28-01-10

Winterslaap is gedaan

knotten1_jan10Gedaan met de winterslaap.
Koud buiten of niet, de tijd moet vanaf nu weer nuttig besteed worden, anders zullen de maanden februari en maart, en april ook nog, veel te kort zijn.
Naast een beek wonen heeft zo wel zijn charmes, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Ik ben verplicht geweest om wilgen aan te planten, want zonder hen zag ik mijn tuin jaar na jaar wat wegzakken in de beek. Dat is een halt toegeroepen, en da's natuurlijk een voordeel. Maar in de zomer, als de beek droog staat, hebben die wilgen toch heel veel vocht nodig, en dat merk ik de laatste jaren aan de aanplantingen,  tot meters ver zelfs. Daarom hou ik ze nu kort: minder bladeren, minder verdamping, minder vocht nodig.

knotten2_jan10Da's dus een karweitje waar ik nu al volop mee bezig ben. De rechtste takken worden gebruikt om mijn wilgentakken-afsluiting jaar na jaar bij te vullen (een paradijs voor insekte en kleine diertjes), de andere takken worden verhakseld, en dienen om het pad tussen mijn tuin en de beek onkruidvrij te houden. Dit jaar ben ik bovendien bezig om de afboording van de tuin te herstellen. Op de voorgrond (foto boven) is een stukje afsluiting van een halve meter hoog, maar verderop stond er een opstaande plank van 10 cm die aan vervanging toe was. De planken liggen klaar, en er zijn er al twee geplaatst (foto onder).
Zo is er altijd iets te doen.

Ik merkte vandaag zelfs dat er al heel wat beweging zit in de natuur, maar da's voor de volgende keer.

Commentaren

wat een leuk idee geert om van de takken zo'n mooie natuurlijke heining te maken zeg,
gaaf om te zien,
yep... alles heeft zijn voor en nadelen :-)
van de zomer woon je als een prins:-)

Gepost door: klaproos | 28-01-10

Grote tuin... veel onderhoud! :-) Ik kan nog wel even wachten met het tuinwerk hoor..maar bij mij is het dan ook meer tuintjeswerk! hahahahaa!
Ziet er goed uit in ieder geval.
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 28-01-10

Hoi Geert, Je kan er maar vanaf zijn! Je zal nog werk genoeg voor de boeg hebben de komende maanden!
Kou zal je wel niet gehad hebben als je zo bezig was :-)

Gepost door: Ri@ | 28-01-10

dat zijn grote werken, maar ze zijn de moeite want het ziet er netjes uit!

Gepost door: fotorantje | 28-01-10

eh wel proficiat !!!!!!

Gepost door: callemie | 28-01-10

Hallo Geert Ik vind het nog te koud om in de tuin iets te doen.De bomen en haag en planten zijn in het najaar allemaal gesnoeid zodat ik nu wat langer kan wachten om weer de tuin in te moeten.Maar in feite zie ik al de hele winter de mensen in hun tuin bezig ,nu het vriest is dat toch niet aan te raden.In elk geval ziet het er al een stuk netter uit nu die wilgen kaal gezet zijn.
Wie is in feite de eigenaar van die beek,want die moet toch zorgen dat er geen schade komt aan jou tuin?

Gepost door: magda | 28-01-10

Nee... het is zéker geen wedstrijd...en je kunt er niet zoveel aan doen zelf ook hè, maar die dames zeggen dat vaak, als het snel is gegaan, van 'zoohoooo!'...dus vroeg ik eens wat het gemiddelde was...zodoende.
Ook de ervaren priksters werden op een gegeven moment nerveus als ze míjn armpjes bekeken op zoek naar aders hoor...het is echt zoeken. Maar het lukt vaker dan dat het niet lukt dus ik hou goede moed! hahahaha!

Gepost door: mizzD | 29-01-10

Woensdag heel veel regen gezien en we dachten dat is goed zo verdwijnt de sneeuw, maar gisteren terug beginnen sneeuwen en vandaag serieus vriezen...het is prachtig om te zien achter glas maar levensgevaarlijk om naar buiten te gaan en zeker nog geen weer om iets in de tuin te doen.
hilsen,
a3eindje

Gepost door: a3eindje | 29-01-10

Dag Geert Een hele klus ! Aangezien ik bang ben van spinnen zou dergelijk werk niets voor mij zijn :-). Je woont daar wel prachtig !
p.s. Ik heb overdag een alarm rond mijn hals, die dient voor een gewone wachtoproep. Aan het toilet is er een sanitaire en dus dringende oproep, verder is er de telefoon. Iedereen is zich bewust dat er iets serieus fout kan gaan, omdat er aan het bed geen alarm voor dringende oproepen is. Prettig weekend en veel werk plezier, het is inderdaad vrij zacht weer.

Gepost door: Joke | 29-01-10

Het zal je goed doen om zo weer lekker buiten bezig te zijn.
Wat jij doet met wilgentakken wordt hier overal in de gemeentebosjes en parkjes gedaan, takken in elkaar gevlochten of gelegd voor natuurlijke afscheidingen, als ik weer kan gaan lopen zal ik er een foto's van maken, want dit natuurlijke proces en alles wa er omheen groeit, maakt het wel mooi, eigenlijk zo.
Beter dan alles maar afvoeren, ik ben voor, laat het zoveel mogelijk op de plaats, de natuur weet zelf wel de oplossing....
Werk met genoegen daar!
Op tijd en bakje koffie halen.

Gepost door: ank | 29-01-10

Jawadde Geert da's fantastisch werk! Ik heb hier maar een minituintje en een minituintje aan de voorkant en 't komt er nie van... hihihi en mijn ventje heeft alles behalve groene vingers in de tuin...
Liefs,

Gepost door: Bientje | 29-01-10

Veel strekte en suc6 in je prachttuin, maar over het weer wil ik niets meer horen :)

Gepost door: Danique | 30-01-10

Geert, Ik wens je alvast heel veel werkplezier. Maar je moet toch nog een beetje stilletjes zijn, want sommige beestjes in de natuur slapen nog.
Groeten !

Gepost door: Piet | 30-01-10

Weet wat je zegt bij mij hè haha, mij uitdagen is om rottigheid vragen;)

Gepost door: Danique | 30-01-10

Hmm...is dat zo? Van dat uitmelken? Woestijnvis maakt toch ook Man bijt Hond en De Slimste Mens en De Laatste Show...het meeste daarvan is al eerder gestart dan De Mol. Gewoon jammer hoor dat ze ermee gestopt zijn...er hoeft aan het format niet veel veranderd te worden om het interessant te houden...het blijft toch wel spannend.
Wist vóór vanmorgen, de reaktie van ms, niet dat het in België bedacht was...heb er al eens eerder over gepost en toen is daar helemaal niet zo over gereageerd hahahahaha grappig toch...wordt men nu dan toch eindelijk een beetje trots op het eigen landje? Het zal tijd worden...er komt heel veel goeds bij jullie vandaan op velerlei gebied. :-)

Gepost door: mizzD | 30-01-10

Bomen snoeien is niet (meer) aan mij besteed. Het grote snoeiwerk besteden we dan ook graag uit want mijn ventje heeft absoluut geen groene vingers. Zit wel heel graag in de tuin maar erin werken!? :-)

Gepost door: Nana | 01-02-10

De commentaren zijn gesloten.