19-09-09

Gered uit de grasmachine

alpensalamander_1

Gisteren was ik het gras aan het maaien. Aangezien het bijna niet meer groeit - er groeit ongeveer niets meer - had ik meer werk met randverschijnselen dan met het gras.

Een eerste randverschijnsel: de spinnen die mij met hun web de weg versperren. Vroeger zou ik die vertrappeld hebben, nu geef ik ze een tweede kans door hun weg voorzichtig los te maken zodat ik kan passeren. Ze moeten dan wel opnieuw aan de slag, maar lang duurt dat niet, want een uur later zitten ze dikwijls al weer te pronken met een nieuw web op dezelfde plaats. Ze krijgen dan een derde kans, en als het nodig is ook een vierde. Sommige mensen moeten het met minder kansen stellen.

Een tweede randverschijnsel: de kikkers die in paniek alle kanten op springen. Ze redden zichzelf.

alpensalamander_3

Een derde randverschijnsel, en een beetje nieuw midden in het gras: een alpenwatersalamander. Die heb ik opgepakt en gered. Tenminste, dat hoop ik, want ik heb hem in de vijver gezet, waar hij onmiddellijk beschutting zocht. Blijkt nu dat de alpenwatersalamanders op dit tijdstip van het jaar in de "landfase" verkeren.
Ik denk wel dat het beestje ook in de "landfase" voldoende zal kunnen zwemmen en dat hij of zij zich wel zal weten te redden. In elk geval, hij of zij is niet in de grasmachine terechtgekomen, da's al een goed begin voor de rest van zijn of haar leven.

alpensalamander_2

12:20 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (14) | Tags: alpenwatersalamander |  Facebook

Commentaren

Geert, Ik vrees dat de spinnetjes in jouw tuin intussen een zenuwinzinking nabij zijn, omdat ze om de haverklap hun web moeten hermaken.
Eedn alpenwatersalamander ? Had ik nog nooit van gehoord. Ziet er zeer prehistorisch uit. Volgens mij is het een "zij". Aangezien ze zich kwam moeien terwijl jij het gras aan het maaien was. Mijn vrouw doet dat ook altijd als ik het gras afrijd.
O ja, ik heb inderdaad veel moeite gehad om daar weg te geraken uit dat vrouwenklooster.
Groeten en een fijn weekend !

Gepost door: Piet | 19-09-09

Ja, wat zeg. Grenst je huis en tuin aan een natuurgebied? Wat jij daar allemaal tegenkomt. Da's hier niet het geval: spinnen wel, zeer zelden een pad, om de 2 jaar zien we eens een eekhoorn de tuin insluipen om dan vliegensvlug één van de bomen in te klimmen, een zeldzame vleermuis die over ons hoofd scheert. Ik vraag me soms wel af wat er 's nachts op bezoek komt als alles stil is. Onze 2 oude (en al enigszins kwetsbare) loslopende konijntjes waren plots in het niets verdwenen en hun botjes vonden we dan in een donkere schuilhoek terug. Volgens onze buren komt er regelmatig een marter op bezoek die ook hun kippen doodt. Maar jij hebt enkel 'brave' bezoekers.

Gepost door: Stefanie | 19-09-09

dag Geert, Kikkers en salamanders kom ik hier in mijn tuin niet tegen,jij lijkt wel ergens in een natuurreservaat te wonen!!!Maar jij hebt een vijver als ik het me goed herinner ,vandaar...
Hier lopen er een aantal poezen rond maar die verdwijnen wel snel als ze de grasmachine horen afkomen. Spinnen laat ik ook met rust maar slakken kan ik niet uitstaan.Het kunnen dan op hun manier wel nuttige beestjes zijn maar die moeten niet bij mij afkomen.Ze vreten mijn hele plantage kapot!!Vroeger aten de merels die nog op(heb je al eens een merel met een slak in zijn bek op de grond zien slaan om het slakkenhuisje te breken! )nu kijken ze niet meer om zò veel slakken kruipen hier rond.Dus strooi ik overal slakkenkorrel en zeg nu niet dat ik een dierenbeul ben.
reactie op reactie:bah vlierbessen zo opeten ,dan zou ik wel vrèèèselijke grote honger moeten hebben.
Nog een vraagje:hoe groot is zo'n salamander ? Op de foto kan ik dat toch niet inschatten hoor.

Gepost door: magda | 19-09-09

zo tof... heb dit al jaren niet meer gezien,toen ik og kind was gingen wij ,die vangen in de gracht,met een leeg bokaal, maar dat ziet er wel een groot eksemplaar uit!
nog een fijn weekend,grtjs...

Gepost door: guusje | 19-09-09

geert de reddende engel waauw zeg dat had ik ook wel graag voor mijn lens gehad!

Gepost door: callemie | 19-09-09

Ach het is een salamander dus die zal echt wel kunnen zwemmen. Een mens kan zich ook bovenhouden in zijn dikke winterkleren!!!

Gepost door: Annemarie | 20-09-09

lieve lieve geert heb ik vandaga al gezegd dat jij m'n hel bent,
mij reddende engel,
wauw man wat gaaf dat je dit beestje gezien hebt zeg,
" geweldig"dat j ehem niet tussen de maaier hebt gekregen,
"proost"daar vat ik er een op zo meteen :-)

PS spinnen "alle"kansen denkbaar geven wat zonder spinnen zouden we niet kunnen leven:-)
zeg dat ik het gezegd heb hé,

xxx

Gepost door: klaproos | 20-09-09

Dag Geert, Je redde het salamandertje niet UIT,
maar al reeds voor je met je machine kwam gereden.
Als je het diertje uit je machine had moeten halen,
of het pas te laat gevonden had
had dat jouw hart heel veel pijn gedaan!
In gedachten zie ik je bezig met die spinnenweb draden, voorzichtig en met liefde voor de natuur, om te redden voor later...
Je bent een man naar mijn hart, Geert.
Maar dat weet je al veel langer!
Met liefs
van mij.

Gepost door: ank | 20-09-09

Hoi Geert, die salamander zal je toch wel dankbaar zijn, dat je hem van een vreselijke dood gered hebt! Het water zal m niet vreemd geweest zijn en als t nu niet de periode is om erin te vertoeven, zal ie wel aan wal gegaan zijn zeker?!
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 20-09-09

Het diertje is je innig en tot in de eeuwigheid dankbaar. Zeker weten.

Gepost door: Danique | 20-09-09

Niet in de grasmachine, Geert, maar je hebt dat beestje waarschijnlijk verdronken! :-(

En ben je zeker van de 'soort' Volgens mij lijkt dat beestje verdacht veel op een baby van één of ander voorhistorisch dier. Misschien heeft hetgeen ik voor vrees, door de klimaatsverandering, in jouw tuin al een aanvang genomen!

Beetje detectieve spelen, hé! Tussen 12 & 13u ben ik doorgaans op de baan. Ik woon NIET afgelegen, hé, dus hoef geen uur te rijden vooraleer iemand tegen te komen ;-)

Om mij op onwaarheden te betrappen moet je vroeger (dan mij) opstaan, Geert! :-))))))))

Slaap lekker, spinnenvriend!

Gepost door: Rudi | 20-09-09

nog nooit een alpenwatersalamander gezien
gelukkig gered door dierenvriend Geert
maar die spinnekes zoveel werk bezorgen dat is minder
altijd opnieuw moeten beginnen met hun werk
foei hoor

Gepost door: fotorantje | 20-09-09

Dag Geert Heel lief van je hoe jij zorg draagt voor alles wat leeft, zelfs voor spinnen die prachtige webben weven maar die door vele mensen gedood worden omdat ze lelijk zijn.

Gepost door: Joke | 21-09-09

Mooi exemplaar zeg! Voorzichtig spinnenwebben losplukken, Geert toch! Ik zie het je al doen!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 22-09-09

De commentaren zijn gesloten.