21-03-10

Een boekje tuin - de lente

Tijd om iets aan te prijzen.

Wie deze blog wat volgt zal weten dat het nu niet over BMW's of moto's zal gaan. Neen, alweer staan de natuur en de tuin centraal.

boekjetuin2

Als je deze morgen naar buiten keek, zou je het niet direkt gezegd hebben, maar de lente is begonnen. Bij veel mensen kriebelt het, misschien zelfs al een tijdje, om echt aan de slag te gaan in de tuin.
De kinderen worden groter, de zandbak krijgt minder aandacht, beetje bij beetje, of zelfs plots, willen ze wel eens helpen in de tuin. Niets belangrijker dan stelen met de ogen en goed luisteren.
boekjetuin4Maar af en toe willen ze ook wel eens iemand verrassen met weetjes die vader en moeder nog niet kenden, willen ze ook wel eens kreatief zijn met dingen uit de tuin, willen ze wel eens weten waarom een dennenboom geen bladeren heeft, vragen ze zich af wat het nut is van deze of gene insekt, of willen ze binnen gewoon gezellig in een tuinboek bladeren en lezen. Een boek dat, hoewel voor alle leeftijden, op hun maat geschreven en geïllustreerd werd.

'Een boekjetuin1boekje tuin', van de hand van Inge Bergh, Inge Misschaert, Kolet Janssen en met illustraties van Jurgen Walschot helpt hen op het "rechte pad".
In het hoofdstuk over de lente leren ze hoe ze hun zandbak kunnen omvormen tot een minimoestuin, leren ze waarom lieveheersbeestjes zo nuttig zijn, kunnen ze vader of moeder aansporen om een vergeten groente zoals warmoes te gaan zaaien, leren ze hoe ze een madeliefjeskrans maken, hoe ze lavendelsuiker maken, en nog zoveel meer.

boekjetuin3

Het is geen tuinboek zoals een ander, het is een lees- en doeboek, dat interesse opwekt voor de tuin. De tuin in al zijn aspekten. En interesse voor tuin en bloemen op jonge leeftijd kan leuke gevolgen hebben, lees maar hier: Veldbloemen, of hoe het begon.
Alleen voor kinderen en jonge tieners ? Neen !! Ik heb er ééntje, en doe het nooit meer weg. En er staan dingen in die ik nog niet wist, jawel.
Een aanrader.
ISBN 978-90-5838-609-0

En jong geleerd is oud gedaan, dat staat nog altijd als een paal boven water.


Illustraties: Jurgen Walschot, uit Een boekje tuin (De Eenhoorn)

Commentaren

ziet er erg leuk uit !

Gepost door: one life | 21-03-10

hahaha maar als ik dat voorstel aan onze directrice zal ze niet akkoord gaan
en het boekje ja en deze schrijfster ken ik wel niet persoonlijk maar heb heel veel van haar boeken tja normaal hé ik werk met kleuters!!!!

Gepost door: callemie | 21-03-10

;-)) mooi promowerk Geert! :D:D eigenlijk zou ik dat boekje, als absolute tuinenleek, ook moeten aanschaffen... misschien leer ik dan ook tuinieren of er op zijn minst, zin in krijgen ;-))

Gepost door: Blah | 21-03-10

ik krijg zowaar zin om het te lezen!!!

Gepost door: Tal | 21-03-10

Leuke tip hoor!

Gepost door: ank | 21-03-10

:-)
het is zo geert dat men kleine kinderen al vroeg moet leren met de natuur om te gaan,
en dat vergeet je nooit meer,
dat wordt met de paplepel ingegoten
dat is alleen maar goed,
ik kan dat aanmoedigen:-)

maak er een fijne zondagavond van hé,

Gepost door: ♥ klaproos | 21-03-10

Dat is volgens mij ook zeker nog wel wat voor mij!!!
Ik had vroeger inderdaad ook mijn eigen tuintje enzo, blijft leuk om af en toe wat te wroeten.

Gepost door: Annemarie | 21-03-10

Waauw! Amaai zeg, da's pas een prachtige recensie! En door een echte tuinkenner, dat zijn de belangrijkste recensies! Mag ik die meenemen naar mijn boekenblog?

PS één klein foutje, het is 'Bergh' met een 'h' op het laatst :-)

Gepost door: inge | 21-03-10

Mooie recensie Geert! Maar het is dan ook een heel mooi boekje!
En het postje van de veldbloemen heb ik meteen ook gelezen! Leuk dat je zo oudere postjes weer onder de aandacht kan brengen hé?
Liefs,

Gepost door: Bientje | 21-03-10

o Geert, dat vind ik nu echt lief van je.Ik ken Inge als een lieve vrouw die haar kinderen en man op de handen draagt en daarenboven mooie kinderboeken schrijft.
Het onweer van zaterdagavond lijkt erger geweest te zijn in het binnenland dan hier aan de kust.Je merkt er hier helemaal niks meer van in de tuin.Alles staat er nog :geen verwelkte sneeuwklokjes (al zijn die ver op hun einde) en nog massa's crocusjes.tja die goede zeelucht met veel jodium ,hé!!!

Gepost door: magda | 21-03-10

Ja... tuinierende kinderen, het brengt herinneringen boven aan moestuintjes op onmogelijke stukjes tuin bij het ouderlijk huis...we mochten dat van m'n vader wel als we wilden...maar de stukjes grond die hij ter beschikking stelde waren niet de ideaalste hahahaha! Toch zijn er daardoor bij mij ook wel dingen blijven hangen..al was het maar alleen al dat sommige planten echt zon nodig hebben om ook maar iets te doen en dat andere ook prima in de schaduw gedijen! :-) Mijn vader was nooit te beroerd om over platen te praten...ik heb wat ik weet van hem...mijn moeder was gek op bloemen en planten, maar het tuinieren liet ze aan pa over. En dat ging dan niet altijd naar haar zin haha, maar dat hoorde erbij!
Het lijkt me een geweldig leuk boekje..ik heb neefjes en nichtjes die ook graag in de tuin al bezig zijn...ik ga eens op zoek!
Groetjessssssss!
ps. Lokeren inderdaad..maar ik was daar zaterdagochtend al hoor, dus geen angst voor jouw kettingzaag! hahahaha!

Gepost door: mizzD | 22-03-10

Geert, Een betere reklame had dit boek zich niet kunnen wensen.
Kinderboeken bevatten vaak veel wijsheid, waar grote mensen nog wat van kunnen opsteken.
Groeten !

Gepost door: Piet | 22-03-10

Ik denk dat de Inges blij zullen zijn met de reclame. :)

Groetjes
Kim

Gepost door: Kim | 22-03-10

Dat ziet er iets tofs uit voor mijn meiden.

Gepost door: els | 22-03-10

Heb zeker niet.. alle foto's gebruikt die ik in Lokeren gemaakt heb...en ik heb ook niet eens de hele stad gezien natuurlijk...er was echt best heel wat moois alleen al bij die markt te zien hoor.
En had mijn zusje al een mooie bink op een échte kaart gestuurd...vond m'n postje al lang genoeg vandaag! :P
Groetjes weerrrr!

Gepost door: mizzD | 22-03-10

thx I needed it
xxx

Gepost door: callemie | 22-03-10

Oei! Als je op dinsdag al niet meer weet waar je zaterdag was...dat is duidelijk het begin Geert!!
woehahahahahaaa! Had je toch eerder aan die geheugentrainingspelletjes moeten beginnen man! hahahahahhaaaa!

Gepost door: mizzD | 23-03-10

Deze straat'loper' vraagt zich af of hij jouw exemplaar op één of andere manier illegaal en gratis kan downloaden ;-)

Het lijkt me immers inderdaad een leuk en interessant boekje, Geert. En wat mij betreft, vast vol nostalgie. Als kleine rakker had ik mijn eigen kleine moestuintje, aan de rand van mijn ouders hun uitgebreide logting. En 'madeliefjeskransen' maken... ik was al lang vergeten dat ik er daarvan in mijn kinderjaren gigantisch veel heb gemaakt.

Lentegroetjes

Gepost door: Rudi | 24-03-10

Hahaa! Ja ja...die Rudi..een straatloper kun je hem niet echt noemen hè! ;-)
Maar wat de scilla's betreft heb je (natuurlijk) gelijk...daar kwam mijn jaren 60-opvoeding even naar boven...toen alles c's k's werden en een vriend zich ineens Rop ging noemen ipv Rob hahahahhaaa!

Gepost door: mizzD | 24-03-10

De commentaren zijn gesloten.