04-06-09

Geraniums

Er bestaat eigenlijk een grote naamsverwarring tussen Geranium en Pelargonium.
De meeste mensen noemen de éénjarigen die ze meestal in bloembakken zetten Geranium, maar eigenlijk zijn dit Pelargoniums.
De Geranium is een vaste plant die je, al naar gelang de variëteit, overal in de tuin kunt plaatsen.
In de gematigde zones van Europa en Azië komen wel honderd verschillende soorten in het wild voor, terwijl de Pelargonium haar thuisland in Zuid-Afrika heeft. Zoals reeds gezegd is de Geranium volkomen winterhard en de Pelargonium allerminst.

Er zijn soorten Geraniums voor vrijwel alle groeiomstandigheden.
Sommigen verdragen de diepste schadauw, terwijl anderen in de volle zon gedijen. Verschillende soorten zijn zeer geschikt om op de voorgrond van heesters te worden toegepast. De plant kan fel uitbreiden door spontane uitzaai en sterke verjonging. Er zijn ook soorten die als bodembedekker gebruikt kunnen worden. Veel variëteiten lenen zich heel goed om als borderplanten tussen andere vaste planten te worden gebruikt. Enkele kleine soorten, die overigens wat meer aandacht vragen, zijn geschikt voor de rotstuin.

Geraniums hebben de hele groeiperiode een levendig en vriendelijk voorkomen.
Sommige blijven tijdens de winter groen, andere krijgen in de herfst heel mooie rode bladeren. Al naargelang de soort, kunnen we Geraniums verkrijgen die reeds bloeien vanaf mei tot laat in het najaar.
Wat de vochtbehoefte betreft, is dit ook afhankelijk van de soort. Sommige houden van een vochtige standplaats terwijl anderen het op een droge plaats uitstekend doen.

Een uiterst belangrijke eigenschap van Geranium is dat ze weinig onderhoud vragen, dus zeer aan te bevelen voor een onderhoudsvriendelijke tuin.
Deze planten worden ook zelden aangetast door ziektes of door een insectenplaag.
Wanneer men na de bloei direct de planten terugsnijd, kunnen deze ook nog voor een tweede keer in bloei komen. Dit is ook afhankelijk van de soort.

21:20 Gepost door Geert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.