14-12-09

Pastinaak.

Wat een idee om bij de eerste vrieskou hier over de moestuin te beginnen ??

Toch niet !
Hoewel ik van nature uit graag een beetje of zelfs veel (schrappen wat niet past) tegendraads ben, is de invallende winter niet hét sein bij uitstek om met z'n allen nóg meer ingevoerde groenten of groenten uit serres te gaan eten.
Ik hou een pleidooi voor al dan niet vergeten seizoensgroenten, en zal dit vanaf nu nog meer en geregeld herhalen.
Gisteren geoogst, en er zit nog meer in de grond !

pastinaak

Wat volgt: bron= www.groentenfruitbureau.nl

Beschrijving.
Voordat men aardappelen kende, was pastinaak een zeer geliefd gerecht. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de vergeten groenten want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Wat kan ik ermee ?
Raspen en serveren als salade met een dressing
Koken en serveren bij vlees of wild
In plakjes schaven en frituren tot chips
In lange repen schaven en smoren
In blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
Koken en pureren en mengen met aardappelpuree
Als soep

Waar let ik op bij het kopen ?
Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep.

Hoe bewaar ik ze ?
Net als wortels kan je pastinaak redelijk lang bewaren, ca. 2 weken. Bewaar ze in de groentenla van je koelkast.

Wanneer zijn ze er ?
September tot en met januari.

Bereidingstijden
Koken: 20 minuten
Smoren: 20 minuten

Wat zit er in ? (per 100 gram)
Kcal: 80
Vitamine C: 18 mg
Calcium: 50 mg
Vezels: 5 gram

Reken 225-250 gram pastinaak per persoon om 200 gram op je bord te hebben.

Commentaren

Ik eet regelmatig pastinaak en dat samen gekookt met zoete aardappelen. Daar maak ik dan een puree van en dat is héél lekker. Raar hé dat vele mensen de pastinaak niet kennen?
ha det bra,
a3eindje

Gepost door: a3eindje | 14-12-09

Hahahaaa! Nou nee...heb wel leukere dingen te doen dan op FB een boerderijtje bij te houden hoor! :P
Denk niet dat ik ooit pastinaak op heb...en ik ben niet zo'n keukenprinses, maar ik probeer wel af en toe graag wat nieuws uit..zal eens uitkijken naar deze groente in de winkel, maar ik vremoed dat ze het bij de winkels waar ík boodschappen doe niet zullen hebben. Is stoofpeertjes iets van deze tijd? Die eet ik nu graag,lekker met een rundersudderlapje...en boerenkool...en bruine bonen..en zuurkool... ouderwets winterse kost...houden wij wel van! :-)
Groetjessssss!

Gepost door: mizzD | 14-12-09

ok jij wordt dus de piet van de blogs dan
en wat hebben we geleerd vandaag
1 ja hij is zelfs zeker tegendraads hahahaha
2 pastinaken met de vleet in den hof
3 .....
hahahaha
en merciekes voor het compliment hahahahaha
lbuf knuf

Gepost door: callemie | 14-12-09

k denk dat je wel weet wat ik schrap bij het eerste zinnetje :-))
pastinaak dus, k denk niet dat ik het al gegeten heb, toch niet bewust :-)
serveren bij wild? hm k ben niet zo wild van wild
pastinakensoep dat is nog eens een idee!

Gepost door: fotorantje | 14-12-09

Toch vind ik ze er ranzig uit zien...

Gepost door: Danique | 14-12-09

hmmmm dat klinkt erg héél erg goed geert,
en het lijkt me ook een lekkere smaak te zijn, nee ik ken het niet, maar ga opletten of ik het vinden kan en het uitproberen,
maar momenteel heb ik andere zorgen, de pc valt weer uit ook na formateren, en nu ben ik het zat...
ik denk dat ik een nieuwe moet, heb jij nog advies???
als je toch niet in de tuin hoeft te werken :-)
heb ik je er graag bij als computerexpert:-)
xxx

Gepost door: klaproos | 14-12-09

Geert gaat van tuinman, via klusjesman, naar groenteboer,
ach...
het heeft wel wat!
Schorseneren komen zeker ook aan de beurt.

Gepost door: saartje | 14-12-09

Onder de indruk Amai Geert, ik ben hier nog eens komen bijlezen om te moeten constateren dat Murphy je niet links heeft laten liggen. Kapotte boiler, je papa nog steeds in het ziekenhuis. En dan las ik over het 'diesel-zwembad' in je garage, dat weliswaar al geruime tijd geleden was. Maar ik werd er zowaar moe van. Je postje over de vergeten groente 'pastinaak' was dan ook een welgekomen afsluiter. En met dank aan de toepassing die je er meteen hebt bij gezet. Al jaren probeer ik ook de groenten van weleer opnieuw op tafel te krijgen, maar buiten goede wil ben ik nog niet veel verder geraakt.

Gepost door: Stefanie | 14-12-09

aha Geert, dat is goed gedaan van je .Je spreekt over pastinaak en geeft er onmiddellijk het gebruik ervan bij. Ik heb die groenten al gezien in de winkel maar wist niet wat je ermee kon doen. BIj deze weet ik het nu wel en dus ga ik devolgende keer eentje kopen en klaarmaken.

Gepost door: magda | 14-12-09

Hoi Geert, ik ken enkel de naam.
Zijn ze overal te koop?

Gepost door: Ri@ | 14-12-09

Geert, Dit is nuttige, praktische en gezonde informatie.
Pastinaak, ik kijk er alvast naar uit.
Groeten !

Gepost door: Piet | 15-12-09

Hahahaa! Heb hardop zitten lachen om je reaktie bij mij...echt een goeie! :-))) Maar op een homogedoogzone loop je als vrouw weinig kans op pech denk ik...behalve als je bijv. uitglijdt over de glibberige rommel die er ligt hahahahahahaa!

Gepost door: mizzD | 15-12-09

Geert toch, ik was al benieuwd wat jou reactie zou zijn,hahahah!
Hey manneke die vrouwen wassen op nachttarief en dat is toch goed voor hun budget.Tja dan zouden ze in feite moeten wachten tot de volgende avond om op nachttarief te strijken.Dat drogen doen ze ook op nachttarief maar daar geef ik je gelijk in ,als je het laat zitten is het ferm gekreukt.Oplossing:een timer en pas in de morgen de droogkast laten draaien. Maar kom we gaan niet overdrijven en laat de vrouwen maar overdag strijken.En dat vlees de avond ervoor uithalen dat deed ik vroeger ook maar legde het wel in de frigo en daar ontdooit het zo vlug niet.
Gelukkig kunnen de mannen hier wel eens goede raad komen geven(ik moet die nu helemaal op stang jagen,want jullie hulp kunnen we dikwijls wel gebruiken,hahahah)

Gepost door: magda | 15-12-09

kijk, geloof het of niet, maar ik heb al zin gehad pastinaak mee te brengen om klaar te maken!
Sinds de hobbykok eigenlijk waar ze heel wat vergeten groenten hebben besproken!
Eerstdaags komt het hier op de menu!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 16-12-09

Maak ik af en toe al eens klaar. Ik blijf het raar vinden dat ze dat een vergeten groente noemen.

Gepost door: Nana | 17-12-09

Ik heb het (zoals waarschijnlijk nog velen) nog niet gegeten. Onbekend maakt vaak onbemind, misschien dus toch maar 'ns proberen ...

Gepost door: Mamapippa | 17-12-09

De commentaren zijn gesloten.