02-06-09

De klokken zijn daar...

Wie beweert dat de klokken met Pasen komen, dwaalt. 't Is elk jaar een heel stuk later:eind mei, begin juni, niet eerder.
't Gaat hier dan ook niet over de Paasklokken, maar over de Campanula. Meer specifiek over de Campanula Persicifolia.
Zoals steeds: alle foto's uit eigen tuin en aanklikbaar.

campanula_persicifolia_5_310509

De nederlandstalige naam is 'perzikbladig klokje'. Het is een rozetvormende, breed uitgroeiende vaste plant die tot 1 meter hoog en 30 cm breed wordt en volledig winterhard is. In de vroege zomer verschijnen knikkende, klokvormige, papierachtige witte of blauwe bloemen boven de smal lancetvormige, heldergroene bladeren. De plant zaait zich uit en vermeerdert zich ook via ondergrondse uitlopers, die wel steeds heel erg dicht bij de moederplant naar boven komen. Dus zeker geen woekeraar.
Als je die een tijdje in de tuin hebt, dan nestelen ze zich hier en daar tussen, in het wit en in een veelheid van blauw. Ooit ben ik begonnen met de Campanula Persicifolia 'Grandiflora Alba' (wit) en de 'Grandiflora Coerulea' (blauw). Nu heb ik witte, en bleekblauwe, helblauwe, paarsblauwe, ...

campanula_persicifolia_2_310509campanula_persicifolia_4_310509
campanula_persicifolia_3_310509campanula_persicifolia_6_310509
campanula_persicifolia_9_310509campanula_persicifolia_8_310509
campanula_persicifolia_1_310509campanula_persicifolia_7_310509

Nog meer klokvormig is de Campanula Punctata  Sarastro, paars van kleur. Persoonlijk vind ik die wat tegenvallen: de klokken zijn zodanig groot (tot 10 cm) dat ze vertikaal naar beneden hangen, en meer dan een aubergine-achtige aanblik is er niet te zien. Het is een plant om van dicht te bewonderen, dan kan ze vast en zeker wel bekoren, maar in een vasteplantenborder geeft ze van ver - wat mij betreft - weinig extra's. Moet ook absoluut ondersteund worden.
campanula_punctata_sarastro_1_310509
campanula_punctata_sarastro_2_310509

Commentaren

Hihi... deze noemen we nou gewoon campanula..geen perzikbladig klokje...hoewel ik eens een soort heb gehad die in het Ned. 'kluwenklokje' heette ( camp.glomerata) en die noemde ik dan zo om het onderscheid aan te geven met de rest van de campanula's! :-) Was trouwens één van de mooiere soorten vond ik...met donkerpaarse bloemetjes, helaas heb ik 'm niet meer.
Heb hier een verjaarskalender hangen, maar niet iedereen zegt zomaar zijn/haar verjaardag, dus ik moet vooral heel veel opletten als ik op blogjes lees hehe da's de lol ervan. ( wanneer word jij eigenlijk 53?? :P) Maar sommige data blijven om de één of andere duistere reden steeds maar in m'n geheugen hangen...die raak ik nooit meer kwijt ook al zou ik willen. :-)
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 02-06-09

Ooooh! Kijk...dat is er nou wéér eentje die ik niet meer ga vergeten...6 maart is er ook een zus van mij jarig, die data blijven dus hangen! Daarom ook dat ik meteen nu uit m'n hoofd weet dat ook de dochter van Kaatje dan jarig is..! :-) Pfff...erg hè...en dan te bedenken dat ik hele belangrijke dingen vergeet..! haha!
Doei!

Gepost door: mizzD | 02-06-09

Hoi Geert, Ik denk dat ik zo'n klein soort heb, maar de meesten hebben de winter niet overleefd :-( Ze zijn pas van vorig jaar, dus misschien toch nog te jong voor de harde winter die we gehad hebben, hé!

Eerst hadden wij gewoon houten tuinstoelen, nu hebben we een teaken tuinset. Die worden inderdaad groen en daar heb ik ook een tip voor om die te reinigen. Ik zal t als update bij mijn tip van vandaag plaatsen.

Geniet nog van deze zonnige dinsdag!

Gepost door: Ri@ | 02-06-09

Oh btw... dat van die klokken met Pasen....altijd al gezegd dat dat niet klopt...die eitjes worden gebracht door de Paashaas...maar ja...jullie Belgen houden liever aan die klokken vast hè hahahahaha! Hier hebben we alleen kerstklokken hoor!! :P

Gepost door: mizzD | 02-06-09

Heb jij nu nooit last van hooikoorts? Zei zij, niesend en wel door die droge wind...

Gepost door: Danique | 02-06-09

hello, er staat in mijn tuintje,een witte soort die ik zeer koester,het is het laatste wat mijn vader voor mij geplant had,in onze vroegere tuin,toen we verhuisden heb ik een stekje meegenomen,en ze doen het hier ook heel goed,nu bloeien ze weer volop,en als ik er naar kijk,dan denk ik stilletjes dank je papa...
grtjs...
(oh,ja de boebels;morgen resultaat.)

Gepost door: guusje | 02-06-09

ik heb de witten en de felblauwe maar ze zijn nog niet in bloei hoor !!!!!
trouwens ik heb nog neit veel bloemekes annemarie heeft ze allemaal mooi gefotografeerd dus komen allemaal op blogje!!!!!
je mag er de namen bijgeven hihihihi

Gepost door: callemie | 02-06-09

dat is wat met bloemen hé,van gelegenheids tuiniersters,goedenavond Geert het zijn wel degelijk platte gifgroene luisvormige isecten op de stokroos hoor en ook zwarte bolletjes aan de onderkant van de bladeren ik heb foto's genomen verleden jaar en die zal ik proberen op mijn blogje te zetten al loopt dat niet van een leien dakje? oh en Geert dit zijn mooie foto's van mooie bloempjes
groetjes en tot later

Gepost door: aquarius | 02-06-09

ALL2 IK HELP JE EEN BEETJE
DE TWEEDE IS DE BLOEM VAN EEN BIESLOOK
NR 7 IS DE PIOENROOS EN 8 HET BOSAARDBEITJE MORGEN HET VERVOLG?????

Gepost door: callemie | 02-06-09

Mooi, en de diep-blauwe zijn mijn favoriejes !

Gepost door: Mamapippa | 02-06-09

machtig mooi zijn ze geert,
ik heb de blauwe de witte en een ruwahrige soort,
staan hier,

ik hou daar van :-)

Gepost door: klaproos | 03-06-09

De commentaren zijn gesloten.