11-01-10

De Westerplas

Na de Reytmeersen bracht ik een bezoekje aan de Westerplas. De gebeurt eigenlijk heel regelmatig, want de Westerplas ligt in vogelvlucht op amper 500m van waar ik woon..
De Westerplas ligt op het grondgebied van Sint-Martens-Latem, deels in de deelgemeente Deurle, in het min of meer meest zuidelijke deel van Latem-Deurle, aan de grens met De Pinte en Nazareth. En ik woon op een paar honderd meter na op de plaats waar De Pinte, Deurle, Latem en Nazareth elkaar raken.
westerplas1

De reden waarom de Westerplas in 2006 werd aangelegd moet gezocht worden in problemen met afwatering, waardoor enkele jaren na elkaar een hele woonwijk onder water kwamen te staan. 
Vijf hectare weiland werd afgegraven tot op het gemiddelde zomerpeil van de beken rondom: de Nazarethbeek, de Hooglatembeek en de Rosdambeek.
westerplas2

Het totale bekken beslaat 6.5 hectare en heeft een buffercapaciteit van 36.000 kubieke meter om toestromend water uit Nazareth en Deurle op te vangen.
westerplas3

De kombinatie van slikken, zeer natte graslanden, grachtjes en poelen heeft belangrijke troeven voor natuurontwikkeling. Tal van aan water gebonden plant- en diersoorten vinden er hun toevlucht. Vooral voor vogels is het een uitgelezen voedselgebied om op krachten te komen tijdens de trekperiode. Van zodra het water enkele centimeters boven het maaiveld staat is het dan ook een af-en-aan gevlieg van steltlopers, eenden, reigers, enz...
westerplas4

De belangrijkste uitdaging voor het beheer bestaat uit het bosvrij houden van een aaneengesloten centrale zone. Wilg en zwarte els vinden er ideale kiemomstandigheden en nemen de modderplaatjes snel in. Om dit onder kontrole te houden werd gekozen voor begrazing met Herdwickschapen, een zeldzaam ras uit het Engelse Lake District.
westerplas5

Het is een eerder compact en robuust schaap met een dikke waterdichte vacht en stevige poten. In Engeland staat het geboekstaafd als hun sterkste schapenras. Hoewel schapen normaal gezien niet graag in natte gebieden leven is de Herdwick een echt moerasschaap. Je zal dan ook makkelijk kunnen vaststellen dat ze de Westerplas inlopen ook al staat er enkele centimeter water in het bekken. Ook in het Lakedistrict waar de klimatologische omstandigheden harder zijn dan bij ons blijven ze zomer en winter buiten staan. Een schuilhok hebben deze dieren niet nodig. Meer info over de Herdwicks vind je op http://www.herdwickschaap.be
westerplas6

De schapen zijn wandelaars langsheen het domein gewoon, maar sommige zijn het wel beu om steeds gefotografeerd te worden, en hebben spontaan geleerd om van nee te schudden. Ik heb mij daar niets van aangetrokken.

De zuidzijde is niet toegankelijk voor het publiek, daar bevindt zich een echte moeraszone waar ook de schapen niet bij kunnen, en waar schuwe vogels in de lente en de zomer hun broed- en schuilplaats vinden. In de winter ziet dit stukje - foto hieronder - er zeer verstorven en desolaat uit, maar vergis je niet: waterplanten zijn vaak de eerste die aan hun groei beginnen. Vanaf april is dit ontoegankelijk en in de zomer is het volledig dichtgegroeid.
westerplas7

Commentaren

Mooi maar voel hier hoe koud 't is hè....hier ligt veeeel meer sneeuw...

Gepost door: Danique | 11-01-10

Zotte schaapjes hè haha.

Gepost door: Danique | 11-01-10

en de lake disctrict heb ik al met mijn eigen ogen gaan bekijken hihihihi
het is er heel mooi maar die schapen dat herinner ik me niet meer zenne! hihihihi
en ja ik zie het niet veel sneeuw hier is het nog altijd bezig!!!!!
liefs en dikke knuf hé

Gepost door: callemie | 11-01-10

een mooi gebied zo te zien geert met wel héél mooie schapen, ik kende ze niet maar de hoorns zien er super uit:-)

een mooie kudde gezonde dieren een lust voor het oog

Gepost door: klaproos | 11-01-10

Ah mooi weer! Die schapen, jawel, die zag ik ooit in het Lakedistrict wel...ik heb volgens mij nog ergens zo'n hoorntje dat ik daar vond.
Mooi gebied daar..St. Martens-Latem was ik wel eens...maar alleen in het dorp zelf. Dus ik ken dit helemaal niet...maar ik ken eigenlijk maar bijzonder weinig van de Vlaamse natuurgebieden...bij uitstappen kom ik meestal in steden terecht hè! :-))) Alleen de Kalmthoutse heide ken ik een beetje...is net aan te rijden voor een wandeltocht! :-))) Voor de rest geniet ik voorlopig maar op de blogs van de foto's! :-)))
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 11-01-10

Dit kom ik in de lente of zomer eens van naderbij bekijken. Via mapsgoogle heb ik de plek al kunnen lokaliseren. De moeite!

Gepost door: Martine | 11-01-10

Nu vraag ik me echt af, Geert, waarom je nu pas met dit gebied komt, wat zo dichtbij jou ligt....?
Alleen al van dit gebied kan je cirkel der natuur maken!

Gepost door: ank | 11-01-10

Die schapen, wat heb je er misschien aan gevraagd, dat het zo duidelijk en heftig 'neen' schudde ;-)

Een mooie plek om tot rust te komen, da's duidelijk !

Gepost door: Mamapippa | 11-01-10

Hoi Geert, weerom een prachtig stukje natuur :-)
Waar je komt langs Vlaamse wegen, kom je Geert met zijn camera tegen ...
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 11-01-10

Dag Geert, zo dichtbij jou zo'n mooi natuurgebied.Daar lopp je toch wel meer naar toe zeker.Ik kan het best geloven dat die schapen geen hok nodig hebben met zo'n vacht,maar 't zou toch wel gezelliger voor ze zijn als ze samen onder een afdakje konden staan als het erg regent,sneeuwt of stormt.

Gepost door: magda | 11-01-10

nog iets die ik niet kende, de westerplas, toch alvast niet van naam.
mooi om te wandelen, en schapen zijn er ook al :-)
altijd leuk als er dieren zijn om je te komen begroeten

Gepost door: fotorantje | 11-01-10

Geert, Een heel interessant logje ! Ik wist dat vroeger de streek regelmatig te kampen had met wateroverlast, maar van het bestaan van deze Westerplas wist ik niets af. Ze hebben daar een prachtig natuurgebied gecreëerd, zo te zien.
Daar wil ik ook wel eens van dichtbij zien. Ik zal er dan op letten dat ik de natuur en vooral de schapen zo weinig mogelijk stoor.
Groeten !

Gepost door: Piet | 12-01-10

We zijn weer een pak informatie rijker. Die schapen hadden daar zo te niet niks om te grazen. Je had die een sprietje gras moeten meebrengen hé, Geert! Dan had je vast geen neen gekregen ;-)

Groeten

Gepost door: Rudi | 12-01-10

Op jouw reaktie... het was niet maar één boompje hoor! Er waren er diverse omgegaan bij de storm de week ervoor en er waren er die al jaren behoorlijk 'in de weg' stonden: véél te groot geworden voor die kleine tuintjes en ook weer een potentieel gevaar bij volgende stormen! Echte reuzen! Heel lastig om die stukje bij beetje te 'ontmantelen' gezien de ruimte die we hierachter in de tuintjes maar hebben. Dit was de oplossing van Gemeentewerken...en ik vond het wel gaaf om te zien! :-)

Gepost door: mizzD | 12-01-10

Ja hoor... of de Woningstichting, één van de twee...het zijn hier allemaal huurhuizen hè...denk niet dat de mensen het geld hebben zelf om zo'n enorm gevaarte van een kraan te huren nee! Maar voor de omgewaaide bomen kon de Woningstichting misschien een verzekering aanspreken? Geen flauw idee hoor!

Gepost door: mizzD | 12-01-10

Oh wat woon jij zalig in 't groen. En die schapen, gewoonweg prachtig zijn die!

Gepost door: Nana | 12-01-10

Van dichtbij de Westerplas vorige maand moeten verhuizen naar een andere gemeente dat meer weg heeft van een City en waar ik nauwelijks vogels opmerk, ondanks het hoog wonen en de voorkant uitzicht op een prachtige wolkendek. Vorige week 1 laagvliegende Zilvermeeuw gezien, eindelijk een vogel !
Met mijn betonnen benen mag ik niet fietsen en ik mis de Westerplas dan ook ontzettend. Kon er urenlang vogels observeren en foto's trekken.
Langs deze weg van harte bedankt voor deze mooie website.

Gepost door: Katrien | 04-12-10

De commentaren zijn gesloten.