07-07-09

Monarda

monarda_7_070709Monarda of Bergamotplant behoort tot de familie van de Lamiaceae (syn. Labiatae) of lipbloemigen.
Het zijn hoge (0.8m) tot zeer hoge (1m40) vaste planten die uitstekend in de border te gebruiken zijn.
De grond is liefst vochtig, maar mag zeker niet te nat zijn, en de plant houdt van volle zon of half schaduw en is volledig winterhard. De ovale en meestal getande bladeren zijn geurend en licht behaard.

monarda_1_070709Er zijn alvast twee negatieve aspekten verbonden aan de Monarda. Ten eerste is de plant in haar oorspronkelijke vorm tamelijk tot zeer gevoelig voor meeldauw. Gelukkig zijn er ondertussen voldoende hybride cultivars in de handel die daar veel minder last van hebben.monarda_6_070709
Er bestaan er al die volledig resistent zijn.
En ten tweede moet de plant absoluut om de twee jaar verplant of gescheurd worden: ze blijft niet te plaatse en verloopt door worteluitlopers enkele centimers onder de grond minimaal een twintigtal centimeter per jaar. Veel kans dat er op de plaats waar de plant stond nog weinig terugkomt, wel er rond. Tenminste, dat is mijn ervaring, en ik ben daar niet alleen in. Maar verplanten en/of delen is in het najaar of in het vroege voorjaar een heel er simpel klusje aangezien Monarda niet diep wortelt.

monarda_5_070709monarda_2_070709

De bladeren ruiken bij aanraking naar ...bergamot, een heerlijke geur. Daardoor is elke zaailing heel erg gemakkelijk te herkennen: aanraken en ruiken aan de vingers, en je weet onmiddelllijk of het een Monarda is.
monarda_4_070709Op de aanklikbare foto's uit eigen tuin zie je van boven naar beneden per twee (telkens in groep en in detail) de Monarda 'Scorpion' (purperviolet), de Monarda "Prairienacht' (paarsroze) en de Monarda 'Beauty of Cobham' (roze).monarda_3_070709
Bestaat ook in het wit (Monarda 'Schneewitchen') en Scharlakenrood (Monarda 'Cambridge Scarlet'). Verder zijn er nog talloze cultivars wiens kleur zweeft tussen wat ik opnoemde.
De bloem trekt heel veel nectar-zoekende insekten aan.


Monarda heeft ook nog andere toepassingen:
Culinair: met verse of gedroogde bladeren kan thee gezet worden; verse bladeren kunnen in de salade en als garnering gebruikt worden.
In de cosmetica wordt bergamot vaak gebruikt in zonnebrandolie.

Commentaren

Ben gek op die thee!! Heerlijke geur...gek genoeg heb ik er nooit aan gedacht zo'n plant aan te schaffen! Je maakt het me moeilijk...ik heb maar al zo'n klein tuintje en elke keer krijg ik hier weer nieuwe ideeën hahahaha!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 07-07-09

groeten Even hier met plezier rondgekeken en gelezen. De hartelijke groeten Jot.

Gepost door: Jot | 07-07-09

hallo Geert heb helemaal geen groene vingers, ken niks van planten of bloemen
kan wel genieten van mooie bloemen of zo, maar vraag me niet naar de namen :-)
groetjes

Gepost door: Borriquito | 07-07-09

Mooi en interessant blog , Geert. Ik geef je meteen een link en ga hier eens duchtig rondneuzen. Ik hou van planten.
Groetjes.

Gepost door: Emmy | 07-07-09

Fb en Twitter... kunnen ook via de gsm dacht ik...een smsje is snel gedaan hè. Maar ik had ook voor de wc gekozen hoor hahahaha!

Gepost door: mizzD | 07-07-09

Lekkere thee, vind ik ook. Weeral iets bijgeleerd vandaag. Tiens, ik dacht dat Monarda rood was, maar dan zal ik wss die Scarlet verieteit gehad hebben. Ik weet eigenlijk niet of hij teruggekomen is dit jaar. De mijne staat in een pot.

Gepost door: Jientje | 07-07-09

Ken je blog al van voor BBB hoor Geert maar ik ben de laatste maanden meer een lurker dan een reageerder. Volg je mijn favoriete blogs via de feeder. In mijn tuin is altijd plaats voor nog een plant dus ik hou dit blogje scherp in 't oog!
Vragen staat vrij? Hier gaan we dan: hoe komt het dat van de sieruien die ik verleden jaar plantte er geen enkele is uitgekomen? Enkel een beetje groen blad en that's it. Te diep onder de grond gestoken? Thx!

Gepost door: Nana | 07-07-09

Van deze Monarda kan de kleur van de Scorpio mij het meest bekoren.
t ziet er wel een beetje een rommelig bloemke uit,
maar t kan ook aan mijn oogskes liggen

bij mij een vervelende Japanse duizendknoop? k zou het echt niet weten.
die deed toch niet moeilijk hoor ;-)

Gepost door: fotorantje | 07-07-09

Maar jouw foto's mogen er gerust ook zijn hoor Geert! Ik zie dat het deze keer wel gelukt is om te reageren, cool!

Gepost door: Jientje | 07-07-09

hoi,geert hij zegt van niet,maar ik weet het niet zeker..
maar foert,heb lang genoeg braaf in mijn kooitje gezeten....
grtjs....

Gepost door: guusje | 07-07-09

Hoi Geert! Heel leuk jou te hebben leren kennen! Ik ben een absolute onnozelaar op gebied van planten, alles gaat dood onder mijn vingers... hoewel ik er enorm kan van genieten, als een ander er zorg voor draagt!
Dus ik zal hier in de leer moeten komen hé!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 07-07-09

Ik ben niet zo'n goede tuinvrouw, bij mij gaat toch het meeste dood!
VInd het altijd leuk om aan te beginnen, maar op een gegevne moment verlies ik mijn interesse. ;-)

Ik weet dat ik moet oppassen met dat kruidje roer mij niet, geef dan ook geen water met een gieter maar met de plantenspuit, zo blijft de grond wel vochtig, maar niet teveel.
En die kruiden, ach het is meer een geintje... Dan dat ik er echt wat mee doe. De enige die ik gebruik is de munt, om thee van te maken.

Gepost door: Annemarie | 07-07-09

Na alles wat ik nog moest doen, kom ik nu pas bij je kijken. Alweer van die prachtige bloemen met mooie kleuren....
Dank je wel!

Gepost door: ank | 08-07-09

De commentaren zijn gesloten.