28-06-09

TMB-De Start

MB_280609

Vooraf.

tmb1Juli 1997, nu 12 jaar geleden, blijft voor altijd in mijn geheugen gegrifd. Dat jaar deed ik de TMB (Tour du Mont-Blanc), een voettocht rond de hoogste top van Europa. Er zijn verschillende mogelijkheden, wij kozen voor de GTMB (Grand Tour du Mont-Blanc), wat je in 10 dagen rond het Mont-Blanc massief leidt. Van Frankrijk over Italie en Zwitserland opnieuw naar Frankrijk.tmb2
Klimmen en dalen met ALLES wat je zal nodig hebben gedurende de tocht in een 12 à 14 kg zware rugzak op de schouders.
Lastig ? Ja, zeker en vast.
Onvergetelijk ? Absoluut.
Je ziet de Mont-Blanc letterlijk van alle kanten; dagelijks is het klimmen en dalen geblazen. tmb3
Alles te voet, slapen in berghutten zonder komfort, terug naar de basis.
Ik kan het iedereen aanbevelen. Het was vast en zeker één van de meest memorabele vakanties die ik ooit meemaakte. Al moet je wel vooraf voldoende geoefend hebben in het stappen en er voor zorgen dat je voeten gewend zijn aan de bergschoenen.

tmb4
Vandaag de inleiding met een zicht op de deelnemers, de komende weken om de paar dagen telkens een etappe. De foto's zullen misschien af en toe van het internet geplukt zijn, want in 1997 was er nog niet echt sprake van de alomtegenwoordigheid van de digitale kamera.Twee juli 1997

Op woensdag twee tmb5juli, ‘s morgens heel vroeg, vertrokken we. Zeven man sterk - waaronder twee vrouwen: Anne-Mie, Rose-Mie (ja, echt waar), Dirk, Geert, Gery, Hendrik en Karel. Elk met dezelfde wil en dezelfde overtuiging: de Tour du Mont-Blanc (TMB) afwerken in tien dagen.
Hoopvol, naar wat de TMB ons zou brengen, maar toch ook wel wat angstig omwille van het weer: juni ‘97 was bepaald triestig geweest, en juli beloofde niet veel beters.
tmb6
Sinds half juni volgde de ene depressie de andere op, er viel zelfs sneeuw in de buurt van Madrid, en niet zo’n klein beetje.
Doch - en menig vakantieganger zal dit bekend in de oren klinken - vanaf Lyon begon de hemel toch wat uit te klaren; jammer genoeg moesten wij niet verder zuidwaarts, maar linksaf, richting Geneve - Chamonix, naar de Franse Alpen.
tmb7
Omstreeks vijf uur in de namiddag bereikten we Les Houches, onze eigenlijke vertrekplaats. In onze verblijfplaats Refuge ‘Les Amis De La Nature’ konden we voor het eerst kennismaken met een dortoir, zij het wel één van de betere soort zoals achteraf mocht blijken: een kamer van vijf, en een kamer van twee; douches en toilet op de gang; als avondmaal steak-au-poivre met frietjes - jawel - en ‘s morgens een heus ontbijtbuffet.
Op de kamer van vijf lag al het mannenvolk, en hoewel er de ganse nacht door gesnurkt werd bleek ‘s morgens dat er niemand een oog had dichtgedaan (???).


GRTMB_280609

De wandelpaden die we zouden volgen maken deel uit van het GR netwerk (Grande Randonnée / Grote Routepaden) doorheen gans Europa. De foto hierboven (de enige die aanklikbaar is) geeft je een beeld van hoe er rond de Mont-Blanc gestapt wordt. De afbeelding komt van een site van deelnemers aan bergmarathons; het parcours wat wij aflegden is nagenoeg identiek, behalve dat wij de tocht deden op 10 dagen - het was tenslotte "vakantie" - terwijl ik hier op de kaart slechts 4 overnachtingen terugvindt.
Alles bij elkaar zullen wij op die 10 dagen een 175 km hebben afgelegd, waarbij in het totaal ongeveer 10.000 meter hoogteverschil werd overwonnen.

10:27 Gepost door Geert in Vakantie | Permalink | Commentaren (11) | Tags: tmb, gtmb, tour du mont-blanc, les houches |  Facebook

Commentaren

Hoi Geert, dat zal zeker een belevenis geweest zijn om nooit meer te vergeten. Knap!
Nog een fijne zondag ...

Gepost door: Ri@ | 28-06-09

een logje voor onze hollandse wandelaarster hhahahaah
kan geloven dat dit een onvergetelijke belevenis was!
ik ben nog niet gaan vliegen hoor hahahhaha trouwens ik wacht tot men mij meeneemt hahahahahahaah
aanbod genoeg lees ik nu hihihihi

Gepost door: callemie | 28-06-09

Dit moet echt onvergetelijk geweest zijn !
Wat een ervaring zeg.
Ik heb wel het gevoel dat er een foto ontbreekt...

Gepost door: stefanie | 28-06-09

Ahaaa... jaaa...dat ziet er inderdaad adembenemend uit! Heb ooit maar één keer een huttentocht gemaakt, met de bagage mee op de rug, in Oostenrijk, het Vorarlberg en dat was onvergetelijk ook, dus ik weet wat je bedoelt!
Btw...dat blonde koppie haar...daar is niet veel meer van over hè! ;-)
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 28-06-09

da's heel speciaal geert,
ik ben een wandelaar,maar geen klimmer,
het zijn wel leuke herinneringen denk ik voor jou,
zie je de club waar je tóen mee ging nog weleens?

Gepost door: klaproos | 28-06-09

Zat er dus tóch iemand... nog aan de pc! :-)))

Gepost door: mizzD | 28-06-09

Ik weet dat lopen in de bergen behoorlijk intensief is.. Respect!
Ik zou het niet zover kunnen. Hou er wel van om dagtochten te maken, maar de volgende dag wel lekker rust hoor!
Genieten zo.
Kom maar op met die andere foto's, ik ben benieuwd.

Gepost door: Annemarie | 28-06-09

Ik denk
als ik daar zou mogen zijn
nietig en klein
mijn verdere leven
zou nooit meer
nog ooit hetzelfde zijn

Gepost door: ank | 28-06-09

amai, zo'n tocht, die voetjes zullen afgezien hebben
maar de oogjes zullen genoten hebben van al het moois

Gepost door: fotorantje | 29-06-09

Nou Geert, je streken ook verloren? :)

Gepost door: Danique | 29-06-09

Geert, Chapeau ! Dat lijkt me geen tocht voor watjes. Hoe dan ook, waarschijnlijk een fantastische belevenis. Ik kijk al uit naar het vervolg.
Groeten !

Gepost door: Piet | 29-06-09

De commentaren zijn gesloten.