12-11-09

Hypocriet tot en met

Iedereen, of zoniet toch velen, zijn hypocriet. Zo hypocriet dat ze zich moesten schamen.

Iedereen kent ondertussen de feiten: een jongeman die naar verluidt licht boven zijn theewater was en vermoedelijk 90 reed daar waar 70 de maximumsnelheid is, reed een groepje van 4 fietsende studenten aan. Voorlopige balans: 2 jonge meisjes overleden.
accident

Maar dan...
Iedereen in shock.
Iedereen vraagt zich af hoe dat nu weer is kunnen gebeuren.
Iedereen vindt dat dit niet meer door de beugel kan.
Bij die "iedereen" zitten er vast en zeker veel die op FB lid zijn van een groep "ik haat flitspalen", zitten er veel die lid zijn op FB van een groep "I hate slow drivers", zijn er veel die aan een flitspaal remmen en dan weer vol gas wegstuiven, zijn er veel die in mijn gat plakken als ik 50 rijd waar maar 50 mag gereden worden, zijn er veel die blij zijn dat ze een GPS hebben omdat "die mij nu tenminste vertelt waar de flitspalen staan", .... enz.

Ik kan nog wel een bladzijde of 3 à 4 verder gaan zo, maar 'k denk dat het wel al duidelijk is waar ik naartoe wil.
Zolang het stoer is, zolang er kan opgeschept worden of machoverhalen gesmaakt worden over het omzeilen van snelheidskontroles, zolang er minachtend wordt gesproken over mensen die het de snelheidslimieten wél respekteren, zolang.......
Zolang zal het op die manier nooit lukken.
En al zeker niet zolang vaders, en tegenwoordig ook al meer en meer moeders, alle snelheidslimieten aan hun laars lappen met hun achterbank (of zelfs hun voorbank) vol met kinderen (kids heet dat tegenwoordig), en aldus het goede voorbeeld geven. Maar ondertussen wel moord en brand schreeuwen dat er op school teweinig verkeersopvoeding is. Hypocriet dus....
'k Zat onlangs zelfs bij een jonge moeder in de wagen die in een bebouwde kom voorbij een school passeert, en daar bijna 70 rijdt. Toen ik zei "ge moogt hier wel maar 30 hé" was het antwoord "ah, ik wist niet dat er hier een school was, en ik passeer hier nochtans alle dagen. Maar mijn dochtertje gaat naar een andere school." Er werd nog net niet aan toegevoegd "dus hier steekt het niet zo nauw".

Bij mij moet al enige tijd niemand meer afkomen met stoere praat over hoe nu weer een kontrole omzeild werd: ik zeg waar het op staat.
En net zoals we op een dikke 10 jaar geëvolueerd zijn van een maatschappij waar niet-rokers willens nillens de rook moesten slikken naar een maatschappij waarin het kollektief geweten de rokers tot een meer verantwoord gedrag aanspoort, en waarin het maatschappelijk aanvaard en korrekt is een niet-verantwoorde roker terecht te wijzen, zo moeten we komen naar een maatschappij waarin iemand die te snel rijdt zich onbehagelijk voelt, i.p.v. dat hij zich tijdens toog- of andere gesprekken een held voelt.

10:38 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (26) | Tags: hypocrisie |  Facebook

Commentaren

voilà, goed gezegd!!!

Gepost door: fotorantje | 12-11-09

't Is de waarheid ...

Tegenwoordig word je als 'vreemd' beschouwd als je je aan de snelheidslimiet houdt.
En als er dan ook nog nog zo'n kontplakker achter me rijdt, gaat het nog een stuk trager, totdat die man/vrouw z'n stuur opeet van ellende.
Maar waar ik me ook vaak aan erger zijn die weggebruikers die weten dat ze 'zwak' zijn, maar daardoor wel denken dat ze de koning van de rijbaan zijn. Net alsof enkel de auto's zich aan reglementen dienen te houden.

Niet gemakkelijk, dat verkeer ...

Gepost door: Mamapippa | 12-11-09

hallootjes.. een paar jaar geleden,was ik ook slachtoffer van zo'n snelheidsmaniak,ik stak over op het zebrapad,en hij reed door het rode stoplicht,en beweerde dat hij mij niet had gezien,ik weet het ben nie van de grootste,maar enfin,waarom stoppen als het rood is! dat is ook zoiets die niet meer nauw genomen word,waarom stoppen voor rood als er toch niks afkomt!
achteraf,is diene gast mij komen bezoeken,met een doosje pralines,samen met meneer pastoor,
of ik toch geen klacht zou indienen,en het juist bij mij dat ge met een pastoor moet afkomen ,die mannen werken op mij,zoals een stier op een rooi vlag! ik werd zo kwaad,wat ik allemmal gezegd weet ik niet meer,maar ze allebei vertrokken ,zoals een hond met zijn staart tussen zijn poten!
mij proberen omkopen met een doos pralinen,pft...
:-)grtjs...

Gepost door: guusje | 12-11-09

ik sluit me aan bij Mamapippa het is inderdaad een mes dat aan twee kanten snijdt.
Gewoon al uit pure beroepsmisvorming hou ik mij (meestal) strikt aan het verkeersreglement.
Maar ik ben elke ochtend bang dat ik een fietser ga aanrijden. Zo eentje uit de horden jonge (of oudere) fietsers die ik op weinig verlichte wegen tegenkom, maar die het niet nodig vinden om een fietslicht te hebben, een fluojasje te dragen of op een veilige manier achter elkaar te rijden.
Enkele weken geleden nog had ik ook bijna een groepje fietsers aangereden. Ik reed nochtans maar 30 per uur (zone 30) maar werd verrast door een groep scholieren die zonder enige aandacht te besteden aan het andere verkeer gewoon van links uit een straat kwamen en hup voor mij kwamen rijden. Van de 8 jongeren, waren er 2 die een licht op hun fiets hadden. Eentje had een fluojasje. Ik heb alles dichtgegooid.
Enkele van hen vonden het nodig om hun middenvinger op te steken. Ik was broodnuchter. Ik reed niet te hard.
Maar hoe zou ik in de pers gekomen zijn, moest ik er wel eentje geraakt hebben ??

Gepost door: ann | 12-11-09

wat Ann zegt is heel zeker ook waar, want de fietsers amai, k zie het hier dagelijks, hoe die door het verkeer vliegen, oversteken als het nog rood is, k hou dikwijls m'n hart vast
en de fietsers zijn niet echt de zwakke weggebruikers meer, dat zijn de voetgangers, want het moment dat het groen is voor de voetgangers dan wacht je beter nog even met oversteken want dan komt nog een horde fietsers door
of ze staan met z'n alles op het voetpad en als voetganger moet je dan op straat lopen...

Gepost door: fotorantje | 12-11-09

Death of an Innocent Met mijn 70-80 kilometer per jaar ben ik het HELEMAAL met je eens. Ik ervaar precies hetzelfde als jij, zelfs ook bij mijn eigen (de jongere) collega's. Sommigen worden erdoor ontslagen. Het is een steeds terugkerende discussie.
~~~~

Death of an Innocent

I went to a party, Mom.
I remembered what you said.
You told me not to drink, Mom, so I drank soda instead.
I really felt proud inside, Mom, the way you said I would.
I didn’t drink and drive, Mom, even though the others said I should.
I know I did the right thing, Mom.
I know you are always right.
Now the party is finally ending, Mom,
and everyone is driving out of sight.
As I got into my car, Mom, I knew I’d get home in one piece,
because of the way you raised me – so responsible and sweet.
I started to drive away, Mom, but as I pulled out into the road,
the other car didn’t see me, Mom – and hit me like a load.
As I lie here on the pavement, Mom,
I hear the policeman say “The other guy is drunk,” Mom, and now I’m the one who will pay.
I’m lying here dying, Mom. I wish you’d get here soon.
How could this happen to me, Mom?
My life just burst like a balloon.
There is blood all around me, Mom, and most of it is mine.
I hear the medic say, Mom, I’ll “die in a short time”.
I just wanted to tell you, Mom, I swear I didn’t drink.
It was the others, Mom. The others didn’t think.
He was probably at the same party as I.
The only difference is he drank – and I will die.
Why do people drink, Mom?
It can ruin your whole life.
I’m feeling sharp pains now.
Pains just like a knife.
The guy who hit me is walking, Mom, and I don’t think it’s fair.
I’m lying here dying, and all he can do is stare.
Tell my brother not to cry, Mom.
Tell Daddy to be brave.
And when I go to heaven, Mom, put “Daddy’s Girl” on my grave.
Someone should have told him, Mom, not to drink and drive.
If only they had told him, Mom, I would still be alive.
My breath is getting shorter, Mom.
I’m becoming very scared.
Please don’t cry for me, Mom.
When I needed you, you were always there.
I have one last question, Mom, before I say “Good-bye”.
I didn’t drink and drive, so why am I the one to die?

Gepost door: saartje | 12-11-09

Foutje Wat schreef ik?
70 - 80 duizend! kilometer per jaar,
en zelden een bekeuring!
Als ik die ooit krijg is het minder dan 10 km. te hard en dat gaat gauw als je altijd rijdt!

Gepost door: saartje | 12-11-09

Hoi Geert, ik ben zelf geen chauffeur, maar erger me dagelijks in t verkeer zowel als passagier in een auto als op mijne fiets :-(
De LOL is er al lang af in t verkeer!

Gepost door: Ri@ | 12-11-09

het i s vreselijk geert,
ik hoorde net dat de jongeman téveel gedronken had, maar ook dat hij naar huis is gemogen??????

da's ook te gek voor woorden, het zal je kind maar zijn dat je moet gaan begraven hé.

Gepost door: klaproos | 12-11-09

Hear! hear! Aan de toog op m'n werk, al zo'n 25 jaar geleden...[i]collega: 'gooh... er was gisteren gelukkig geen alcoholcontrole bij de Maastunnel...anders was ik de klos geweest, weet niet eens meer hoe ik thuis ben geraakt!'[/i] Ik: 'Goooh, gisteren gelukkig niemand doodgereden dan met je dronken kop, anders waren er nog veel meer de klos geweest!' Waarop de eveneens te vaak teveel drinkende collega's een beetje smalend begonnen te doen...over heiliger dan de paus en zo...maar dat raakte me nooit hoor...ik zei ze waar het op stond, hoe verlegen ik ook ben!
En nu...nu wordt het alleen alsmaar erger...en nee, ik ben niet heiliger dan de paus, maar te hard rij ik zelden en ik baal als een stekker als ik eens een bekeuring krijg voor 3km te hard(denk gem. één keer in de 10 jaar)...laat ze die dikke BMW-rijders eens flink pakken die me altijd voorbij vliegen op de rijksweg met minstens 40km te hard denk ik dan! Maar ja...die lui schrijven dat gewoon ergsn bij af...ik zag laatst bij zo'n tvprogramma over verkeersmisdragers dat zo'n vent gewoon zei nadat ie een bon voor 229 euro had gekregen 'oh...ik heb daar een potje van 5000euro voor per jaar...!'pfff...niet te geloven.
Btw...na jouw opmerking over mijn vliegende vogel in de lucht :-))), vind ik dat ik wel even mag opmerken dat je begint met een foute zin...'iedereen' is wel heel veel maar er behoort een enkelvoudig werkwoord bij...'iedereen IS hypocriet'...en dat klopt ook! (De tussenzin verandert daar niks aan!)
:-)))))
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 12-11-09

@ saartje
heel mooie tekst, k kreeg er kippevel van!!

Gepost door: fotorantje | 12-11-09

Je kunt ook nog... en/of in de discussie betrekken hahaha 'Hij en/of de kinderen zijn/is wakker'. Ik weet het, ik weet het...de Belgen zijn vaak veel beter in de taalspelletjes en de dictees (hoewel de Taaldrops bij Talleke toch maar al te vaak peanuts waren voor mij haha maar daar ligt het accent dan ook vaak op door de eeuwen heen ingeburgerd foutief woordgebruik in het Vlaams, waar ik als Nederlandse natuurlijk geen last van heb).
Ik denk toch dat die tussenzin, voorál ook omdat ie tussen komma's staat, geen invloed kan hebben op het werkwoord in de hoofdzin hoor...en dan is het dus 'is'. Haal de komma's weg en het wordt een ander verhaal..hoewel ik het dan toch nog vreemd vind klinken. Gooi die tussenzin eens naar achteren, dat kan...'iedereen is hypocriet..of zoniet toch velen!' Bij 'hij en zijn kinderen zijn wakker' kan dat niet! bij 'hij of zijn kinderen is wakker' weer wel! Het zal in het voegwoord zitten hè...'en' is toevoegend, 'of' is splitsend! Bij toevoegend wordt het onderwerp in de zin vanzelf meervoud ( en dus het bijbehorend werkwoord), bij splitsend blijft het enkelvoud.
:-)))

Gepost door: mizzD | 12-11-09

Geert,
Hier in Noorwegen hebben we al veel geleerd in positieve zin zodat als we in Belgie zijn we serieus opkijken hoe er in belgie wordt omgesprongen met reglementen. Ik wil daarmee zeggen dat we hier niet moeten proberen om harder te rijden dan te toegestane kilometers,dat het hier nultolerantie is qua drank en rijden of je krijgt hier een serieuze geldboete en gevangenisstraf, dat er hier NERGENS binnen mag gerookt worden. Wij zijn in die zin echt wel verbouwereerd hoe sommige van onze vrienden ons dan uitlachen als we zeggen dat we niets van alcohol drinken als we moeten rijden en dat er in Noorwegen niet binnen wordt gerookt zelfs niet in huis. zelfs in de avond voor de t.v. durfden we vroeger een flesje wijn opentrekken en genieten maar hier is dit uit den boze als we zeker weten dat we de auto nog in moeten. Ik kan hier nog een hele epistel schrijven maar hou het bij dit. Ik vind het heel erg wat er daar gebeurd is en er zijn veel hypocrieten, ik durf er voor uitkomen dat ik vroeger ook wel eens een zware voet durfde hebben als ik reed en dat ik ook eens met een glaasje teveel achter het stuur heb gezeten. Ik heb daaruit geleerd en ik zou dit nu nooit meer in mijn hoofd halen. Met ouder worden leer je wel. Hopelijk leren er nog meer mensen uit hun roekeloos gedrag, jammergenoeg gebeurd dit meestal als er iets ergs is gebeurd. Ik heb het geleerd door in een ander land de gewoontes over te nemen van dat land...
ha det bra,
a3eindje

Gepost door: a3eindje | 12-11-09

Dag Geert Je hebt overschot van gelijk. De maatschappij moet dringend veranderen. We moeten stoppen om net als kleine kinderen naar elkaar met de vinger te wijzen, zo van 't is zijn/haar schuld. Kijk allemaal in eigen boezem, neem allemaal jullie verantwoordelijkheid, toon respect voor je medemens, dan ben je een held of heldin.

Gepost door: Joke | 12-11-09

Elke ochtend en elke avond hou ik mijn hart vast als dochterlief met haar fiets van en naar school vertrekt! En elke keer ben ik blij als ze me met haar gsm een rinkeltje geeft dat ze is gearriveerd! Goed verlichte fiets, fluo hesje, fluo regencape. Ikzelf hou me steeds aan de snelheidslimieten, mijn kids zijn van kleins af aan in de gordels gebonden want ik heb een bloedhekel aan mensen die hun kinderen los in de auto laten rondhupsen. Zo'n kind kan aan 50 per uur los door je vooruit vlammen als je moet remmen! Tja Geert, je wist het al hé? Voor mij moet niemand stoer doen hoor om te scoren!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 12-11-09

Meegekregen wat er hier recentelijk in NL is gebeurd?
Een van de directeuren van Veilig Verkeer Nederland is op tig overtredingen betrapt, waaronder 60 in 30km zone bij scholen ed.
En vervolgens pleitte hij voor een snelheidsbegrenzer..
Inmiddels is hij wel afgetreden, maar dan nog.
Hij vond het zelf al zo moeilijk zich aan de regels te houden, hoe moet dat dan voor de gewone bruger was de stelling van de journalist.
Logisch natuurlijk...

Tsja ik ben eerlijk, ook ik ben niet altijd braaf in het verkeerd.

Gepost door: Annemarie | 12-11-09

dag Geert, En wat nu zo erg is aan die hele situatie? Er wordt zo vergoelijkend over gesproken.Hij mag terug naar huis want anders is hij zijn werk kwijt en kan hij de slachtoffers niet betalen.Maar twee slachtoffers zijn dood en die kan hij met betalen niet meer tot leven wekken.O en hij reed "maar " twintig km te snel en hij had maar een "beetje" te veel gedronken.Verdorie waar gaan we naar toe! Er worden regels en wetten gemaakt maar als je die niet naleeft wordt je niet eens gestraft!Er gebeuren veel ongevallen juist omdat de regels niet worden nageleefd. Van mij mag het beleid echt wel strenger worden

Gepost door: magda | 12-11-09

Geert, ik ben het helemaal eens met wat je schrijft.
Tussen de velen die nu die jongen die het ongeval veroorzaakte met de vinger wijzen, zijn er bijna evenveel die hetzelfde (rij)gedrag vertonen.
Alleen... zij hebben telkens een beetje geluk gehad dat er niemand in de buurt was.
Het is heel erg wat er gebeurd is,
voor alle betrokken partijen.

Gepost door: lien | 13-11-09

Geert, Je hebt natuurlijk volkomen gelijk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook al eens 90 durf rijden, daar waar het maar 70 mag. Soms doe je dat onbewust.
Maar ik drink nooit alcohol als ik met de auto rijdt en ik heb gene FB. Dat pleit een beetje in mijn voordeel, toch ?
Maar het is inderdaad vooral de mentaliteit die moet veranderen. We beseffen nog altijd niet genoeg wat voor een moordmachine zo'n auto kan zijn.
Groeten !

Gepost door: Piet | 13-11-09

Fucking asshole, hij die dit deed!

Gepost door: Danique | 13-11-09

Het zijn ondertussen al 3 dodelijke slachtoffers geworden, en weer eens zal er niks veranderen.
Nog steeds wordt dit omschreven als 'onvrijwillige doodslag' en daar ben ik niet akkoord mee, want in sommige mensen hun handen is een auto een wapen en als je drinkt en te hard rijd dan noem ik dit niet meer 'onvrijwillig'

Kan je alleen maar gelijk geven met je artikel, je hebt meer dan gelijk.

Gepost door: Etje | 14-11-09

Je slaat de nagel op de kop...

Gepost door: Marc | 14-11-09

De Sint? Die komt per boot hè! Maar het zal vast niet de eerste keer wezen als er ergens ten lande daarna niet overgestapt wordt op een schimmel met slechts 1pk, maar in een voertuig van niet geringe afmetingen dat bij grote delen van de inwoners van dit land ( én het land ten zuiden daarvan ;-) ) gezien wordt als staatsvijand nummero uno, een SUV dus...maar geloof me...ook met een eendje, of een 2pk zoals jij dat noemt, zijn er ooit wel mensen doodgereden hoor...hell, zelfs de 1pk van de Sint kan met een welgemikte trap wel iemand doden! Het gaat om de mentaliteit van de bestuurder hè...niet om het voertuig pur sang.
Groetjes weerrr!

Gepost door: mizzD | 14-11-09

Of het verraadt gewoon... wat mensen een mooie auto vinden! :-)

Gepost door: mizzD | 14-11-09

Ik kan je mening enkel maar bijtreden! Ik heb ook voortdurend kwade en zenuwachtige bestuurders achter me omdat ik de snelheidsbeperking respecteer. Je kent ze wel, de gatplakkers die zo dicht achter je rijden dat je zelfs hun lampen niet meer ziet. Akelige mensen. Ik haat ze!

Gepost door: Martine | 15-11-09

Idd Het is al lang niet meer plezant in het verkeer en je bent tegenwoordig gewoon gegeneerd als je je houdt aan de toegelaten snelheid.

Gepost door: Nana | 16-11-09

De commentaren zijn gesloten.