03-01-10

Vuurwerk

Wat volgt is misschien nogal zwart-wit... En ook deels gegroeid omdat mijn hond, Aran, net zoals de meeste dieren, een panische angst had rond de jaarwisseling. Maar toch...

vuurwerk1 vuurwerk2 vuurwerk3 vuurwerk4 vuurwerk5

Het was me weer wat op 31 december om middernacht. Zodra de klok het Nieuwe Jaar aankondigt is er voor de helft van de welvarende wereld nog maar één ding dat telt: vuurwerk afsteken. En dan heb ik het niet over een georganiseerd vuurwerk zoals bijvoorbeeld Antwerpen dat jaar na jaar organiseert, en in een feeërieke sfeer tienduizenden mensen bij elkaar brengt. Of zoals het vuurwerk in Brussel, en nog vele andere grote steden...

Neen, ik heb het hier over het partikulier vuurwerk, waarvan het nut mij totaal ontgaat.
Of toch... voor sommigen de gelegenheid om kortstondig te verbroederen met hun buren, champagne in de hand (en vooral in 't hoofd), waarna ze er weer tegen kunnen om elkaar de rest van 't jaar gewild of ongewild te negeren.

vuurwerk9 vuurwerk6 vuurwerk8 vuurwerk11 vuurwerk7

Is er iets wat vergankelijker is dan vuurwerk ? Je steekt het op, en binnen de paar seconden is het weg. Wég ! Het enige wat overblijft ligt wellicht in de tuin van de buren.
Dan ben je inderdaad beter af met een fles champagne: veel kans dat je daar 's anderendaags ook nog iets van voelt.

Pleit ik hier nu voor een sfeerloze overgang van Oud naar Nieuw ? Bijlange niet. Kom samen, lach, drink een glas, praat, maak het gezellig !! Ik krijg het alleen maar een klein beetje op de heupen van massa-gedoe.
Het is zoals met de kerstmannen op het dak (of op de gevel of op de schouw): toen er jaren terug hier en daar één enkeling was die zijn huis versierde was dat nog leuk, tot je een paar jaar later geen huis meer kon passeren zonder dat er wel ergens zo'n rood-witte pop hing. Gelukkig is die hype zo goed als voorbij, het werd belachelijk.
Zo is het ook met het vuurwerk gegaan. Hier en daar iemand die wat vuurwerk kocht, al dan niet in samenspraak met wat buren, en dan om middernacht kwam de buurt bij elkaar: goed voor de sfeer en de relaties.
Anno 2010 heeft iedereen zijn eigen vuurwerk, dat in de eigen achtertuin wordt ontstoken. En dat liefst net iets hoger raakt dan dat van de buren, dat liefst net iets kleurrijker is dan dat van de buren, en dat zeker luider moet knallen dan dat van de buren.
Klokslag middernacht: snel naar buiten, snel vuurwerk ontsteken, snel weer naar binnen. Tot volgend jaar.

vuurwerk3b vuurwerk5b vuurwerk9b vuurwerk1b vuurwerk7b vuurwerk2b vuurwerk4b vuurwerk6b vuurwerk8b

Ikzelf doe daar niet aan mee, maar dat had je wellicht al door. Ik schonk wel 50 EUR extra aan Artsen Zonder Grenzen.
Zodat er ooit, misschien...., in Afrika ook kinderen zijn die oud genoeg worden om vuurwerk te mogen aanschouwen, al was het maar op een foto, of op de enige TV die hun dorp rijk is.

 
P.S.1. Ik vraag me af hoe groot de CO2 uitstoot zou zijn, wereldwijd, door de produktie, het transport en het ontsteken van dat al bij al nutteloos vuurwerk.

P.S.2. Natuurlijk viseer ik niemand in het biezonder; wellicht ken ik zelf een aantal heel sympathieke mensen die me nauw aan het hart liggen, die ook vuurwerk afstaken. Maar ik er is zoveel armoe en leed in de wereld, waar we nooit genoeg kunnen voor doen. En terwijl onze wereldbol bijna hoorbaar schreeuwt om minder moet alles altijd meer en groter zijn....

Commentaren

bravo,
geert,

ik heb de "gloeiende" pest aan vuurwerk écht de gloeiende pest,
zóveel angst wat het teweeg brengt, zoveel ellende aan kapot geknalde vuilnisbakken auto's kinderspeeltoestellen en noem maar op.

en dan al die dieren:-(

ik word wéér misselijk in m'n buik als ik er aan denk,
vreselijk....

wat mij aangaat mag het met ingang van nu stoppen,
laat elke mens het geld aan armen geven...
want er is héél veel nood:-)


geert for president:-)

wel ehhhh
mijn stem heb je :-)

"zalig nieuwjaar"

OT
ik dacht dat jij mee had gekregen dat ik een autoongeluk heb gehad??
inmiddels rijden we weer vorstelijk:-)
met een koel hoofd:-)

xxx

Gepost door: klaproos | 03-01-10

Vuurwerk.. Ik ga altijd naar buiten om te kijken, maar afsteken doe ik het zelf nooit!
Niet met de buren, want die heb ik nog nooit gezien met de jaarwisseling maar wel met vrienden in Oostenrijk! Heerlijk. :-)

Gepost door: Annemarie | 03-01-10

Geert,

Ik denk hierin exact als jij.
Als je ziet hoe ik me 's ochtends in mijn taxi auto door en over de rotzooi moet werken......
Ik weet opnieuw dat er meer mensen zo denken en vinden liever één georganiseerd vuurwerk in de stad, dan zoals nu.
Het is zo verschrikkelijk duur ook nog, en in de wijken waar mensen het minst te besteden hebben ligt de meeste rommel over straat....
Ik had zelfs iemand in mijn auto die van een uitkering leeft, maar die een kunstkerstboom gekocht heeft van 295 euro, samen met haar dochter die er een kocht van 275 euro, samen bijna 600 euro!! Het mooiste en het nieuwste, zei ze:
Geloof je mij dat ik dan mijn woordje wel klaar heb, na twintig jaar, en niet echt die aardige ank ben, die zomaar even meepraat?
Die tijd heb ik gehad en ik durf rustig te vertellen over de armoede in de wereld, terwijl men hier van de abnormale waardeloze dingen koopt!!
Ik had dus geen vuurwerk, en heb een jaarwisseling in stilte en vrede met mezelf gevonden.
liefs van ank

Gepost door: saartje | 03-01-10

Geert, daar denk ik ook zo over. Vuurwerk is mooi maar laat het alsjeblief afvuren door professionelen.Dat zei ik ook op mijn blog. Toch moet ik zeggen dat er in onze buurt minder en minder particulier vuurwerk wordt afgestoken.Gelukkig maar. Indertijd moesten we met onze hond stevig in onze armen gedrukt ergens in het huis kruipen waar hij de knallen minder hoorde.Een restaruant op een paar honder meter van ons vandaan stak elk jaar een reuze vuurwerk af en de knallen waren niet mis!!Mooi maar inderdaad nutteloze geldverspilling.Bij ons kwamen de buren naar buiten ,de een had champagne mee,de andere hapjes en een halfuurtje werd er geklonken en gegeten op het Nieuwe jaar.Toen het eens zo erg regende stond iedereen in onze hall en daar klonken we op het nieuwe jaar en aten wat hapjes. Ik moet er wel aan toevoegen dat het allemaal heel lieve buren zijn ,al lopen we elkaars huis niet plat.En iedereen is bereid om de ander te helpen :snoeien van een haag,wegbrengen van vuilnis,lenen van materiaal...De laatste jaren zijn we er niet op oude jaar omdat we die doorbrengen in de Westhoek en om eerlijk te zijn ik mis die avonden wel. Het was gezellig :vuurwerk en een kwartier lang het loeien van de schepen in Zeebrugge en dan het glaasje en het hapje...de sfeer zat er in met al onze buren....

Gepost door: magda | 03-01-10

Voor mij zelf.. hoeft het dus ook niet...ik ben als de dood voor vuurwerk en heb het idee dat de knallen elk jaar harder klinken! Onze hond(en)is (zijn) de nuchterheid zelve...totaal niet bang...alleen er maar op uit om een oliebolletje van de schaal te gappen en die herrie deert ze niet.
Maar als ik lees voor hoeveel miljoen er weer de lucht in is gegaan, krab ik me ook altijd wel achter de oren...niet te geloven dat mensen in deze tijden waarin we het zogenaamd slecht hebben met een crisis ed nog zóveel geld zomaar de lucht in kunnen schieten! En dan komen er nog alle medische kosten voor al diegenen bij wie het mis ging...! En alle opruim- en schoonmaakkosten...en de kosten om de vernielingen te herstellen, want altijd wordt er wel het één of ander opgeblazen met dat spul.
Van mij mogen ze het vuurwerk verbieden hoor...elke stad zijn eigen professionele vuurwerk op nieuwjaarsochtend en klaar. Maar ik zie het nog niet gebeuren..!
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 03-01-10

nee ik haat vuurwerk. Mijn vroegere buur deed niets liever dan vuurpijlen afschieten die dan gegarandeerd op ons dak terecht kwamen, ben ik blij dat die verhuisd is zeg!
Ik vind dat supergevaarlijk die dingen. Afschaffen die handel. Punt.

Gepost door: Blah | 03-01-10

Hoi Geert, Ik heb ook een hekel aan al dat geknal.
Dit jaar viel t bij ons gelukkig wel mee! Onze Laika heeft er zelfs niks van gemerkt. Hopelijk hebben de vuurpijlen dienst geweigerd en is dat een reden voor de buren om er geen meer aan te schaffen en dus ook geen meer af te schieten :-)
Een beetje leedvermaak misschien, ma ja ...

Gepost door: Ri@ | 03-01-10

Geert, je weet ik volg je hierin volkomen en pleit voor het afschaffen voor particulieren. Maar dit zal er natuurlijk nooit komen. Onze achterburen hadden dit jaar het eindejaarsfeest bij hun en we hebben het geweten. Waar schieten ze hun vuurwerk af? Boven onze tuin natuurlijk en in de richting van ons huis. En zij maar lawaai maken. Enkele jaren geleden vonden we een vuurpijl op ons dak. Ik verafschuw dit gedoe. Gelukkig zijn de konijntjes niet in paniek gaan lopen. Onze poes was in huis maar geruime tijd onvindbaar. Weggekropen van de angst. Mijn nicht geeft haar hond 2 pilletjes omdat het beestje er ook niet tegen kan.

Gepost door: Stefanie | 03-01-10

goedenavond Geert, dank je voor je wensen en ik hoop oprecht dat we over 10 jaar met zijn allen in de Ardennen en dan misschien met achterkleinkinderen erbij ons 55jaar huwelijk mogen vieren!!!

Gepost door: magda | 03-01-10

:-) Jij voelde vast wél wat...bij Danique! :-)

Gepost door: mizzD | 03-01-10

ja hoor ook hier dezelfde gevoelens over dit onderwerp. Je weet dat we dit jaar ook geen kaartjes rondsturen met de feestdagen. Het geld kan beter besteed worden en zeker ook dat die verspild word aan vuurwerk.
hilsen a3eindje

Gepost door: a3eindje | 04-01-10

Ik zie heel graag vuurwerk, maar het aansteken moet je overlaten aan mensen die er hun vak van gemaakt hebben. Als je leest hoeveel ongelukken ermee gebeuren, laat ik dat graag aan mijn neus voorbij gaan.
Ik moet ook wat gniffelen over die Kerstmannen aan de gevels, ik heb dat al van in het begin van de rage nogal vreemd gevonden. Iedereen zijn eigen ding, maar voor mij gaat er niks boven enkele witte lichtjes buiten in een boom, met de nadruk op 'enkele'. Het moet ook geen helverlichte landingsbaan voor vliegtuigen worden, want dat heb ik her en der ook mogen aanschouwen ...

Maak van 2010 een topjaar !
xXx

Gepost door: Mamapippa | 04-01-10

Helpt dat? M'n lies warm houden?? Sh*t...wilde ik er juist eens lekker bloot mee de sneeuw in...!!!
:-))))))))))))))))))

Gepost door: mizzD | 04-01-10

:-) Het was een grapje hè Geert...niet te serieus hoor! Ik begreep je wel en zal dat ook zeker proberen...met de nadruk op proberen, want met deze glibberige ondergrond kun je bijna niet anders dan geforceerd lopen...en Axel moet tóch uit hè!
De lies voelde vandaag trouwens al veel beter...hopelijk straks na het uitlaatrondje ook nog..! :-)

Gepost door: mizzD | 04-01-10

Geert, Ik volg helemaal jouw redenering, net zoals de andere bloggers die hier reageerden. Ik begrijp niet dat er nog steeds mensen zijn die zoveel geld besteden aan die flauwekul.
Groeten !

Gepost door: Piet | 04-01-10

Hey Geert, Ik heb het eens opgezocht :in 1954 was er ook een zéér koude winter. Als 13 jarige heb ik toen op ijsschotsen op de noordzee gelopen !! Toen was het lange tijd erg koud.Ik heb er lang geleden eens een foto van op de blog gezet.

Gepost door: magda | 04-01-10

Ik begrijp je mening volkomen. Niet enkel de huisdieren knijpen hem, ook de beestjes in parken en de natuur weten niet wat er gebeurt. Als je weet wat vuurwerk kost, dan begrijp ik niet dat men het nog verkocht krijgt. De crisis is blijkbaar niet voor iedereen voelbaar... En dan vergeet je nog de ongevallen die veroorzaakt worden door mensen met te veel champagne in het hoofd. Een paar pijltje afsteken om middernacht, dat tolereer ik nog wel, zolang het veilig en en met respekt voor de omgeving gebeurt. Helaas hoor je ze vaak de rest van de nacht nog bezig. Ergerlijk!

Gepost door: Martine | 04-01-10

Ik ben mijn eigen vuurwerk.

Gepost door: Danique | 05-01-10

:-) Vuurwerk is inderdaad maar even ... Het kost hopen geld en maakt een hoop lawaai. Maar toch kan het o zo mooi zijn ... even wegdromen ... even opgaan in de glittering van kleurrijke uiteenspattende sterretjes ... heel even genieten ... en dan inderdaad rap naar binnen want het is o zo koud ;-)
Vuurwerk is dubbel. Voor onze hond, het lawaai, de kostprijs ... zeg ik neen. Voor het even wegdromen zeg ik ja. En ik zal altijd een beetje een dromerke blijven.

Lieve groetjes en nog het allerbeste voor 2010 !

Gepost door: anneke | 05-01-10

De commentaren zijn gesloten.