26-07-09

Achillea Millefolium

Achillea (duizendblad) behoort tot de Asteraceae (syn. Compositae) en is een geslacht van hoofdzakelijk opgaande vaste planten, waarvan sommige semigroenblijvend zijn.
achillea_millefolium_cerise_queen_1_260709Het gebladerte is varenachtig en de plant draagt voornamelijk 's zomers grote, meestal platte bloemhoofdjes. Deze zijn perfekt geschikt om te drogen.
achillea_millefolium_cerise_queen_2_260709De plant is volkomen winterhard en verdraagt de meeste grondsoorten, maar gedijt het best op een zonnige en goed gedraineerde standplaats.
Vermeerdering gebeurt door deling (najaar of vroege voorjaar) of door kruidachtige stekken in de vroege zomer. Maar de deling is zodanig simpel en de kans op sukses quasi 100% dat ik niet inzie waarom de partikuliere tuinier de moeite zou doen om stekken te nemen.

achillea_millefolium_lilac_beauty_1_260709Achillea Millefolium (gewoon duizendblad) is een must voor de vaste plantenborder omdat de uitgesproken schermvormige bloei een welkome afwisseling vormt met de lange aarvormige bloeiwijze van vele andere vaste planten. achillea_millefolium_lilac_beauty_2_260709Het gewoon duizendblad is een min of meer woekerende plant met worteluitlopers die zich ongeveer een goede centimeter diep verplaatsen en het daarbij niet schuwen om in het hart van andere planten naar boven te komen.
achillea_millefolium_lilac_beauty_3_260709Het vraagt dan ook wel elk jaar wat werk om de plant binnen de perken te houden. Op dat punt is de Achillea Ptarmica (wilde bertram) nog veel erger - maar over deze soort gaat het nu niet.
De Achillea Millefolium vermeerdert zichzelf ook door uitzaaien, waarbij - zoals  zo vaak - andere kleuren kunnen tevoorschijn komen. Ik had in mijn tuin oorspronkelijk de Achillea Millefolium 'Cerise Queen' (de twee bovenste foto's) en de Achillea Millefolium 'Lilac Beauty' (de 3 foto's daaronder). Ondertussen is daar ook een witte variant bijgekomen, waarover ik me dus niet durf uitspreken qua naam (de twee onderste kleine foto's).

achillea_millefolium_3_260709Een andere specfieke eigenschap van de Achillea Millefolium is dat de bloemen verkleuren (verbleken) naarmate achillea_millefolium_4_260709de bloei verder gaat, zodat men wisselende tinten krijgt in de border. Ook wisselende tinten in één en dezelfde plant, zoals op de bovenste foto te zien is, als nieuwe bloemen verschijnen naast oudere bloemen.


Een volledig zicht op plant en blad heb je hieronder. Deze foto is niet aanklikbaar, alle andere wel. Ook allemaal uit eigen tuin.

achillea_millefolium_2_260709

Commentaren

Een mooie plant ja! Ze staan hier verderop in de bermen..in het geel! Oók mooi! :-)
Over die schildpadden schreef ik al eerder....het wordt in de Brugse grachten een plaag las ik toendertijd in de krant, want ze verwonden de beroemde zwanen daar door ze in de poten te bijten. Ik zie ze al jaren hier overal in de singels...deskundigen dachten dat ze niet konden overleven, maar volgens mij doen ze dat dus echt wél! Roodwangen zijn ondertussen verboden om in te voeren en te verkopen..maar dat houdt niemand tegen om dan maar andere soorten waterschildpadden te verhandelen...en die zullen ook wel weer in de sloten terecht gaan komen als men er genoeg van heeft...pfff!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 26-07-09

Al die bloemen maken je blij.
De kikker kwaakt,
de hagedis wacht zijn kans af....

Gepost door: ank | 26-07-09

ah mooi, het duizendblad
deze week heb ik een logje voorzien met de 'paprika' en ook de 'lilac beauty'
ik vind het zo'n romantische lieve bloemekes

zit je onder je boom vandaag?

Gepost door: fotorantje | 26-07-09

Heel mooi tuintje heb je daar..Prachtige bloemen ...

Fijne zondag

Gepost door: pcuser1961 | 26-07-09

Heel mooi, ook de foto's maar voor mij geen (extra) woekeraar. Zo al werk genoeg. ;-)

Gepost door: Nana | 26-07-09

Nee... de deur naar buiten staat nog wel open, maar we hebben zelfs binnen gegeten...het werd zo´n rare omfloerste lucht, niet zo gezellig! :-)

Gepost door: mizzD | 26-07-09

het is een heel mooie plant maar gij werd bij mij zo lang en kukelde van zijn sokkeltje geert,
ik heb hem niet meer :-)

maak er een fijne avond van hé

Gepost door: klaproos | 26-07-09

hahahahaha is dit een wedstrijd tussen jou en P-ter hihihihi
proficiat je hebt gewonnnen
een bank vooruit en een kus van de juf
hihihihih
slaap zacht Geertje!

Gepost door: callemie | 27-07-09

Hoi Geert, Ik kom hier nog s rap binnenvallen voor ik ga slapen. Een druk weekend achter de rug, dus nie veel tijd gehad om op ronde te gaan!
Goeie nacht en tot in de week ...

Gepost door: Ri@ | 27-07-09

De commentaren zijn gesloten.