gril geweest zijn hè hahahahah!
En nu dit postje...schitterende plant hè...heb ooit eens ( zonder het te weten overigens) een stekje ervan van iemand gekregen, maar aangezien ik helemaal geen vijver in de tuin heb, krijg ik alleen het groen blijkbaar! En omdat ik het zo'n mooi fris groen blaadje vind, heb ik het al die tijd maar laten staan hahahahaha! Nu ik weet wat het is, ga ik 'm misschien maar eens 'vrijlaten' bij een mooi water in de buurt of zo hahahaa...beter dan een roodwangschildpad hè! :-)))
Btw...echt helemáál nog niet één chocolade-eitje op..??? we zijn barmhartig hoor...we zullen je niet aan die aan jezelf opgelegde beperking houden...neem er toch eentje...ze zijn uitzonderlijk lekker dit jaar! :-)))))
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 05-04-10

tja ik had bij jou eens moeten langsgaan hé
ben misschien wel voorbij je deur gereden!!!!
ik heb het zonnetje vandaag gezien dus het gaat al wat beter
knukfe

Gepost door: callemie | 05-04-10

Dat het teveel kan worden dat ken ik van hier... Op sommige plaatsen groeit er hier zoveel dat het helemaal geel ervan ziet. Wel super mooi.
het ziet er allemaal al lekker fris uit. :-)

Gepost door: Annemarie | 05-04-10

Als ik je laatste postje bekijk, dan komt de lente in mijn hart. Prachtig hoe je tuin weer tot leven én kleur komt. Bij ons is het nog bijlange niet zover.
PS: alles goed met je familie want ik las over hospitaalopname?

Gepost door: Stefanie | 05-04-10

prachtige plant geert een van mijn favorieten, ui de vorige tuin,
ik mocht daar graag mee stoeien:-)
m'n tuin nu is té klein voor een vijver, bovendien besef ik dat het gevaarlijkkan zijn met een blinde hond....
maar het genieten doe ik bij jou :-)

ik zag vandaag een hovaward en moest aan jou denken......

slaap wel voor later

Gepost door: ♥ klaproos | 05-04-10

Geert, Het is een prachtig bloempje die jouw vijver helemaal opfleurt.
Nu je prachtige tuin weer helemaal tot leven komt kan je weer met volle teugen genieten.
Groeten !

Gepost door: Piet | 06-04-10

de lente is duidelijk ingetreden in jouw tuin en vijver, Geert!
Mooi!

Gepost door: Ri@ | 06-04-10

:-((( een tuin om jaloers op te zijn

Gepost door: one life | 08-04-10

De commentaren zijn gesloten.