25-11-09

Dokter komt zo

Wat hebben een file en een ziekenhuis gemeen ?
Als je er in geraakt weet je nooit op voorhand wanneer je er weer uit geraakt.

Iedereen maakt het al te vaak mee. Je belandt op een onverwachte plaats in een file die helemaal niet opschiet en niet de file is zo erg, maar het gebrek aan informatie. Tot je plots hoort "daar op die plaats, 8 km verder, is een ongeval gebeurd en er zijn maar 2 rijstroken vrij". Plots wordt die file draaglijker. Je hebt een referentiepunt.

Gisteren belandde ik met mijn vader in de spoedafdeling van een groot Spoedziekenhuis. Niets ernstigs, maar een onverwacht probleem met zijn sonde kan alleen in een operatiekwartier door een uroloog opgelost worden, ook al neemt het nog geen 5 minuten in beslag.
Dat de uroloog niet beschikbaar is als ik daar toekom vind ik bemoedigend. Stel je maar eens voor dat ze een uroloog op je afsturen die zit te wachten op werk....
Maar dat er niemand is die korrekte informatie, of zelfs informatie tout-court, kan geven, daar kan ik niet zo goed bij. "De dokter komt", zeggen ze telkens. Ja natuurlijk !!! Ze zouden eens moeten zeggen "de dokter zal niet komen".

Geloof het of niet, veel patienten zouden er alle begrip voor hebben mochten ze zeggen dat het vermoedelijk nog 3 uren kan duren, veel meer dan dat je niets weet. En na 2 uren wachten mogen ze voor mijn part zelfs nog laten weten dat het nog eens 2 uren zal duren i.p.v. 1 uur omdat er bijvoorbeeld een noodgeval is tussengekomen.
Maar informeer ons alsjeblief !!!Wachten....
Wachten is iets eigenaardigs. De 20 minuten wachten in een station, omdat je te vroeg bent, zijn veel minder erg dan die 2 minuten die er nadien nog bijkomen omdat de trein te laat is. Want dan begint de onzekerheid weer een rol te spelen.

 

Commentaren

Precies:
Als mensen bellen waar de taxi blijft:
"die is onderweg".
Natuurlijk die is ALTIJD onderweg!
Tegenwoordig kunnen we met onze boordcomputer rechtstreeks naar de klant bellen. Ik zeg dan graag "over vijf minuten ben ik bij u" en ik sta er over die minuten.
Dat werkt zo goed, want ik ben iets eerder dan verwacht.....
Zelfs als ik later ben dan de afgesproken ophaal tijd.

De dokter, de taxi, de ambulance, de trein, de postbode, de vrachtwagens naar de winkels:
Ze zullen allemaal maar eens NIET komen!!
Lieve groet,

Gepost door: saartje | 25-11-09

Aha, heb ik ineens een antwoord op mijn mail. :-) Ja in het ziekenhuis kennen ze er wat van. Verleden week 2,5 uur voor een echo: het is te zeggen, anderhalf uur wachten, tien minuten bij de dokter en weer een uur wachten op de resultaten. Ben er zelf achter moeten gaan vragen. :-( Vorige keer waren ze me zelfs gewoon vergeten. Ik had een afspraak om een uur of 2 en om 5 uur zat ik er nog. De literfles contraststof was al lang leeg (ze zeiden dat ik er een uur over mocht doen) en dan ben ik uiteindelijk maar zelf gaan vragen of het nog voor die dag was. Ze waren me gewoon vergeten. Toen ik achteraf door een inschattingsfout van diezelfde verpleger op de spoed belandde was voor mij de maat helemaal vol. Op die CT-dienst wil ik (en mag ik gelukkig ook) nooit meer komen.
Maar er is ook goed nieuws heb ik gelezen :-) want ik ben in blijde verwachting op wat je morgen of overmorgen gaat rijmen. In naam van alle rijmelaars: DANK!

Gepost door: Nana | 25-11-09

Helemaal mee eens! Alleen die file...ik verwácht dan al dat er ergens iets mis is gegaan en ben nooit ongeduldig in een file, maar maak het me zo aangenaam mogelijk...ik snap niet dat mensen gefrustreerd kunnen raken in een file...je weet niet wannéér,maar eruit komen zúl je altijd!
Ziekenhuizen is wat anders...want net als Nana heeft ervaren : je wordt écht wel eens vergeten. Mijn oma heeft eens voor een röntgenfoto in een kleedhokje met het bovenlijf ontbloot zitten wachten en werd toen door de werkster gevonden...iedereen was al naar huis, het mens was gewoon totaal vergeten. Dat soort fouten zijn wel menselijk, maar maakt dat je nooit op je gemak zit te wachten in een ziekenhuis! Inderdaad ook omdat je nooit hoort wanneer preciés je aan de beurt bent...hoe lang de boel al is uitgelopen, enz. Het zou fijn zijn als ze dat gewoon eens duidelijk maakten via een bepaalde klok in de wachtruimte of zo hè? Je ziet soms ook mensen vóór jou naar binnen geroepen worden die pas veel later aankwamen...vreemde dingen waardoor je weer denkt: ze weten toch wel dat ik hier zit..???
Enfin...gelukkig heb ik zelden haast...dat scheelt wel bij het wachten!
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 25-11-09

ja, een afspraak heb je in het ziekenhuis maar nooit ben je op dat uur bij de dokter.
Die mensen kunnen ook maar voortdoen hé en er zijn zoveel patiënten.
En de verpleegsters kunnen ook zo moeilijk inschatten hoelang het nog zal duren want die dokters doen maar hé.
De specialist waar mijn mama maandag naar toe ging in het UZ was met twee patienten tegelijk bezig en die liep van het ene kamertje naar het andere. En dat gaat zo de hele dag door, k denk dat die ook zotgedraaid is als het avond is, t was toen al avond zelfs.
t was een hele charmante dokter zei de mama en dat maakte blijkbaar veel goed bij haar :-))

Gepost door: fotorantje | 25-11-09

Tja... 't is een feit dat je altijd weet wanneer je spoed binnengaat, maar nooit wanneer je buitenkomt....
Liefs,

Gepost door: Bientje | 25-11-09

Het klopt wel wat je schrijft...
Wachten met een eindpunt is makkelijker dan wachten zonder eindpunt..
ZElfde met bij de kassa staan.. Als je maar weinig mensen voor je hebt en het duurt toch lang, wordt je ongedurig, terwijl als je ziet dat er een lange rij staat ga je daarmee akkoord!

Gepost door: Annemarie | 25-11-09

Da's waar. Zonder info is het wachten tot in het oneindige. Je hebt dat echt goed omschreven.

Groetjes,
Inge

Gepost door: inge | 25-11-09

da's waar geert wat je schrijft, en het lijkt steed sgekker te worden tegenwoordig,
zulke idiote verhalen hoor je,
hoe is het afgelopen met je vader ??

Gepost door: klaproos | 25-11-09

goedenavond Geert Er is inderdaad wachten en wachten.In een file ga ik me nooit opwinden,er is altijd wel een reden dat er een file is ontstaan.Maar wachten in een ziekenhuis of bij een dokter vind ik niet kunnen.Je maakt een afspraak en dan moet je nog een uur en langer wachten.Dat kan één keer voorvallen en misschien twee keer maar niet elke keer,vind ik.En op de spoed liggen te "wachten" vind ik al helemaal niet kunnen. Dat is geen "spoed " meer.
Zelf ben ik vòòr een kleine ingreep ,waarbij ik nog even een klein hartonderzoek moest hebben, "vergeten" geworden.Ik zat daar in het kabinet van de specialist te wachten en te wachten tot een verpleegster ineens binnenkwan en zei:" ah je zit hier,ze zoeken je overal ,want je staat op de lijst om dat uur geopereerd te worden" Toen ging alles in een ijltempo,hahaha!Ik betwijfel of er nog een serieus vooronderzoek geweest is.

Gepost door: magda | 25-11-09

Sterkte... voor je vader. Hou jullie goed hoor!
En de blogs die gaan nooit lopen hè, maar het was aardig dat je even gedag kwam zeggen!
Groetjessss!

Gepost door: mizzD | 26-11-09

hallo het allerbeste voor je vader
groetjes

Gepost door: watervrouwtje | 26-11-09

Geert, Zo had ik het nog niet bekeken. Wachten is inderdaad minder erg als je weet waarop je wacht en hoe lang het gaat duren.
Hopelijk zijn de problemen met je vader snel van de baan.
Groetjes !

Gepost door: Piet | 26-11-09

amai! en bij sommige dokters moet je héél lang wachten,als je geluk hebt dat er een paar sociale patienten tussen zitten die graag een babbeltje doen valt het wachten nog mee.maar soms in een volle wachtzaal zit je precies in een grafkelder,geen mens die zijn mond opendoet,een enkele keer word gezucht,of gekucht,maar meer dan dat en het geritsel van boekskes die daar al jaren liggen,is er niet.
in de tijd toen mijn ventje naar de bestraling moest,was er ook altijd iets,of de machine lag in panne of er was een dubbele afspraak,maar ik nam een borduurwerkje mee,je weet wel zoiets met kruisjes,en het leuke was,op de laatste bestraling was het af,en het hangt nu netjes in een kaderke als stille getuige van een zware periode! maar ik zie jou toch niet zitten met een naaiwerje,mischien een kruiswoordraadsel?
:-) grtjs...

Gepost door: guusje | 26-11-09

Wachten is fucking klote maar zonder enige info is het horror!!

Gepost door: Danique | 27-11-09

De commentaren zijn gesloten.