31-12-09

Zonder woorden

2010

14:19 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (15) | Tags: 2010 |  Facebook

24-12-09

Winterslaap

bloggen_kerstverlof

09:37 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (23) | Tags: winterslaap, bloggen, blogronde |  Facebook

22-12-09

Facebook, Twitter, Blog

Heel af en toe plaats ik hier iets wat ik uit de media overneem. Iets grappigs, of iets heel serieus, aangevuld met wat bedenkingen.

Het Nieuwsblad 19-12-09
Moeder twittert terwijl zoontje verdrinkt.
Terwijl haar tweejarige zoontje Bryson verdronk in het zwembad, twitterde moeder Shellie Ross over het ongeval. Mensen over de hele wereld reageren geschokt.
Shellie Ross is een populaire blogster onder de naam ‘Military Mom'. Meer dan 5.400 mensen volgen haar belevenissen op Twitter. Om 17.22 uur twitterde ze over haar spelende kinderen in de tuin. Een minuut later belde haar 11-jarige zoon de hulpdiensten omdat zijn broertje roerloos in het zwembad dreef. Een halfuur later plaatste Ross een oproep op Twitter: ‘Bid alstublieft, mijn tweejarige zoontje is in het zwembad gevallen'. Vijf uur daarna, toen Bryson dood was verklaard, schreef ze ‘Herinner mijn kind uit de duizend' en stelde ze foto's van haar zoontje beschikbaar.

Facebook-en (hoe schrijf je dat ?) en twitteren (wat ik zelf niet doe) mag dan al leuk zijn, je mag dan al een hoop nieuwe leuke of minder leuke mensen leren "kennen", af en toe is het wel eens nodig dat we het medium wat meer relativeren. En het niet belangrijker laten worden dan het is.
En ook, vooral misschien, onszelf - inkluis onze bijdrages - niet belangrijker achten dan we zijn.

Misschien het overwegen waard in een periode waarin traditioneel nieuwe voornemens worden gemaakt ?

10:31 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (8) | Tags: facebook, bloggen, twitter, blog |  Facebook

20-12-09

Een volle dagtaak

Eten wordt nu een volle dagtaak.
Nadat eergisteren de eerste sneeuw was gevallen waren de vogeltjes nog niet onmiddellijk op zoek naar eten, ofwel was het hen te min wat ze voorgeschoteld kregen.
Nu heb ik er deze morgen ook wat brood bij gedaan, en valt het wel in de smaak.
Hieronder de meest vermetele van alle roodborstjes in mijn buurt: hij of zij was de eerste die het waagde om te komen proeven, ik was nauwelijks terug binnen. 
Niets zo ontspannend in een sneeuwlandschap als het kijken naar vogels in hun natuurlijke omgeving. Alsof ze in de immense witte vlakte nóg vrijer zijn dan anders.

zonder_lange_snavel_1

Maar ook de watervogels beginnen nu wat zenuwachtig te worden, en zijn maar wat blij hier of daar nog water te vinden dat niet volledig is dichtgevrozen. Wat de vogel hieronder met zijn minstens 10 cm lange bek tussen de lavasteenjes aan de vijverrand vindt, weet ik niet. Maar het moet de moeite zijn, want zaterdag zat die daar van voor 13u tot ruim na 16u. Af en toe verdween de bek volledig onder water.
Ik heb de naam van die vogel gekend, maar ben hem ondertussen vergeten. Vanmiddag ga ik eens googelen, ondertussen is alle hulp welkom !

lange_snavel_1 lange_snavel_2 lange_snavel_3

Ik hoop dat er vandaag niemand ongemerkt langs komt en hier achteraan op verkenning gaat: na de sneeuwval van deze morgen is het quasi onmogelijk om te zien waar de vijver begint. Ik weet het natuurlijk, eventjes voorbij de ronde schaal met de sneeuwhoed.
De laatste foto is aanklikbaar, misschien komt het in 2010 nooit tot dit tafereeltje.

waar_begint_de_vijver

11:08 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (13) | Tags: roodborstje, voederen, sneeuw, watervogel, vijver |  Facebook

18-12-09

Geen honger - nog niet

De zomer en de herfst hebben blijkbaar lang genoeg geduurd voor de vogeltjes. Tot enkele weken geleden vlogen er nog insekten, waren dewormen nog aktief in 't gras, en dachten zelfs de spinnen dat er nog iets te vangen was in hun web.
De vogeltjes hebben dus nog geen honger.

eten_181209_3

Alles hangt klaar, maar het blijft voor het grootste deel onaangeroerd.

eten_181209_2Toch zitten ze wel al heel dicht in de buurt, om en rond het huis. Roodborstjes zag ik al, vinken, een winterkoninkje, koolmeesjes, zelfs een ijsvogel gisteren, en natuurlijk merels en duiven in overvloed. En gelukkig ook al heel wat mussen. Sinds ik een vijver heb merk ik aanzienlijk meer mussen in de tuin.

eten_181209_1Ze hebben dus nog geen grote honger, één enkele uitzondering niet te na gesproken 


Ik kreeg ook al enkele keren de vraag of ik nu al zou kunnen schaatsen op mijn vijver. Nu nog niet, en nooit.
Eén: er moet steeds een deel ijsvrij blijven om de gassen van gistend afval af te voeren, anders stikken de vissen.
En twee: schaatsen op een vijver waar vis in zit is zeer slecht voor de vissen. Naar verluidt maakt dat onder water dermate veel lawaai, dus trillingen, dat de kans groot is dat het evenwichtsorgaan van de vissen verstooord geraakt. 

eten_181209_4

12:41 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (16) | Tags: vijver, ijsvrij, winter, vogels, vissen |  Facebook

16-12-09

Lopen met steunzolen

Lopen (hardlopen) met steunzolen valt niet echt mee.
Maar 't zal wel beteren.

De klachten waarvoor ik steunzolen kreeg voorgeschreven (metatarsalgie en herhaaldelijke verrekking van de kuitspier) zijn heel fel verbeterd, of zelfs bijna opgelost, maar ik heb nu telkens opnieuw last van blaarvorming in de holte van de voet. En dit van zodra ik meer dan 5 km afhaspel.
Door mijn holvoeten - omgekeerde van platvoeten - had ik op die plaatsen nooit enige steun, en zit ik daar nog met een babyvelleke :-)
Het wordt dus een werk van lange adem om dat in orde te krijgen: na elke loopsessie een dag of 4 verplichte rust; voorlopig helpt Compeed ook nog niet.

Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek, dus ik verbijt de pijn.

10:42 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (15) | Tags: metatarsalgie, steunzolen, blaren |  Facebook

14-12-09

Pastinaak.

Wat een idee om bij de eerste vrieskou hier over de moestuin te beginnen ??

Toch niet !
Hoewel ik van nature uit graag een beetje of zelfs veel (schrappen wat niet past) tegendraads ben, is de invallende winter niet hét sein bij uitstek om met z'n allen nóg meer ingevoerde groenten of groenten uit serres te gaan eten.
Ik hou een pleidooi voor al dan niet vergeten seizoensgroenten, en zal dit vanaf nu nog meer en geregeld herhalen.
Gisteren geoogst, en er zit nog meer in de grond !

pastinaak

Wat volgt: bron= www.groentenfruitbureau.nl

Beschrijving.
Voordat men aardappelen kende, was pastinaak een zeer geliefd gerecht. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de vergeten groenten want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Wat kan ik ermee ?
Raspen en serveren als salade met een dressing
Koken en serveren bij vlees of wild
In plakjes schaven en frituren tot chips
In lange repen schaven en smoren
In blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
Koken en pureren en mengen met aardappelpuree
Als soep

Waar let ik op bij het kopen ?
Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep.

Hoe bewaar ik ze ?
Net als wortels kan je pastinaak redelijk lang bewaren, ca. 2 weken. Bewaar ze in de groentenla van je koelkast.

Wanneer zijn ze er ?
September tot en met januari.

Bereidingstijden
Koken: 20 minuten
Smoren: 20 minuten

Wat zit er in ? (per 100 gram)
Kcal: 80
Vitamine C: 18 mg
Calcium: 50 mg
Vezels: 5 gram

Reken 225-250 gram pastinaak per persoon om 200 gram op je bord te hebben.

12-12-09

Oproep aan iedereen

Gisteren heb ik de bladeren in mijn voortuin samengeharkt en opgeruimd.
Ja, u leestbladhark het goed: samengeharkt. Met een ouderwetse bladhark.

Daarnet zag ik hier in de buurt een man die hetzelfde idee had: bladeren ruimen. Maar wel op een manier die beter past bij onze levensstijl van de 21-ste eeuw. Hoewel hij bijna letterlijk uit zijn kleren barstte en dus best wat beweging zou kunnen gebruiken, ging hij de bladeren te lijf met een elektrische bladblazer / bladzuiger.

Ondertussen bladblazerzit de wereld in Kopenhagen bijeen om een oplossing proberen te bedenken voor de opwarming. Nog steeds voor veel te veel mensen een fel overschat probleem. Of een probleem waar ze niet bij stil staan omdat ze gemakkelijkheidshalve er van uit gaan dat we individueel daar niets kunnen aan doen.
Nochtans.... Het probleem van de CO2 uitstoot is voornamelijk een probleem van de macht van het getal: vele kleintjes maken een groot.
Net daar ligt ook de oplossing: vele kleine bijdrages in het vermijden van nutteloos energieverbuik maken een wereld van verschil.

Aan iedereen die gepland heeft om straks met een bladblazer aan de slag te gaan: doe het op de ouderwetse manier. Blijf je koppig volhouden dat één bladblazer minder of meer niets aan het probleem zal veranderen, bedenk dan dat wat lichaamsbeweging op zijn minst goed is voor de gezondheid.

10-12-09

Eindelijk rust

Niet onbelangrijk: ik kan weer mijn eigen agenda plannen.

Drie dagen geleden bleek nog dat ons vader zou ontslagen worden uit het ziekenhuis, maar het was een "vergissing". De sociale dienst had de woorden van de dokter blijkbaar verdraaid.
Maar nu hoorde ik het zélf uit de mond van de dokter: straks, vanaf 14u, is het heen en weer geloop achter de rug.

garage_1Ondertussen is ook de miserie met de boilers achter de rug, en ik ben tevreden. Toen ik zaterdag konstateerde dat de nieuwe boiler een fabrikagefout vertoonde en niet eerder dan maandag een andere kon halen, bleek dat achteraf gezien net genoeg tijd om eens e.e.a. anders te plannen.
garage_2De boiler vervangen onder het dak, op een plaats die eigenlijk niet toegankelijk is, lukte nu nog (tamelijk goed zelfs). Maar zou dat binnen 10 jaar ook nog lukken ? Misschien niet, en zeker niet binnen 20 jaar, en dan zou ik op een stielman beroep moeten doen. Niets tegen stielmannen, maar ik doe liever alles zelf.
garage_3Dus werd in het weekend een nieuw plaatsje gezocht voor de boiler, en de keuze viel op de garage, die nu vers en fris geschilderd is, en volledig op orde werd gezet. Een gevolg was wel dat ook de waterleiding en de elektriciteit moesten aangepast worden, maar ik vind van mijzelf dat ik dat heel erg netjes heb opgelost. En om eerlijk te zijn: ik had ook niets anders verwacht.

Volgende week gaar het vriezen, met de wind uit het noord-oosten. Een ideaal moment om wat elsen te knotten.

10:36 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (12) | Tags: heen en weer geloop, ziekenhuis, boiler |  Facebook

07-12-09

Miserie, miserie !!!

Heen en weer lopen van en naar het zieknhuis, wachten op dokters.

Tussendoor konstateren dat 's nachts de stroom is uitgevallen en de elektrische accumulatieverwarming niet werd bijgeladen.

Nog wat later konstateren dat de boosdoener de boiler is.

Ondertussen heen en weer lopen van en naar het ziekenhuis, wachten op dokters.

Een nieuwe boiler kopen, de oude afbreken en de nieuwe installeren, dat allemaal in een ruimte die amper 90 cm hoog is en waar een kat zich met moeite kan draaien.

Blij zijn dat dat karweitje volledig slaagde, zonder één enkel waterlek.

Kontateren dat de boiler niet opwarmt en vrij snel een fabrieksfout ontdekken.

Ondertussen heen en weer lopen van en naar het ziekenhuis, wachten op dokters.

Elders moeten gaan douchen om toch eens proper en fris te zijn.

Gelukkig geen enkel probleem hebben om de leverancier door middel van een mooi samengesteld dossier, inklusief verhelderende foto's, in een oogwenk te doen beslissen voor een gratis omruiling.

Ik heb nu 2 nieuwe boilers: één die gemonteerd is en waar een fabrieksfout in zit, en één die nog in de verpakking zit en waar hopelijk geen fabrieksfout in zit. Kwestie is nu die twee van plaats te wisselen. Pas dan zal ik wat herademen. En als ondertussen de dokters ook nog eens zouden beslissen dat het hospitaal niet de beste plaats is om een oude man lang in onder te brengen....P.S. Bij het ter perse gaan werd ik opgebeld door de sociale dienst van het ziekenhuis met de melding dat de dokters in het weekend beslist hebben dat de patient morgen terug naar het rusthuis mag. Eindelijk, geen dag te vroeg !!!

10:58 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (11) | Tags: boiler, ziekenhuis, heen en weer geloop |  Facebook