10-03-10

Viburnum Farreri

Alle foto's in dit postje uit eigen tuin en aanklikbaar. En van de variëtiet Viburnum Farreri 'Farrer's Pink'

viburnum_farreri_2

Er bestaan talloze Viburnums. Bladverliezend, bladhoudend. Winterbloeiers, voorjaarbloeiers, zomerbloeiers en herfstbloeiers.
viburnum_farreri_5Eén van de vroegste, of de laatste, afhankelijk van hoe je het bekijkt, is de Viburnum Farreri, syn. Viburnum Fragrans. Die heester bloeit immers in de late herfst en het vroege voorjaar, en bij zacht weer ook in de winter.
De plant is volledig winterhard. De ovale, scherp getande, donkergroene bladeren (hier niet getoond, want er zijn er nog geen) zijn bij het uitkomen in de lente bleekgroen tot bronskleurig, en in het najaar verkleuren ze naar rood-purper.

De hoogte viburnum_farreri_4bereikt ongesnoeid gemakkelijk 3 meter, de breedte gaat tot 2 meter. Waar voldoende plaats is kan de Viburnum Farreri gebruikt worden als haagplant. De snoei gebeurt het best in april, na de bloei.

Vanaf laat november tot maart draagt de stuik trossen met sterk geurende, buisvormige, witte tot bleekroze bloemen.
viburnum_farreri_1
Viburnum Farreri: wit tot lichtroze - bloeit voornamelijk na nieuwjaar
Viburnum Farreri'Candidissimum': volledig wit - bloeit al vanaf december
Viburnum Farreri 'December Dwarf': lichtroze - bloeit al vanaf november en blijft lager (tot anderhalve meter)
Viburnum Farreri 'Farrer's Pink', syn. Viburnum Farreri 'Roseum': donkerder roze, zeker bij gesloten bloemknoppen - bloeit al vanaf december
Viburnum Farreri 'Nanum': roze - bloeit al vanaf november en blijft lager (tot anderhalve meter)

viburnum_farreri_3

Commentaren

Nog geen lente?
Bij jou wel hoor....
JIJ geeft KLEUR aan je blog!
Dat doet niet iedereen....

Gepost door: ank | 10-03-10

Ja mooi... ik hou wel van viburnums...heb nu een bladbehoudende nog...m'n bladverliezende ging ineens wegkwijnen...weet nog steeds niet waar dat aan lag..hoewel...volgens mij heb jij me dat wel eens verteld, iets dat in de grond kon zitten? Ennieweejj...geniet wel mee van die van jou! :-)
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 10-03-10

prachtig geert
wat een feest om te zien ...
hééérlijk:-)

Gepost door: ♥ klaproos | 10-03-10

Neenee... niet elke pc is vrouwelijk...wij hebben een mannelijke, een stoere zwarte! Vandaar dat ik er ook graag aan zit natuurlijk..! :-)))
Oh..euhmmm...maarre...dan moet ik me dus eigenlijk méér zorgen om vriendlief gaan maken zeker..???!!! woehahahahahahhahaaa!

Gepost door: mizzD | 10-03-10

Nou... Axel kan wel kleinzerig zijn ja...maar bij de dokter niet hoor...ze stond als een bezetene in zijn tenen te knijpen om maar een reaktie te krijgen en het enige wat ie deed was eens diep zuchten hahahahahhaaaa!

Gepost door: mizzD | 10-03-10

oooooooooooooooooooooooooooooooooo wat mooi zeg
ik voel de lentekriebels al in mijn lijf!!!!!!

Gepost door: callemie | 10-03-10

en de heerlijke geur, Geert! Fantastische struik hé. De mijne werd hier geplant door mijn vader zaliger. Ik heb er zicht op vanuit mijn livingraam. Maar deze winter heeft hij erg afgezien van de kou, de bloemetjes staan er bij mij maar triestig bij..

Gepost door: kaatje | 10-03-10

Yes, yes, laat de lente maar komen. Ik ontvang haar met open armen ;-)

Gepost door: Mamapippa | 11-03-10

dag Geert, dat van die potten in je vorig postje dat klopt. Ik zoek me soms rot om een gepaste cachepot te vinden,zonder dat die plastiek rand er bovenuit steekt.
Man zeg ,met je postje hier krijg je de lentekriebels.Ik ga straks eens in de tuincentra naar een viburnum die past in mijn tuin kijken.
reactie:ik herinner me dat de oudste zoon juist de school uit was als ze met pc lessen begonnen.Die heeft door zelfstudie Dos aangeleerd en is later overgeschakeld naar windows.Ik begrijp het niet zo vlug als ik het zelf uit de boeken moet halen.Ik ben meer visueel en als ik het één keer gezien heb dan begrijp ik het vlugger.Daarom volg ik de lessen.Ik heb indertijd genoeg gezweet op bureau als ik het allemaal zelf moest uitvissen en dan nog met zo'n stom programma
waar je geen kanten mee uitkon .Je weet wel superbeveiligd .

Gepost door: magda | 11-03-10

Geert, De familie van de Viburnums behoren tot mijn favorieten. Deze is alleszins een heel mooi exemplaar. Leuk dat hij ook in de winter bloeit.
Groeten !

Gepost door: Piet | 12-03-10

OT
k had het gelezen, gedeeltelijk

Gepost door: fotorantje | 16-03-10

De commentaren zijn gesloten.