21-09-09

Solidariteit kan wreed zijn

De natuur is solidair met de boeren die klagen over de melkoverschotten. En op haar manier zorgt ze ervoor dat er volgend jaar minder melkoverschotten zullen zijn, want er zal gewoon niet voldoende eten zijn voor de koeien. En minder eten is minder melk - vermoed ik. Hoe klein de tweede foto ook is hier op een computerscherm, hij is wel bijna op ware grootte weergegeven. 't Geeft een idee van de omvang van de maiskolven.

mais_20-09-09_1Natuurlijk is dat allemaal niet om mee te lachen, en de problematiek van al dan niet subsidies voor de boeren laat ik over aan de politiekers, al heb ik er wel mijn idee over. Het zou het eerste (landbouw-)produkt niet zijn dat door overmatige Europese subsidies uitgevoerd wordt tot in Afrika en daar de bevolking al weer geen kans geeft zelf iets op te bouwen.

Maar de foto's van de mais, of wat er nog moet voor doorgaan staan symbool voor de grote droogte in sommmige delen van Vlaanderen. Overal is het droog, maar gisteren kon ik aan den lijve ondervinden dat het hier en daar nog net iets erger gesteld is dan elders.
mais_20-09-09_2Ik fietste gisteren van het Gentse over Aalter tot voorbij Brugge, en vanaf Beernem is de toestand beduidend minder erg, staan de weilanden er nog net iets groener bij, en heeft het gras in de bermen nog een klein beetje kleur.
In Aalter is het ook heel erg gesteld. Wie bewondert er niet in het voorjaar de prachtig bloeiende rododendrons die zich langs de E40 op weg naar de kust tussen de bossen vlak voor Aalter bevinden. Als je met de fiets over de baantjes tussen de huizen in die bossen rijdt, dan zie je hoe metershoge en dus jarenoude rododendrons 2009 misschien niet overleven. Of toch minstens een klap van jewelste zullen gekregen hebben, waarvoor ze jaren tijd nodig zullen hebben om daarvan te bekomen. Jammer dat ik daar geen foto's van heb, of misschien net goed, want het is echt geen prettig beeld.

Vlaanderen op weg naar een woestijn ? Zo'n vaart zal het niet lopen, maar ik zou toch graag eens statistieken zien over de evolutie van het cumulatief neerslagtekort per streek, over pakweg de laatste 20 jaren. Ik heb ze dan ook opgevraagd bij onze Frank Deboosere. Ben benieuwd.

11:09 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (11) | Tags: 2009, droogte |  Facebook

Commentaren

veel te droog voor de natuur, dat is een feit!
heel weinig regen gezien de laatste maanden.
voor ons wel leuk natuurlijk, het was een prachtige zomer.

Gepost door: fotorantje | 21-09-09

Geert, De natuur is kurkdroog en smeekt om een malse regenbui. Als het klimaat zo verder blijft evolueren dan rijden we hier over twintig jaar allemaal op een kameel rond.
Groeten !

Gepost door: Piet | 21-09-09

Zo'n vaart zal het niet lopen ?? Sommige mensen helpen wel een handje. Huiver:

"in opdracht van een gemeente worden driehonderd bomen gekapt. De eiken, beuken, essen en berken moeten deels plaats maken voor woningen.
De bomen zijn dertig jaar geleden geplant".

Natuur moet wijken voor de mens.

Bovendien vandaag op de radio:
In een straat werden alle eikenbomen gekapt. Waarom???
Omdat de bewoners overlast hebben van de eikels die op hun auto's vielen (echt waar!) en het vallend blad.
De journalist vond het onnodig en niet kunnen, vandaar dat hij daar was,
maar kreeg de bewoners over zich heen. "Hij zou zelf maar eens in zo'n straat moeten wonen". Het geluid van de zaagmachine ging mij door merg en been. Zoveel jaren groeien wordt in luttele minuten weggevaagd!

Natuur moet wijken voor de mens.

Geert, ik geloof dat de natuur terug slaat.
En eerlijk, ik kan de natuur geen ongelijk geven.
Moeilijk hè, te geloven dat het nog goed komt?

Gepost door: ank | 21-09-09

niet hier Wij kunnen best met wat minder regen hier maar Noorwegen is (zoals Schotland ook) gekend om het vele water. Zowel de fjorden,meren als de regen die met bakken uit de lucht valt. Als je het niet gewoon bent dan staat het huilen soms nader dan het lachen bij zoveel water! Het enige voordeel is dat je hier niet betaalt voor je water als je de kraan opendraait. Pas vanaf dat je het laat verwarmen door de warmwaterkraan open te draaien gaat de meter lopen. Wat wel enorm duur is dus eigenlijk betaal je toch wel een stuk voor je koud water als je het anders bekijkt;-) Hoe meer het regent hoe minder de elektriciteitrekening is. Toch uit het oogpunt van een Belg is die rekening ook nog altijd zeer hoog hoor.
De natuur verandert en daar kunnen we niet omheen. De mensen praten over vervuiling allerhande en dat dit het probleem is maar als je de evolutie ziet van de aarde heeft ze al heel wat meegemaakt in haar tijd dat ze hier ronddraait. Ook toen er nog geen mensen rondliepen. Dus ik weet niet of het allemaal de schuld is van de mens. We worden het gewaar omdat de aarde onze plek is om te leven en we moeten er zorg voor dragen dat staat buiten kijf! Ik vraag me alleen af of we het voor elkaar kunnen krijgen met al die normen die opgelegd worden om de wereld te redden. Ik ben me zeer bewust van de problemen hoor...recycleren,minder de auto gebruiken,eens minder vlees op het bord,enz. Het begin ligt bij jezelf en dan maar hopen dat iedereen een stukje verantwoordelijkheid neemt! Jammergenoeg hebben wij hier de indruk dat de Noren niet echt om hun prachtig stukje natuur geven. Het zwerfvuil is hier gigantisch. En dan ben jij daar als buitenlander echt wel een rariteit als je afval begint te verzamelen in je buurt die niet eens van jou komt??? Nee, het houd me niet tegen om dit verder te doen maar soms slaak ik toch een hele grote zucht als je de volgende dag niet eens ziet wat je de vorige dag hebt gedaan!
Liefs,

a3eindje
p.s. ik zal proberen af en toe terug iets te posten op mijn blog al maak ik er geen gewoonte meer van ;-))

Gepost door: a3eindje | 21-09-09

.amai... de boeren gaan morgen duizenden liters melk laten wegvloeien uit protest,ze zouden er beter de velden meebevochtigen,dan kunnen ze mischien toch nog hun pattatten uitdoen,en zo is die schandalige verspilling nog ergens goed voor.
grtjs...

Gepost door: guusje | 21-09-09

Hallo Geert Toevallig is het me deze morgen tijdens de ochtendwandeling met de hond ook opgevallen hoe de mais erbij staat in het veld, dat komt niet meer goed voor dit seizoen.
Ik wens je een fijne week toe. Groet

Gepost door: Chris | 21-09-09

ik denk geert dat we wel meer van dit soort jaren hebben gehad maar dat uiteindelijk volgend jaar waarschijnlijk er weer overschotten zulen zijn.

ik maak me nog geen zorgen eigenlijk :-)
of ben ik vandaag té optimistisch :-)

Gepost door: klaproos | 21-09-09

Volgens mij is het overal droog..
als je hier kijkt alle hortensias die zijn ook gewoon er heel slecht aan toe..
Tsja. 7 vette jaren, 7 mindere jaren..

Gepost door: Annemarie | 21-09-09

taj je hebt gelijk het is herfst maar ik heb de indruk dat het nog zomer is!!!!!
we zullen een meditrraan klimaat krijgen zoals ze het voorspeld hadden

merciekes voor je medeleven hé
liefs

Gepost door: callemie | 22-09-09

Hoi Geert, ik kan me niet voorstellen dat ik andere jaren eind september nog water heb moeten geven aan de planten :-( vooral de hortensia's hebben het hier moeilijk (gehad)!
Nog een fijne avond!

Gepost door: Ri@ | 22-09-09

De maïs in de doolhof droeg hier nog hele mooie kolven, en eigenlijk lijkt het hier nog mee te vallen, alhoewel de grond heel zanderig is.
Je weet soms niet goed of het nu echt onomkeerbaar is en wij echt een ander klimaat tegemoetgaan of is het enkel één van die typische zomers met weinig neerslag? Feit is, als de mens zelf moet ingrijpen om de natuur een handje te helpen of te beschermen, dan verwacht ik er weinig goeds van. Het gros van de mensen kan niks meer verdragen, zie hier maar het relaas van Ank. En die tendens heb je hier ook in onze streek. Een 15-tal jaar geleden werd hier in de straat massaal verkaveld en maar klagen omdat een boer zijn weilanden achter hun tuinen had. Je moet maar durven hé, terwijl die boer hier al decennia lang aanwezig was en zij de bouwgrond recent gekocht hadden. Ze hebben niet gewonnen, gelukkig !!! De boer is er nog altijd, alhoewel voor hoelang want hij is ondertussen oud en ziekjes? Maar ik maak me geen illusies met die toenemende individualisering en het eigen ik eerst.

Gepost door: Stefanie | 23-09-09

De commentaren zijn gesloten.