22-06-09

Vissen met problemen

vissen_1_220609Vandaag net een week geleden is het begonnen en de echte oorzaak ken ik eigenlijk nog niet met zekerheid. Van de ene dag op de andere blijkt er een acuut zuurstofprobleem te zijn in het vijverwater.
Ik heb in mijn vijver alleen windes zitten: goudwindes, zilverwindes en blauwwindes. Een bewuste keuze want ik wou een natuurlijke vijver en koi-vissen horen daar volgens mij niet in thuis: die woelen teveel in de bodem, naar verluidt, en eten van de planten. Met als gevolg dikwijls dat de plantengroei niet optimaal is en het vijverwater absoluut door een goede filterinstallatie moet gestuurd worden.
vissen_2_220609Bij mij niets van dit alles: een natuurlijke vijver, waar ik aanvankelijk zelfs geen vissen in wou, maar een aantal windes werd wel aangeraden omdat die de muggenpopulatie in toom zouden houden. Windes zijn schoolvissen, dus ééntje of twee is te weinig, het werden er tien. Eén jaar heb ik ze tijdens het voorjaar iets teveel gevoederd, zodat ze hun eigen jongen niet als prooi zagen, daardoor zijn nu met meer dan honderd. Dat overkomt me geen tweede keer.
De oudste windes zijn/waren ondertussen zeker 25 cm groot. Van alle vijverwissen zijn windes ook die welke het eerst te lijden hebben onder een tekort aan zuurstof.
vissen_3_220609Vorige week maandag was het plots zover: geen eetlust, en ze lagen allemaal in de ondiepe zones van de vijver, wellicht omdat het oppervlaktewater net iets meer zuurstof bevat dan de rest. Op de bovenste foto zie er al minstens 7: 4 goudwindes, 1 blauwwinde, naast de blauwwinde ook een zilverwinde (zwart bovenaan) en ook nog ergens de staart van een zilverwinde. Happen naar lucht en water aan honderd per uur. Beweeglijkheid bijna nihil.
De eerste tussenkomst was een fonteintje installeren om extra zuurstof in 't water te bregen, alsook een extra luchtpomp. De volgende dag was er geen verschil.
Dan maar mijn water laten onderzoeken in een gespcialiseerde zaak: alles volgens het boekje. Maar het probleem bleef, en is er nog steeds. Ondertussen zijn er extra zuurstofplanten bijgezet, maar het weer werkte niet echt mee: er moet zon komen om onder water volop fotosynthese te krijgen waarbij de zuurstofplanten zuurstof afscheiden.
vissen_4_220609De praktijk klopt volledig met de theorie, want op de betere dagen qua weer waren de vissen in de late namiddag iets aktiever. En ook, 's morgens zijn ze er telkens het slechtst aan toe: 's nachts verbruiken de onderwaterplanten zuurstof, dus over de nacht zakt het gehalte sowieso.
Ondertussen zijn er reeds 4 van de grootste windes gestorven, maar sinds donderdag stabiliseert de toestand.

Met een dure filterinstallatie, UV-lampen en andere technische hulpmiddelen was dit misschien niet gebeurd, maar zoals gezegd: ik wou een natuurlijke vijver. Geen gedoe met keien rondom: als je bij ons in de natuur een plas water tegenkomt is die ook niet afgeboord met keien, dus bij mij ook niet. Wat dat betreft illustreren de foto's (aanklikbaar) dat ik daar wel tamelijk goed in geslaagd ben.
Maar in het najaar of volgend voorjaar wacht mij onherroepelijk de taak om de volledige vijver toch eens drastisch schoon te maken. Volgens kenners zou na 10 jaar de lavasteenlaag in de moerraszone volledig verzadigd zijn met afbraakstoffen. Bij langdurige regen - zoals vorige week zondag - worden er daar teveel van in het vijverwater geloosd, waardoor de bacteriën die die stoffen aanpakken overuren moeten doen. En die bacteriën verbuiken.... zuurstof. Wellicht is dat de oorzaak.

Alle andere en betere suggesties zijn welkom.

11:21 Gepost door Geert in Vijver | Permalink | Commentaren (8) | Tags: winde, blauwwinde, goudwinde, zilverwinde |  Facebook

Commentaren

Geen flauw benul van dit soort dingen! Mijn vader had altijd alleen vissen binnen in een aquarium hahahahahaaa!
Maar hoop dat het allemaal goed gaat komen...lijkt me een rotgezicht, al die vissen happend naar lucht!
Groetjesssssssss!
ps. nog op je vorige berichtje: die Ahmed kan natuurlijk wel énorm hebben lopen opscheppen tegen die journalist van die krant hè..! Dat hebben een hoop mannen...doen graag stoer! :P
Niet alles wat in de krant staat is waar...en heel vaak maakt het alleen maar stemming, vooral tegen de allochtonen, want dat is makkelijk scoren! Dat blijkt ook uit de reakties...er gaan er veel over juist dít! En ik denk toch niet dat de allochtonen op quads de hoofdoorzaak zijn van het teveel aan CO2 in de lucht van België! :-)))

Gepost door: mizzD | 22-06-09

Yep! Axel wordt 27 aug. 8jaar! Nog niet zó oud, maar wel al ver over het midden zal ik maar zeggen. Gemiddeld worden setters een jaar of 12. Hij veroudert de laatste tijd wel snel vind ik...maar hij heeft ook al vanaf zijn geboorte een hartruisje, misschien heeft dat ermee te maken?
Groetjes weer!

Gepost door: mizzD | 22-06-09

@mizzD. Inderdaad, dat viel me ook op. Stof tot nadenken voor de politiekers toch. Terwijl mijn opsomming niet ging over "... en ... en ..." maar wel eerder was "... of ... of ...".

Gepost door: Geert | 22-06-09

wij hebben geen vijver maar een serreput
in feite is dit een heel groot waterreservoir voor de 20 serres dat hier stonden
wij hebben deze put nooit afgebroken omdat daar goudvissen in waren en af en toe kwamen mensne hun vissen lozen
om er iets mooi van de maken hebben we een paar planten er in gestoken maar voor de rest niets
geen pompen gewoon water vissen en planten
tot nu toe is de enige rede van "sterfte" de reiger
bon ik pak ze dan mee hé hihihi
calle en mie zullen goed verzorgd worden!

Gepost door: callemie | 22-06-09

serieus probleem
maar k weet er niks van
spoedig herstel voor de vissen

Gepost door: fotorantje | 22-06-09

Dag, Ik weet dat mijn broer om de zoveel jaar de hele vijver schoonmaakt, echt alles.
Maar hoe zit het dan bij de kleine waterplassen zoals hier, vorig jaar heel veel te veel vissen, dit jaar heel veel minder.
Zijn er misschien heel veel te veel vissen in jouw vijver?

Gepost door: ank | 22-06-09

hoi, wij hadden 10 jaar een schitterende vijver,maar om de twee jaar werdt hij helemaal leeggemaakt om overtollige wortels,rottende bladeren,ingewaaid zand,en nog van alles te verwijderen,als de bodem te dik met slib ligt,is daardoor het water niet meer diep genoeg,en raakt het water te gauw opgewarmd,waardoor(zoals je al zei) een soort gisting op gang komt die al de zuurstof opgebruikt,dus volgens mij zit er niks anders op dan zwembroek aan,en scheppen in de modder....
maar weet je ,je moet maar denken dat je in een kuuroord bent,daar moet je veel geld geven voor een modderbaddeke :-)
grtjs....

Gepost door: guusje | 22-06-09

Zo te zien heb je een prachtige vijver Geert.
Balen dat het zo slecht gaat op dit moment met de vissen... Ik hoop echt dat je er snel een oplossing voor vind.
Heel apart dat dit gebeurd...
Ik kan je helaas niet aan een oplossing helpen.

Gepost door: Annemarie | 22-06-09

De commentaren zijn gesloten.