15-11-09

De magie van de Sint

Onze wereld is al oud, maar hoe alles de laatste 50 jaren veranderd is...

Neem nu de Sint.
Gisteren is de brave man toegekomen per stoomboot uit Spanje. Zonder kruis op zijn mijter, want dat hebben ze hem afgepakt.
sinterklaas2Niet echt verstandig. Want zo zal het geheim van de Sint niet lang overeind blijven. Immers, tegenwoordig heeft elk kind op zijn minst een te hoge IQ of ADHD. In het eerste geval zien ze op maandag in de krant dat de Sint de zaterdag aankwam in Antwerpen, én ergens in Nederland, telkens op hetzelfde uur. In het tweede geval is het nog duidelijker: dan holt de kleine aanhoudend van de TV in de living naar die in de keuken, en zo verder naar die op zijn slaapkamer, en ziet hem op twee minuten tijd aankomen zowel in Antwerpen, Nederland als Duitsland.
Geef toe, niet abnormaal dat daar vragen zullen over gesteld worden. Met het kruis op de mijter kon veel verklaard worden: de man was heilig, en dan kan zowat alles.

Om nog maar te sinterklaas1zwijgen over volgend reëel tafereeltje. Volgende zaterdag wordt zoon- of dochterlief 's morgens naar de muziekschool gevoerd (per wagen, da's duidelijk) en onderweg zien we de Sint ergens uit een anoniem huisje naar buiten komen en in een 4x4 stappen, waar natuurlijk geen stoom uitkomt (wel veel CO2, maar da's een andere kwestie). Na de muziekschool snel even "den delhais" binnen, waar de Sint aanwezig is. Na de middag naar 't stad wat shoppen, waar we de Sint minstens drie keer tegenkomen. Op de terugweg nog snel eens de Carrefour binnen omdat we iets vergeten zijn, en ja hoor: de Sint. En vooraleer echt naar huis te gaan, nog eens oma gaan groeten in het RVT, waar de Sint net toekomt voor de koffietafel. Mét boterkoeken !
sinterklaas4Aangezien de Sint gisteren is aangekomen mag rederlijker wijs worden verondersteld dat hij tegen volgende zaterdag al is bekomen van zijn reis per stoomboot, maar het blijft een straffe truuk: overal opduiken waar je zelf opduikt, en onderweg nog telkens de tijd gevonden hebben om van kapsel, baard, kledij en bril te veranderen..


Neen, dan waren wij vroeger beter af. Dat was de échte magie van de Sint: wij kregen hem niet te zien.
Nooit !
We wisten dat hij was toegekomen per stoomboot, omdat het ons verteld werd. We wisten dat hij 's nachts over ons dak had gelopen, omdat er 's morgens (heel af en toe) iets in ons schoentje lag. Maar hem zien ? Hoooo maar !!
Neen, de man opereerde voornamelijk in het donker. Nooit zaten wij overdag zenuwachtig te hopen dat er plots ergens een deur zou open gaan, en dat er koekjes naar binnen zouden gesmeten worden. Nooit. Maar zodra het donker werd wisten we dat zoiets op elk moment kon gebeuren.
Dát was de magie van de Sint: hij was er, maar je zag hem nergens of nooit. De brave man was uitsluitend 's nachts aktief.
Behalve die ene keer, toen ik de slaap niet kon vatten en totaal onverwacht in de week vóór 6 december 's avonds rond een uur of tien in de living opdook, alwaar mijn vader een tweedehands elektrische trein zat bij te schilderen. Toen besefte ik het niet, nu wel: ik héb de Sint dus écht aan het werk gezien. Hoeveel kunnen er dát zeggen ?

12:28 Gepost door Geert in Uit de oude doos | Permalink | Commentaren (19) | Tags: sinterklaas, de sint |  Facebook

Commentaren

Bij jullie is misschien het kruis weg, bij ons toch echt niet!
Wat je schrijft over hem overal tegenkomen, ja dat is zeer zeker wel zo.
Maar of dat het geloof aantast? Ik denk het toch echt niet. Ik zie om mij heen genoeg kinderen in de leeftijd van 7/8 jaar die toch nog steeds geloven!

Gepost door: Annemarie | 15-11-09

bij mijn weten heb ik als kind de sint mssch drie keer gezien
een sinterklaasfeestje van het werk van de papa, en daar had ik toch echt wel schrik om op het podium een kadootje te gaan halen
ene keer stond hij aan de deur en toen heb ik mij achter de rug van de mama verscholen,
want vooral die zwarte piet, daar had ik toen schrik van, want hoeveel zagen wij als kind echte zwartjes (het bleek dan nog de bierbrouwer te zijn, hoorde ik vele jaren later)
en ene keer in school dacht ik.
maar in school werd meestal plots heel hard op de deur geroefeld en werden picknikken binnen gesmeten
de sint zien was er niet echt bij
spannend was het wel

s morgens durfde ik niet opstaan en alleen naar beneden gaan want wie weet was de sint daar nog en die wou ik toch niet storen
de mama ging volledig mee op in de fantasie
en wat was de vreugde groot toen we de tafel vol zagen staan, we durfen bijna niks weg te nemen.
en dan was het naar de garage gaan kijken of de wortels weg waren en jaja die waren weg

wat vond ik het erg toen ze mij wijsmaakten :-)) dat de sint niet bestond
ik wou en kon dat niet geloven
trachte nog te zeggen van 'maar die wortels zijn toch weg uit de garage', ja zeg...

kinderen weten nu veel vroeger wie de sint is maar spelen het spel toch nog even mee

het verhaal van de vele hulpsinten helpt natuurlijk als je overal tegelijktijd de sint ziet, er is en blijft maar één hoofdsint :-)) en die coördineert alles

maar dat dat kruis op de mijter verdwenen is dat had ik nog niet opgemerkt

Gepost door: fotorantje | 15-11-09

oeps, sorry, mijn reactie is beetje lang uitgevallen

Gepost door: fotorantje | 15-11-09

ja Geert, zoals je vertelt ,zo ging dat er vroeger inderdaad aan toe.Geheimzinnigheid troef en de kleine verrassingen werden intens beleefd. Nu komt het bij de kinderen op aan om zoveel mogelijk te krijgen.Verleden week op de verjaardag van Cédric is de oudste kleindochter met de twee kleintjes naar twee grote speelgoedwinkels geweest waar de Sint zat en waar ze elk jaar mooie cadeautjs uitdelen( kwestie van reclame hé). De kinderen stellen zich geen vragen over die twee Sinten maar zijn wel blij met de cadeautjes. Het magische is er niet meer...

Gepost door: magda | 15-11-09

hallootjes.. de sint kwam enkel bij brave kindjes!
tegenwoordig bestaan stoute kinderen niet meer, ze hebben ,adhd,autisme,zijn hyper,als het kind maar een naam heeft.en daardoor heeft de sint nu zoveel werk dat hij personeel heeft,hulp- sinterklaazen!!
bij mij bracht hij ooit eens poppekleertjes, met dezelfde print,als mijn kleedje die mijn zus voor mij had gemaakt,en een gebreid vestje,die ik meende te herkennen als het breiwerkje,dat mijn moeder s'avonds in de hand had,dat jaar was ook de laatse keer dat ik in de sint geloofde.
;-) grtjs...

Gepost door: guusje | 15-11-09

Het wás inderdaad zo... hoewel we de Sint wél op school zagen hoor...en we hadden ook al heel snel een tv dus dáár zagen we hem ook op. Maar thuis kwam ie nooit...het enige wat we zagen was een gehandschoende hand die de pepernoten naar binnen gooide...en dat vonden wij al superspannend!
Maar de kinderen wíllen gewoon in die man geloven, hóé vaak ze hem ook zien en in hoeveel verschillende mijters en tabberds, dat maakt allemaal niet uit! En later blíjven ze zo lang mogelijk 'geloven'...want anders lopen ze misschien wel wat kadootjes mis hè hahahaha!
En wat je opemrking over tradities betreft...elke traditie moet érgens beginnen hè..!! :P
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 15-11-09

Inderdaad Geert, ze overdrijven wel tegenwoordig. En dan staan ze ervan te zien, dat kindjes van 7 jaar t geheim van de Sint al kennen!
In t gehucht waar ik als kind woonde, kwam de Sint toch ook aan huis hoor en dan nog in de turnzaal van de meisjesschool, waar alle kinderen onder de 12 jaar een zak snoep mochten gaan halen. De hele namiddag was er dan ook al animatie (van de Pieten meestal)!Wij mochten ook pas vanaf 1 november onze schoen zetten, want eerder werd er over de Sint toen niet gesproken.

Gepost door: Ri@ | 15-11-09

Awel Geert, ik denk ook nog altijd met nostalgie terug aan de magie die in mijn kindertijd rond de Sint hing. Wat is onze maatschappij toch veranderd en allesbehalve in goede zin.
Je postje hieronder over het moordende verkeer, daar sluit ik me ook volledig bij aan. De mentaliteit moet hier dringend wijzigen. Maar ja, met zo'n 'statussymbool' als 'n auto, de automaffia, al diegenen die er fiks aan verdienen, het onbezonnen grut, ... ik vrees dat er nog heel veel werk aan de winkel is.

Gepost door: Stefanie | 15-11-09

:-)
j hebt hélemaal gelijk, de smoes, sint is heilig en kan dus overal tegelijk zijn gaat niet meer op, maar ehh ik hoor hier vertellen dat sint heél veel hulpsinten heeft:-)
en zodoende de kinderen het verhaal blijven geloven:-)
maar geert.....
ik gellofde ook nog... tot nu...
want wat lees ik hier toch allemaal :-))


Gepost door: klaproos | 15-11-09

Wij hadden een sint in de Inno in Leuven. Maar dat was dan ook de enige die ik te zien kreeg.
En Geert, wees toch maar voorzichtig aan dat bruggetje in Astene. Er staat daar niet voor niets "fietsers afstappen"! Wie weet kom ik je daar nog eens tegen....

Gepost door: Martine | 15-11-09

Makkers, Staakt uw wild geraas
ik geloof niet meer in Sinterklaas
en die "gekleurde" zwarte Piet
geloof ik al helemaal niet
commercie heeft de overhand
die vult net overdaad de kinderhand...

Gepost door: saartje | 16-11-09

De Sint in Holland heeft nog steeds een kruis, ik ook, om mijn nek. op mijn borst.

Gepost door: Danique | 16-11-09

Ik heb de sint ook nooit gezien.Maar,then again,hij komt alleen voor de brave kindjes,naar't schijnt :-)
Ik had nogthans geen ADHD :)

Gepost door: Christel | 16-11-09

Geert, Inderdaad straf, wat die goedheilige man allemaal kan. En dat op zijn leeftijd. Ik durf wedden dat ie tussen de Carrefour en het RVT door, nog wat rondjes heeft gelopen langs de watersportbaan. Hahaha.
Jij hebt hem betrapt toen ie aan het werk was. Gelukkig ben je toen niet in de zak van zwarte Piet beland.
Groeten !

Gepost door: Piet | 16-11-09

Wat heb je toch weer zo erg gelijk! In onze tijd was de magie er inderdaad 's nachts... ja, ik hoor hem!!!! :-) Maar wij kregen hem wél te zien, in de Grand Bazar, maar zeker niet begin november. Tegenwoordig loopt het de spuigaten uit. Ze maken de traditie op die manier gewoon kapot!

Gepost door: Nana | 16-11-09

Rood en wit... Schrijven maar zou ik zeggen. Laat je volledig gaan in je onnavolgbare stijl Geert. Ik wilde het niet laten passeren maar tegelijkertijd niet veel woorden aan vuil maken.

Gepost door: Nana | 16-11-09

Jahoor... gisterenmiddag scheen de zon hier ook weer..maar het heeft in Rotterdam tot zéker 11 uur geregend...en vriendlief zat al om half 9 op z'n fiets (in Galder, vlakbij Breda) en heeft 2 uur in de stromende regen gefietst dus...daar word je dus echt wel nat van! :-)
De wind is hier gelukkig alweer wat afgenomen...ik heb een hekel aan wind...ben een beetje bang van die oerkrachten van moeder aarde!
:-)))

Gepost door: mizzD | 16-11-09

Dag Geert Prachtige bijdrage, waarin ik het volledig met je eens ben. Als kind heb ik ook zo goed als nooit de Sint gezien. Wat ik wel nog weet is dat op 5 december het de terrasdeur openvloog en er snoep naar binnen gegooid werd. Héél leuk !

Gepost door: Joke | 16-11-09

OT Geert als je rondloopt moet je naar alles kijken, en inderdaad je blik verruimen want alles verdient z'n aandacht, de wolken, de paddestoelen, de blaadjes, de bloemekes, de mensen, ...
je mag je niet fixeren op één bepaald iets.
de steen heb ik zelf gevonden in de winkel :-))
maar wou het niet kopen want een hart koop je niet maar krijg je
voilà als dat niet mooi gezegd is

Gepost door: fotorantje | 17-11-09

De commentaren zijn gesloten.