21-11-09

Leuk ? Misschien. Verontrustend ? Zeker en vast !

Volgens de kalender naderen we stilaan de winter. De natuur denkt daar anders over. Ik ging vandaag op pad in en rond de tuin voor een aantal foto's.

herfst1_211109

Bijna eind september leek het alsof alle bomen vóór half oktober kaal zouden zijn, een tekort aan regen en de aanhoudende abnormaal lage luchtvochtigheid speelde hen parten.
We zijn nu twee maanden verder en na de regen herfst2_211109eind september was het in eerste instantie een plezier om te zien hoe alles zich herpakte. Ondertussen weten we dat er precies geen einde lijkt aan te komen.
herfst4_211109En ik bedoel niet aan de regen, want hoewel zo ongeveer iedereen gevoelsmatig wel zal zeggen dat het meer dan genoeg regende, alle beken staan nog poerdroog, en de natuurlijke vijvers zijn nog lang niet aangevuld.
Maar het is aan de groei dat er geen einde lijkt te komen. Eind november en nu al vele dagen achter elkaar een temperatuur die 's nachts hoger is wat hij normaal overdag zou moeten zijn, het blijft niet zonder gevolgen.
herfst6_211109Nogal wat boomsoorten staan er eigenlijk nog tamelijk groen bij. En heel wat heesters blijven gewoon doorgroeien, zoals hier links, waar de bovenste blaadjes van deze Philadelphus nog maar een weekje oud zijn. Hortensia's doen ook lustig voort, en andere, zoals de Chaenomeles (dwergkwee), zijn al weer in gang geschoten (zie rechts): normaal bloeit die op kale takken in februari en maart (en april).

herfst8_211109

Maar ook herfst3_211109éénjarige en vaste planten zijn de kluts kwijt. De Achillea Millefolium (hierboven) maakt nog steeds nieuwe bloemen aan. Zomerbloeiers (links), daarvan verwachten we dat ze in de zomer bloeien, tot laat in de herfst. En daarmee bedoelen we dat we herfst7_211109hopen dat ze het tot eind oktober uithouden. Hun taak zit er al lang op, maar ze doen voort. En natuurlijk allerlei soorten geraniums, zoals hier rechts de Geranium Sanguineum, en onderaan de Geranium 'Rozanne', om maar die te noemen.
Ook het gras staat momenteel groener dan het in 2009 ooit stond, en smeekt om een nieuwe maaibeurt.
En dan ben ik nog niet eens gaan kijken vlak tegen de grond, om na te gaan hoe hoog de krokussen of zelfs de paaslelies al uitgeschoten zijn.

herfst5_211109

In de Alpen worden normaal gezien wellicht rond deze tijd van't jaar de skiliften weer in gang gestoken, maar 't was daar deze week 22 graden.
Zomer in november....
Leuk ? Misschien.
Verontrustend ? Zeker en vast.
Mij maak je niet wijs dat dit allemaal kan blijven duren, en dat we op termijn daar ook meer en meer de negatieve gevolgen niet zullen van merken.

Commentaren

Euhmm... ja, misschien wel...ik liep vandaag te zweten in m'n jas, maar viond het eigenlijk wel lekker hoor! Het duurt nog even en dan ineens zijn we volop winter denk ik...we moeten niet te hard panikeren hè...elke keer lees je dit soort dingen ook in de krant en dan de volgende dag schrijft er weer de één of andere deskundige dat dit al veel vaker voorkwam en dat er geen reden tot paniek is...ik zie het wel hoor!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 21-11-09

De bioloog die ik gisteren vervoerde zei dat JUIST de plantenwereld in de war is geraakt...
Dat is precies wat jij ook ziet.

De natuur heeft de kracht en de macht.

Gepost door: saartje | 21-11-09

Is ook zo... en ik maak me al m'n hele volwassen leven bezorgd om waar het heen zal gaan met de wereld...en al sinds de club van Rome heel hard...maar ik wil er gewoon niet elke dag aan denken snap je...anders word ik depressief denk ik en dat wil ik niet!
:-)

Gepost door: mizzD | 21-11-09

Goed is het zeer zeker niet, dat ben ik helemaal met je eens.
Qua alpen, heel gek. Ergens in oktober lag er al 30 cm en ook van de zomer was er 15 centimeter gevallen... Maar nu, ho maar. Het einde lijkt wel in zicht. In mijn dorpje komen de temperaturen langzaam weer richting de 0...

Maar indedaad, vele knoppen, veel bloesem.

Gepost door: Annemarie | 21-11-09

Hahahahaaa! Ja ja...ik snap 'm...opgewonden als in zenuwachtig hahahahahaa! Ik weet ook niet of ik echt depressief zal worden...maar dat ik nachtenlang wakker kan liggen van dit soort dingen weet ik wél...en dat is al heel vervelend.
En wat kunnen we er aan doen hè...dat is het punt...niks eigenlijk, niet op de korte termijn in ieder geval en dan nóg... en dan voel ik me zo machteloos...pfff, ik hou er over op hahahahahahaa!
Het is in ieder geval lekkerder wandelen in een zonnetje dan in de regen...zeg ik eens heel egoïstisch! hahahahaha!

Gepost door: mizzD | 21-11-09

da's precies wat ik ook denk geert,
het kan zo niet doorgaan????
gisteren en vandaag liep ik in een trui te wandelen??
da's abnormaal.. ik zou het koud moeten hebben.
gijs zou der jas aan moeten hebben??
ik sprak een bioloog in de peel, ja die peel,
en die zei , 1 graad warmer en de slangen komen weer uit hun slaapplaats, dat is funest voor ze,
het kost téveel energie,en hun leven??

geert,
ik word een beetje bang als ik mezelf hoor praten....
wil ik wel leven in zo'n wereld denk ik weleens???

xxx

Gepost door: klaproos | 21-11-09

Inderdaad verontrustend... vandaag t-shirt weer 16 graden ! Had het vorig jaar deze tijd niet gesneeuwd?
Ik probeer de kindjes zoveel mogelijk bij te brengen ivm milieubewustzijn. En als Drama Queen dan vraagt 'waarom?' ze bv niet een blanco papier moet nemen om op te tekenen maar op reclamebladjes en ommezijde van post 'voor het milieu'. 'En wat is dat?' Ik: 'ah dat er nog bomen zijn later enzo' Zij: 'maar er ZIJN toch nog bomen kijk maar (naar buiten wijzend)'. Tja...nu nog... :-(((

Gepost door: one life | 21-11-09

de weerman zei dat het komt door warme lucht die overkomt van de sahara.
maar het is heel vreemd, het is half november en de terrasjes zitten nog vol in het stad.
en nog veeeeeeeeel vreemder, de mama die altijd een muts nodig heeft als het wat fris is had vandaag helemaal geen muts nodig :-)))

Gepost door: fotorantje | 21-11-09

Ik vraag me toch ook af of dat nu de opwarming is van de aarde en we ons echt zorgen moeten maken?
Het is niet de normale temperatuur, hier ligt al 2 dagen geen verwarming meer aan ... en ik zit nu in mijn TSH in huis, pfff veel te warm, zeker als je wat inspanning doet.
Maar wat doe ik persoonlijk aan het milieu denk ik dan??
Niks! Ik rijd nog altijd korte ritten met de auto, ik gebruik nog te vaak mijn droogkast, ik vertik het om een graadje minder te verwarmen omdat ik te snel koud heb dan ...
De dag dat ze kmvergoeding zullen vragen en ik serieus zal moeten dokken voor mijn gereden km, élke km, dàt is de dag waarop ik voor korte ritten wel al sneller de fiets zal nemen, want het zal pijn doen in mijn portemonnee ...
Hoor me hier praten, als milieucoördinator ...

Gepost door: patsy | 21-11-09

.... is niet echt goed hé als de natuur zijn ritme niet meer kan of mag volgen

Gepost door: merel | 21-11-09

Als we van de herfst direct naar de lente doorklikken dan spaart dat een hoop verwarmingsonkosten uit, hoeven we geen dikke winterkleren te kopen, kunnen we het ganse jaar door gaan kamperen. Natuurlijk moet je dan wat vaker het gras afrijden. Gisteren zag ik trouwens nog iemand bezig met de grasmaaier.

Gepost door: Martine | 22-11-09

Geert, bedankt voor je mooie reactie op mijn blog nav de dood van onze Moesti. Het feit dat hij nu in onze eigen tuin begraven ligt, biedt een beetje troost. Hij blijft toch altijd dichtbij en we weten wat hem overkomen is.
Als je de foto's in je postje ziet, krijg je inderdaad het gevoel dat de lente aanbreekt. Nu moet ik wel zeggen dat hier bij ons (rand vd kempen) alle bomen quasi kaal zijn en je merkt dat de natuur stilaan een pauze gaat houden. Misschien lopen jullie daar een beetje achterop en genieten je daar nog een beetje van de goede invloed van het zeeklimaat. Ik vermoed dat we binnenkort ineens de volle winterse lading zullen krijgen.
Dat filmpje van die hond die naar beneden gegooid wordt, ik heb dat bewust NIET opengedaan. Kan er gewoon niet tegen. Ben wel blij dat ze die dader hebben. En gelukkig zijn er nog heel wat mensen met het hart op de juiste plek. Daar trek ik me aan op.

Gepost door: Stefanie | 22-11-09

goedenavond Geert Inderdaad de natuur blijft doorgroeien en bloeien,er is echter niet veel nodig om alles in wintertooi te zetten hoor. We zien hier met de sterke wind de bladeren rondtollen .
Ondertussen kan ik nog mooie hortensiakoppen afknippen en staan er nog zomerbloeiende pollen te bloeien. Normaal is het niet ,maar hoe langer het zacht blijft hoe korter de winter zal zijn.Want eenmaal de kortste dag voorbij is het elke dag een stapje dichter bij de langere dagen en de Lente.En ik ben ervan overtuigd dat we onze portie koude nog wel zullen krijgen hoor!

Gepost door: magda | 22-11-09

De commentaren zijn gesloten.