24-02-10

Saai (?) maar interessant - 2

Op 5 november vorig jaar had ik een eerste postje met wat theorie over grond en bodem.
Nu de tijd is aangebroken om één en ander in de praktijk te brengen, volgt een tweede hoofdstukje, over de structuur van de grond.
Opnieuw een ingekorte versie van iets wat je kan lezen op de website van vasteplantenkweker Jan Spruyt-Van der Jeugd.

Ik wil van de gelegenheid ook gebruik maken om iedereen die graag een mooi gazon heeft nog eens mee te nemen naar mijn postje van ruim een jaar geleden: werken aan een mooi gazon: NU !

Een goede bodemstructuur, wat is dat?

Grond is samengesteld uit verschillende gronddeeltjes, elk met een eigen grootte en specifieke eigenschappen. Afhankelijk van deze samenstelling kan men de grondtypes indelen in verschillende grondsoorten.
Men spreekt van lichte grond wanneer deze veel zanddeeltjes (grote gronddeeltjes) bevat.
Men spreekt van zware grond als er meer leem en klei is (zeer kleine gronddeeltjes).
Afhankelijk echter van de grondsoort spreekt men ook van de structuur van een bodem. Met de bodemstructuur bedoelt men de manier waarop de verschillende bodemdeeltjes aan elkaar verbonden zijn. Dit kunt u niet direct in een labo meten, maar kunt u wel zelf ter plaatse waarnemen.
Voor de bodemstructuur kan men een onderscheid maken tussen de bouwvoor (= de bovenste 25 cm) en de ondergrond (dieper dan 30 cm).

De ondergrond.
De ondergrond moet liefst voldoende doorlatend zijn voor insijpelend regenwater en ook voor de beworteling. Vóór een nieuwe aanplanting worden verharde lagen in de ondergrond dan ook best gebroken door een diepe grondbewerking.
Let er hierbij wel op dat de minder goede grond uit de ondergrond niet teveel naar de bouwlaag gehaald wordt. Daarom kan het maken van een voldoende diepe plantput, waarbij u de onderste grond wel goed losmaakt maar toch onderin de put laat, een goede oplossing zijn.
De bouwlaag.
Voor de bouwlaag spreekt men van een goede bodemstructuur wanneer de grond voldoende kruimelig is en in uw handen gemakkelijk uiteenvalt in verschillende kruimels van grond.
Een dergelijke kruimelige structuur is ideaal voor een goede beworteling van de planten. Het zorgt voor een goede vochtverdeling in de bodem en voor een goede ontwatering bij overvloedige regenval.
want, naast water is voldoende lucht in de bodem van essentieel belang om een gezonde en goede beworteling te verkrijgen en te behouden.

Humus.
Van groot belang voor het bekomen en behouden van een kruimelstructuur is de aanwezigheid van voldoende humus (ca. 3 à 4%). Deze humus zorgt er voor dat de grondkorrels beter zullen samenhangen tot de gewenste grondkruimels.
Essentieel hierbij is een rijk en actief bodemleven, dat nodig is voor een goede beworteling. Dat bodemleven zet tevens organische stof om in voedingsstoffen en humus.
Ook een bekalking heeft een positief effect op de bodemstructuur en het bodemleven.

Bodembewerking.
Tot slot wensen we ook het belang van gepaste bodembewerking te benadrukken. Hiermee bedoelen we dat het raadzaam is om gronden op een geschikt tijdstip te bewerken met geschikt materiaal.
Bijvoorbeeld zware gronden niet bewerken wanneer deze te nat liggen. Een nieuwe tuin niet bewerken met te zware machines.

Een goede bodemstructuur is dus de basis voor mooie (vaste) planten. 
Een nieuwe aanplanting is het uitgelezen moment om de bodemstructuur te verzorgen en extra organisch materiaal in de bodem te brengen. Dit kan men eventueel doen met mest of composten.
Wel oppassen voor verbranding van de nog jonge wortels indien deze producten te vers zijn. Vooral het gebruik van vers organisch materiaal in de plantgaten wordt sterk afgeraden.
Een veiliger alternatief om extra organische stof in te brengen, zijn de gedroogde en gesteriliseerde bodemverbeteraars, zoals bijvoorbeeld gedroogde 'koe-kuiken-paardenmest' of beter nog speciale producten zoals 'Vivimus' van DCM. Dit laatste is een natuurlijk product specifiek samengesteld om bij te mengen in de plantgaten. Dit product op basis van tuinturf is erg rijk aan organische stof en humus. Doordat er extra kalk aan toegevoegd werd, heeft het in tegenstelling tot pure turf geen verzurende werking op uw bodem-pH. Het bevat ook voldoende en geschikte voeding voor een goede begingroei en is tevens rijk aan nuttig bodemleven.

De praktijk bij mij ?
Afgestorven materiaal de ganse winter laten liggen, zodat de bodem niet toeslaat door regen en sneeuw. Ondertussen wordt een deel van die afgestorvengorenmassa omgezet in humus. De rest wordt in het voorjaar - nu dus - opgeruimd en gecomposteerd: zie hier. De compost van het jaar voordien wordt uitgestrooid.

opkuis1_240210 opkuis2_240210

Commentaren

Aha! Ja, ik moet ook de tuin in om het oude blad o.a. nu eens weg te gaan halen...hopelijk hebben we morgen een beetje droog weer.
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 24-02-10

Nu zijn de sneeuwklokjes
goed te zien,
uit hun beschutte hoekje
maar uit hun warme "jasje".

Niet één stapje zijwaarts gegaan???

Gepost door: ank | 24-02-10

whahahaha
saai geert:-)

ik zal je wat vertellen, van de week zag ik de eerste kievit, en vandaag weer 4.

de lente komt erana man :-)

dus graven en spitten maar voor hen die moeten :-)
ik kom wel kijken :-)

xxx

Gepost door: ♥ klaproos | 24-02-10

sorry maar k heb dat epistel niet gelezen :-)
k weet dat je veel werk hebt dus doe maar rustig verder
en als ik iemand hoor over grond, bodem of grasproblemen dan stuur ik ze naar hier

Gepost door: fotorantje | 24-02-10

helo.. kunnen we geen indiër in onze tuin loslaten :-)
ons saskia heeft daar 2mnd rondgezworven,is ook de enige plaats waar ze ziek is geweest,en het slechste eten heeft gekregen,maar gelukkig hebben ze daar ook al ...donald geimporteert.
ze wil er ook niet meer terug,vele backpakkers,die al een paar maanden onderweg zijn;knappen daar,maar saskia was nog maar drie mnd onderweg,en vanaf daar kon het alleen maar beter worden.
grtjs...

Gepost door: guusje | 25-02-10

Nee hoor... ik zie jou niet als een typische FB-er...maar jij begint elke keer erover of ík niet eens aan FB zou beginnen hihi...dat wilde ik eigenlijk met dat t-shirt zeggen..nee dus! Heb het overigens niet gekocht...zou eerder dat van 'I'm not normal' hebben gekozen hahahahahaa!

Gepost door: mizzD | 25-02-10

Geert, Interessant is het zeker. Het zijn dingen die iedereen die een tuin heeft zou moeten weten. Goed dat jij het nog even op een rijtje zet.
Weten is één ding. Doen is nog iets anders. Daar wringt bij mij het schoentje.
Composteren en compost uitstrooien. Ik word al moe van eraan te denken, alleen al.
Groeten !

Gepost door: Piet | 26-02-10

Volgens de legende is de grond in ons dorp 'mager' maar volgens de tuinier die onze leibomen is komen planten is dat in onze tuin niet het geval. Hebben wij chance! ;-)

Gepost door: Nana | 26-02-10

De commentaren zijn gesloten.