28-03-10

Cornus Mas

cornus_mas_3

De Cornus Mas (of Gele Kornoelje) is een bladverliezende, breed uitgroeiende open heester of boom, die tot ruim 5 meter hoog en 5 meter breed kan worden. Is volledig winterhard.
cornus_mas_1De ovale donkergroene bladeren (hier niet op foto - ze zijn er nog niet nu) kleuren naar roodachtig paars in het najaar.
Aan het eind van de winter en in de vroege cornus_mas_2lente vormen zich aan de nog bladerloze twijgen kleine, stervormige, gele bloemen, en vervolgens eetbare, langwerpige, helderrode bessen. Deze bessen hebben in een vogelrijke omgeving weinig sierwaarde, want ze zijn zeer geliefd door de vogels, en dus opgegeten voor je er erg in hebt.
De Cornus Mas kan heel oud worden, naar verluidt tot 100 jaar.

In mijn tuin staan er een drietal samen, maar cornus_mas_4ik kan de Cornus Mas niet echt aanbevelen als sierstruik: de bloei is te onopvallend (behalve in zeer grote groepen), en na de bloei is het een vrij saaie struik.
Daardat ik de exemplaren in mijn tuin iets te groot liet uitgroeien en ze onderaan wat meer ingesloten staan, beperkt de bloei zich hoofdzakelijk tot de bovenste helft van de struik, en is daardoor nog minder opvallend.
Misschien is de struik mooier als hij wat vaker bijgesnoeid wordt, maar ik vind het geen aanrader.
Bron van deze foto: finefoodland.com
cornus_mas_5

13:00 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (14) | Tags: cornus, cornus mas |  Facebook

Commentaren

aaaaaaaaaaaaaaaaah de fameuse bio plaatjes
ik heb ze nog allemaal gehad
maar die zijn nu ergesn in een kartonnen doos verzeild geraakt pfffffffffff
nu weet ik er niet veel meer van hoor
een niet aan te bevelen struik dus
hahahah
dat is ook geen recalme dat je maakt
fijne zondag geertje

Gepost door: callemie | 28-03-10

Dag Geert Als hij op z'n mooist staat met z'n rode besjes. Wordt deze struik meteen door zijn schoonheid beroofd door de vogels. Straks krijg ik nog medelijden met een struik waar ik niets van ken :-) Fijne zondag !

Gepost door: Joke | 28-03-10

dag Geert, ik was toch niet van plan een cornus mas te kopen ,maar dan weet ik wat ik zie als ik in een tuincentrum loop!Ik was in mijn tuin bezig ,sjonge zeg de planten halen hun schade in. Als je eens een dag of twee niet rondloop zie je de planten veranderen. Je hoort ze bijna groeien.
Geert ,over de anemoon blanda:je had gelijk hoor. Ik was te haastig geweest. Ik denk dat het wildemanskruid weggebleven is.Wat ik wel jammer vind want het is een mooi plantje.
En paas- en kerstversieringen: Ik heb dat altijd graag gedaan en met de jaren krijg je een hele verzameling want ik koop zo nu en dan iets bij.De zolder ligt vol met dozen met paas- en kerstversiering en door de kleinkinderen komt er nu ook al halloween bij.Vroeger was het hele huis versierd maar dat heb ik met de jaren(=ouder worden,jaja, en kinderen de deur uit) toch wat beperkt.Ik vind het in elk geval sfeervol en zeker met de Lente .Het brengt frisse kleuren in huis na al die wintermaanden.

Gepost door: magda | 28-03-10

Ik bedacht me net... dat ik er nog nooit rode bessen aan gezien had...en toen schreef je al dat die er razendsnel door de vogels afgevreten worden..ah vandaar dus ! hahahaa! Gele cornoelje dus...hier bij het voetbalstadion staan gele en rode om en om naast elkaar...dat is als de struiken kaal zijn wel een leuk gezicht. Maar voor de rest vind ik cornoelje ook altijd een beetje tegenvallen..alleen nu dan met die gele propjes...da's ook wel leuk.
Groetjesssssss!

Gepost door: mizzD | 28-03-10

Gelukkig heeft ie meer verstand van planten, struiken en ander fraais uit de natuur, zo bedenk ik nu. Want uit je vorige postje heb ik begrepen dat het je verbaast dat niet alle hedendaagse mannen van die moderne softies zijn, die wassen, strijken, de vaat doen en de vrouw actief helpen bij het boodschappen doen. Neen, Geert, ook vandaag de dag zijn er nog echte venten, die zuipen, boeren en scheten laten en alle werk in het huishouden overlaten aan moeder de vrouw.

Gepost door: Rudi | 28-03-10

Op de 1 of andere manier dacht ik in eerste instantie de struik hier ook gezien te hebben, echter na de knopjes is dat volgens mij toch niet.
Wel een mooie struik in elk geval!

Gepost door: Annemarie | 28-03-10

Antwoord op je vraag: NEE, ik doe je oom dat niet na! :-)

Gepost door: mizzD | 28-03-10

Ik weet gewoon niks te schrijven,
jij hebt alles al uitgelegd.
Hier is de boom al bijna uitgebloeid,
da's alles dan, wat ik nog kan schrijven!
dag dag!

Gepost door: ank | 28-03-10

pffff. geertje geertje, wat ben je nou toch voor een heerschap:-)

kan hem niet echt aanbevelen,
hihi
ik ben héél erg blij dat ik er een heb want de kleine blommekes zijn een wonderke:-)

ik hou van die struik vanaf de eerste
oogopslag:-)

Gepost door: ♥ klaproos | 28-03-10

Hey Geert,
Ik schreef het net op de BBB-blog. Ik zag de nieuwe datum daarstraks bij Bientje staan en m'n hart sloeg over want ik wilde er persé bij zijn deze keer. En dan de agenda opengeslagen en gemerkt dat we aan de kust zitten dat verlengd weekend. Vorig jaar zaten we net in CenterParcs en dit jaar in SunParks. Grmbl... En we gaan dit jaar maar één weekendje weg wegens teveel 'dop' van ventje, en kunnen het alleen vastleggen op die verlengde weekends, dus de BBB schiet er weer bij in. Snik ! Vlgd jaar dan maar? Nog zo langgggggg ...

Gepost door: Stefanie | 28-03-10

de cornus mas dus
mooi bloemke toch

Gepost door: fotorantje | 29-03-10

Geert, Zit ik hier vol verwachtingen en interesse te lezen over de Cornus mas. En dan blijkt het geen aanrader te zijn. Toch een beetje een anti-climax.
Maar dat weten we dan ook alweer.
Ik heb in mijn tuin rode kornoelje staan, die helaas de wintervorst niet heeft overleefd. Misschien had ik dat kunnen voorkomen door hem een beetje in te dekken. Maar doordat de struik nogal saai is, is ie geheel aan mijn aandacht ontsnapt.
Groeten !

Gepost door: Piet | 29-03-10

Geert toch, daar breng je me op een idee! Ik zal regelmatig terug gaan naar de winkel en zeggen dat er iets aan hapert.Of hij even wil komen en de machine nog eens proberen,hahahaha,weer een stuk gras dat ik niet hoef af te rijden! Wat denk je , is dat geen goed idee? Er is twee jaar garantie op ,dus heb ik twee seizoenen "gratis" gras afrijden voor me,wwoooeeeaaahhh!

Gepost door: magda | 29-03-10

Hoi Geert, als ik t goed heb, hebben wij hier ook een cornus in de tuin. Vraag me niet welk specifiek type t is.
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 29-03-10

De commentaren zijn gesloten.