08-07-09

TMB-Dag 4

tmb_dag4

Op het schema: vertrek Refugio Elisabetta Soldini - korte afdaling naar Lac Combal - chalet de l'Alpe Superieure de 'l Arp Vieille - Mont Favre - Lac Chécroui - col de Chécroui - Courmayeur - refuge Giorge Bertone. Normale wandeltijd: 7u25'

En zie: ‘s anderendaags werden we wakker onder een staalblauwe hemel. De zon en het magnifieke uitzicht dat we nu plots te zien kregen mistten hun effekt niet.
Maar warm was het zeker en vast niet, dat zie je wel op de foto hieronder, met op de achtergrond nog de vallei tussen twee bergflanken, dezelfde bergflanken die ons gisteren van de volledige verdwaling en de vriesdood redden, omdat we wisten dat we ertussen moesten blijven.

tmb9


Wel werd besloten om enigszins af te wijken van de oorspronkelijke route: in plaats van via een beklimming over l’Alpe Supérieure naar Courmayeur te gaan besloten we een langzame afzink naar het Italiaanse stadje te nemen. We namen dit besluit unaniem omdat we nog vermoeid waren van de dag voordien, en omdat de beklimming naar de Mont Favre naar verluidt over een lastig en gevaarlijk parcours liep, en gisteren hadden we  - naar onze mening - genoeg gevaarlijke uurtjes beleefd.
Halfweg de afdaling was er zelfs de mogelijkheid om op de bus te stappen. Dat Rose- en Anne-Mie die kans te baat namen was volledig verstaanbaar en misschien zelfs normaal; dat echter de jongste, en naar eigen zeggen ook dapperste onder ons - Hendrik - zich eveneens geroepen voelde om de weg van de minste weerstand te kiezen, was een eerste teken aan de wand: eens een mietje, altijd een mietje.
Zodoende is bovenstaand schema niet geheel juist: misschien waren we wel allemaal mietjes ?
tmb13Terwijl de busgangers in Courmayeur onder een stralende zon nog verder konden bekomen van de vorige dag, liep Gery in zo’n sneltreinvaart naar beneden dat het vuur letterlijk en figuurlijk uit zijn schoenen kwam: blaren langs alle kanten werden voor de rest van de ganse tocht zijn deel. Vreemd hoe vooral de mannelijke individuen zich af en toe geroepen voelen om zich te manifesteren, zelfs tegen beter weten in.
Onder een zomers zonnetje, op een terrasje van een driesterrenrestaurant, lieten we ons de echte Italiaanse pasta smaken. Een moment van verpozing.

tmb10Nadien kwam de, voor mijn part, lastigste klim van onze tiendaagse. Hij werd eigenlijk door iedereen nog vlot en zonder inzinking verteerd. En toch: objectief gezien was dit niet van de poes. Vanuit Courmayeur, met tussen haakjes een prachtig zicht op de Mont-Blanc himself, moesten we achthonderd meter klimmen naar onze slaapplaats: Refugio Giorgio Bertone, van waaruit het uitzicht nog grandiozer was.
tmb12Boven bij Giorgio konden we, voor het eerst sinds enkele dagen, allemaal een verfrissende douche nemen. We sliepen op een ruime dortoir, bestemd voor een twintigtal personen, en hij lag vol. Het eten was wat minder aangenaam: in een nochtans intrinsiek gezellige ruimte, waar het naar onze normen ijskoud was, kregen we opnieuw semoule met goulash (inclusief wat chippollatta worstjes). Voor het eerst kregen we echter wel een voorgerecht: pasta. Jammer dat het nagenoeg koud was.
tmb11De kachel aansteken ‘s avonds om half acht vonden ze daar blijkbaar de moeite niet meer. We hebben nog eventjes gekaart, maar zijn dan vroeg onder de wol (??) gekropen. De twee Miekes vonden er dan niets beters op dan zich te verwarmen aan de slappe lach, op een dortoir waar toen al een man of acht lag te slapen. Gelukkig waren er nog de heerlijk ruikende dekens om het geluid in te smoren (man, man, man, wat stonken die dekens daar naar ... koeistront).

's Anderendaags zouden we een pracht van een dag en een pracht van een tocht meemaken, zeker één van de hoogtepunten.

Commentaren

Ah...maar dan toch eindelijk... de mooie vergezichten...daar waren jullie voor gekomen hè! Prachtig!
Het 'bersteigeressen' stelt inderdaad meestal niet zoveel voor in die hutten, maar het vult en er zitten de nodige koolhydraten in heb ik me laten vertellen! Tijdens onze tocht was het voornamelijk spaghetti wat de klok sloeg...en één keer aardappelen met 'leberkäse' of zoiets...een soort gebakken plakken boterhamworst...ik vond het wel smakelijk..vriendlief een stuk minder hahahaha!
Iiieeeks...dekens die naar koeienstront ruiken...??? dát ben ik gelukkig nooit tegengekomen!
Groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | 08-07-09

Jaaa...stomme eendjes die twee... Boonen versus Rasmussen oftewel cocaïne versus bloeddoping! Het maakt het allemaal een stuk minder spannend hè! hehe! Maar ze zullen wel door de mand vallen bij de controle hoop ik! :-)))
En neeee...bij die hondenuitlaatplaats had ik nog nergens last van hoor...dat kwam later pas...en de hele rest van de tocht helaas! :-)))

Gepost door: mizzD | 08-07-09

hallo Geert een serieuze wandeling, amaai !
en na de inspanning de ontspanning, een lekker pintje bij het kaarten :-)
groetjes

Gepost door: Borriquito | 08-07-09

zo geert, je hebt van jongs af aan al een soort van uithoudings vermogen aangekweekt:-)
en daarvan pluk je nu de vruchten :-)

Gepost door: klaproos | 08-07-09

oef, dag 4 hebben we ook weer overleeft
ik kan terug ademen
blijft boeiend om te lezen

en de slappe lach kan zo'n deugd doen toch

Gepost door: fotorantje | 08-07-09

ps
ah jij hebt bulgaarse vrienden
en diene van mijn vondst zit niet in de bak, dus ikke niet meer in dat straatje hoor, wie weet wat kom ik daar nog tegen
t is eigenlijk geen straat, zo'n dom klein padje

dada

Gepost door: fotorantje | 08-07-09

GElukkig dat uiteindelijk het weer op klaarde... Anders is de tocht qua uitzicht niet helemaal geslaagd.
Ik geloof dat ik sowieso al ergens heen was gegaan met de auto *gniffel* Wandelen zoveel is niet aan mij besteed!

Gepost door: Annemarie | 08-07-09

Hoi Geert, jouw verslagje lezen is niet meer voor vandaag. Ik ben nog aan een late blogronde begonnen en nu heb ik problemen met reageren op blogs.
Hopelijk lukt t hier wel!
Goeie nacht ...

Gepost door: Ri@ | 08-07-09

Nu de zon schijnt, en de vergezichten adembenemend worden, kan het de tweede helft alleen maar fantastisch worden!
Dag dag...

Gepost door: ank | 08-07-09

:-) tof verslagje !!!
Je geniet er duidelijk nog van na ;-)

Lieve groetjes en een fijne donderdag !!!

Gepost door: ann. | 09-07-09

De commentaren zijn gesloten.