15-02-10

Hoop in bange dagen

Bijna iedereen heeft er nu stilaan de buik van vol. Als we naar buiten kijken zouden we het niet onmiddellijk vermoeden, maar de lente bereidt zich voor. Langzaam maar zeker; vooral langzaam dit jaar.

Ik ging vorige vrijdag op inspektie in de tuin.
Het sneeuwklokje en de krokus behoeven weinig uitleg. Ze staan er al, maar laten bij deze temperatuur hun hartjes niet bewonderen.

150210_1 150210_2

Er zit dus al leven in de tuin. En niet alleen maar dingen die we leuk vinden en waar we naar verlangen. Klik maar eens op onderstaande foto, en het wordt duidelijk: de slakken (in mijn tuin zijn dat naaktslakken), zijn ook al van de partij. Ze laten zich nog niet zien, maar hun aktiviteit is wel al waar te nemen.
150210_3

Erica's mogen in geen enkele tuin ontbreken, zij geven wat kleur aan de winter. Welke soort ik staan heb, durf ik niet met zekerheid zeggen, ze staan er al heel erg lang, en in die tijd noteerde ik nog niet alles. Eén ding is zeker: ze zijn niet bewerkt met de verfspuitbus of met andere rommel. Ik vraag mij trouwnes af wie zo'n dingen koopt. Erica's geven piepkleine bloemtjes, maar ze zijn wel prachtig. Klik maar op onderstaande foto.
150210_6

En dan de winterakoniet. Beide foto's ook aanklikbaar, en de bloemetjes zijn ook al aangetast door de eerste slakken.

150210_4 150210_5

Eranthis behoort tot de Ranunculaceae. Het zijn polvormende knolgewassen met komvormige bloemen (al is dat hier nog niet te zien - ze staan nog niet open) en kraagachtige, ronde schutbladen die zijn samengesteld uit vingervormige lobben. Ze worden niet hoger dan 8 à 10 cm., en bloeien op het einde van de winter en in het vroege voorjaar.
Ze hebben absoluut voorkeur voor halfschaduw en humushoudende grond die goed doorlaat, maar best niet uitdroogt in de zomer. Daarom zijn ze zo geschikt als onderbeplanting bij struiken. In de zomer sterven ze volledig af, maar het volgende voorjaar zijn ze daar terug.
Vermeerderen kan door zaad in de herfst, of - gemakkelijker - door deling van de kluiten onmiddellijk na de bloei, wanneer het blad er nog aan zit.
Let op: alle delen van de Eranthis kunnen bij inwendig gebruik lichte maagstoornissen veroorzaken, en het sap kan de huis irriteren.
Meest voorkomend is de Eranthis hyemalis. De Eranthis x tubergenii Guinea Gold vormt de grootste bloemen, en is een kruising tussen Eranthis cilicica en Eranthis hyemalis

Commentaren

Rare visioenen heb jij!! :-) Maar 2055 hoef ik zéker niet te halen hoor...had één oma die 95 is geworden, maar die laatste jaren waren er echt teveel aan..! :-(
Maar nu je postje, die slakken...inderdaad, ik zag er zelfs al! Wist niet dat die beestjes zo goed tegen vorst kunnen!! De sneeuwklokjes houden inderdaad hun klokje nog even binnen...geef ze eens ongelijk hahahaha! Het zal wel gaan komen hoor...langzaam aan dus..net als de herfst maar zo langzaam kwam...soms gaat het vlug en soms dus langzaam..héél natuurlijk lijkt me toch! :-)
Groetjessssssss!
ps. 'jochies' zijn niet ouder dan 10...jongens van 12 kan ik daar echt niet meer toe rekenen! :P

Gepost door: mizzD | 15-02-10

Hoi Geert, slakken heb ik nog nie gezien, maar wel al veel molshopen. Gelukkig niet in onze tuin :-)
In kruiswoordpuzzels wordt "erica" omschreven als dopheide. Is t dan toch een heidesoort? Mij lijkt t eerder een grotere struik op de foto.
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 15-02-10

hoi geert,
de winterakonietsjes zijn mijn favorietjes,
en ik vraag me af toen ik de foto bekeek ... kan het niet zijn dat het vogelvraat is?
want ze hebben natuurlijk wel zwaar moeten af zien afgelopen weken,

dapper hé die kleine blommeks zo in de sneeuw
héél bijzonder vind ik dat.

dan wil ik je danken voor je geweldige compliment vandaag:-)
ik waardeer het bijzonder :-)
want ik ken je gedachten over poezie:-)ik heb jou een béétje om, en dat ..... wil nogal wat zeggen :-)

Gepost door: klaproos | 15-02-10

Mooie foto's! Alweer. Ik heb geen Erica in mijn tuin staan, dat plantje overleeft bij mij niet. En ik heb geen zin om mijn grond aan te passen aan het plantje. Ik pas liever het plantje aan de grond aan :-)
Het is inderdaad heel mooi en heel kleurrijk, maar helaas hier pakt het niet...
Ik vrees dat mijn bollen het niet zo goed gedaan hebben, ik zie amper iets bovenkomen momenteel...

Liefs,
inge

Gepost door: inge | 15-02-10

Hoop in bange dagen?
Niet als jij nu al met zulk een kleurrijk blogje komt. Dan komt het zeker en vast helemaal goed!
Zoals het allemaal altijd toch weer in orde komt, keer op keer, op keer, op keer, telkens weer.

Gepost door: ank | 16-02-10

ohnee, de krokusjes verleiden me
en nu wil ik nog meer de lente

Gepost door: fotorantje | 16-02-10

Oh ja... vergat ik nog te reageren op die heide : afgrijselijk dat ze die tegenwoordig denken te moeten verven hè! yuckkk!
Doei!

Gepost door: mizzD | 16-02-10

Jaaaa !
'Ikwillente' ;-)

Gepost door: Mamapippa | 16-02-10

Je hebt lekkere bloemetjes in je tuin!
:)

Gepost door: Martine | 16-02-10

Ikwillente! ;-)

Gepost door: Nana | 17-02-10

Las je reaktie... bij Blah en Piet over die verkeersdoden en ik vind dat je gelijk hebt...er zijn bij dat soort treincrashes ( en bij vliegtuigen nog veel meer) altijd meteen zoveel slachtoffers te betreuren dat dat en enorme impact heeft...de dodelijke ongelukken op de weg gebeuren zó geregeld en raken min of meer 'gewoon'...en dat is eigenlijk wel gruwelijk hè! Want dat zijn er op jaarbasis echt veel meer...en achter elke dode steekt ook dáárbij een hele reeks nabestaanden die daarmee moeten leren leven, met dat onverwachte verlies.
Op je reaktie bij mij: nee, het is echt maar een griepje, maar heb op het ogenblik veel meer nog aan m'n hoofd en het bloggen heeft even geen prioriteit..ik ben ook maar een mens hè! :-)))
Groetjes!

Gepost door: mizzD | 17-02-10

Vandaag voelde het al aan als lente, zalig dat zonnetje!

Gepost door: Ellen | 18-02-10

die tuin van jou is echt prachtig Geert, ik lees dat je er veel in vertoefd, en het resultaat laat zich zien,
en dan het klikken op de foto om nog beter te kunnen genieten van de pracht der natuur, zaaalig
eerlijk gezegd ??? ik hoop dat ik ooit jouw tuintje eens mag aanschouwen " live "
liefs
Nikita xx

Gepost door: Nikita | 20-02-10

De commentaren zijn gesloten.