05-01-10

Kerstbomen

Stilaan worden her en der de kerstbomen ontmanteld.
Bij de ene belandt hij in de tuin, om een bos aan te planten, uit te breiden of als solitair, misschien voor hergebruik. Bij de andere wordt hij op straat gezet waarbij de gemeente een ophaaldienst verzekert, bij nog andere is het een nep-exemplaar dat op zolder belandt.

De nieuwigheid van 2009 was een kerstboom adopteren. Die wordt aan huis gebracht, wordt weer opgehaald, wordt voorzien van een label en wordt weer teruggezet bij zijn broertjes en zusjes, in een kerstbomenbos.
En.... je kan hem gaan bezoeken. Ik las er zelfs bij dat dit volgens mensen die daarvoor heel lang aan de universiteit studeerden - en naar ik mag hopen, nog geslaagd zijn ook - pedagogisch heel waardevol zou zijn voor de kinderen.
Al doet deze uitspraak mij er toch over twijfelen of ze met brio dan wel gewoon met voldoening hun diploma haalden.
Wij hebben thuis, vroeger als ik klein was, nooit een kerstboom geadopteerd, gelukkig ook die ene niet die op kerstavond in brand vloog omdat de kaarsjes onder de kerstboom niet wilden blijven rechtstaan in het rijkelijk uitgestald engelenhaar. Stel je voor: dan adopteer je iets, en vliegt het in brand.

Wie op zoek is naar echt pedagogisch verantwoorde aktiviteiten die verband houden met de natuur, zal ik later op het jaar een waardevolle tip geven. Ik ken iemand die werkt aan een lees-doe boek voor kinderen, waarbij ze aktief bij het tuin- en natuurgebeuren betrokken worden.
Ik weet zeker dat het iets wordt wat perfekt past in het kader van deze blog; meer daarover zodra het er is.

14:05 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (16) | Tags: natuur, kerstboom, adopteren, lees-doe boek |  Facebook

Commentaren

Ik wou dat dat er was geweest toen ik klein was, ik moest huilen bij elke verdwijnende kerstboom.

Gepost door: Danique | 05-01-10

Het doet me elk jaar pijn te zien hoe de bomen gewoon ergens in de berm neergegooid, afgedankt, worden (een ander ruimt het wel op).
r is een dag en plaats om de bomen te brengen, (soms voor één grote brandstapel) maar daar wordt niet op gewacht...

Enne Geert,
In Nederland kun je ook een kip adopteren!

http://www.adopteereenkip.nl/


Gepost door: ank | 05-01-10

Geert, Een kerstboom adopteren ? Het is een idee als een ander. Straks kunnen we misschien ook nog de kerstkalkoen adopteren ?
Groeten !

Gepost door: Piet | 05-01-10

Mijn jongste zus vertelde ons met Kerst ook over die kerstboom adopteren. Ik heb me vanaf dit jaar een nep aangeschaft en ik ben er, buiten mijn verwachtingen, zo content mee dat ik vanaf nu nooit nog een echte zal zetten denk ik.
Nog een fijne avond Geert.
Bloggroetjes,

Gepost door: Marjan | 05-01-10

Je kunt ook overdrijven in pedagogiek...
Alsof de kids er vroeger slecht van geworden zijn...
Sjongejongejonge. ;-)

Gepost door: Annemarie | 05-01-10

Ja... zo'n gedumpte boom alngs de weg, dat vind ik ook altijd wel een triest gezicht. Maar dat komt hier waarschijnlijk omdat de vuilophaaldienst altijd belóófd de bomen meteen met het huisvuil op te komen halen, maar die bomen dan toch altijd laat liggen! Heb dat één keer meegemaakt en maak sindsdien zelf korte metten..míjn boom gaat echt wel met het gewone huisvuil mee! hahahaha!
Wat gebeurt er met de tere kinderzieltjes als zo'n boom het niet redt? Als ie na de kerst (zoals mijn gehuurde boom ooit) naar buiten wordt gebracht en dan in één keer ál zijn naalden én zijn complete kluit kwijt is? Dat worden trauma's vrees ik hahahaa!
Groetjesssssss!

Gepost door: mizzD | 05-01-10

ik adopteer er geen en koop er geen
k heb een ieniemienie die ik elk jaar weer op de zolder zet en terug beneden haal :-)

handig :-)

Gepost door: klaproos | 05-01-10

hoe is het afgelopen met de vogel in je tuin
de snip:-)))

Gepost door: klaproos | 05-01-10

ik denk dat het voor kinderen inderdaad wel tof is om die kerstboom dan verder te zien groeien, dat kan alleen maar bijdragen tot interesse voor de natuur.
Ik denk dat zo ver ik mij kan herinneren wij maar één keer een echte boom hadden met kerst.
Die dan ook in de tuin geplant werd.

Gepost door: fotorantje | 06-01-10

Ik heb ne neppe die elk jaar terug op de zolder gaat wonen.
Hopelijk blijft het bij die jeuk onder je neus hé Geert of je gaat je tuin nog ter adoptie moeten afstaan. :-)

Gepost door: Nana | 06-01-10

Bij ons staat er elke jaar weer een 'neppe'.
En vandaag krijgt hij weer z'n slaapplaats op zolder tot volgend jaar.

Oh ja Geert, die foto die je genomen hebt van dat 'gevulde' bad langs de wei, kan daar een geen losgeld voor betaald worden ;-)

Gepost door: Mamapippa | 06-01-10

hihihi wij hebben ondertussen al een heel bos staan maar sinds een jaar of negen houden we het bij het nepgeval en zijn er heel blij mee!

Gepost door: callemie | 06-01-10

Hoi Geert, Wij hebben nog nooit een echte kerstboom gezet. Jarenlang heeft ie op de zolder moeten aftellen tot ie na 6 december een 3 à 4-tal weken opgetut in de huiskamer mocht staan.
Sinds we verbouwd hebben, staat hij het hele jaar in de kelder!
Morgen wordt ie weer opgeruimd. Hij mag altijd blijven staan tot na 3-Koningen!

Gepost door: Ri@ | 06-01-10

hé Geert , ik geloof niet echt in dat pedagogisch gedoe met die kerstboom.Maar ja als die mensen daarvoor gestudeerd hebben zal er wel iets van aan zijn,hmhm. Vroeger kocht ik blauwsparren en die werden in de grote moestuin uitgeplant en ik kan zeggen dat er verschillende bomen overleefden en dat vonden de kinderen leuk.Hoewel ze stelden er zich geen vragen bij als die boom eens niet overleefde.Nu het een namaakboom is is de enige bekommernis van de kleinkinderen of de takken met dezelfde stickertjes op dezelfde rij worden in de stam gestoken.

Gepost door: magda | 06-01-10

een lach kan ik niet verbergen bij de voorstelling dat je heeft een kerstboom te addopteren en die dan in brand zou vliegen...vind ik eigenlijk allemaal te erg,zou je nog apparte verzekering moeten bijbetalen bij zo n addoptie...ieder zijn mening ,maar ik vind een echte kerstboom in huis zetten echt een zonde..er is al zoveel ontginning gedaan en zoveel mooie stukken natuur kapot gemaakt...waarom de takken van een dode krulwilg gebruiken of iets anders die recupereer baar is,zou yoch allemaal veul leuker en mooier zijn.

grtjs jan

Gepost door: jan | 09-01-10

Ik moet huilen bij de massa's kerstbomen die na bewezen dienst de straat op worden gegooid als oud vuil. Wanneer leren de mensen de natuur te respecteren. Wij hebben ook ieder jaar een boom met kluit en doen er alles aan om de boom te laten overleven. Lukt helaas niet altijd.

Gepost door: yvonne goessens | 11-01-15

De commentaren zijn gesloten.