01-11-09

Er komen andere tijden..

Bob Dylan zong het ons voor: The Times They Are A-Changin'
halloween1Toen wij klein waren was er wellicht geen mens hier te lande die wist dat Halloween bestond, laat staan dat er iemand was die wist wat het precies betekende.
Dat laatste leerde ik gisteren hier: de naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, halloween2ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag. Maar dit volledig ter zijde.

halloween5In onze tijd dus werd een pompoen alleen uigehold om in de soep te doen; het meest essentiële stuk, het omhulsel, vloog op de komposthoop, of was voor de kippen.

halloween4Gisteren zag ik op twee blogjes, hier en hier, hoe de kinderen tegenwoordig inventief en kreatief zijn om zich om te toveren tot de meest schrikwekkende monsters en van deur tot deur gaan aanbellen om met manden vol snoep naar huis te komen. Getuige daarvan ook een aatal foto's hier die ik mocht overnemen.
Terzelfdertijd merkte ik hoe de lokale jeugdbeweging in het donker door onze straat trok, in groepjes van een stuk of 10, gewapend met fakkels, maskers en andere attributen.
Overgewaaid uit Amerika, en ik heb er niets op tegen. 

Het deed me wel eventjes terugdenken aan vroeger, aan een (Vlaamse) traditie die, althans hier bij ons in de streek, aan het uitsterven is: Driekoningen. Wij liepen ook verkleed, wij trokken ook van deur tot deur, en i.p.v. een fakkel met een échte vlam hadden wij hooguit een lichtgevende ster bij ons. Al moest er al eerst veel licht op vallen eer je ze kon zien. 
halloween3De sneeuw (ja, ook dát bestond nog in Vlaanderen) en de vrieskou konden ons niet deren, aan elke deur lieten we de bewoners al zingend geloven dat we met drie waren, ook al waren we soms maar met twee, of soms zelfs met vier...  Of zelfs gans alleen, dat gebeurde ook, maar zo ver heb ik het nooit gedreven.
Maar we kwamen wel thuis met een buit spaarcentjes die een veelvoud was van ons zakgeld. Nu, bij ons in de familie was dat niet moeilijk, want ons zakgeld was eigenlijk die naam niet waardig: tot onze eerste kommunie nul frank, nadien een halve frank per leeftijdsjaar, vanaf ons twaalde een volle frank per leeftijdsjaar, en vanaf ons 16-de zelfs twintig frank. Dit alles dan nog elke week opnieuw.
halloween6Maar er was ook nog een andere traditie met Driekoningen, en ik heb de indruk dat die echt volledig vervaagd is. Op de avond voor Driekoningen zat er in de boekweitbrij die we voorgeschoteld kregen 1 (één) niet geweekte boon verscholen. Hij of zij die het geluk had die boon opgeschept te krijgen was 's anderendaags koning voor één dag, en mocht bijvoorbeeld bepalen wat er zou gegeten worden, hoefde niet mee te helpen met de afwas, hoefde geen boodschappen te doen, en mocht zelfs - met mate natuurlijk - één en ander kommanderen.
Al ben ik er nu wel van overtuigd dat die boodschappen gewoon een dag verschoven werden, want ik kan mij niet inbeelden dat er bij ons ooit iemand anders dan ik naar de winkel moest fietsen.

Zou dit nog bestaan ? Zoniet, misschien kan dit een tip zijnvoor wie dit leest om dit weer in ere te herstellen ? Aan het begrip koning kan vast en zeker een zeer kreatieve invulling gegeven worden. Eén beperking wil ik hier toch opleggen: zij die toevallig Albert heten mogen niét meedoen !

halloween7

11:06 Gepost door Geert in Uit de oude doos | Permalink | Commentaren (18) | Tags: halloween, driekoningen |  Facebook

Commentaren

Wij kenden dat allemaal niet en aan de deuren gaan bellen mochten we zo al niet. Bijvoorbeeld als we lotjes voor de school moesten verkopen! Dan kocht ons mama het hele boekje opdat we nergens zou moeten gaan bellen.
Ik vind het nu toch leuk in sommige streken, hier niet...en niet door mannekes die Albert heten hoor!
Brrrr boekwijtbrij daar zou ik niet van gegeten hebben.
En over drinkgeld zal ik maar zwijgen! Heel andere toestanden dan nu.
Groetjes Geert.

Gepost door: emmy | 01-11-09

Ik ken de twee tradities is wel. Halloween wordt bij ons hier niet gevierd. Nouja in mindere mate, niet met kinderen aan de deur iig.
Driekoningen ken ik uit Oostenrijk, waar ze nog steeds langs de deuren gaan en ook op de deuren aangeven dat men is langs geweest. :-)
In Nederland gaan de kinderen dan langs op 11 november.

Gepost door: Annemarie | 01-11-09

halloween kenden we als kind heel zeker niet,
zelfs rondlopen met driekoningen zag je maar weinig bij ons vroeger, heb ik dus nooit gedaan.
op 1 nov. werd bij oma wafels gebakken voor kinderen en kleinkinderen maar dat kan ik mij jammer genoeg niet herinneren, de mama vertelde dit deze middag nog.
en zakgeld, hadden we dat toen nodig, toch niet als de mama huisvrouw was, dan ging je gewoon naar huis na school en kreeg je daar een vieruurtje, nu hebben de kinderen geld nodig om zelf hun vieruurtje te gaan kopen.
Klein beetje geld met nieuwjaar en zo kregen we.
Ik weet nog dat op aandringen van een buurmeisje (ik was toen zo'n 6 jaar denk ik of ietske ouder) m'n spaarcentjes samenraapte om in het enige non-food winkeltje van het dorp beestjes te gaan kopen voor mijn boerderijtje :-)), ja de livingeettafel diende nogal veel als boerderij.

Gepost door: fotorantje | 01-11-09

Geert, dat van die boon in de taart heb ik hier op de blogjes leren kennen, bi els als ik me niet vergis, maar ik had er nog nooit van gehoord. De kanten van Aalst doen ze dat nog volgens mij. HEt lijkt met wel een leuke traditie.
Halloween wordt hier bij ons althans niet 'gevierd' en we krijgen ook nooit kids over de vloer op zoek naar snoep.
Die 3 koningen, ik ben nooit gaan zingen al wou ik dat doodgraag doen met mijn 2 buurjongens (2 + 1 = 3) maar dat mocht niet van mijn vader, hij vond dat schooien. En er moest niemand het wagen om met 2 of 4 aan de deur te staan bij ons, want dan kregen ze niks van mijn vader.
Ik reed ook altijd alleen naar de winkel met mijn fietske (A&O) al van mijn vierde jaar, maar ja, ik ben tot mijn 12 ook altijd enig kind geweest.
En ja de winter ... hmm, mss moet ik je wel een beetje gelijk geven, al vond ik dat er vorig jaar toch wel een winter is geweest, mss niet echt lang, maar het heeft gesneeuwd (ik haat dooi!) en gevrozen (ik haat krabben aan mijn ruiten van de auto) ...

Gepost door: patsy | 01-11-09

OT OT nee ik begrijp dat volkomen, ik ga ook niet op allerheiligen zelf naar het graf van de grootouders, dat hebben we twee weken geleden gedaan. Het hoeft niet persé, maar er toch even zijn, ja dat wil ik wel.
maar dat mag zeker een andere dag, gewoon een dag dat je er behoefte aan hebt.
of helemaal niet, want je hebt geen graf of urne nodig om aan de overledenen te denken, dat doe je zowiezo bij veel wat je doet, herinneringen hé...

en dat jij beetje tegendraads bent dat weet ik toch al :-))

Gepost door: fotorantje | 01-11-09

OT ja, vergat ik nog te zeggen

k vind het een hele mooie gedachte om allerheiligen mee af te sluiten
en telkens ik nu zo'n koekje eet denk ik aan je moeder

Gepost door: fotorantje | 01-11-09

Halloween daar deden we niet aan mee maar driekoningen des te meer. Mijn oudste broer, mijn tweelingzus en ik. Mijn jongere broertje was toen nog te klein om mee te gaan (6jaar verschil met ons en 9 met mijn oudste broer. Mijn vader maakte de ster om mee te nemen, die kon zelfs draaien als we aan een koordje trokken en als we thuiskwamen met onze zak vol snoep en centen dan stonden er pannenkoeken klaar. We hebben dat toch verschillende keren gedaan. Robin is nu opgegroeid met het halloweengebeuren en driekoningen kennen ze hier niet. Al die snoep vind ik maar niets en Robin is niet echt een snoeper maar zijn vader daarentegen...die gaat van die pot genieten :-)) Robin vond het super dat hij dat eens kon meemaken, de vorige jaren was hij ziek of het was te slecht weer om een hond door te jagen. En gisteren was het ideaal.
Hilsen,
a3eindje

Gepost door: a3eindje | 01-11-09

Schoon postje Geert!

Gepost door: Jientje | 01-11-09

tradities hé geert dat houdt onze landen levendig, maar wat haloween is komen doen???
beats me...
uit amerika zeker:-))

Gepost door: klaproos | 01-11-09

Driekoningen?? Dat is toch pas 6 januari?? Ik ken die dag alleen maar omdat een opa van mij dan jarig was, dus dat werd dan gezegd ( en mijn schoonmoeder is ook op 6 januari jarig...en een hele goede vriendin...dus ik heb/had er drie jarig op Driekoningen hahahahaha!)..maar daar werd verder niks aan gedaan...zéker niet door dat niet-gelovige gezin waar ik uit kom! Maar die gewoonte van die boon ken ik van de blogs hier wel...heb ik eerder gelezen! In deze tijd wordt er in Noord-Holland en Friesland wel aan SinteMaarten gedaan...dat is ook langs de deuren gaan, meestal met een lampion of ouderwets met een rommelpot...halen de kinderen ook wat geld mee op. Maar ik ben dus van Zuid-Holland hè...dus behalve dat mijn vader weleens een rommelpot voor ons knutselde, gewoon omdat ie dat leuk vond, deden we daar ook niet aan!
Het Halloween van nu vind ik echt wel leuk, doe er zelf niet zoveel aan, behalve wat snuisterijen in dat mooie oranje kleurtje in de kamer zetten, maar hier in de straat waren een aantal huizen flink griezelig versierd en kwamen ze ook trick-or-treaten...en ook nog met lampionnen door de straat...gezellig! Beetje carnaval vóór kerst in plaats van erná...alleen dan zonder dat gezuip, véél leuker! :-)
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 01-11-09

Waauw Geert, grappig blogje gemaakt!

Hier deed alleen lara mee
noodgedwongen dat wel!
Doordat ze besprongen werd
door allerlei rare dingen in het spookjesbos!
Dat zag je al wel...

Gepost door: saartje | 01-11-09

Ik vind Halloween heel plezierig en bevoorbeeld eens een heksen wandeling mee doen..zeker voor de kinderen is dit leuk...fijne zondag

Gepost door: Yolanda | 01-11-09

Hoi Geert, als kind heb ik nooit van Halloween gehoord. Zelfs pompoenen heb ik toen nooit gezien.
Wat hier traditie was ... met carnaval in groep en verkleed, in t gehucht waar wij woonden aankloppen of bellen. De mensen probeerden dan te raden, wie wij waren en/of ze iemand uit de groep herkenden. We kregen dan wat geld en op t einde van de rit, gingen we daar dan samen van eten. Meestal was dat een friet met een lange of zo ;-)
Met Nieuwjaar mochten wij bij de naaste buren Nieuwjaar gaan wensen en kregen dan meestal een doosje pralinekes of zo.
Driekoningen was hier nie zo 'in'.
Op 11 november werd/wordt dan weer in de gehuchten een brandstapel gemaakt en ontstoken. De kinderen en/of volwassenen hadden dan een uitgeholde biet of raap met een brandende kaars in, bij zich. Het was ook wel plezant om mekaar met de houtskool, die we daar vonden zwart te maken.
Spijtig dat veel van deze tradities verdwenen zijn, hé :-(

Gepost door: Ri@ | 01-11-09

Driekoningen zingen, daar heb ik leuke herinneringen aan. Met "schatten" kwamen we thuis. Althans in onze kinderogen. Jammer dat dit gebruik verwatert.

Gepost door: Martine | 01-11-09

Geert, Tja, tijden veranderen en tradities worden soms een beetje aangpast.
Als kind ben ik maar één keer,samen met mijn vrienden, aan een deur gaan aanbellen. Ik weet niet eens meer voor welke gelegenheid. Toen kregen we een briesende huisvader achter ons aan, die het beu was dat hij om de haverklap uit zijn zetel werd gebeld. Sindien waren die beltoestanden niet meer aan mij besteed.
Groeten !

Gepost door: Piet | 02-11-09

Hier niks gemerkt van Halloween. Met Driekoningen daarentegen krioelt het in het dorp van de verklede kinderen en verkopen de bakkers speciale taarten mét verstopte boon. In de Kempen is het ook nog steeds de gewoonte om Nieuwjaarkezoete te gaan zingen.

Gepost door: Nana | 02-11-09

In Londen waren er ook veel etalages die iets deden met Halloween. In Noord Holland vieren ze 11-11 intensief Sint Maarten, dan gaan de kinderen ook met lampionekes langs de deur en hopen snoep te krijgen...en Sint Maarten is toch ook wel bietenwandelingen hè.'k heb er in mijn jongste jaren ook wel meegelopen.

Gepost door: Danique | 02-11-09

Hahahahaaaa!!!! Nee...die wandeling in Gilze was vorig jaar ook al druk bezocht hoor. Wordt georganiseerd door WalkingActivities, dus geen zielige eenzame dame achter de inschrijftafel! hahahaaa!
Maar de rust werd vorig jaar in een...dampende koeienstal gehouden...ik had er geen slok koffie binnen gekregen hahahahaa en net voor we het bos in konden, week de route af en mochten we...de zoveelste polderweg aflopen...niet zo'n leuke tocht dus. Maar als er niks anders is en je wilt tóch wandelen, dan schik je hè! :-))) Maar dat hoefde nu dus niet! :P

Gepost door: mizzD | 02-11-09

De commentaren zijn gesloten.