07-01-10

De Reytmeersen

Eergisteren maakte ik een mooie wandeling in het natuurgebied De Reytmeersen. Dicht tegen de stad Oudenaarde is de bewoonde wereld nooit veraf, maar op het moment zelf waant de wandelaar zich in de weide wereld. Het domein is immers volledig vrij toegankelijk, en - heel uitzonderlijk - het is niet eens verplicht om op de paden te blijven. Maar door de begroeiing is dat quasi onmogelijk.

De tocht begon aan Zingen Brug, de brug over De Schelde, gelegen tussen Zingem en Nederzwalm.
reytmeersen1

Enkele kilometers aan een stuk liep ik gewoon over een trekweg langs De Schelde, steeds in het gezelschap van de talrijke watervogels.
reytmeersen2

Na een klein uurtje stappen kwam ik aan het natuurgebied de Reytmeersen. Vroeger bestond de Reytmeersen uit laag gelegen natte weilanden langs De Schelde. In '79 werd dit meersengebied opgehoogd, met het oog op inplanting van industrie. Dit plan ging echter niet door en in '99 werd de Reytmeersen bestemd als natuurgebied.
reytmeersen3

Nu bestaat de Reytmeersen uit een bonte lappendeken van ruigtes, wilgen- en berkenbosjes, partijen riet, een oude Scheldemeander en enkele - tot voor kort nog in gebruik - weilanden en akkers.
Centraal in het gebied ligt een zandig terrein, waar konijnen graven en grazen dat het een lieve lust is. Zo houden ze dit terrein open en kan het duizendguldenkruid elk jaar opnieuw deze zandvlakte opfleuren.

Door een wisselend landschap ging ik op zoek naar de lokale bewoners.
reytmeersen5

De kleine grazer - de konijnen - krijgen in de Reytmeersen versterking van Gallowayrunderen, en ik hoopte er enkele te kunnen zien. Deze grote grazers trekken door het gebied en verorberen onderweg het malse gras. Zo leggen ze de bodem klaar voor tal van kleurrijke bloemen en kruiden, een waar festijn voor vlinders en bijen.
Er zijn ook nog enkele konikpaarden. De Galloways eten het gras half lang en maken zo de maaltijd voor de konikpaarden klaar. Zij zijn namelijk verlekkerd op kort gras. Zowel de Gallowayrunderen als de konikpaarden knabbelen aan jonge boompjes en struiken.
Zo ontstaat een afwisselend landschap met bosjes, doorspekt met open, struweelrijke graslanden.

De vraag was: zou ik ze tegenkomen.
Tot plots....
reytmeersen6

In het echt veel indrukwekkender dan op foto.
En ze waren met veel.
reytmeersen7

Maar ze lieten zich niet gemakkelijk benaderen. Behalve ééntje, een nog wat jonger exemplaar.
reytmeersen8

Een beetje verder zag ik dan ook twee konikpaarden, die lieten zich niet verstoren.
reytmeersen4

Op de weg terug, het werd al avond, zag ik dat Nederename in brand stond.
reytmeersen9

De gloed was tot kilometers ver te zien.
reytmeersen10

Echt een heel erg leuke namiddag in de vrieskou. Alleen in de natuur, tussen dieren die het duidelijk heel erg naar hun zin hebben. En heel veel plaats hebben.

De ontnuchtering kwam 's avonds, toen ik e.e.a. opzocht op internet over de Reytmeersen. Blijkt dat de stad Oudenaarde zou besist hebben dat alles daar weg moet. De dieren en de natuur moeten plaats ruimen voor het winnen van klei.
We zijn nu anno 2000 en een beetje. We kennen allemaal onze geschiedenis, en weten hoe het anno 1000 ongeveer was. Waar gaat dat eindigen anno 3000 ????

Commentaren

Wat prachtig zo'n gebied waar de natuur lekker zijn eigen gang mag gaan. Zonde dat een stad dat dan weer ongedaan wil maken..
Die runderen, wow. Zo aanwezig!

Gepost door: Annemarie | 07-01-10

Ik ben met plezier meegewandeld door de foto's, mijn voeten hebben het er koud van gekregen ...
Hopelijk bedenkt de stad zich en kan het stukje pure natuur blijven bestaan. Anders verdwijnen langzaamaan alle schatten die we zomaar gratis kunnen beleven.

Gepost door: Mamapippa | 07-01-10

ik kende dit niet eens, wat mooi!
daar wil ik ook eens gaan!
maar wat vreselijk dat ze dit weg willen, dat kan toch niet

Gepost door: fotorantje | 07-01-10

Ah..Galloways! Wij liepen enes een tocht in de buurt van Merksem en daar zouden ze ook zijn...maar we zagen alleen hun 'droppings' haha! En feitelijk waren we daar wel blij om...want helemáál op ons gemakje zijn we nooit als we oog in oog komen te staan met die indrukwekkend grote beesten hoor!
Prachtige wandeling Geert...die domeinen bij jullie mogen er héél goed zijn! Of Oudenaarde dat nu weer om zeep gaat helpen...het is te hopen van niet, maar het geld regeert altijd helaas! Hier slaat het juist om...wordt werkelijk álles in het werk gesteld om natuurgebieden te behouden...zelfs het eventjes tegenhouden van het uitdiepen van de Westerschelde..waar de Belgen enorm tegen tekeer gingen hahaha! Soms is het ook wel overdreven te noemen hoor, hoe alles moet wijken voor de natuur, maar we hebben ook nog maar zo weinig over al hè...!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 07-01-10

Dag Geert, Een prachtige wandeling heb je gemaakt,
onthoud deze plek en ga dan in het voorjaar weer terug, het verschil is gigantisch!
Je wist al dat bij Zoetermeer een groot stuk natuur weg moet voor een snow-world complex. Dat men zelfs de dieren die er leven wil gaan "verplaatsen"....
Alsof de natuur verplaatsbaar is, als er steeds minder gaat overblijven!
Enne...
in het voorjaar wil ik best met je mee!!!

Gepost door: ank | 07-01-10

Geert, De Reytmeersen, ik had er al van gehoord, maar ik ben er nog nooit geweest, ook al kom ik vaak in de buurt van Oudenaarde.
Het lijkt me een heel mooi natuurgebied. Als dit alweer plaats moet ruimen voor industrie, dan vind ik dat Godgeklaagd.
Groeten !

Gepost door: Piet | 07-01-10

ook nooit van gehoord
maar staat dus vanaf nu ook op mijn programma
kijk het heeft twee jaar geduurd om het provinciaal domein het Vinne eindelijk te gaan "bewandelen" dus ooit komt ook een dag dat ik naar oudenaarde ga hihihihi
merciekes voor de tip

Gepost door: callemie | 07-01-10

Je houdt dat toch niet voor mogelijk dat er wéér een stuk natuur moet plaats maken voor industrie! Blijft de mensheid dan dom?

Gepost door: Martine | 07-01-10

dat weet niemand maar ehhh dat we de verkeerde kant op gaan is zeker....

het gebied ziet er schitterend uit geert, een mooie wandeling en ik heb erg genoten,
ik ben vandaag ook gaan wandelen maar wel over de vossenberg:-)

Gepost door: klaproos | 07-01-10

Hoi Geert, dat was weer puur genieten voor jou, hé!
Fijn dat je ons een beetje liet meegenieten :-)

Gepost door: Ri@ | 07-01-10

*** Ik hou mijn hart vast voor de volgende generaties!!! Als we NU niet ingrijpen is de wereld binnen afzienbare tijd gewoon om zeep!!!

Gepost door: Tal | 08-01-10

Geert, zou je ooit eens gewerkt hebben bij een toerisme bureau? Mens wat kan jij dat allemaal mooi vertellen.Ik zou zo maar in de auto willen springen om daar ook eens te gaan wandelen.Misschien in de zomer eens met de fiets!

Ach plannen zijn nog altijd plannen en uitvoeren kost geld,dus dat zal daar allemaal wel niet zo vlug gaan.Want als iedereen zijn zegje moet doen ,gaat daar wel veel tijd in.

Gepost door: magda | 08-01-10

De commentaren zijn gesloten.