01-08-09

Lobelia

Bij Lobelia's denkt wellicht iedereen aan de éénjarige kleine hang- of staanlobeliaatjes die de terraspotten of de open plekken vooraan in de border vullen.
Het geslacht Lobelia bevat echter ook een heleboel vaste planten die op het eerste zicht niets gemeen hebben met de éénjarigen, maar als je goed kijkt zie je dat de bloemetjes fel op elkaar gelijken.

Lobelia behoort tot de Campanulaceae. Ze zijn geschikt voor zon en vochtige maar goed doorlatende bodem en bloeien allemaal ten vroegste vanaf juli. 's Winters zouden ze niet bestand zijn tegen teveel vocht, maar ik kan dat tegenspreken voor  de drie soorten die ik hieronder nader bekijk: die staan geregeld met hun voeten in 't water voor één of enkele dagen.
Buiten de soorten hieronder zijn er nog zeker een tiental andere soorten. waaronder de Lobelia Cardinalis (scharlakenrood - 1 meter en meer) en
Lobelia Fulgens Queen Victoria, syn. Lobelai Splendens ~ ( helderrode bloemen). Lobelia's worden heel graag bezocht door insekten.
Hieronder achtereenvolgens de Lobelia Siphilitica, de Lobelia x Gerardii 'Verdrariensis' en de Lobelia Sessilifolia. Alle foto's uit eigen tuin en aanklikbaar.

lobelia_siphilitica_3_310709De Lobelia Siphilitica (eerste drie foto's) is een polvormende vaste plant, tot 1 meter hoog, waarvan de onderste bladrozetten in de winter groenblijvend zijn.  lobelia_siphilitica_1_310709Bloeit vanaf half juli tot in de herfst met trossen van min of meer lichtblauwe twee-lippige bloemen. De bladeren zijn ovaalvormig, lichtgroen en aan de smalle kant. De plant gedijt goed in vochtige bodems, en wordt zelfs gebruikt voor vijverranden. De Lobelia Siphilitica bloeit vanuit gestaag meegroeiende aren, die bij aanvang zeer kompakt zijn, naarmate de bloei vordert groeien de aren verder omhoog zoda de bloemen niet te dicht op elkaar staan.
lobelia_siphilitica_2_310709Er bestaat ook een Lobelia Siphilitica 'Alba', die witbloeiend is. Aangezien alle Lobelia's zich ook gemakkelijk verspreiden via zaad, is het niet echt een verrassing dat ik in mijn tuin een lichtpaarse variant ook aantref, of soms ook een heel bleekblauwe.

En dan de Lobelia x Gerardii 'Verdrariensis' (5 foto's).

lobelia_vedrariensis_1_310709

lobelia_vedrariensis_3_310709

lobelia_vedrariensis_2_310709De Lobelia x Gerardii 'Verdrariensis' is eveneens een polvormige vaste plant, maar wordt ruim hoger dan 1 meter in mijn tuin. De bloeiperiode loopt gelijk met die van de Lobelia Siphilitica. En ook hier blijven de bladrozetten aan de grond groen in de winter. De opgaande aren zijn fijner als bij de ~ Siphilitica, de twee-lippige bloemen zijn paars-wit van kleur. Zeer mooi - vind ik - in kombinatie met gele zomerbloeiers. Net als de vorige moet ook deze Lobelia ondersteund worden.
Een prachtige plant !!

lobelia_vedrariensis_4_310709lobelia_vedrariensis_5_310709lobelia_sessilifolia_1_310709En dan is er ook nog de Lobelia Sessilifolia. Qua bloem gelijkt die fel op de Siphilitica, maar ze is fijner. De plant zelf ziet er wel gans anders uit.  De Sessilifolia komt maar in bloei nadat de volledige hoogte is bereikt. De bladeren zijn veel fijner, iets donkerder van kleur en glanzend, en de bloei begint pas echt in augustus - daarom is er nu ook maar één enkele foto van. De Lobelia Sessilifolia zal je niet snel aantreffen in de gewone handel, het is immers een vijverplant. Bij mij staat ze aan de rand van de vijver, waar de wortels de kans krijgen om tot in het water te groeien.

De vaste plant Lobelia's zijn misschien wel te weinig gekend bij het brede publiek.

Commentaren

die lobelia is ook weer een mooike
dat blauw/paars in combinatie met de gele bloemen vind ik dan echt zuiders zomers

k heb dus een poging gedaan om m'n orchidee in te korten zoals je zei
er blijft niet veel meer over, k ben heel benieuwd of dat nog iets zal worden
wordt vervolgd

je doet dat goed hé, zo eens om de twee dagen iets posten ;-))

prettig zonnig weekend Geert!
dada

Gepost door: fotorantje | 01-08-09

allé dat weet ik nu ook weeral!!! hihihi

Gepost door: callemie | 01-08-09

Zeker weten! Dat dat niet bekend is...ik ken de lobeliaatjes inderdaad alleen van het zomergoed dat ik elk jaar koop...en die het elk jaar ook heel goed doen, behalve dít jaar...niks niet uitgegroeid tot flinke pollen, maar bijna allemaal uitgedroogd geraakt...er was niet tegen aan te gieten!
Mooie planten...maar wel hóóg!! Een meter!! oef!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 01-08-09

Ik vind het zeer knap dat je al die planten zo kan noemen , ook met latijnse naam...Chapeau !!!

Fijne zaterdag gewenst

Gepost door: pcuser1961 | 01-08-09

alle lobelia's mag ik graag zien geert..

het zijn dankbare blommekes:-)

maak er een fijn weekend van hé

groetjes van de fliproos

Gepost door: klaproos | 01-08-09

Kan me voorstellen dat het een van je lieveling's bloemen zijn.
Prachtige kleur, mooi van vorm, grote steel.
En zo véél!!!

Gepost door: ank | 01-08-09

Allee Geert joenk! Ge had toch een effoorke gedaen hé...'twas toch goe geprobeerd hé! En natuuuurlijk weet ik wat een blaffeture is...ik doe ze elke avond dicht! hehe. En ik kan niet zeggen dat ik een snelle mokke ben jammer genoeg, maar een pekelteve ben ik gelukkig toch ook niet!! Ja ja...dit cheeskoppie weet wel wat van die woordjes hoor..en als ik ze niet weet, dan goegel ik wat hè! :P

Gepost door: mizzD | 01-08-09

alléé, speciaal voor jou,nog een fijne resterende zaterdag,en voor morgen een fijne zondag!
grtjs ....

Gepost door: guusje | 01-08-09

:-) schoon bloemekes ;-)

Jammer dat jij ook van nachtelijk lawaai hebt mogen "genieten" ;-) Er zijn leukere dingen.

Lieve groetjes en ondanks de regen nog een fijne zondag ;-) knikken de bloemekes en plantjes in jouw tuin ook niet dankbaar? :-p hiere wel.

Gepost door: ann . | 02-08-09

OT
dan zijn we met twee

Gepost door: fotorantje | 02-08-09

Geert, heb je ooit overwogen om een plantenvademecum samen te stellen? met jouw kennis van alle tuinplanten en dan de mooie foto's erbij. Het zou een prachtig werk opleveren. De kroon op je werk zelfs.
Amuseer je deze zondag nog. Want in de tuin kun je nu toch niet veel doen, dan lekker laten uitregenen of vergis ik me?

Gepost door: Stefanie | 02-08-09

Ha, het wordt hier ook al wat lichter. Zovele km'ers verder.
Lekkere verse wortels mm. Met nog de echte geur van een wortel want die van de supermarkt die geuren nog zelden.

Gepost door: Stefanie | 02-08-09

Hoi Geert, De naam Lobelia kwam me wel bekend voor en dan zal ik ze wel kennen zoals je in je 1ste zin beschrijft. Dat ze ook als vaste plant bestonden, wist ik helemaal nie. Waarschijnlijk zal ik ze wel ooit gezien hebben, zonder de naam ervan te weten.
Nog een fijne zondag verder ...

Gepost door: Ri@ | 02-08-09

Moet lukken ja! Precies vandaag ook op mijn blog!
En nee, ik wist niet dat er zo veel soorten waren! Heel mooi allemaal!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 02-08-09

nee nee tis nen datum hihihi

Gepost door: callemie | 02-08-09

Even goeiedag komen zeggen!
Goed weer en verlof doen me iets minder blogbezoekjes doen.
Oei,oei!

Grtjs!

Gepost door: Elsje | 02-08-09

dag geert, ach ik kende alleen de eenjarigen.Maar als ik het lees lijken die doorlevende lobelia's wel dankbare planten.Ik ga er volgend jaar eens op letten in het tuincentrum.Wat een goeie documentatie!

Gepost door: magda | 02-08-09

De commentaren zijn gesloten.