30-03-10

Kim Gevaert versus de mier

Terwijl ik midden vorige week mijn kilometers aan het lopen was en maar moeizaam vooruit geraakte omwille van een mindere dag, en omdat ik eerder die dag voor het eerst dit jaar mocht konstateren dat die dekselse mieren in mijn gazon de winter glansrijk overleefden, bekroop mij de gedachte dat de mens op sommige punten toch tot de zwaksten van de klas van de levende wezens behoort.
D
aar zal ongetwijfeld al veel over verschenen zijn in de literatuur, ik ga er hier toch nog enkele paragrafen aan toevoegen.

kimNeem nu Kim Gevaert. Vast en zeker één van onze betere exemplaren.
Met een vermoedelijke lengte van om en bij de 1m70 slaagde zij er in haar gloriedagen dus in om in volle spurt op nagenoeg 10 seconden tijd ongeveer 59 keren haar eigen lichaamslengte af te leggen. Als ze in vorm is notabene, anders is het net iets minder.

Plaatsen we daartegenover een ordinaire huis- tuin- en keukenmier.
Meer dan waarschijnlijk ook van het vrouwelijke geslacht, anders zou ze het nooit pikken om gans haar leven te moeten werken (en dan nog zonder uitzicht op een pensioen).
De mier doet ongetwijfeld vele malen beter dan 59 keren haar eigen lichaamslengte in 10 seconden. In een krisissituatie legt mierze gemakkelijk 10 cm af per seconde, we komen dus uit op minimaal 200 keren de lichaamslengte per 10 seconden.
En dat zonder voorafgaande training, zonder persoonlijke begeleider, zonder hartslagmeter, zonder computer die alles bijhoudt en zonder te pieken naar die ene fantastische prestatie.
Niets van dat alles bij de mier, het volstaat om gewoon, en gelijk waneer, eens goed in haar nest te koteren. Keer op keer zal ze die prestatie herhalen als het moet.

Wij zijn dus eigenlijk sukkelaars als het op snelheid aankomt.
'De mier heeft meer dan 2 poten', hoor ik u denken. Niets of niemand verbiedt Kim Gevaert om de starthouding, op handen en voeten, vol te houden tot aan de eindmeet.

11:28 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (10) | Tags: mier, kim gevaert |  Facebook

Commentaren

hahahaha ja dat is natuurlijk op een grapige manier jou prestaties op papier zetten
grandioos Geertje
en een nieuwe aanbidder of aanbidster want ik weet niet of het een man of een vrouw is!!!!!
liefs

Gepost door: callemie | 30-03-10

Awel... maar als Kim Gevaert, helemaal zonder moeite haar loopschoentje op een mier zet, is het algauw gedaan met dat beestje....maar als de mier daarentegen één van haar zes pootjes op Kim zet...voilá...nu weten we meteen de reden waarom een mier zo hard moet kunnen lopen en een mens het een stuk rustiger aan mag doen..wie zijn er dan de sukkelaars! :-)))))
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 30-03-10

Dan moet je eens een vlo vergelijken met dingske die pizzahut aanprijst op tv! (kan op haar naam niet komen, heeft een brilletje, een zwart paardestaartje en doet aan poolstokspringen)

Gepost door: inge | 30-03-10

@ Inge Tia Callebaut? Is ongeveer de enige atletiek-ster die jullie hebben die ik ken hahaha van haar gouden olympische medaille vorig jaar!

Gepost door: mizzD | 30-03-10

:-)))))) Was in de war met de chocolade hè...vond het al vreemd klinken en was al op zoek op Google hahahahaa Hellebaut dus! En Inge...die laat ze héél hoog springen...eigenlijk bedoelde ze noordpoolstokspringen denk ik..!! :-)))))

Gepost door: mizzD | 30-03-10

Bij je vorige blogje kon ik niets vertellen,
want jij had alles al geschreven.
Maar nu heb ik wel iets,
over de kracht van een insect: Mestkever.

Het experiment wees uit dat de mestkever in staat is om maar liefst 1114 keer zijn eigen lichaamsgewicht te trekken. Dat is vergelijkbaar met een mens van 70 kilo die zes volgeladen dubbeldekker bussen aan een touw vooruit trekt.

Lees meer, als je dat wilt:

http://www.nu.nl/wetenschap/2211631/mestkever-blijkt-sterkste-insect-wereld.html

Mensen: Wie denken we wel dat we zijn????

Dag Geert.

Gepost door: ank | 30-03-10

Liefs en kus uit Dublin, Ierland.
x

Gepost door: danique | 30-03-10

Geert, Kim Gevaert op handen en voeten tot aan meet ? Het zou geen zicht zijn.
In het lijstje van de snelste wezens op aarde, komt Kim Gevaert niet voor. De mier trouwens ook niet.
De slechtvalk schijnt het allersnelste dier ter wereld te zijn, ongeacht zijn lichaamslengte. Als hij in form zit haalt ie gemakkelijk 300km per uur. Maar in dat geval kan ik wel een hartslagmetertje gebruiken.
Groeten !

Gepost door: Piet | 30-03-10

:-))

dat is een mooie manier van bekijken geert, ik heb nooit zo zitten tellen, maar ik denk wel dat kim op handen en voeten niet zo zó doed uit de voeten kan:-)

wanneer heb jij dit zo zitten bedenken???

maak er een heerlijke avond van hé,
xxx

Gepost door: ♥ klaproos | 30-03-10

hoi geert,
jawel wij hebben ze hier ook wel,
alleen ik zou góed moeten gaan zoeken op het www:-)

maar zo mooi als diest ....
i doubt it:-)

Gepost door: ♥ klaproos | 30-03-10

De commentaren zijn gesloten.