29-05-09

Kraanvogel

Wat een mooie foto zag ik eergisteren op de website van de volgens mij meest ordinaire krant van Belgie: Het Laatste Nieuws.

kraanvogel


Wat een mooie vogel. Met die gespreide vleugels, net alsof de rok van moeder vogel opwaait.


De foto roept ongewild ook een herinnering op. Hij doet me denken aan de tijd toen ik een jaar of 12 was. Dan gingen wij (wij = een aantal vriendjes en ikzelf) tijdens de verplichte zondagsmis van 11u altijd ergens gaan zitten in de buurt van die roosters waar de warme lucht krachtig uit de vloer werd geblazen. Boven die roosters zag je soms ook zulke tafereeltjes, hoewel er in de kerk géén kraanvogels liepen. Wél werden er in die tijd nog veel rokken gedragen :-)

Ach de kerk... voor 12-jarigen de ideale plaats om de zondag wat bij te kletsen. En of we dat deden !! Alsof tijdens de week in de klas nog niet alles gezegd was....
Er valt natuurlijk ook heel wat te vertellen als je jong bent, en zwijgen was o zo moeilijk.
Ik herinner het me nog als was het gisteren, die zondag dat de pastoor zijn preek (homilie) onderbrak omdat wij met ons getweeën teveel kabaal maakten. Hij wachtte tot wij zwegen en stopten met lachen. We hadden het zelfs nog niet eens door, zó geconcentreerd waren we aan het babbelen en zó leuk was het op dat moment. Tot we merkten dat het in de kerk écht muisstil werd. En dat iédereen naar ons zat te kijken.
Ik ben er nochtans zeker van: als er een God bestaat zal hij op dat moment glimlachend op ons hebben neergekeken. Met veel meer sympathie en begrip dan voor sommige kwezels in de kerk die ons toen verwijtend aankeken, verbolgen over zoveel heiligschennis.

Al die uren die ik vroeger al lachend doorbracht, dat kan niemand mij nog afpakken. En gelachen heb ik, wees daar maar zeker van. Het was mijn handelsmerk. Als er op de middelbare school in het leraarslokaal over mij werd gepraat dan was het "Geert O ?, dat is die welke altijd loopt te lachen..."

10:12 Gepost door Geert in Uit de oude doos | Permalink | Commentaren (15) | Tags: kraanvogel |  Facebook

Commentaren

Nee, als er een God bestaat, ergens ver, dan is die alleen maar blij met iemand als JIJ!
En zeker de manier waarop jij met de Schepping, aarde, mensen, en natuur omgaat.
Je bent een voorbeeld voor velen!!

Gepost door: ank | 29-05-09

het moet echt genieten zijn in je tuin ik heb het alvast gedaan

Gepost door: Madammeke Ongeduld | 29-05-09

hahahahahaha tuurlijk zal God gelachen hebben
ik zal maar niet zeggen wat mijn bijnaam was hihihi

Gepost door: callemie | 29-05-09

jajajaa in de roze
hihihih gezellig hahahahahahah

Gepost door: callemie | 29-05-09

oei oei en ik lees soms Het Laatste Nieuws!!! Krijg ik gratis op 't werk ;-))

Maar die kerk-anekdotes, hahahaha, mijn stiefmoeder dacht vroeger dat ik in het klooster zou gaan, zo vaak dat ik naar de mis ging, DACHT ZIJ!!! Ze wist niet dat ik meestal rechtover de kerk zat, bij de bakker een pateeke aan het eten!!!
Onlangs was ik in Ieper en trok ik mijn stoute schoenen aan, ik belde aan bij die oude bakkerij ( ondertussen een "burgerwoning" ) en wie schetst mijn verbazing toen de bakkersvrouw opendeed.... héérlijk moment was dat!!!

Gepost door: Tal | 29-05-09

Oei! Wat vergeten wordt is het enorme werk dat de pastoor te leveren heeft als hij preekt: die preek is tevoren geschreven, nagekeken en ingestudeerd om alles zo duidelijk en goed mogelijk al sprekende aan de mensen door te geven. Voor zo een pastoor valt er op een moment van hinder niets te lachen, eerder zal zijn hart huilen en hij mag het niet laten merken aan het volk, dat zou helemaal desastreus zijn. Het zijn leuke herinneringen voor Geert, maar niet voor de pastoor, die zijn kostbare werk verknald ziet op een dergelijk moment. 12 jaar of 80 jaar, het doet er niet toe, er is zoiets als inleven in de ander, een houding voor álle leeftijden. En die kwezels? Ach, het verwijt was begrijpelijk en ook zulke kwezeltjes houden van mooie bloemen in mooie tuinen, van de dieren zoals hondjes en katjes en vogeltjes in vele soorten, en denkelijk houden ze ook van iemand als jij, beste Geert. Maar gelijk heb je: God zal best zijn eigen lachmomenten hebben, samen met jou of enkel om jou. Dag!

Gepost door: Ine V. | 29-05-09

*** Helaas, morgen géén herkansing... ik vermoed niet voor dinsdag... ik krijg die nl in mijn meelboks. Straks en morgen wel iets anders...

Gepost door: Tal | 29-05-09

oei oei witte wa? Ik toon mijn groot hart en tors mee... zelfs al had IK het juist ;-))

Gepost door: Tal | 29-05-09

welkom in mijn leven geert dat staat me erg aan mensen die lachen:-)
en ondeugende dingen doen,
laat de pastoor maar zeveren, de kerk loopt niet voor niks leeg :-))

ga gezellig door met wat je best doet:-)

xxx

Gepost door: klaproos | 29-05-09

Nooit in een kerk geweest.. anders dan als volwassenen om te genieten van de gebrandschilderde ramen en de mooie architectuur en kunst! Absoluut niet-gelovig opgevoed. Gelukkig maar...kon ik ook de pastoor zijn vele vele werk (???) aan zijn preek niet bederven met gezellig kindergelach en -gebabbel. :P
Ennieweejjj...ik lach nu veel , maar was vroeger zó verlegen dat ik veel meer glimlachte...dat leverde niet zoveel aandacht op. Een echte Mona Lisa, dat was ik...heel stil en bedeesd...kun je het je nog voorstellen?? :-)))
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 29-05-09

ahummm dat noemt men dichterlijke vrijheid... ;-p

Moet ik AN schrijven bij U dan? Das zo stijf... en ik hou niet van stijf euh gedoe... ;-))

Gepost door: Tal | 29-05-09

Ohoooo zitje gie wuk ip feesboek? kgoa ne kji kick'n ov dak joen weerevinne

Gepost door: Tal | 29-05-09

HOi Geert, hopelijk is je t lachen toch nie vergaan ondertussen. Want een dag nie gelachen is een dag nie geleefd, hé!
Ik krijg ook vaak te horen dat ik veel lach :-)
Geniet van t komende lange Pinksterweekend!

Gepost door: Ri@ | 29-05-09

Jullie zaten te lachen, ik zat te dagdromen, want verder dan af en toe eens wat fluisteren durfde ik niet te gaan. De pastoor had destijds in onze parochie nogal wat invloed én maakte er misbruik van. Hij had zo z'n vriendjes ook. Wij waren met onze trouwvoorbereidingen ook niet zo slaafs en volgzaam als de rest en daar kregen we nadien de rekening voor, letterlijk en figuurlijk. Bij het verlaten van onze huwelijksmis, hield hij m'n moeder tegen en vroeg koudweg het geld voor de mis. Degoutant eigenlijk. Als ik er nu aan denk hoezeer wij ons laten leiden hebben door het instituut, de Kerk, die het geld weghaalden bij zovele mensen, dan vind ik het bijna onbegrijpelijk.

Gepost door: stefanie | 29-05-09

Het is een pracht van een foto !

Wat zou het leven zijn zonder de lach. Saai en eentonig. En God, die keek en zag dat het goed was !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 29-05-09

De commentaren zijn gesloten.