06-06-09

Mei 68, hippies en Leuven Vlaams...

Ik ben geen demogoog, en nog minder een socioloog. Maar "in onzen tijd" was het toch anders.
En dan heb ik het over de jonge generatie van toen en de jonge generatie van nu. Als ik er goed over nadenk is het zelfs een beetje angstwekkend. Waar is de revolterende jeugd gebleven ? Niet dat revolutie zo noodzakelijk is, maar zich afzetten tegen alles wat ouders en ouderen verdedigen heeft nooit veel kwaad gekund. Integendeel, het leidde tot discussies, het deed iedereen nadenken.

Maar wat lezen we in de krant, op enkele dagen van de verkiezing ?
In Het Nieuwsblad van woensdag 3 juni bleek uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven dat méér dan een kwart van de jongeren voor CD&V zal stemmen. En dat de jeugd Kris Peeters "cool" vindt. Komaan zeg. Ik ben niet anti-CD&V (¹) en niet anti-Kris Peeters, maar zoiets verwacht je niet van jongeren, die horen in hun rebelse jaren te zitten. In zijn opiniestuk schrijft Dirk Musschoot terecht dat het ooit anders was: de jeugd stemde vroeger communist of socialist, al was het maar om hun ouders te duvelen. Er is te weinig ingebakken tegendraadsheid.

En wat lezen we in de krant een paar dagen later ? Naar aanleiding van een grootschalig wereldwijd marktonderzoek bij tieners i.v.m. GSM's en merkbekendheid ? Het Nieuwsblad van vrijdag 5 juni. Tieners zoeken in een merk status, 42% verkiest merken die suggereren dat je er warmpjes in zit.  Bijna één tiener op twee koopt geen merkkledij als het merk niet duidelijk zichbaar is.

Kiesgedrag bij jongeren, merken, er warmpjes in zitten: ikke en de rest kan stikke ?
Waar is de tijd dat jongeren zich via hun kiesgedrag distancieerden van hun ouders en meerderen ? Waar is de tijd dat ze zich afzetten tegen de rijkdom van thuis ? Dat ze het per definitie opnamen voor de minderheid ?
Waar is de generatiekloof gebleven meneer ?

(¹) Ik ben niet anti-CD&V schreef ik. Maar ze hebben ons, de Vlamingen toch wel goed liggen gehad - weeral. Eens te meer weten de Franstalige politici nu beter dan ooit te voren: het been stijf houden loont.
Het kan raar klinken, maar de economische crisis is volgens mij voor de CD&V als een geschenk uit de hemel gekomen. 
Wij leven in een soort democratie waar een meerderheid niet volstaat om iets uit te voeren: de minderheid moet ook akkoord zijn.

09:13 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (12) | Tags: politiek, jongeren, engagement |  Facebook

Commentaren

goeiemorgen geert,

op weg naar het jaar 2012 is dat gedrag nodig om dan te kunnen leven denk ik,
toets het maar eens in bij google en vebaas je.

maak er een fijn weekend van hé.
xxx

Gepost door: klaproos | 06-06-09

ikke wel!
en ik schaam me er niet voor!
potverdekke die kattekoppen oei tis precies alsof ons ma hier aan het spreken
en wat merkkledij betreft de zoon wil niets aandoen als er één of ander teken op zit hahahah das voor snobs zegt hij hihihihi
dus ik zit goed!
allé nu ga ik me gaan gereedmaken om boodschappen te doen!
dada

Gepost door: callemie | 06-06-09

:-) Gewoon mee-evolueren Geertje ... meer zit er niet op ... wat wij nu zeggen en of denken dachten onze ouders ook ... ook onze kids zullen het ooit denken en zeggen .... Elke tijd heeft z'n charmes en z'n nadelen. Flexibel meegroeien en overal het beste van maken ... Nooit zal het immers perfect zijn. En gelukkig maar !!! Anders werd het leven een saaie boel en de blogjes zouden eentonig worden ;-)

Lieve groetjes en nog een fijne zaterdag !

Gepost door: ann . | 06-06-09

Hi Geert, Een heel verhaal voor in mijn pauze.
Ik weet onvoldoende over jullie politiek om daar iets over te zeggen. Het is al moeilijk genoeg om het hier bij te houden, nu Geert(pvv)met 4 zetels naar Brussel gaat! Dat zegt meer over Nederland dan duizend geschreven woorden.
En de jeugd, de tieners, de jong volwassenen, van nu zijn geweldige mensen, niet ten strijd zoals je misschien zou willen, maar volop bezig met studie, hun werk en goede baan vinden. Geloof maar dat het een klus is hoor, ook al hebben ze het goed.
In de jaren van onze jeugd werd vooral ook tegen het kapitalisme geschopt, directeur, topman van een groot bedrijf, met grote huizen en auto's; dat mocht vooral niet! Maar waarschijnlijk zijn ze zelf nu de ouders van de jeugd van nu?
Die jeugd heeft het zo goed, dat ze niets te strijden hebben. Het is zo ver doorgeslagen zodat ze geen nee meer accepteren.
Alles moet mogen en kunnen,
misschien gaat ze dat wel opbreken, als ze merken dat de beste baan, de mooiste vrouw, en het grootste huis niet zomaar voor het oprapen ligt.
Tegelijk is er ook wel de tendens dat men zich niet wil binden, want geld, huis en vooral vrije tijd delen, wordt iets wat moeilijk op te geven is.
Ik denk dat ze niet gaan strijden, omdat ze andere zaken aan hun jonge hoofd hebben...

Ik ben benieuwd wat anderen van je artikel vinden.

groet,ank

Gepost door: ank | 06-06-09

thx voor je advies Geert.
Zo rond de 200 € ... spreek je dan nog van een goedkopere pomp?
Ventje sprak van een gardenapomp.

Nu zit er een patroonfilter bij. Dat zou een zandfilter moeten worden.

Allemaal een betteke chinees voor mij, maar ik kan toch ook een ietsiepietsieke volgen ;-)

Groetjes !

Gepost door: ann . | 06-06-09

Geert, Ik deel geheel jouw mening. Zeker wat betreft de jongelui van vandaag. Waar is het langharig tuig naartoe dat tegen de schenen schopte van de rijke stinkers ? Waar zijn de hippies die "make love no war" als levensmotto hadden ?
Waar zijn de punkers naartoe die rondliepen met een fel gekleurde hanekam en hun middenvinger opstaken naar de stijf geklede burgerij ?
De jeugd van tegenwoordig, 't zijn allemaal watjes.
Groeten !

Gepost door: Piet | 06-06-09

Een hele andere tijd toch! Iederéén schopte toendertijd overál tegen...en er is veel voor elkaar gekregen zodoende! Het is zelfs zó goed geworden dat de jeugd niks meer te klagen heeft...jaaa...dat ze een bepaald merk broek niet willen dragen omdat ze dan voor l*l lopen bij hun klasgenoten! Ze krijgen zowat alles wat ze maar willen. Ik werkte ooit in een oude stadswijk waar veel werklozen woonden met weinig inkomen...maar voor de kinderen was niks teveel, die kregen gewoon álles...die mochten het niet zo slecht hebben als zij het zélf hadden gehad als kind...!!
Stemmen...er zijn altijd wel partijen die jongeren meer aanspreken dan anderen...nu blijkt dat hier die racistische partij van meneer Wilders te zijn...och arme, het komt nooit meer goed met Nederland!
Groetjessssssssss!
ps...niks ánders dan kippen zonder koppen gezien vandaag...maar het was supergezellig! :-)

Gepost door: mizzD | 06-06-09

Het is zo als je zegt, ze worden veel te laks!
Gelukkig komt de stemming nog en zal
die meschien wat hoop brengen!
Gr.
P-TER
@ Fotograferen kan iedereen!

Gepost door: P-TER | 06-06-09

ja jong, de mei 68tigers zijn nu al lang oma en opa,en ik denk dat ze hun kinderen ingeprent hebben dat bh's verbranden niet veel aarde aan de dijk brengt.zoals in iedere generatie zijn er nu ook tegendraadse,maar die hokken nu jammer genoeg samen in extreme partijen,zag laatst nog zoiets in koppen..."bangelijk".
alléé kleur morgen maar het voor u juiste bolleke rood! grtjs...

Gepost door: guusje | 06-06-09

Tsja blijkbaar wordt er door de ouders toch strenger op toegezien?
Maar wat ook heel goed het geval is, de jeugd staat ook onder ongelooflijke groepsdruk... Erbij horen is voor de meeste ongelooflijk belangrijk..

Gepost door: Annemarie | 06-06-09

Ik weet niet waar het aan kan liggen, en moet zelfs eerlijk bekennen dat ik in mijn jeugdjaren ook niet echt rebels gedrag vertoonde ... En stiekem hoop ik dat het bij onze dochter zich ook niet zal voordoen.
Geniet nah van het weekend !

Gepost door: Mamapippa | 06-06-09

ehwel
was het gisteren een beetje laat
hihihi jajaj als de kat van huis is dansen die 2 muizen op mijne muur
hahahahahaahaha
tja ik zal je het verhaal ne keer vertellen van min broere en ekke!!!!

Gepost door: callemie | 07-06-09

De commentaren zijn gesloten.