23-06-09

Centradenia Grandifolia

Centradenia is bij ons een éénjarige zomerbloeier die véél te moeilijk te vinden is en bovendien een drietal jaren geleden nog eens extra uit de gratie gevallen is (zie verder). De Engelse naam is "Princess Flower".
Van oorsprong is Centradenia afkomstig uit Mexico en is het een vaste plant, of een heester. Atrium Tuinplantenencyclopedie schrijft:
Centadenia is eem geslacht van groenblijvende vaste planten en heesters, gekweekt om hun bloemen en gebladerte. Zeer vorstgevoelig. Heeft lichte schaduw en goed doorlatende grond nodig. Kuip- en potplanten in volle groei rijkelijk gieten, tijdens de overige perioden matig. Zeer vorstgevoelig.

In Mexico zijn het vaak winterbloeiers. Bij ons worden ze in sommige zaken verkocht als éénjarige zomerbloeiers, voor in de potten op het terras of in de hanging baskets. Als heester totaal ongeschikt voor onze kontreiën. De bladeren zijn bronsachtig groen-bruin, met een rode ondertoon. Hoe frisser het wordt, hoe roder de bladeren kleuren.

Meestal worden ze vermeerderd uit stekken of weefselcultuur en zo in de handel gebracht. En daar moet het enkele jaren geleden misgelopen zijn en werd waarschijnlijk een minder geschikte moederplant gebruikt: in een groot deel van Belgie heeft er dat jaar geen enkele plant gebloeid; wel was er heel veel bladvorming. Ik had daar niet echt zoveel spijt van, want het gebladerte heeft iets speciaals qua kleur, zeker in minder goede zomers. Dit jaar zijn de aangeboden planten heel erg bloeirijk, met magenta bloemen. En ik denk niet dat Annemarie de kleur zal waarderen, 't zou haar nochtans niet misstaan :-).

Oordeel zelf maar over de plant en de bloemen - alle foto's aanklikbaar. En 'k zal het maar zelf zeggen, anders zegt het toch niemand: ik ben heel erg tevreden over de linkse foto op de tweede rij.


centradenia_1
centradenia_6
centradenia_2


centradenia_3

centradenia_4
centradenia_5

11:18 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (12) | Tags: eenjarigen, centradenia grandifolia |  Facebook

Commentaren

Ook weer eentje... die ik helemaal niet ken maar echt wel heel erg mooi vind!
En als het mooi blad is, maakt het inderdaad niet zoveel uit of ze goed bloeien...hoewel dat wel leuker is natuurlijk! Mijn pioenrozen hebben pas de laatste twee jaar gebloeid...elk met één bloem! :-) Maar heb er nooit over gedacht ze in die niet-bloeiende jaren eruit te halen hoor! hahahahaaa! Ik ben algauw tevreden hè! :-)))
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 23-06-09

Een supplement... in welke vorm dan ook, heb ik nog nooit genomen! Dat lijkt me echt meer iets voor hardlopers haha! Maarrr...ik ga eens informeren ernaar bij de drogist..nooit geschoten is altijd mis hè! :-)
Thanx voor de tip!

Gepost door: mizzD | 23-06-09

Hoi Geert, Ik ken deze mooie bloeiers niet. De foto's mogen er volgens mij allemaal wel zijn hoor :-)
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 23-06-09

ze zal het wel mooi vinden zelfs als het haar kleur niet is hoor
en ja fotookes uit voorraad

Gepost door: callemie | 23-06-09

Geert, De linkse foto op de tweede rij vind ik heel erg mooi. En zeg nu nog eens dat niemand het gezegd heeft. Ze mogen er allemaal zijn, die foto's van jou.
Dit ziet er een zeer mooie heerster uit. Maar ik heb altijd problemen met vorstgevoelige planten. Ik vergeet die al eens af te schermen als het nodig is, en dan heb ik het zitten. 't Is te zeggen, heeft de plant het zitten.
Groeten !

Gepost door: Piet | 23-06-09

het is inderdaad een heel special geert, ik ken hem niet, heeft wel wat weg van de tibouchina, ik ken de nederlandse naam niet, maar jij weet vast wel wat ik bedoel:-)

mooi hoor,
ik dank u wederom voor deze gave

Gepost door: klaproos | 23-06-09

Elk bloem, en ieder mens,
heeft zijn "eigen" schoonheid!

Gepost door: ank | 23-06-09

mooi volgens mij mag je over al de foto's tevreden zijn!
achter complimentjes aan het vissen zeker ;-)

Gepost door: fotorantje | 23-06-09

Qua foto's vind ik degene 1e rij rechts het mooist en ook de foto rechts 3e rij.
Ik ken de plant verder niet.
Wel jammer dat ze verkeerd gekweekt waren.. Als je de plant niet kent koop je hem ook niet zo gauw meer!

Maar die kleur, nou nee bedankt! Op veler verzoek heb ik vandaag foto's van me gemaakt, nu nog ff checken hoe ze op de computer geworden zijn. ;-)
Koei gaat zo voor vandaag weer online.

En ohja about Koei...
Wij wonen nu minder landelijk. We wonen in de bebouwde kom, maar rivier, bos & heide zijn vrij dichtbij. :-) Kijk trouwens uit op een stukje natuur (nog wel).

Vroegah hadden we in de tuin 2 kleine bosjes, 2 redelijke weilanden, stukken eigen gras een speciale speeltuin voor mij! Had trouwens ook genoeg hutten/boomhutten.

Gepost door: Annemarie | 23-06-09

Prachtige foto's....

Groetjes

Gepost door: pcuser | 23-06-09

Nog gezien maar weet niet meer waar,
dus zal ze wel zeldzaam zijn!
Leerrijke blog touwens!
en ik lees dat Annemarie
de kleur niet bevalt!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 23-06-09

Deze plant stek ik ln de winter al jaren, gewoon in een hangpot direct in de aarde.
Groeit zonder problemen maar vraagt wel veel water, de bloemen tekenen zeer mooi op de donkere ondergrond van de bladeren!

Gepost door: Huib | 15-04-14

De commentaren zijn gesloten.