09-07-09

Uitstap naar Bourgoyen

Gisteren was ik voor een wandeling in Bourgoyen. Bourgoyen is een stukje natuurreservaat net aan de rand van Gent, waar voornamelijk in de winter heel wat vogels verzamelen. Naar verluidt staat het domein 's winters voor een groot deel onder water. Meer informatie over Bourgoyen vind je hier of hier of hier.

bourgoyen_1

Ik was daar met een zestal bewoners van de VZW Angele Verburght en nog 2 begeleiders. Af en toe ga ik als vrijwilliger mee op uitstap, zodat er zoveel mogelijk bewoners gebruik kunnen maken van de aangeboden aktiviteiten. Het probleem is immers niet het aanbod van aktivieteiten, dan wel de begeleiding: bepaalde personen hebben iemand nodig die hen persoonlijk begeleidt op een aktiviteit.
In principe ben ik gebonden aan een plicht tot geheimhouding, maar wat hier vandaag verschijnt op mijn blog is eigenlijk vrij toegankelijk via het internet, folders, of andere media. En voor die ene foto van een aantal bewoners werd expliciet hun toestemming gevraagd. Drie waren onmiddellijk akkoord, drie anderen twijfelden, en zoiets moet volledig uit vrije wil zijn, daarom staan ze er niet op.

bourgoyen_2

We hebben alle negen (zes bewoners en drie begeleiders) zonder twijfel genoten van deze mooie wandeling in het natuurpark. 's Morgens regende het nog pijpestelen, in de namiddag hebben we hooguit een drietal minuutjes motregen gehad; verwaarloosbaar dus.
Vanuit de vogelkijkhut zagen we een aantal ganzen maar ook een ooievaar die in het domein was neergestreken. En even later moeder eend met haar bijna volwassen kroost, allen netjes op één recht lijn. Al komt dat niet echt tot uiting op de foto, ik was net enkele seconden te laat, de rechte lijn was plots een kromme geworden.

bourgoyen_4

De zes bewoners die 's avonds moe maar tevreden terug huiswaarts keerden waren Bess, Annick, Hendrik, Stefan, Hilde en Dieter. Op de foto hieronder zien we Stefan, Hilde en Dieter. Dieter was trouwens de hele namiddag in een zeer humoristische bui, we hebben dan ook heel wat afgelachen en met volle teugen genoten van de uitstap.

bourgoyen_3

Een kort woordje over de Revalidatiestichting en de bewoners.
Doelgroep van de VZW zijn personen met een aangeboren of verworven motorische of meervoudige handicap, tengevolge van een letsel aan het centraal zenuwstelsel. Indien aangeboren is dit niet zelden het gevolg van zuurstofgebrek tijdens de geboorte (meen ik te weten). Deze mensen zijn absoluut niet onder te brengen in de groep van de mentaal gehandicapten, dat merk je heel snel. Alleen: hun lichaam reageert niet zoals het zou moeten op hetgeen hun hersenen bevelen. Bij de ene uit zich dat in moeilijkheden om te spreken, bij de andere in moeilijkheden om te bewegen, en vaak ook in een kombinatie van beide. Maar het zijn stuk voor stuk echt toffe mensen, elk met hun eigen persoonlijkheid. Zoals u en ik.

Waarom zijn vrijwilligers nodig ? Mij werd verteld dat de gemiddelde graad van handicap van de nieuwe bewoners door de jaren heen is gestegen. En dit zonder dat hier meer personeel tegenover staat. Méér zorgbesteding met hetzelfde aantal personeelsleden gaat ten koste van de dagbesteding. Daarom dat vrijwilligers steeds belangrijker worden om die mensen iets te bieden dat de normale zorg overstijgt.
Iedereen die zich zou geroepen voelen om zich hier voor in te zetten - ook al is het maar enkele keren per jaar - kan kontakt opnemen met algemeen@verburght.be

Commentaren

Enorm vervelend... om zo in een lijf gevangen te zitten dat niet wil wat jij wilt! En dan heb ik het nog maar niet over hoe een hoop mensen tegen deze mensen aankijken...daar gaan m'n haren soms van overeind staan! ( als ze dat nog niet al deden natuurlijk! ;-) ) Fijn dat er zulke initiatieven ontplooid worden, maar inderdaad: het valt of staat vaak met het aantal vrijwilligers dat zich in kan zetten. En eigenlijk is dat toch bijzonder sneu en vooral raar geregeld...dit soort werk zou gewoon betaald werk moeten zijn! Het is leuk, maar ook zwaar genoeg lijkt me! Ben altijd zeer gekant geweest tegen vrijwilligerswerk, omdat overheden daar lekker op kunnen leunen en geld weg kunnen halen waar het nodig is...immers, die vrijwilligers doen dat toch allemaal wel en nog gratis ook! In het buurthuiswerk waar ik ooit 11 jaar gewerkt heb, leidde dat tot ontslag van heel veel beroepskrachten en het draaien van volledige buurtcentra op slechts één betaalde kracht en een straal aan vrijwilligers! Kan lang goed gaan, maar vrijwilligers, daar kun je geen eisen aan stellen natuurlijk...ze komen en gaan! Kan wel zeggen dat dat het begin is geweest van de teloorgang van het goede werk van het buurthuiswerk in Rotterdam.
Maar nu, nu is er gewoon nergens geld meer voor lijkt het wel...en dan zitten die mensen hè...letterlijk en figuurlijk! Dus vind het super dat jij je daar voor inzet..hopelijk trekt deze bescheiden wervingspost ( haha) nog wat meer vrijwillige krachten naar de gezondheidszorg...voor dit soort extra dingen zijn ze heel hard nodig!
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 09-07-09

:-) Moest hardop lachen om dat diarree-emmertje hahahaa! Kon het me helemaal voorstellen dat je dat zo las! :-)
En nee hoor...een huis hoeft voor mij niet van baksteen te zijn...ik hou ook heel veel van modernere architectuur. Maar dit was echt gewoon...euhmm...LELIJK! hahahahahahaaa! (in mijn ogen dan...gelukkig niet in de ogen van de mensen die er hun dagen slijten denk ik..!) :-)

Gepost door: mizzD | 09-07-09

Ook jij weet inmiddels zelf Geert dat je er zoveel voor terug krijgt, dat niet in geld te betalen valt. Daarom is mijn gedachte dat mensen die het vrijwillig (maar niet vrijblijvend!) doen het met heel hun hart doen, zoals jij. Is het een betaalde functie dan gaat het toch al gauw weer om de centen.
Wat ik vaak tegenkom, ook in mijn werk, dat deze mensen NIET zelf aangesproken worden, maar de begeleiding die erbij is. Dat is heel erg voor hun. Ik zal dus altijd eerst de persoon zelf benaderen, daarna, indien nodig, degene die erbij is.
Je bent echt een lieverd, hoor!
In tegenstelling tot mij, heb jij er de tijd voor, ik nu nog niet heb, door mijn fulltime baan.


Gepost door: ank | 09-07-09

met dat mooie verhaal hier te lezen ben ik nu mijn repliek op jouw commentaar kwijt.

k vind het prachtig wat je doet, je bent een schat!
wou dat ik het kon, maar zonder uit te wijden, fysiek kan ik dat dus niet, de rolstoelgebruiker zou niet ver geraken met mij als begeleider.

De Bourgoyen, daar ben ik dus nog nooit geweest
k zal eens gaan kijken bij hier of hier of hier

dada

Gepost door: fotorantje | 09-07-09

Mooi initiatief! Er moesten meer mensen zijn als jij.

Als ik een vrije dag heb en het fysiek haalbaar is, ga ik ook soms wandelen in de Bourgoyen. Heerlijk rustig, en dat op een boogscheut van de stad.

Gepost door: kaatje | 09-07-09

:-) Nu begrijp ik waarom je meteen mee was in mijn bedenkingen omtrent Sverre. Bij hem is het niet zo erg ... hij loopt en praat nog "gewoon", maar toch ... bij hem is er ook dat softwarefoutje dat zijn hersenen dingen willen doen, maar dat de boodschap niet goed doorgegeven wordt.

Je bent een man met het hart op de juiste plaats. Een mooi verslagje en toffe fotokes !

Lieve groetjes nog

Gepost door: ann . | 09-07-09

wat heerlijk geert zo'n wandeling,
maar wat ik me afvraag .. zaten er geen muggen moesten de beentje van deze jongeman niet wat ingesmeerd worden ??
of werd hij niet gebeten

geweldig zeg die ooievaar die daar stapt,
je zal dat maar zien hé:-)

Gepost door: klaproos | 09-07-09

Geert, Een prachtig gebied, de Bourgoyen. Deze mensen de kans geven om van dit mooie stukje natuur te genieten, is een schoon werk !
Groeten.

Gepost door: Piet | 09-07-09

dag geert vrijwillerswerk doen is héél dankbaar zoals je weet doe ik dat ook,in de bejaardenzorg,er zijn daar ook mensen die niet meer alleen op wandel kunnen,het toeval wil dat onze volgende daguitstap naar puyenbroek is,ik was daar nog nooit eerder,en ga nu twee keer kort na mekaar!
ik ga ook over de middag helpen bij de maaltijden,om degene die niet zelfstandig kunnen eten,te helpen,en ook het personeel is daar dankbaar voor,zij hebben ook maar twee handen,en niemand eet graag koude puree!
we zijn met een toffe groep vrijwilligers,en komen regelmatig samen,om bij te praten met een natje en een droogje,en meer moet dat niet zijn..
grtjs....
wat mijn schoonma betreft,zij lacht zelf met haar soms hilarische stoten hoor!

Gepost door: guusje | 09-07-09

thumbs up Je hoeft niet ver te gaan om iets moois te zien hé. Mijn dochter is opvoedster bij mentaal gehandicapten en ook in die instelling zijn ze blij met de vrijwilligers die soms met hen mee gaan op uitstap. Anders is het bijna niet verantwoord om te gaan.

Gepost door: Nana | 09-07-09

Daar had ik nog niet van gehoord. Geert het is mooi wat jij doet als vrijwilliger. Ik zag het zondag ook hoe je zich inzette op onze medeblogger P- te begeleiden.
Vriendelijke groeten.

Gepost door: Emmy | 09-07-09

Hoi Geert! Ik bewonder dat in mensen! Fijn van je dat je vrijwilligerswerk doet en ik kan me inbeelden dat je daar immens veel dankbaarheid voor terugkrijgt van die mensen!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 09-07-09

ja... Een revalidatiesticting; een intitiatief dat veel energie vergt.
Ook vrijwilligers zijn onontbeerlijk om uitstappen te organiseren.
Ik wens je nog een fijne avond toe!
Dikke kus
Elsjeuh

Gepost door: Elsjeuh | 09-07-09

Hoi Geert, een prachtig stukje natuur bewandelen in gezelschap van prachtige mensen. Zowel jij als de gasten mochten er van genieten!
Tof dat mensen zich nog belangeloos willen inzetten voor anderen :-)
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 09-07-09

goeie morgen Geert dat natuurreservaat kende ik niet, moet dat toch eens opzoeken :-)
vind dat wel leuk om daar eens te gaan wandelen en te genieten van de natuur !
mooi van je dat je die mensen even een leuke tijd bezorgt
groetjes

Gepost door: Borriquito | 10-07-09

Hallo Geert, allereerst wil ik jou feliciteren en je een 'schouderklopje' geven voor je vrijwilligerswerk! Mooi als iemand zich kan inzetten voor zijn medemens.
Op het moment dat ik vorig jaar opnieuw ziek werd hoorde ik in de opleiding te zitten als vrijwilliger voor de VLK. Had me aangemeld en de cursus startte op het moment dat de diagnose viel... maar!!!! uitstel is geen afstel. Een keer dat ik er terug 'sta' dan pak ik dit weer op.
Bourgoyen is een mooi natuurgebied! Al een paar keer gaan wandelen want voor ons is het vlakbij.
Groetjesssss

Gepost door: lucretia | 10-07-09

Fantasisch dat jij zoiets doet, Geert! Dat er in Vlaanderen nog zo veel mooie plekjes natuur bestaan, weten veel mensen niet.

Ik wens je nog een leuke VRIJdagavond toe & een droog, ZONnig weekend!

Groetjes

Gepost door: Rudi | 10-07-09

ooh onzen Dieter! hoe is het er nog mee? ik ging vroeger met hem op kamp in de scouts! vroeger kwam ik hem nog af en toe eens tegen met zijn ma, maar dat is precies lang geleden!

Gepost door: calamity jane | 11-07-09

als ex bewoner zie ik dat er in A.veburght fantastiesche zaken gebeuren
en als al deze initieve vanuit de huidige bewonersgroep komt heb ik daar
enorm veel respect voor ik wens iedereen het allerbste
Dimitri verhas

woonperiode SEP 77-FEB 80

Gepost door: dimiti verhas | 13-01-13

De commentaren zijn gesloten.