05-11-09

Saai (?) maar interessant - 1

De rode draad doorheen mijn blog is de tuin en vooral bloeiende planten. Het kan dus niet anders dan dat ik af en toe min of meer in herhaling val.

gazon1_051109Begin dit jaar had ik een postje "Werken aan een mooi gazon - nú". Daarin werd uitgelegd waarom verticuteren eigenlijk niet echt aan te raden is, en dat een mooi gazon op langere termijn veel meer gebaat is bij kalkgiften. De komende dagen staat dan ook vast en zeker een kalkgift op mijn agenda. En ik kan het aan iedereen aanraden om hetzelfde te doen; wel eerst de bladeren verwijderen natuurlijk.

Maar waarom is kalk belangrijk voor de grond en voor de planten ? Daarover gaat onderstaand artikel dat ik kopieerde (en wat inkortte) van de website van vasteplantenkweker Jan Spruyt-Van der Jeugd. Zij die de interesse en de moed hebben om het te lezen zullen merken dat kalk veel meer betekent voor planten dan alleen kalk. Het is een soort catalysator die er voor zorgt dat planten ook andere en zeer belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen.

In een eerste bijdrage gaat het over de pH van de grond, binnenkort over de struktuur van de grond, en wat later over de bemesting.

De zuurtegraad (pH), puur scheikundig bekeken.
Om de zuurtegraad van bodems te kunnen omschrijven, moeten we gazon2_051109teruggrijpen naar de scheikunde. Voor wie dit interesseert, vertellen we dat de zuurtegraad een maat is voor de concentratie aan vrije waterstofionen (H+).
Hoe meer van die H+-ionen, hoe zuurder iets is, en des te lager de pH-waarde.
Hoe minder van die H+-ionen, hoe minder zuur iets is en des te hoger de pH-waarde zal zijn.
Puur chemisch gezien ligt de pH-waarde steeds tussen 0 en 14, en noemt men een pH van 7 neutraal. Een pH lager dan 7 noemt men zuur, een pH hoger dan 7 noemt men basisch of alkalisch.

De zuurtegraad (pH) van toepassing op bodems.
Voor tuingronden vinden we bijna steeds een pH-waarde tussen 4 en 8.
Een grond met een pH lager dan 5,5 is zuur, een grond met een pH hoger dan 6,5 is basisch. Algemeen kan men stellen dat een goede tuingrond een pH-waarde heeft tussen 5,5 en 6,5.
gazon3_051109Nu is de ideale zuurtegraad voor elke tuin niet helemaal gelijk. Op de eerste plaats hangt veel af van de grondsoort. Lichtere zandgronden zijn reeds vruchtbaar bij een pH tussen 5,5 en 6,5. Zwaardere kleigronden vragen een hogere pH, nl. tussen 6,0 en 7,0. De zuurtegraad (pH), van belang voor (vaste) planten. De meeste (vaste) planten groeien goed bij een bodem-pH tussen 5,5 en 6,5.
Hoe komt het nu dat planten niet willen groeien als de pH niet geschikt is? Het antwoord heeft alles te maken met de voeding van de plant. De pH bepaalt immers hoe de voedingselementen die in de grond zitten zich zullen gedragen.
Bij een bepaalde pH vormen sommige voedingselementen andere verbindingen die niet meer opneembaar zijn voor de plantenwortels. Daardoor ontstaan er gebreksverschijnselen. Andere elementen zoals mangaan (Mn), aluminium (Al) en ijzer (Fe) worden bij een te lage pH te sterk opneembaar voor de planten.
Voor de meeste planten kan hierdoor een vergiftiging ontstaan, door een te grote opname van deze elementen.
gazon4_051109 Andere planten dan weer wensen een dergelijke hoge opname van deze elementen. Deze laatste noemt men de zuurminnende planten. Dit zijn dus planten die optimaal groeien in zure gronden, dus lage pH. Volgens de gewenste bodem-pH kan men vaste planten indelen in 3 categorieën:
pH tussen 4,5 en 5,5: zuurminnend
pH tussen 5,5 en 6,5: normaal kalkbehoeftig
pH tussen 6,5 en 7,5: kalkminnend 
Of planten al dan niet zuurminnend, normaal, of kalkminnend zijn kan gevraagd worden bij de kweker, of kan eenvoudig opgezocht worden in literatuur over planten.
Voor een geslaagde aanplanting van (vaste) planten neemt u best een grondstaal van de te beplanten bodem. Verzamel grond, met een schop of een speciale grondboor, op enkele plaatsen, gelijkmatig verdeeld over de tuin, tussen 0 en 25 cm diepte. Let er wel op dat slechte stukken in de tuin, of stukken met bv. aangevoerde grond, het best afzonderlijk bemonsterd worden. Meng vervolgens gazon5_051109de verzamelde grond gelijkmatig door elkaar. Van dit mengmonster kan u dan ca. 0,5 kg binnenbrengen in een speciaal labo voor grondonderzoek; zoals bv. 'De Bodemkundige Dienst van België', W. de Croylaan 48, B-3001 LEUVEN-Heverlee (Tel. 016/22 54 26; Fax 016/22 42 06). U kunt dit instituut steeds opbellen zodat zij u de officiële staalnemers het dichtst bij u in de buurt kunnen aanwijzen. Zij analyseren dan uw staal op de zuurtegraad en op de bemestingstoestand.
Ook in de betere tuincentra zou u moeten terecht kunnen voor een betrouwbare pH-analyse en bijhorend een analyse van de voedingstoestand van uw bodem. 

Hoe de zuurtegraad (pH) aanpassen voor (vaste) planten?
Wanneer u de pH van uw bodem kent, kunt u deze vervolgens in orde brengen. Is uw bodem te zuur (lage pH), dan kunt u deze verhogen door hem te bekalken. Indien de pH te basisch (hoge pH) is, dan kan u de bodem plaatselijk verzuren door hem te vermengen met turf of met speciale producten voor heideplanten en rhododendrons die u in tuincentra kan kopen. pH-waarde verhogen = uw bodem minder zuur maken. Indien u uw grond minder zuur moet maken, dan moet u een bekalking uitvoeren. Voor vaste planten kiest u het best voor zeewierkalk (poeder) of gekorrelde groenkalk. De dosis die u moet toepassen, meestal uitgedrukt in kg per 10m² of per 100m² (are) is afhankelijk van de gemeten pH-waarde en van de plantensoort die u wenst aan te planten.
Het ideale moment om te gazon6_051109bekalken van vaste planten is bij het klaarleggen van de bodem voor de aanplanting. Best strooit u de gewenste hoeveelheid kalk uit over de grond. Vervolgens mengt u deze innig met de bovenste 25 cm aarde. Zo krijgt u een goede verdeling in de diepte, en dus een gelijke pH. Ook in een reeds bestaande border met vaste planten kan een regelmatige onderhoudsbekalking gewenst zijn. Vooral voor de kalkminnende plantensoorten is dit een absolute must. Immers talrijke natuurlijke processen doen uw bodem langzaam maar zeker verzuren. Het ideale moment voor een dergelijke onderhoudsbekalking is vanaf het late najaar tot het vroege voorjaar.

Om als besluit terug te keren naar ons gazon: aangezien quasi alle gronden van nature uit verzuren, is bekalken aangewezen. Mos duidt absoluut op een verzuring. Bekalken zal er dus voor zorgen dat uw gras beter de nodige voedingsstoffen kan opnemen, en het mos de baas blijft.

Commentaren

*** Ik wist wel dat kalk goed is voor meer dan de beenderen alleen ;-)))))))

Gepost door: Tal | 05-11-09

Gazon heb ik jaren geleden allemaal weggedaan. Voor de rest, goeie grond hier, bijna alles doet het hier goed en zaait zichzelf uit als het effe kan/wil.

Gepost door: Nana | 05-11-09

amai! wat een schoon epistel ;-)
ik denk dat ik toch maar een staaltje bij de boerenbond binnenbreng,die zoeken het dan voor mij uit! en geven de nodige advies,of indien je ,je geroepen voelt mag jij het ook komen doen hoor!
grtjs...

Gepost door: guusje | 05-11-09

Oei... ik geef eerlijk toe dat ik het verhaal niet helemaal gelzen heb...maar ik heb dan ook geen gazon. Het mos dat ik daar altijd inhad trok zich van mijn kalkgiften niks aan...op een gegeven moment had ik meer een mosveld dan een grasveld...ook wel mooi hoor! Maar lastig maaien hahahahaa! Ik heb geen gras meer...de honden lagen er niet graag op, die gingen liever op de tegels liggen.
En ja hoor...ik kom soms ook ineens nog ergens een emmer bollen tegen en plant die dan ook nog...niet altijd met evengoed resultaat moet ik zeggen, maar of dat aan de te late planting ligt weet ik natuurlijk niet! Zolang de grond niet bevroren is, kan je bollen poten hè! :-)
En nu ga ik dan toch nog eens even je postje helemaal lezen! :-)))
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 05-11-09

Ah! Toch heel interessant...vooral het 'innig vermengen van 25cm grond met de kalk' klinkt heel lief! hahahahah!

Gepost door: mizzD | 05-11-09

gelukkig hoef ik mijn terras niet te kalken...

Gepost door: Martine | 05-11-09

Ehmm, tsja, hehehe... :-)
Wij hebben geen gras, dus ehm.. En in het vorige huis was ons gras prima in orde!

Gepost door: Annemarie | 05-11-09

ahh ja geert :-)
dat lees ik niet allemaal,
dat beetje gras van mij:-)))
whahaha

maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die je tips erg goed kunnen gebruiken,
ik geef je een dikke knuffel en dat doet het gras groeien :-))
wedden:-))

Gepost door: klaproos | 05-11-09

deze keer ben ik blij dat ik geen gras heb, anders had ik al die tekst moeten lezen en die vele lettertjes dansen gewoon voor m'n ogen.
k heb wel genoten van het nostalgische lied, wat is dat lang geleden, en toch klinkt het alsof ik het gisteren nog hoorde.
Dat we allemaal crazy zijn dat is een feit, en die die het nog niet waren zullen het zijn na deze ferme kalkuitleg :-))

Gepost door: fotorantje | 05-11-09

Oh ja, Het is best een mooi verhaal,
maar niet aan mij besteedt.
Jij woont aan gras, ik aan water,
het klotst en golft om me heen...
Jij hebt kalk nodig, ik brood voor de eendjes.
En dát Geert, is het verschil...!

Gepost door: saartje | 05-11-09

Geert, Een boeiende uitleg waar we iets van opsteken.
Ik heb ooit mijn tuingrond laten onderzoeken en ik had een te hoge ph-waarde. Te weinig zuur. Zuurminnende planten doen het trouwens niet goed in mijn tuin.
Ik zal dus moeten wat turf en zure grond toevoegen. Op mijn gazonnetje strooi ik jaarlijks kalk en meststof. Maar ik ben blij te vernemen dat verticuteren niet hoeft. Da's een karweitje waar ik van af ben. Met het mos valt het nogal mee. Maar ik heb wel veel klavers in mijn gazon, die ik maar niet kwijt geraak. Heb je een tip ?
Groeten !

Gepost door: Piet | 07-11-09

De commentaren zijn gesloten.