14-06-09

Twee weken ver in juni - 1

Alweer enige tijd geleden dat er een update kwam van bloeiende vaste planten. Vandaag is het zover. Nu deel 1, morgen deel 2.
Alle foto's zijn aanklikbaar en uit eigen tuin.aconitum_napellus_1_140609
aconitum_napellus_4_140609


aconitum_napellus_2_140609
aconitum_napellus_3_140609
De monnikskap of Aconitum - hier de blauwe Aconitum Napellus - is een vaste plant die behoort tot de Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Haar nederlandse naam dankt ze aan de vorm van de bloem die op een monnikskap gelijkt. Alle delen van de plant zijn giftig, vooral de wortels. Sommige mensen krijgen ook allergische huidreakties bij het aanraken van de plant. Ikzelf heb daar gelukkig geen last van. Het is een zeer mooie plant voor de bosachtige hoek van de border, die zich bovendien ook uitzaait in mijn tuin, echter heel bescheiden, zodat het absoluut geen lastige klant wordt.
De plant is een trekpleister voor insekten zoals vlinders en bijen, maar vooral hommels.
Dit jaar zijn een aantal exemplaren van de Aconitum Napellus wel biezonder vroeg beginnen bloeien, normaal begint het pas in juli.alchemilla_mollis_2_140609
alchemilla_mollis_1_140609
Vrouwenmantel of Alchemilla Mollis, wie kent deze tamelijk laagblijvende plant niet ? Er zijn weinig andere planten die de dauw- en de regendruppels zo mooi en zo lang op hun blad laten parelen. Heel erg gemakkelijke plant. Na de bloei kan ze diep teruggeknipt worden: niet alleen raak je zo af van de afgestorven bloeiwijzen, ook de bladeren zullen een nieuwe boost krijgen, de plant wordt weer fris. Bijna niet kapot te krijgen.


Waterlelie_2_140609

Waterlelie_1_140609
Waterlelies horen er natuurlijk ook bij. Zoals dat zo vaak gaat worden die van de ene vijverliefhebber aan de andere doorgegeven, zodat ik op deze twee soorten geen naam durf te plakken. Ik vraag me soms af wie er nog zo gek is om een waterlelie te kopen, want elkeen die een vijver heeft van enkele jaren oud is soms maar wat blij dat hij de waterleleies eens kan uitdunnen.
Speciale soorten, zoals een echt geelbloeiende waterlelie, worden soms gekocht, maar zelf vind ik dat die het in onze kontreiën veelal niet zo goed doen.


delphinium_pacific_giant_king_arthur_2_140609


delphinium_pacific_giant_king_arthur_4_140609

delphinium_pacific_giant_king_arthur_3_140609
Vorige maand kreeg je hier foto's te zien van de Delphinium Pacific Giant Black Knight. Deze keer is de "King Arthur" aan de beurt. Mooi écht blauw, met een wit hartje. Wordt heel erg druk bezocht door insekten. Ik heb hier drie foto's geplaatst, alle drie met een andere lichtinval. Zeker de moeite om eens aan te klikken.


asteromoea_mongolica_1_140609


asteromoea_mongolica_2_140609
asteromoea_mongolica_3_140609

En dan een "specialleke". De Asteromoea Mongolica die ik ooit kocht is één van mijn mooiste zomerbloeiers. Liefst 12 weken lang is de plant getooid met licht lila gekleurde aster-achtige bloemen met een geel hartje. Wordt ongeveer een halve meter hoog, en blijft tamelijk goed overeind staan in weer en wind.
Maar de Asteromoea is niet meer te vinden; de naam zou veranderd zijn naar Kalimeris. De Kalimeris Incisa Blue Star zou de vervanging zijn van de Asteromoea Mongolica. Maar diewelke ik op het internet tot nu toe vond, of die ik zag bij kwekers en op beurzen zijn toch niet hetzelfde als wat ik in mijn tuin heb.
In Engeland vond ik wél een Kalimeris Mongolica. Misschien moet ik één van mijn planten ook eens aanbiden voor vermeerderen bij een vaste plantenkweker, zodat deze prachtige zomerbloeier weer kan verkocht worden.
Rechts onderaan blijkt dat er ook in de bloemenwereld Siamese tweelingen bestaan.
aconitum_napellus_5_140609
delphinium_pacific_giant_king_arthur_1_140609
Bij de Aconitum en bij de Delphinium schreef ik dat ze druk bezocht worden door insekten. Ik zou niet graag hebben dat er iemand zou denken dat ik jullie blaasjes wijsmaak, daarom heb ik voor bewijzen gezorgd.


tekst

Commentaren

Ik geniet van je mooie bloemen !

Gepost door: Mamapippa | 14-06-09

. .. Dank-je-welletje. Er is zo veel dat tot de verbeelding kan spreken, wie weet hebben je bloemen me wel geïnspireerd - vind het hier bij jou altijd zo mooi.
Het er juist een nieuw opgezet - appels kunnen ook inspirerend zijn . . .

Gepost door: merel | 14-06-09

prachtig, gewoon prachtig!

Gepost door: fotorantje | 14-06-09

Ja, ik had uw gps perikelen al gelezen. Maar ik let dan wel op verkeersborden, en zal nooit zo'n straten inrijden. Ik ben daar zo geen held in. En uiteindelijk kom ik er ook wel.
En, weer prachtige foto's!!

Gepost door: Ellen | 14-06-09

Net een uurtje op... en kom je meteen vertellen dat we het droog hebben gehouden, maarrr...in de rij voor de bus terug naar de auto in Hoek van Holland begon het te spetteren en dat deed het de hele rit terug...en toen we uitstapten was het weer droog! We hebben dus super geluk gehad, alleen regen toen we droog in de bus zaten hahahahaa!
Prachtige foto's weer Geert! De riddersporen heb ik ook, schitterende kleur blauw is dat hè! Ze vallen alleen helaas om bij mij, moet ik nog eens iets moois op verzinnen want stokken naast zo'n fragile stengel vind ik lelijk! Vrouwenmantel heb ik ook, vind ik een superplantje, heb daar ook wel eens over gepost! Monnikskap koop ik vaak voor op tafel haha heb het niet in de tuin, beetje té giftig en Axel eet nog wel eens wat groen uit de tuin( dat dan weer wél, groenten ho maar! :-) )
En dat laatste plantje,,,lief bloemetje, maar ik ken het inderdaad niet...zoek jij die plantenveredelaar maar hoor!!! :-)
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 14-06-09

Je bent er een echte crak in,fotograferen van bloemen lijkt gemakkelijk,maar niets is minder waar,je bloemen zijn origineel wat kleur betreft
grt,fred

Gepost door: Fred | 14-06-09

:-)
maak jij ooit iemand iets wijs geert:-)
nee dát geloof ik niet,
een heerlijk gezicht al die zoemertjes in de planten
ik hou dara wel van, wederom een heerlijk kleurig logje, met "prachtige bloemen"

OT,
het gebied waar ik was,heet het vinne in zoutleeuw.
machtig mooi,en echt heengaan als je kunt:-)
je zal der geen spijt van krijgen het is een machtige beleving

Gepost door: klaproos | 14-06-09

Zo fijn als je zoveel bloemen in de tuin hebt. Dat is pas echt genieten geblazen. Dan hoef je ook niet ver voor de foto's...
wij hebben helaas niet zoveel bloeien in de tuin... Gelukkig is de natuur relatief dichtbij. :-)

Prachtige foto's Geert!

Gepost door: Annemarie | 15-06-09

maar tuurlijk geloofden we je!!!!!
en bij mij zijn de lelies wit ipv roze
en weet je die vrouwenmantel ik dacht altijd dat dat onkruid was
ieder jaar trok ik dat uit hahahaha
nu laat ik het staan hihihih
alle hup ik moet naar mijn klasje
met mijn boekentasje
hahahahha

Gepost door: callemie | 15-06-09

Hoi Geert, Zoals je ziet, ik ben er weer!
Nieuwe pc heeft wat extra werk mee gebracht, maar nu loopt alles weer vlotjes en zal je me hier weer regelmatig zien verschijnen :-)
Nog een fijne week!

Gepost door: Ri@ | 15-06-09

Prachtige kleuren je maakt mij ook niet wijs,
dat paars en blauw
jouw lievelingskleuren zijn?

Gepost door: ank | 15-06-09

geert goede morgen... allemaal uit eigen tuin ! Prachtig ! Bedankt ook voor de gelukwensen...fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 15-06-09

De commentaren zijn gesloten.