16-07-09

Verbena Hastata

Achillea-Millefolium_Lilac_Beauty_1_160709Achillea-Millefolium_Lilac_Beauty_2_160709Eerst de oplossing van mijn vorig postje. Achteraf zag ik dat de vraag eigenlijk niet echt eerlijk was, want de bloemetjes van de Achillea Millefolium Lilac Beauty (één van de vele soorten 'duizendblad') die ik toonde waren nog maar nauwelijks aan het openkomen. Klik op de fotootjes om ze wat duidelijker te zien.

En dan de Verbena.
Verbana (IJzerhard) is bij het brede publiek wellicht het best gekend als éénjarige perk- of potplant. Hangend, rechtopstaand of kruipend, maar allemaal laagblijvend.
Ook gekend is de Verbena Bonariensis, een vaste plant die gemakkelijk tot anderhalve meter hoog wordt maar door zijn ijle groeiwijze nooit opdringerig wordt.

Hetzelfde kan gezegd worden van de Verbena Hastata, maar die is veel minder gekend. Bij mij duikt die overal op in elke border. Achteraan, vooraan, links, rechts, ... en het stoort nergens (voor mij althans niet).
De vorm van de Verbena Hastata is uitermate geschikt om zomaar ergens tussen te staan: onderaan vertrekt de plant vanuit het niets uit de grond, geen bladeren die andere planten (zoals bodembedekkers) zouden gaan verdringen, hooguit fijne worteltjes die zich rondom enkele centimeters verspreiden en een drietal centimers diep gaan.
De bloemetjes staan in smalle opgaande aartjes. Ze bloeien eerst onderaan de korte aren en geleidelijk aan verplaatst de bloei zich naar boven. Naarmate de bloei naar boven vordert, worden de aren ook langer. Als ze uitgebloeid zijn misstaan ze niet in de border.


Verbena_Hastata_160709_1
Verbena_Hastata_160709_2
De Verbena Hastata wordt tot 1m20 à 1m40 hoog, waarbij de onderste 80 cm eigenlijk niet opvallen. De kleur is blauw, en de bloei loopt van juni tot oktober.

Verbena_Hastata_Alba_160709_2
Verbena_Hastata_Alba_160709_1
De Verbena Hastata 'Alba' heeft in princiepe dezelfde eigenschappen, maar ik merk dat die doorgaans iets kleiner blijft, hooguit 1m20. De kleur is wit en de bloeiperiode is korter: juli - augustus.

Verbena_Hastata_Rosea_160709_1

Verbena_Hastata_Rosea_160709_2
En tenslotte de Verbena Hastata 'Rosea' wordt even hoog als de gewone Verbena Hastata, bloeit lichtroze, en heeft dezelfde bloeiperiode als zijn wiite broertje: juli - augustus.

De vaste plant is kortlevend (enkele jaren), maar zaait zich wel uit, zodat je eigenlijk niet merkt dat ze kortlevend is. De enige nadelen daarbij zijn dat je nooit weet waar ze terechtkomt en welke kleur ze zal hebben. Maar ikzelf vind dat ook wel een leuk voordeel, het brengt iets extra natuurlijks in de tuin.
Verbena_Hastata_Rosea_160709_3Ik meldde enkele dagen geleden dat Verbena Hastata in geen enkele tuin mag ontbreken, en ik vind dat om wat ik in de vorige paragraaf schreef en ook wel omdat de Verbena Hastata één van de weinig vaste planten is die in een klassieke vaste planten border (van klein naar groot) wat accentverschuivingen kan brengen, zonder te storen. Hier en daar mag er gerust een Verbena Hastata tussen de lagere soorten staan - geïllustreerd op bijgaande aanklikbare foto. En natuurlijk schreef ik dat ook omdat be bloemetjes heel erg mooi zijn om van dicht te bekijken en bovendien ontzettend
veel bijen en hommels aantrekken: zie onze Vlaamse regering

Commentaren

Pofferdikke... achillea heb ik wél aan gedacht door de bloeiwijze...maar inderdaad...kon het bloemetje zo niet echt herkennen!
Deze Verbena vind ik dus echt wel heel mooi...en je hebt gelijk...het geeft het geheel vaak een wat natuurlijker uitstraling als de plantjes zichzelf uitzaaien hè.
Ah...je was dus in Zeeland...down to memorylane?? :-)))
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 16-07-09

Aha! Middelburg, Vlissingen en niet te vergeten Domburg met de mooie klederdracht! Was zelf toen ik op de kleuterleidsteropleiding zat op schoolreis in Koudekerke...heerlijk weekje gehad daar! Maar Zeeland is sowieso mooi...en bijna altijd mooi weer...de wolken waaien erover richting...Rotterdam! :-))))

Gepost door: mizzD | 16-07-09

:-))

hij zou nergens mogen ontbreken maar geert, ik denk dat je hem maar weinig ziet:-)
hij is wel prachtig, ik heb een een jarig soortje, wel dezelfde kleur maar een hangertje:-)
ken de naam niet,
was een dankbaar bloeiertje,maar geen bij die der op kwam zitten. dat is jammer:-)

dank je wel voor je lieve compliment, maar ik denk dat de wereld niet op mijn boek zit te wachten geert:-)
besides, nu heb je het gratis van internet, waarom zou je der geld voor uitgeven dan :-)

maak er een heerlijke dag van hé

Gepost door: klaproos | 16-07-09

Inderdaad, de Verbena zou in elke tuin z'n plaatsje moeten krijgen. Heel mooi, met een lichte voorkeur voor de witte ...
Hoop dat je genoten hebt van je korte vakantie maar ben blij dat je terug bent :-)
De roman was één van die boekjes die je bij de vleet kunt kopen in de supermarkt, ... dus geen bekende auteur. Ik was onlangs bij m'n ouders gaan grasduinen in m'n verleden, ttz snuffelen in de kasten waarbij ik wat lectuur van zoveel jaren geleden mee naar huis genomen heb. En het is wel eens leuk om de schrijfsels van toen te herbeleven.

Gepost door: Stefanie | 16-07-09

Ik vind deze bloemen zo schitterend, ik schrijf ze bij op m'n wenslijstje voor de tuin !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 16-07-09

Natuurlijk, duizendblad. Zie je die ook niet in het wild met witte bloemen? Die Verbena is echt wel mooi ja. In mijn tuin mogen planten zichzelf ook uitzaaien. Lekker natuurlijk zo.

Gepost door: Nana | 16-07-09

duizendblad? heb ik onlangs ook een foto van genomen
wel donkerroze, vind ik een heel mooi bloemeke
maar eigenlijk heb ik nog nooit lelijke bloemen gezien
iedere bloem heeft wel iets die aanspreekt

komt weldra op blogje, maar k heb zoveel foto's genomen de laatste tijd dat ik niet weet wat eerst plaatsen
het wordt een tienjarenplan denk ik :-)

die verbena zijn precies kaarsenbloemkes
prachtig toch hé, een tuin met zoveel soorten
en nu nog de dille en kamille er bij...

Gepost door: fotorantje | 16-07-09

Oh vergeet ik het nog... ik heb een ijzerhardje, een knalroze, zo'n eenjarige...en die heeft al 2 winters overleefd en bloeit nu voor de derde keer!!! :-)
Die heeft z'n geld wel opgebracht hahahaa!

Gepost door: mizzD | 16-07-09

Amai Geert, jij kent er wel wat van, en 't is bovendien nog vlot geschreven ook. Ik heb hier ook een paar potten waar die Verbena tussen zit, en die geven maar niet op, steeds meer en meer bloemen, echt prachtig in een hangpot. Een border heb ik niet direct, alleen een grote bloembak over de breedte van de gevel. Ik zal je plantentips zeker blijven opvolgen.

Gepost door: Jientje | 16-07-09

WIJ HEBBEN ER HIER BLIJKBAAR DE GROND NIE VOOR!!!
IEDERE KEER IK NAAR GENT, KOUTER ENBLOEMENMARKT, GA, KAN IK HET NIET LATEN!
DAN BRENG IK ER TOCH MAAR WEER ENKELE MEE!
Helaas, iedere keer voor niks!! Na de bloei gaan ze gewoon afsterven!!
Wij zitten hier wel met poldergrond, en bovendien zuur!

groetjes

Gepost door: yvette en tuurke | 16-07-09

dag Geert, je blog is voer voor mij ,vooral de planten zijn mijn passie.Verbena,Ik heb eenjarige staan.De harde winter heeft goed huis gehouden in mijn tuin.Waar andere jaren veel eenjarigen zomaar terugkwamen ,zijn er veel achtergebleven.Maar geen nood de tuin staat nog vol genoeg .
Ook je reisverhaal is boeiend.Je hebt een vlotte pen.

Gepost door: magda | 16-07-09

jawatte, 'k zal ze doare nekeer hunder vet geevn op de Kaater, as uk nog nekier paseere zelle!!!
Ge moet het maar weten he, ik kocht ze nogthans altijd voor doorlevende!!!
Maarja, als die mannen maar verkopen natuurlijk!!!!
Bedankt voor de tip!!
Nog een fijne avond en voor morgen, een niet te natte dag!!!!
maar 't mag eens regenen hé Geert!!!!!!!??

Gepost door: yvette en tuurke | 16-07-09

Zoveel berm bloemen gratis langs de weg, is wat anders dan je Verbena Hastata hè?
Je weet: ik plukte ze ook voor jou!
dag dag.

Gepost door: ank | 16-07-09

Het was iig een schermbloem, hahaha. Maar de naam, weet ik 't ;-) Ik ben geen encyclopedie!
Die onderste pijlen lijken trouwens wel op een boeketje dat ik nu heb thuis staan!

Gepost door: Annemarie | 16-07-09

je tuin blijft een genot Geert!

Gepost door: Danique | 17-07-09

De commentaren zijn gesloten.