18-10-09

Verbena Bonariensis

Half juli was er een postje over de Verbena Hastata, vandaag is het zusje aan de beurt: de Verbena Bonariensis. Jawel, een zusje en geen broertje, want de Verbena Bonariensis is min of meer naar de roze kant (lila-paars).

verbena_bonariensis_171009_3


verbena_bonariensis_171009_2Verbena Bonariensis (syn. Verbena Patagonica) is een vaste plant die zich vaak gedraagt als verbena_bonariensis_171009_1een éénjarige, omdat ze vorstgevoelig is en dus geregeld verdwijnt, maar zich na één seizoen rijkelijk uitzaait en dus altijs terugkomt. De plant is ook in het eerste groei- en bloeijaar quasi onmiddellijk op de normale afmetingen. En de ijle plant kan tot 2 meter hoog worden.
De ruw en behaarde, min of meer vierkante en taaie stengels komen vanuit het niets, of vanuit een klein rozetje uit de grond; de bladeren zijn lancet- tot lijnvormig, ruw en gezaagd. De stengels hebben enkele tot meerdere zijvertakkingen.
verbena_bonariensis_171009_6De zeer kleine lila-paarse bloempjes, in langgesteelde schermvormige trossen bloeien van juni tot september, tot zelfs diep in oktober. De eerste nachtvorst is er meestal teveel aan. Vorst aan de grond wordt nog verdragen, vorst op 1m hoogte is meestal wel het einde van de bloei.
De plant is zeer fraai voor zowat overal in de border, voornamelijk door de losse en ijle groeiwijze, die ervoor zorgt dat de ze nooit opdringerig is.
Volle zon geniet absoluut de voorkeur, de verbena_bonariensis_171009_4grond mag tamelijk droog zijn. Wil men de plant zelf uitzaaien, dan is vroeg zaaien de boodschap om nog hetzelfde jaar bloei te hebben. Eens je deze plant in de tuin hebt, vraagt ze heel weinig onderhoud; alleen zal je in het voorjaar de zaailingen soms wat moeten uitdunnen, en is het niet onverstandig om de meeste uitgebloeide bloemtrossen ruim voor de winter weg te snijden, zoniet kan het uitzaaien lastig worden.


verbena_bonariensis_171009_5Alle foto's uit eigen tuin, en de meeste aanklikbaar. De smalle foto toont een zicht van de volledige plant: zeer ijl dus.

Commentaren

=^..^= En dan beweer jij dat je tuin niet meer om aan te zien is nu!!!

Gepost door: Tal | 18-10-09

Zo'n prachtig plantje.. en dan begin jij met zo'n stereotype-bevestigende opmerking...alsof roze alleen voor meisjes een mooie kleur is! :P:P:P
Wat bedoelde je met je nuttige opmerking bij mij? Ik snap het niet goed...is m'n normale lettertype te klein of zo? (jij hebt hier volgens mij ongeveer hetzelfde!) laat even weten, ik hou van nuttige tips! :-))))
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 18-10-09

Een heerlijke plant !! Jij hebt haar heel mooi weergegeven en heerlijke info... TOP !
Lieve groetjes van Anna

Gepost door: FotoAnna | 18-10-09

een roos bloemeke zou ik dus zeggen hahahaha
ja Annemarie zal er blij mee zijn "gniffel"

Gepost door: callemie | 18-10-09

In jouw tuin lijkt het wel eeuwig zomer te zijn. Zie die bloemenpracht en dan die vlinder ! Ik had zowaar ook medelijden met het beesteke. Hopelijk is alles goed afgelopen met hem/haar.

Gepost door: Stefanie | 18-10-09

die hastata ziet er mooi uit!
en ik ben tata :-)

Gepost door: fotorantje | 18-10-09

Ik zou toch eens in die tuin
van je willen lopen(lees huppelen)!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 18-10-09

wat een dankbare bloeier geert,
ik heb er met plezier naar gekeken :-)
al die vlinderkes van jou gingen daar graag naar toe:-)

xxx

Gepost door: klaproos | 19-10-09

Je tuin is jouw stukje groen
op aarde
je moet er wat voor doen
maar juist dát
geeft de meerwaarde

Gepost door: saartje | 19-10-09

De commentaren zijn gesloten.