22-01-10

Steun aan Haïti

De laatste paar dagen hoorde en las ik hier en daar dat sommige mensen haiti1 zich afvragen of het niet zinloos is om geld te storten voor Haïti, het komt immers toch in verkeerde handen terecht.
Natuurlijk is het nodig en nuttig jezelf af te vragen of het geld goed zal besteed worden. En zo het gepaste doel te kiezen.
Maar als het besluit is "ik stort niet, want het komt niet terecht", dan scheelt er toch iets. 
Zeg gewoon "ik doe niet mee", da's duidelijk, en eigenlijk niet eens een probleem. Baas in eigen portemonnee.


Maar zonder enig bewijs gaan veronderstellingen een eigen leven leiden, worden geruchten aangegrepen om niets te doen, omdat het hen eigenlijk misschien zo wel beter uitkomt.
Een paar van die argumenten:
  • het grootste deel van wat je geeft komt niet terecht waar het moet terechtkomen
  • AZG doet niet mee met de aktie 1212, dus die aktie vertrouw ik niet (wees dan konsekwent, en stort aan AZG)
  • de lonen van de medewerkers van hulporganisaties zijn veel te hoog
  • die bobo's steken alles in eigen zakken

Gelukkig hebben ook nog heel veel mensen, de overgrote meerderheid, het hart op de juiste plaats. En steunen permanent één of meerdere goede doelen. Of dat nu Haïti is of niet, speelt geen rol: een mens kan niet alles tegelijk doen, en in het leven moeten al eens keuzes gemaakt worden. Iemand die aktief een projekt steunt in pakweg Gambia hoeft niet zonodig op elke andere kar te springen. Beter één ding goed doen dan alles versnipperen.

Maar zichzelf verschuilen achter een paar dooddoeners, zoals "het grootste deel blijft elders plakken", vind haiti2ik een beetje flauw. Ik kan dan simpel antwoorden met een andere dooddoener. Met dat verschil, dat mijn dooddoener te bewijzen valt (jammer genoeg): als je niets geeft zal er zeker geen eurocent in Haïti geraken. Dat lijkt me vrij duidelijk, da's een wiskundige waarheid.
Al de rest is zoeken naar argumenten om niets te hoeven doen.

De lonen van (top)medewerkers van hulporganisaties zouden te hoog zijn.
Ik daag iedereen uit om zijn/haar job op te zeggen, en voor de helft van de huidige wedde te gaan werken bij het Rode Kruis of Artsen Zonder Grenzen.
Iemand kandidaat ?
Een goede organisatie heeft goede krachten nodig, en die mensen willen betaald worden voor hun werk. En alleen door behoorlijk te betalen trek je bekwaam volk aan, en dat is nog altijd dé garantie bij uitstek voor een effiënte werking.

En de reden waarom Artsen Zonder Grenzen niet meedoet met 1212 ? Die is vrij duidelijk, en kwam reeds in het nieuws naar aanleiding van de gebeurtenissen met de tsunami jaren geleden.
1212 zamelt geld in voor de wederopbouw van Haïti. Een zeer nobel doel, dat absoluut noodzakelijk is.
Artsen Zonder Grenzen is een "noodhulporganisatie". Eveneens een zeer nobel doel, maar totaal iets anders.
Zij zijn haiti3vaak als eersten ter plaatse; zodra zij merken en oordelen dat de reguliere hulp voldoende op gang gekomen is, willen zij vrij zijn om hun middellen ergens anders aan te wenden. Bijvoorbeeld in Afghanistan, of bijvoorbeeld in Soedan, Somalië. Gelden die specifiek voor Haïti worden geschonken mogen zelfs wettelijk niet elders gebruikt worden.
Tevens zijn zij van mening dat de schenker graag weet bij welke organisatie zijn geld terecht komt, zodat hij/zij kan opvolgen wat er mee gebeurt. Via de pers, via internet... Volgens Artsen Zonder Grenzen is dat bij de aktie 1212 niet mogelijk, omdat het een consortium is: het geld wordt vast en zeker goed aangewend, maar de schenker weet niet of het via Caritas International , via Dokters van de Wereld , via Handicap International , via Oxfam Solidariteit dan wel via Unicef België is. 


Iedereen die zich alsnog geroepen voelt:
  • 000-0000012-12 (aktie 1212 - consortium)
  • 000-0000060-60 (Artsen Zonder Grenzen)
  • 000-0006566-67 (Rode Kruis)

Commentaren

Hier ben ik het... helemaal mee eens ( schreef dat bij Fotorantje ook al)...niks geven om dié reden is excuses zoeken...en die zijn nergens voor nodig. Als je niks wilt geven, hoeft het niet, het is geen verplichting hè.
Ik geef altijd wél...en kies er wél voor om te versnipperen...veel goeie doelen een beetje in plaats van één groot bedrag aan één goed doel. En bij dit soort rampen stort ik eigenlijk altijd op 555, dat is hier het nummer van de gezamenlijke hulporganisaties. Een woordvoerder garandeerde deze week dat van elke euro er 93 cent bij de Haïtianen terecht komt...dat vind ik echt meevallen, want er zullen inderdaad toch ook kosten gemaakt moeten worden, niet iederéén kan alles gratis doen. Maar al zou het maar 50 cent zijn...dat kon me ook nog niet schelen...áls er maar wat gedaan kan worden daar. De grote inzamelingsactie gisteren hier op tv en op de radio bracht ruim 41 miljoen op...en dat werd door de Ned. regering verdubbeld...er gaat dus 83 miljoen richting Haïti...ze zullen het goed kunnen gebruiken daar.
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 22-01-10

Ik heb geen reden om niet te geven, ik gaf dus, gisteravond, toen er in Nederland een grote inzamelingsactie was die 83 miljoen heeft opgebracht so far..

Gepost door: Danique | 22-01-10

Ik heb niet veel ,maar zeker wel veel meer dan die mensen die nu moeten proberen te overleven,daarom wil ik wel delen Ik ga volledig met jou akkoord.
Toevallig hebben wij familie actief als artsen bij azg.Zij hebben hun leven gewijdt aan hun goede doel ,mensen helpen.
Beide arts ,twee kinderen ,iets wat hun taak niet heeft vergemakkelijkt en wat hun nu heeft doen beslissen om hier in Antwerpen actief te zijn bij medische opleidingen van mensen uit 3e wereldlanden.
Als ik de verhalen hoor van wat ze allemaal hebben meegemaakt .Ze kunnen erover vertellen met een traan en een lach ,maar 1 ding is zeker,het werk dat zij hebben verricht en wat nog vele andere doen maakt een verschil.
Daarom,mijn steun hebben ze.
groetjes
Ilse

Gepost door: ilse | 22-01-10

wederom mooi gesproken geert,
niks geven is niet helpen,,

liever aan de strijk stok een gedeelte laten heangen en voor een klein gedeelte helpen dan hélemaal niet..

geweldige aktie

maak er een mooi dag van

en tot gauw
xxx

Gepost door: klaproos | 22-01-10

Bij alles wat er gebeurt
in de wereld
ook dichtbij huis:

Mijn gedachte begint altijd met:

Wat zou ik zelf graag willen
dat een ander nu voor me zou kunnen doen.

Als je daarover nadenkt ben je al een eind verder.

Al steekt iemand maar een kaarsje aan
en denkt even aan al het leed...

Gepost door: ank | 22-01-10

Deze keer heb ik gekozen voor het weeshuis waarvan de link op mijn blog staat.
Meestal is het artsen zonder grenzen die mijn steun krijgt.
Grote bedragen zijn het niet maar alle beetjes helpen

Gepost door: fotorantje | 22-01-10

Geert, De mensen in Haïti zijn in nood en moeten geholpen worden. Iedere euro telt.
De mensen in sommige landen die destijds door de tsunami zijn getroffen, zijn nu beter af dan voor de tsunami. Er zijn daar nu bijvoorbeeld goed uitgeruste ziekenhuizen en de kinderen kunnen er naar school in een deftig schoolgebouw.
Hopelijk valt dit Haïti ook te beurt. Want Haïti was reeds voor de aardbeving een straatarm land, waar mensen in ellendige omstandigheden leefden, terwijl er geen kat naar hen omkeek. Misschien brengt de aarbeving na alle miserie ook nog een beetje geluk voor deze mensen.
Groetjes !

Gepost door: Piet | 22-01-10

Iedereen geeft wat hij kan, naar eigen vermogen, welk goed doel het dan ook mag zijn.
Vandaag zit Haïti in in ieders hart, en ik hoop dat de hulp daar zeer snel behoorlijk kan op gang kan komen !


Gepost door: Mamapippa | 22-01-10

Geert, ik denk dat je je hart moet volgen en dat zegt dat die mensen in Haiti hulp nodig hebben. Dan mag je niet teveel denken dat er zoveel geld blijft hangen .Dat kan ook niet anders want de middelen en de mensen die nodig zijn om alle hulp tot ginder te brengen kost ook armenvol geld.En in een reportage na de tsunami zeiden veel mensen dat ze het nu veel beter hebben dan ervoor. Laar ons hopen dat na de wederopbouw van Haiti deze mensen ook kunnen zeggen dat ze het beter hebben dan vòòr de aardbeving.

Gepost door: magda | 22-01-10

steun van mijn werk Berca geeft de opbrengst van de oude schoenen die verzameld zijn aan Haiti.
Elk jaar is er zo 4 keer per jaar een inzameling en er worden heel veel schoenen ingezameld ,dus een mooie opbrengst.
De opbbrengst van 2009 gaat helemaal naar Haiti en het personeel van een paar filialen geeft het geld dat ze krijgen voor een jaarlijks etentje ,gekregen van de directie ook erbij.
Ik ben heel tevreden met deze acties
Ilse

Gepost door: ilse | 23-01-10

Op jouw reaktie bij mij: hoe raad je het zo??? heb je het weer gezien?...géén wandelweer, dus waar moet ik dán over posten??? hahahahahahaa!
:P

Gepost door: mizzD | 23-01-10

Haha! Ieder heeft recht op een eigen mening...jij ook! :P Maar in de regen een uurtje hardlopen of 3 uur wandelen...natter dan nat kun je niet worden natuurlijk, maar de zin om te gaan neemt per kwartier af hahahahaha! Bovendien waren er ook geen tochten in de buurt hoor...en morgen heb ik geen auto om ergens te komen, dus helaas...nóg een verjaardagspostje! :P:P:P

Gepost door: mizzD | 23-01-10

ik steun al enkele jaren AZG, en zal dat blijven doen! Waar ik me aan erger, zijninstanties die allerlei artikels per post opsturen om steun te vragen :-(
Zouen ze t geld dat ze daaraan geven nie beter besteden, waar t nodig is?!
Nog een fijn weekend verder ...

Gepost door: Ri@ | 23-01-10

De commentaren zijn gesloten.