15-06-09

Twee weken ver in juni - 2

Na deel 1 gisteren, deel 2 vandaag.
Alle foto's zijn aanklikbaar en uit eigen tuin.buphtalum_salicifolium_1_150609
buphtalum_salicifolium_2_150609
buphtalum_salicifolium_4_150609
buphtalum_salicifolium_3_150609 style=
De zomer nadert, de kleuren in de tuin worden enigszins anders. Veel tuinarchitecten - en bijgevolg ook veel tuinbezitters - trekken hun neus een beetje op voor geel. Geel is "not done". Waarom ? Ik zou het begot niet weten, voor mij hoort het bij de zomer en zeker ook bij het najaar, wacht maar !!
Wie kan ontkennen dat deze Buphtalmum Salicifolium niet prachtig is. En de plant laat zich wél kombineren, bij de lavendel en de vrouwenmantel bijvoorbeeld.
Deze margrietachtige bloem, met als nederlandse naam "koeieoog" zorgt vanaf nu vier maanden lang voor een vrolijke noot in de tuin. Het is tevens een zeer goede snijbloem voor een zonnige plek. De hoogte schommelt rond de 40 centimeter, en de plant vermeerdert gemakkelijk via zaad. Gelukkig zonder zich overal te gaan tussen zetten.
Er is nog een gele bloem die in onze taal koeieoog genoemd wordt: de Telekia Speciosa, die komt later aan bod.


campanula_portenschlagiana_2_150609campanula_portenschlagiana_1_150609 style=
Het is ook volop de tijd van de Campanula's. Zoals deze hier: de Campanula Portenschlagiana. Een volledig groenblijvende campanula, die in het vroege voorjaar een trekpleister is voor kleine slakjes: het moment dus om ze daar te vangen. Al kan het ook nóg vroeger, want de plant - omdat ze groen blijft, hoe wéten ze het op voorhand - is in het najaar bij de slakken in trek om hun eitjes af te zetten, waar ze vorstvrij, want beschut door de groene blaadjes, kunnen overwinteren. Zoek de eitjes, en je bent een hoop slakken kwijt.
De Campanula Portenschlagiana is een bodembedekker en vormt boven de plant uitlopers waaraan de bloemen komen. Die slingeren zich gemakkelijk enkele 10-tallen centimer in ander planten. De kleur is blauw. Het is een beetje een lastige plant, omdat ze ook ondergrondse uitlopers vormt, en nogal snel teveel plaats gaat innemen. Die uitlopers vormen dicht zoden, en zijn eigenlijk niet zo goed te verwijderen. Gelukkig zijn het wel zeer korte ondergrondse uitlopers, het gaat hier over een uitbreidingsdrang van enekel centimers per jaar. Maar ze zaait zich ook uit, dus goed in de gaten houden. Toch zeker geen reden om de plant niet aan te planten: het groenblijvend karakter is een zeer sterke troef. Na de bloei de plant verjongen door ze met de hand kaal te plukken, na enkele dagen staat ze er weer fris bij. Dit doe ik ook vlak na de winter.onbekend_1_140609
onbekend_2_140609
Wie kan mij hier helpen ? Deze plant zie ik dit jaar voor het eerst opduiken in de moeraszone van de vijver, en aan de vijverrand. Ik weet niet wat het is, en waar ik moet beginnen zoeken. Qua blad en qua  voorkomen vóór de bloei dacht ik aan een soort uit de Orchidaceae. Want ze kwam uit de grond zoals de Dactylorhizza Fuchsii in een postje van enkele weken geleden.


dianthus_deltoides_flashing_light_2_150609
dianthus_deltoides_flashing_light_1_150609
Het mag ook wel eens rood zijn van kleur. Zoals bij de bodembedekker Dianthus Deltoides Flashing Light. De Deltoides soorten woorden niet hoger dan 20 cm, het bladgroen blijft zelfs vaak onder de 5 cm. Het is een niet zo lang levende vaste plant, maar eigenlijk merk je dat met moeite, omdat ze zich - bij mij althans - ook uitzaait, maar heel erg matig.


veronica_austriaca_knallblau_2_150609veronica_austriaca_knallblau_1_150609
Een andere bodembedekker, de Veronica Austriaca Knallblau, is prachtig in bloei. Eén mooi echt blauw tapijt. Volgens de literatuur zou hij moeten bloeien tot in augustus, maar hij wil in mijn tuin niet goed meewerken. De bloei is veel korter: van half mei tot half juni, en dan is het voorbij. Het is een kalkminnende plant die niet hoger wordt dan 25 à 30 centimeter. Zeer gemakkelijk voor de rest in vergelijking met sommige andere Veronica soorten. Denk maar aan de Veronica Longifolia: een prachtige bloeier ook, maar die kan ik niet in toom houden. Da's voor de volgende keer, binnen een tweetal weken.

Commentaren

Prachtige foto's weer! En ik heb ook absoluut niks tegen geel hoor! Vrolijk vind ik het! En in de natuur zie je toch ook gewoon álle kleuren naast elkaar hè, waarom zou het dus niet kunnen?
Dat witte bloemetje...het deed mij onmiddelijk aan vogelmelk denken ( ornithogalum umbellatum)...maar ik weet het niet zeker aangezien ik het blad niet kan zien.

i-Pods...wij zussen? die hebben we niet eens...kwekken de hele nacht door dus nergens voor nodig ook hahahahahahahahaaaa!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 15-06-09

Jammer genoeg kan ik je echt niet helpen want ik heb alles behalve groene vingers. Ik geniet wel van je foto's en de pracht in andermans tuin maar heb er het geduld niet voor. Als ik dan al eens iets plant helpt er hier ééntje 't altijd wel om zeep :-(

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 15-06-09

Nee... ik weet er niet zoveel van...maar bij het zien van dit witte bloemetje kwam ineens die naam in m'n hoofd op...en ik googelde er dan ook eventjes op en dat bevestigde voor mij wel dat het in de buurt zat ( maar inderdaad...jij hebt meer bloemetjes op één steel..misschien een ander soort of toch geheel wat anders). Maar soms zegt het me gewoon ook helemaal niks hoor...dit was toeval! :-)

Gepost door: mizzD | 15-06-09

Nog eens gegoogled... en heb een andere soort gevonden die er echt goed oplijkt ook qua bloeiwijze... de ornithogalum narbonense! :-)

Gepost door: mizzD | 15-06-09

hoi geert.

ik zou zeggen dat plantje wat je zoekt,
vogelmelk.
maar ....
hélemaal zeker ben ik niet, het ziet er op foto altijd anders uit hé:-)

ik hield wel van geel vooral in donkere borders,
dat haalde zo lekker op :-)

Gepost door: klaproos | 15-06-09

Ik zie, iemand rustig lopen,
zoekend naar de mooiste bloem,
als het kan met een bij of een insect,
voor het mooie plaatje.
Hij kijkt, hij bukt, wikt en weegt,
de nieuwe camera is geweldig.
Deze persoon wil het aller mooiste
(zijn paradijs) met ons delen.
Hij weet zich onbespied,
maar dat is niet helemaal waar,
want in mijn gedachten zie ik Geert daar!

liefs van ank

Gepost door: ank | 15-06-09

Geert, ik hou van geel!!!!!

Gepost door: Danique | 15-06-09

pffffffff amaai dikke bravo voor mizz zenne!
en welke kleur morgen?

Gepost door: callemie | 15-06-09

een tuin waar veel mooie dingen te zien zijn
je kent er heel veel van
misschien weet jij het antwoord op m'n ? van 9 mei op mijn blog
met jou vraag kan ik niet helpen vrees ik
groetjes

Gepost door: fotorantje | 15-06-09

Zo tezien is het de hoogste tijd om nog eens voor de bloemen te gaan,grt,fred

Gepost door: Fred | 15-06-09

Geel is helemaal niet lelijk in de tuin, juist prachtig!
Echt genieten geblazen Geert. Wow. :-)
Ik kan je helaas niet helpen met dat witte plantje. Heb er echt geen idee van.

Gepost door: Annemarie | 15-06-09

@ fotorantje Las je vraag hier toevallig en ben eens naar dat bloemetje op je blog gaan kijken...weet zeker dat het een aubriëta is...denk een deltoidea!
Mooi plantje!
Vriendelijke groeten!

Gepost door: mizzD | 15-06-09

Bedankt! Bedankt Geert en MizzD om mijn plantje een naam te geven
heel lief van jullie!

Gepost door: fotorantje | 16-06-09

. .. het was hier weer even genieten

Gepost door: merel | 16-06-09

De commentaren zijn gesloten.