23-07-09

Ben ik heroïneverslaafd ?

rkAfgaande op de foto hier zou je inderdaad zeggen dat ik zopas een shot zette.
Maar neen, vandaag gaf ik voor de 111-ste keer bloed. Aan een gemiddelde bloedgift van 0.47 liter komt dat neer op meer dan 52 liter.
Het is een manier die geen enkele inspanning kost, om de medemens te helpen, alleen vraagt het een beetje van uw tijd.
Bovendien is het eigenlijk ook een gratis, zij het wellicht zeer beperkt, gezondheidsonderzoek. De bloeddruk wordt gemeten, en het bloed wordt in het labo onderzocht op een aantal elementaire parameters.
Zo ben ik eigenlijk na de eerste bloedgave al te weten gekomen dat ik lijd (nou ja, wat heet lijden) aan het Syndroom van Gilbert. Bij het syndroom van Gilbert  is door een erfelijke afwijking het enzym glucuronosyltransferase  minder actief in de lever. Daardoor wordt de bilirubine niet helemaal onschadelijk gemaakt en verhoogt de dosis . Het Syndroom van Gilbert kun je overerven van zowel je vader of je moeder. Het symptoom komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Ondertussen moeten er dus een hoop mensen zijn die rondlopen met een beetje van mijn bloed. Ik weet natuurlijk niet wie dat allemaal zijn, en maar best ook. Ruim 80% of zelfs 90% van mijn medemensen misgun ik mijn eigen bloed absoluut niet, maar af en toe zie ik toch iemand lopen, of lees ik al eens over iemand, waarvan ik eerder het idee zou hebben van "parels voor de zwijnen".

logo_rodekruisHoewel het Rode Kruis Vlaanderen in veel gemeentes driemaandelijkse bloedkollekties organiseert, ga ik al meer dan 15 jaar naar het bloedtransfusiecentrum in Gent. Daar zit het Syndroom van Gilbert voor iets tussen. Toen ik nog bij ons in de gemeente ging werden de traditionele vragen van de dokter vooraf, gesteld door een dokter-stagair. Er was ook geen enkele privacy, maar aangezien ik niets te verbergen heb, was dat niet echt een probleem.
Tot die stagair op mijn fiche van de vorige bloedafname de verhoogde waarden van bilirubine opmerkte, en de échte dokter erbij riep, die zich aan de andere kant van de zaal bevond. Hij riep die dokter met de woorden "dokter, kunt ge eens komen ? Meneer hier heeft AIDS."
Natuurlijk zag de dokter onmiddellijk dat het over het Syndroom van Gilbert ging.

Het is wel zo dat ook bij AIDS de bilirubinewaarden verstoord zijn, maar het één duidt niet op het ander. In die tijd zat AIDS nog volop in de taboesfeer, en ik was daar absoluut niet gelukkig mee, om het nog zacht uit te drukken. Hoezeer de hoofddokter zich ook uitsloofde om zich te excuseren, en hoewel ik nadien zelfs schriftelijke verontschuldigingen kreeg van het Rode Kruis, ik besloot om voortaan naar het hoofdtransfusiecentrum te gaan. En ik ben daar blijven gaan, vooral omdat het veel flexibeler is qua openingsuren.
Niettegenstaande het voorval heb ik nooit overwogen om te stoppen met mijn 3-maandelijkse goede daad voor de medemens.

Ik kan het iedereen warm aanbevelen, niet de AIDS, ook niet het Syndroom van Gilbert, wel het bloedgeven !!

Commentaren

Het moet een voorrecht zijn met Geertjes' bloed rond te dartelen ;)

Gepost door: Danique | 23-07-09

Bloed donor zijn is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik dat al meer dan tien jaar doe.
Dat wist je nog niet hè?
Voorheen mochten vrouwen om de zes maanden, maar dat is aangepast naar om de vier maanden.
Ik kom er altijd met een goed gevoel vandaan, iets voor een ander te kunnen doen.

Gepost door: ank | 23-07-09

Hetzelfde als Ank hieronder... elke vier maanden...maar nog niet zo lang in mijn geval...ik heb laatst een pelikaantje gekregen omdat het mijn 10e keer was. Bij de volgende gift zal ik dus precies 100x minder bloed hebben gegeven als jij. :-) Nu ben ik wel vaker geweest...ik heb nogal een hoge bloeddruk en mag daarom zo af en toe niet geven. En ik had ook 2x de pech van een stagiaire die niet goed prikte en ik onverrichterzake naar huis kon...maar het houdt mij ook niet tegen: het goede gevoel na afloop blijft me motiveren dit kleine dingetje voor m'n medemens te doen! En net als jij post ik er over...bijna elke keer als ik gedoneerd heb...in de hoop anderen over te halen het ook te gaan doen...er zijn nog veel te weinig bloeddonoren...elk is er eentje hè!
Groetjesssssssssss!
ps. ik durfde echt bijna niet te klikken...rotzak!! :-)

Gepost door: mizzD | 23-07-09

k hoop dat dat toch een stukje arm is dat je laat zien, wel wittekes nog

met jou bloed zullen er nu veel tuinliefhebbers ontstaan
dus je bent een aanwinst voor mens en natuur! :-)

genoeg stoef nu en OT
elaba, dat is niet in mijn omgeving hoor, dat was bij tante in Waregem en daar is het ook proper
maar wie weet waar pippo gezeten heeft, ikke weet het alleszins niet

amai, wat een eer, mijn blog een uur op jouw pc :-)
k wist niet dat je het bij mij zo mooi vond ;-)
maar t is wederzijds, k vind het hier ook mooi en gezellig

dada

Gepost door: fotorantje | 23-07-09

Ik mag zelf geen bloed geven, maar had misschien wel al meerdere keren een zakje bloed van jou in mijn handen: ben laborant in het Gentse en moet geregeld bloed klaarmaken voor transfusies.

Gepost door: kaatje | 23-07-09

:-DD
zit jij niet onder je boom

Gepost door: fotorantje | 23-07-09

tssssss.

niet te geloven, ze zetten ook maar alles wat haar op hun hoofd heeft achter een balie,

ik zou goed balen ja geert,
maar je doet er héél goed werk mee,

petje af,

Gepost door: klaproos | 23-07-09

Jawadde Ik zou wel willen maar ik mag niet. Met mijn bloed is er teveel mis vrees ik.

Gepost door: Nana | 23-07-09

Vroeger ook gedaan , bloedgeven. Maar ik denk dat ze 't mijne nu ook niet meer willen. En ook niet omdat ik aids heb!

Maak dat mee zeg!

Gepost door: Jientje | 23-07-09

Geert, ik heb bewondering voor mensen die bloedgeven,maar zelf heb ik het indertijd geprobeerd en het werd geweigerd omdat ik te weinig ijzer in mijn bloed had. De huisdokter raadde me het verder af en daarna tja dan kwamen de kinderen en dan komt het er niet meer van. Ik geef het toe ,luiheid.

Ik heb ook stokrozen.Die zaaien zich vanzelf uit of aan de oude stam komen er nieuwe scheuten die het andere jaar bloeien.Maar de kleuren blijven niet.Ik had zogenaamd zwarte en bleekroze en witte en rode. Maar het andere jaar zijn die kleuren niet meer zo uitgesproken.Jammer .Maar stokrozen zie ik graag welke kleur ze ook hebben.Tot nu toe hebben ze regen en storm overleefd vastgebonden aan stevige bamboestokken.Hoewel ik veel van tuinieren weet ,kan ik hier nog veel bijleren!!

Gepost door: magda | 23-07-09

Hoi Geert, ik heb t wel al vaak gedacht om dat eens te doen, maar t is er nooit van gekomen :-(

Sommige mensen zouen beter eerst s nadenken voor ze iets zeggen, hé :-)
Goeie nacht!

Gepost door: Ri@ | 23-07-09

De commentaren zijn gesloten.