30-09-09

1 april een half jaar verschoven

In principe zet ik geen krantenartikels op mijn blog; ik vind het een al te gemakkelijke oplossing.
Maar vandaag wil ik graag een uitzondering maken, wat wat er gisteren in een aantal Vlaamse kranten stond is echt wel grappig, en nog waar gebeurd ook.

logopolitieDe politie Antwerpen rekruteert agenten in de cel.
In Antwerpen werden recent nieuwe inwoners verwelkomd met een vriendelijke brief, ondertekend door de korpschef van de Politie Antwerpen, Eddy Baelemans.
"Onlangs ben je in Antwerpen komen wonen. Dat betekent dat je een groot hart heb voor 't stad, net als wij", schrijft Baelemans. "Misschien heb je wel zin om in Antwerpen aan de slag te gaan en iets te betekenen voor onze stad. Dat kan, want de politie van Antwerpen is op zoek naar nieuwe agenten en inspecteurs. Lijkt jou dat wat?"

Doelgroep: 20- tot 25-jarigen die zich onlangs in 't stad gevestigd hadden.
Wat blijkt: ook een aantal gedetineerden die recentelijk in de gevangenis werden opgesloten werden op die manier aangemoedigd om bij de politie te komen werken.

09:31 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (12) | Tags: amai |  Facebook

27-09-09

Protest

Ik hou een twee- of driedaagse winterslaap, om ze hierboven duidelijk te maken dat het herfst is. Als zij er met het weer een gans seizoen mogen naast zitten (zomer i.p.v. herfst), dan mag ik er met mijn korte winterslaap ook een seizoen naast zitten.

15:45 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook

26-09-09

Asters

In mijn tuin: asters hier, asters daar, asters overal.

aster_7aster_1aster_2 aster_5aster_4aster_6aster_3

11:54 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (10) | Tags: aster |  Facebook

24-09-09

Metatarsalgie

Gisteren werd ik dus onderzocht op mijn klachten die wellicht te wijten zijn een het feit dat ik holvoeten heb.

Een eerste diagnose voor de pijn in mijn li-voet is: Metatarsalgie. Dit is absoluut nog geen specifieke diagnose, het is een algemene benaming voor allerlei klachten onder de voet, m.n. de middelvoetsbeentjes. Het betreft doorgaans pijn in de middenvoet of de bal van de de voet. Kan o.a. berusten op het feit, dat het middenvoetsbeentje van grote teen korter is dan de overige middenvoetsbeentjes. Daarbij worden de kopjes van de 2e, 3e en 4e middenvoetsbeentjes overbelast. Dat komt voor bij de platspreidvoet, holspreidvoet, hallux valgux en bij diverse sport- en beroepsletsels.
(paragraaf over genomen van aryo2000sporttherapie.punt.nl).


Een nog betere beschrijving vind je hier.
De klachten die daar opgesomd worden zijn:
  • pijn in de voorvoet bij lopen en staan
  • startpijn in de voet bij het opstaan 's morgens
  • vochtophoping in de voorvoet
  • eeltvorming onder de bal van de voorvoet
  • verschietend gevoel in de voorvoet
  • (soms) tintelingen in de tenen
Van dit rijtje heb ik de eerste, de tweede en de laatste klacht in hoge mate. De rest voorlopig nog bijna niet.

Verder heb ik een afspraak  voor een gang- en loopanalyse, maar da's pas op 19 oktober :-((
Steunzolen zullen onvermijdelijk zijn.

11:47 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (15) | Tags: holvoeten, metatarsalgie |  Facebook

23-09-09

Een belangrijke dag

Eens een postje zonder foto, de tekst is het belangrijkste deze keer.

Vandaag wordt een spannende dag voor mij. Zij die al één en ander gelezen hebben zullen weten dat ik graag loop - voor de Noorderburen: hardlopen. Jammer genoeg staat dat al enige tijd op een heel laag pitje, op geen pitje eigenlijk.

Mijn knieproblemen zijn echt wel volledig opgelost, maar een probleem dat ik voordien al jaren had, is terug opgedoken: een steeds terugkerende kuitspierverrekking als ik loop. En daarbij is er gaandeweg ook een probleem aan de linker voetzool erger en erger geworden. Waar ik het vroeger alleen had de uren en de nacht nadat ik had gelopen, heb ik onlangs in de Vogezen , door gewoon te wandelen, heel veel pijn gehad. (Maar plooien was er natuurlijk niet bij !).
Sindsdien voelt mijn linkervoetzool alsof ze verhit is, alsof ze geplet wordt. Tenminste toch de voorste helft.

Vanavond zoek ik een podoloog op, naar verluidt een zeer bekwame. Ik hoop dat hij mijn probleem zal kunnen oplossen. Ik heb namelijk het omgekeerde van platvoeten: holvoeten. En het zou kunnen dat steunzolen mij helpen om mijn gewicht beter over mijn linker voetzool te spreiden - daar waar het nu blijkbaar allemaal vooraan gekoncentreerd zit. En misschien dragen die steunzolen er ook toe bij dat de afrol van mijn voeten bij het lopen anders is, waardoor de kuitspier minder belast wordt.

Hoop doet leven.

10:38 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (12) | Tags: holvoeten, kuitspier, verrekking |  Facebook

21-09-09

Solidariteit kan wreed zijn

De natuur is solidair met de boeren die klagen over de melkoverschotten. En op haar manier zorgt ze ervoor dat er volgend jaar minder melkoverschotten zullen zijn, want er zal gewoon niet voldoende eten zijn voor de koeien. En minder eten is minder melk - vermoed ik. Hoe klein de tweede foto ook is hier op een computerscherm, hij is wel bijna op ware grootte weergegeven. 't Geeft een idee van de omvang van de maiskolven.

mais_20-09-09_1Natuurlijk is dat allemaal niet om mee te lachen, en de problematiek van al dan niet subsidies voor de boeren laat ik over aan de politiekers, al heb ik er wel mijn idee over. Het zou het eerste (landbouw-)produkt niet zijn dat door overmatige Europese subsidies uitgevoerd wordt tot in Afrika en daar de bevolking al weer geen kans geeft zelf iets op te bouwen.

Maar de foto's van de mais, of wat er nog moet voor doorgaan staan symbool voor de grote droogte in sommmige delen van Vlaanderen. Overal is het droog, maar gisteren kon ik aan den lijve ondervinden dat het hier en daar nog net iets erger gesteld is dan elders.
mais_20-09-09_2Ik fietste gisteren van het Gentse over Aalter tot voorbij Brugge, en vanaf Beernem is de toestand beduidend minder erg, staan de weilanden er nog net iets groener bij, en heeft het gras in de bermen nog een klein beetje kleur.
In Aalter is het ook heel erg gesteld. Wie bewondert er niet in het voorjaar de prachtig bloeiende rododendrons die zich langs de E40 op weg naar de kust tussen de bossen vlak voor Aalter bevinden. Als je met de fiets over de baantjes tussen de huizen in die bossen rijdt, dan zie je hoe metershoge en dus jarenoude rododendrons 2009 misschien niet overleven. Of toch minstens een klap van jewelste zullen gekregen hebben, waarvoor ze jaren tijd nodig zullen hebben om daarvan te bekomen. Jammer dat ik daar geen foto's van heb, of misschien net goed, want het is echt geen prettig beeld.

Vlaanderen op weg naar een woestijn ? Zo'n vaart zal het niet lopen, maar ik zou toch graag eens statistieken zien over de evolutie van het cumulatief neerslagtekort per streek, over pakweg de laatste 20 jaren. Ik heb ze dan ook opgevraagd bij onze Frank Deboosere. Ben benieuwd.

11:09 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (11) | Tags: 2009, droogte |  Facebook

19-09-09

Gered uit de grasmachine

alpensalamander_1

Gisteren was ik het gras aan het maaien. Aangezien het bijna niet meer groeit - er groeit ongeveer niets meer - had ik meer werk met randverschijnselen dan met het gras.

Een eerste randverschijnsel: de spinnen die mij met hun web de weg versperren. Vroeger zou ik die vertrappeld hebben, nu geef ik ze een tweede kans door hun weg voorzichtig los te maken zodat ik kan passeren. Ze moeten dan wel opnieuw aan de slag, maar lang duurt dat niet, want een uur later zitten ze dikwijls al weer te pronken met een nieuw web op dezelfde plaats. Ze krijgen dan een derde kans, en als het nodig is ook een vierde. Sommige mensen moeten het met minder kansen stellen.

Een tweede randverschijnsel: de kikkers die in paniek alle kanten op springen. Ze redden zichzelf.

alpensalamander_3

Een derde randverschijnsel, en een beetje nieuw midden in het gras: een alpenwatersalamander. Die heb ik opgepakt en gered. Tenminste, dat hoop ik, want ik heb hem in de vijver gezet, waar hij onmiddellijk beschutting zocht. Blijkt nu dat de alpenwatersalamanders op dit tijdstip van het jaar in de "landfase" verkeren.
Ik denk wel dat het beestje ook in de "landfase" voldoende zal kunnen zwemmen en dat hij of zij zich wel zal weten te redden. In elk geval, hij of zij is niet in de grasmachine terechtgekomen, da's al een goed begin voor de rest van zijn of haar leven.

alpensalamander_2

12:20 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (14) | Tags: alpenwatersalamander |  Facebook

17-09-09

Abelia Grandiflora

Voor een goed begrip, alle aanklikbare foto's zijn van de Abelia Grandiflora.
abelia_3De Abelia in het algemeen is een struik die tot de familie van de Caprifoliaceae behoort. Het geslacht bevat bladverliezende, semi-groenblijvende of groenblijvende heesters, die aangeplant worden om hun bladerpracht en om hun weelderige bloemen op een moment dat de meeste andere heesters zijn uitgebloeid.

De Abelia Grandiflora is een krachtig groeiende struik die tot 3 meter hoog en 2 meter breed kan abelia_2worden, semi-groenblijvend is en opvalt door zijn glanzende donkergroene bladeren. Van halfweg de zomer tot halfweg de herfst is de Abelia Grandiflora getooid met veel geurende , witte bloemetjes, met een roze zweem. De groeiwijze is min of meer gebogen.

Blijkt deze zomer dat de Abelia Grandiflora verrassend goed tegen de droogte bestand is, en zijn glanzend blad niets aan pracht inboet onder de aanhoudende zonneschijn.
abelia_4De standplaats is bij voorkeur wat beschut, zonnig en een goed afwaterende grond is wel nodig, anders zal de vorstschade groter zijn.
Qua winterhardheid moet vooral in de eerste jaren rekening gehouden worden met het mogelijk afsterven van heel wat takken, dit vooral op een moment dat je vermoedt dat de struik de winter overleefde: maart en april zijn de kwaadste maanden. Afgestorven takken worden volledig weggesnoeid, de Abelia Grandiflora zal vanuit de wortelkluit nieuwe krachtige scheuten ontwikkelen. Volledig afsterven is er dus niet bij, wel wat groeiachterstand.
Nadien is elk voorjaar weer opnieuw een diepe snoei mogelijk. Zo bepaal je zelf een beetje de afmetingen die de heester mag aannemen: bij mij abelia_1blijft hij kleiner dan 2m, en de breedte hou ik beperkt tot 1 m.  Op één van de foto's lijkt hij een stuk breder, maar het zijn in werkelijkheid drie struiken, die ik dus fel terugsnoei, zodat ik reeds vroeg in het voorjaar een bossig geheel heb. De blauwe bloemen die boven de struik uitkomen zijn van de Geranium Rozanne, die doorheen de struiken groeien.

Enkele andere Ablia's.
Abelia 'Edward Goucher': bloeit lilaroze.
Abelia Floribunda: bloeit met helderrode bloemen.
Abelia 'Francis Mason': eveneens witte bloei, maar kopergele jonge scheuten met nadien groengele bladeren. Bij mij meer vorstgevoelig dan de ~ Grandiflora.

Vermeerderen kan door kruidachtige stekken in de zomer, ik vermoed dat afleggen vast en zeker ook moet lukken.

15-09-09

Onze Tsjoep - voetbal met een kat

Een waar gebeurd verhaal.

tsjoep_1Ik moet ongeveer zo oud geweest zijn als hiernaast toen we een kat hadden die een beetje trok op die hieronder.
Haar naam: Tsjoep, en voor de vrienden: Tsjoepke.
Meer dan twee namen konden wij niet bedenken voor alle katten die we achtereenvolgens hadden, maar 't waren wel ijzersterke namen: afwisselend noemden onze steevast zwarte katten ofwel Tsjoep ofwel Flurk. Tsoepke en Flurkske.

De Tsoep uit de beginjaren zestig was dol op voetballen, waarbij zij dan dienst deed als .... bal. Echt waar !!
In eerste instantie zal de lezer hier denken "wat een vreselijk manneke was dat, en wat lieten zijn ouders allemaal toe ?", maar echte kattenliefhebbers zullen beamen dat je met een kat echt waar in niets moet verschieten.
Het zat zo.
Wij hadden thuis een lange smalle gang, in één recht stuk, met op de vloer linoleum die elke week goed geboend werd, de maandag. tsjoep_2Als wij dan thuis kwamen van school dan was die vloer zo glad als een spiegel. Onze Tsjoep kon er niet op overeind blijven en krawietelde dan maar wat in het rond.
Op een keer passeerde ik in de gang, terwijl Tsjoepke alweer moeite had om tijdig uit de weg te gaan, en ik gaf haar met mijn voet een heel lichte tik. Echt een heel lichte, anders was het verhaal hier gestopt.
Tsjoep slierde een paar meter over de spiegelgladde vloer, en waar ze in 't begin nog moeite deed om overeind te komen, liet ze zich na een kleine meter gewoon de wetten van de fysica welgevallen.
Uiteindelijk kwam ze natuurlijk vanzelf tot stilstand, en ze had dat blijkbaar heel erg prettig gevonden, want zo snel als enigszins mogelijk kwam ze gewoon weer voor mijn voeten staan. Waarna de geschiedenis zich herhaalde. Een keer of vijf, of misschien een keer of tien zelfs.
Feit is dat ik vanaf toen bijna niet meer in de gang kon komen of Tsjoep wou erbij zijn, en liet zich telkens met een plof vallen, vlak voor mijn voeten. In de hoop dat ze weer een lichte trap zou krijgen om een 5-tal meter verder al slierend tot stilstand te komen.

Zo ging dat vroeger. Een gameboy of een playstation hadden wij niet, wij hadden iets veel plezanter:Tsjoepke.

13-09-09

Bedankt

50k

Begonnen op 20 januari 2009 en een kleine 8 maanden later mocht ik - volgens de Skynet-teller - de 50.000-ste bezoeker verwelkomen. Of beter gezegd: de 50.000-ste "page-view", om een mooi Nederlands woord te gebruiken.

Bedankt aan alle trouwe en okkasionele bezoekers !

13:22 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook